Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητείται... φάρμακο για τις τραπεζικές μετοχές

Μικρή πτώση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η short τάση για τις μετοχές των τεσσάρων τραπεζών και η αναζήτηση των blue chips που θα... τραβήξουν την αγορά υψηλότερα. Το διεθνές κλίμα, ο πιεσμένος τζίρος και οι στηρίξεις. Ποιες μετοχές δίνουν σήμα long.

ΧΑ: Ζητείται... φάρμακο για τις τραπεζικές μετοχές

Δύσκολη εβδομάδα για το ΧΑ, από τη στιγμή που δεν ενεργοποιηθούν αντίρροπες δυνάμεις στον τραπεζικό κλάδο.

Στις τράπεζες το «κλειδί» της τάσης, σημειώναμε χθες Κυριακή, με τον κλαδικό δείκτη να είναι αυτός με απώλειες σχεδόν 4%, με νέο τοπικό χαμηλό προς τις 780, σε σύγκριση με το υπόλοιπο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που διέγραψε μία μάλλον σταθεροποιητική πορεία.

Προφανώς και το διεθνές κλίμα θα μας επηρεάσει, αλλά σε κάποιο βαθμό, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα το χρηματιστήριό μας κινήθηκε κυρίως στον ρυθμό εγγενών εξελίξεων. Ετσι ο ΓΔ ξεκινά από τις 910,91 μονάδες, ο FTSE25 από τις 2.279,30 και από τις 803,40 μονάδες ο ΔΤΡ.

Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, ο ανάλογος τζίρος παραμένουν κύρια χαρακτηριστικά των τελευταίων ημερώνμ καταδεικνύοντας την απουσία των funds -στην πλειονότητα τους-μ η δε υπεραπόδοση αρκετών μετοχών της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας, την παρουσία και ενεργό συμμετοχή εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων.

Ετσι όμως, όπως είναι λογικό, η αγορά δεν μπορεί να πάει υψηλότερα καν των 935 μονάδων, έχοντας οι traders ως μέλημα τη μη υποχώρηση χαμηλότερα των 905 ή και 900 μονάδων. Περιοχή που έστω και ενδοσυνεδριακά διερευνήθηκε στο τέλος της εβδομάδας.

Στις 900 μον. υπάρχει στήριξη για τον ΓΔ αλλά απώλειά της μπορεί να οδηγήσει προς τις 890 ή και 880 μονάδες, όπου και το έσχατο stop για long θέσεις. Την Παρασκευή ήταν ο ΟΤΕ, που με το 2% και την ισχυρή αντίδραση έσωσε τα προσχήματα. Αυτή την εβδομάδα; Θα είναι ο ΟΠΑΠ που σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών, που προέκυψαν από τη μετατροπή του μερίσματος και η καταβολή του στους δικαιούχους; Θα είναι η Coca Cola, που ανακοινώνει αποτελέσματα την Πέμπτη ανοίγοντας την «αυλαία»; Στα 11,54 ο ΟΠΑΠ, στα 32,91 η Coca Cola.

Για τον FTSE25 κύρια στήριξη είναι στις 2.250, κοντινή αντίσταση στις 2.305, με πειστική υπέρβαση να οδηγεί και πάλι προς τις 2.350.

Ωστόσο θα εξαρτηθεί και από τον τραπεζικό κλάδο, με στήριξη για τον ΔΤΡ στις 780, από τη στιγμή που την Παρασκευή χάθηκαν οι σημαντικές 820 μον. Αναζητείται αντίδραση για τον κλάδο-κλειδί (σημείο αναφοράς οι 846 μονάδες), με την τάση να είναι short και για τις 4 μετοχές.

Ερώτημα, εάν θα συνεχιστεί η «κόντρα» τραπεζικών vs blue chips, με τις μη τραπεζικές να δείχνουν σημαντικές αντοχές και περιθώρια περαιτέρω απόδοσης.

Από ένα ενδεικτικό «καλάθι» long τάση έχει διαμορφωθεί για Jumbo, ΟΤΕ, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Aegean.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v