Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αδύναμος κρίκος» οι τράπεζες στο ΧΑ

Η υποχώρηση κατά 3,5% για τον κλαδικό δείκτη οδήγησε την εγχώρια αγορά πίσω στις 910 μονάδες, κόντρα στο ράλι στα ομόλογα. Ρευστοποιήσεις και σε δεικτοβαρή blue chips αλλά και ανοδική κίνηση από ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

«Αδύναμος κρίκος» οι τράπεζες στο ΧΑ

Καθαρά αρνητική η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να αδυνατεί να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ακολουθώντας τις ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, όμως το Χ.Α. μόνο κέρδη δεν έχει να κατοχυρώσει στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Να σημειωθεί ότι τα χαμηλά ημέρας σημειώθηκαν, μόλις το NYSE ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση στο “κόκκινο”, ενώ προς το τέλος συναλλαγών, ανέβασε στροφές και ο τζίρος.

Απόλυτα ενδεικτική η χθεσινή άποψη του συνεργάτη της στήλης Λουκά Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ), που μεταξύ άλλων ανέφερε, “το τελευταίο διάστημα η Αγορά μας συνδέεται απόλυτα μόνο στις πτωτικές συνεδριάσεις με τις Διεθνείς Αγορές, χωρίς να ισχύει το ίδιο φαινόμενο και στις ανοδικές αντιδράσεις τους”.

Από την άλλη, για πολλοστή φορά το Χ.Α. ακολούθησε πορεία αντιστρόφως ανάλογη με αυτή της Αγοράς ομολόγων, όπου σήμερα σημειώθηκαν έως και επιθετικές αγορές.

Πιο συγκεκριμένα “η Ελληνική Οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται και ενισχύονται οι πιθανότητες, η ΕΚΤ να αγοράσει Ελληνικό χρέος βάσει του προγράμματος APS”, τόνισε χθες η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το αποτύπωμα των χθεσινών δηλώσεων Λαγκάρντ ήταν ιδιαίτερα έντονο σήμερα την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά (στο 1,04% η απόδοση την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Και αν η αδυναμία ουσιαστικής ανοδικής αντίδρασης, έχει αρχίσει να προβληματίζει του Εγχώριους Αναλυτές, αυτό που δημιουργεί εντονότατες ανησυχίες είναι η επιμονή του τζίρου σε ιδιαίτερα, που έρχεται να επιβεβαιώσει την απόλυτη απουσία των Ξένων χαρτοφυλακίων, τουλάχιστον από την πλευρά των αγοραστών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Να σημειωθεί ότι ο τζίρος έδωσε τα “διαπιστευτήριά του” από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, καθώς το πρώτο ημίωρο συμπληρώθηκε με τζίρο 2,3 εκατ. (στα 0,1 εκατ. τα “πακέτα” – ΔΕΗ) και η πρώτη ώρα με συναλλαγές 4,8 εκατ. με τα “πακέτα” να παραμένουν αμετάβλητα.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι Επαγγελματίες του χώρου, που σπεύδουν να επισημάνουν ότι, “οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών, σε συνδυασμό με την, παρατεταμένα, αδύναμη εικόνα των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, είναι από τους παράγοντες που εμποδίζουν την περαιτέρω ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη και την προσέγγιση των προηγούμενων υψηλών, την ώρα που στις Διεθνείς Αγορές, οι απώλειες από τις ανησυχίες για τον κορωνοϊό έχουν ήδη καλυφθεί” και με τους τρεις δείκτες της Wall Street να καταγράφουν χθες νέα ιστορικά υψηλά (!)

Ασφαλώς υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία, “βραχυπρόθεσμα, η Εγχώρια Αγορά κινδυνεύει να επιστρέψει στην εσωστρέφεια και στην συναλλακτική απαξίωση, ενώ παρατηρείται σαφέστατη μείωση του ενδιαφέροντος, σε ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και σήμερα και στα χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, ενώ οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο “πήραν κεφάλι και οδήγησαν την κούρσα από αρχής μέχρι το φίνις”.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που έδωσε εβδομαδιαία κέρδη 0,01% για τον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κατέγραψε απώλειες 4,42%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 0,63% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 9,24%

Από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο πρόσημα “είδε” ο τίτλος της Alpha Bank (-3,39%), ενώ μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική (-3,06%), Eurobank (-3,51%) και Πειραιώς (-5,72%).

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα στο “κόκκινο” και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 800,51 μονάδες (-3,99%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 800,85 (-3,95%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 803,4 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,54%

Κλείσιμο και παραμονή του εν λόγω δείκτη χαμηλότερα των 800 μονάδων, θα φέρει επιθετικές μειώσεις θέσεων, από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις. Το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στις 846 μονάδες.

Για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ παραπέμπει σε χαμηλά τετραμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 10/10/2019 (783,28 μονάδες).

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, η λήξη των συναλλαγών βρήκε με θετικό πρόσημο τους Αεροπορία Αιγαίου (+1,91%), Jumbo (+0,70%), ΟΠΑΠ (+0,52%), ΟΤΕ (+2%) και αμετάβλητη τη μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Από εκεί και πέρα, επειδή δείχνει να επιστρέφει δριμεία η επιφυλακτικότητα σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της υψηλής κεφαλαιοποίησης και επειδή λίαν προσφάτως υπήρξε ανάλυση της τεχνικής εικόνας για τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, η στήλη έσπευσε και πάλι στο τμήμα ανάλυσης της Fast Finance, προκειμένου να πάρει τεχνικές οδηγίες για το σύνολο των μη Τραπεζικών blue chips.

Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ και τα ημερήσια διαγράμματα, “short” παραμένουν οι ΑΔΜΗΕ (το “stop” με κλείσιμο υψηλότερα των 2,50 ευρώ), Viohalco (3,99 ευρώ), Ελλάκτωρ (1,968 ευρώ), Ελ. Πετρέλαια (8,57 ευρώ), Lamda Development (8,49 ευρώ), Motor Oil (20,86 ευρώ), Μυτιληναίος (10,39 ευρώ), ΟΤΕ (14,48 ευρώ), TITC (18,72 ευρώ) και Fourlis (το “stop” με κλείσιμο υψηλότερα των 5,93 ευρώ).

Αντίθετα, σε ημερήσιο “long” παραμένουν οι Αεροπορία Αιγαίου (το “stop” με κλείσιμο χαμηλότερα των 8,19 ευρώ), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (7,66 ευρώ), ΔΕΗ (4,124 ευρώ), ΕΕΕ (29,38 ευρώ), ΕΥΔΑΠ (7,39 ευρώ), ΕΧΑΕ (4,45 ευρώ), Jumbo (8,35 ευρώ), ΟΛΠ (21,10 ευρώ), ΟΠΑΠ (11,15 ευρώ), Σαράντης (8,53 ευρώ) και Τέρνα Ενεργειακή (το “stop” με κλείσιμο χαμηλότερα των 8,07 ευρώ).

Αργά αλλά σταθερά, δείχνει να επιβαρύνεται η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Ο Γενικός Δείκτης έχει γυρίσει, ήδη, σε ημερήσιο “short” με “stop” πάνω από τις 950 μονάδες και με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στην ζώνη 905 – 897 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, συνεχίζει να δείχνει διαθέσεις διακράτησης των 2255 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 2220 μονάδες.

Κατεβαίνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα, οι μετοχές της Alpha Trust Α.Ε.Δ.Α.Κ. Ο.Ε.Ε. ήταν διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. χωρίς το ποσό €1,40 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €1,33 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Logismo (+9,35%), όμως παραμένει ευδιάκριτη η απόσταση μεταξύ αγοραστών και πωλητών, ενώ κάποια, θεωρούμενα, “διορατικά” χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να παίρνουν θέσεις στους Μύλους Κεπενού (+9,62%), με τον τίτλο να συμπληρώνει τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και μάλιστα εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος.

Επιστροφή αγοραστών σε Medicon (+1,45%) και Ελγέκα (+4,67%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και υψηλά 5μηνου για τον Χαϊδεμένο (+4%), ενώ κάτι κινήθηκε στην Forthnet (+7,89%).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Οι όγκοι των συναλλαγών δεν υποστηρίζουν ισχυρότερη αντίδραση, παρά τη βελτιωμένη επενδυτική ψυχολογία στις Αγορές του εξωτερικού”, εκτιμά η Beta Sec.

“Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 910 μονάδες και τα σημεία αντίστασης βρίσκονται στις 923 μονάδες (ΚΜΟ 20) και στις 930 μονάδες. Η Alpha Bank ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση ομολόγου Tier2, ύψους €500 εκατ. Το ομόλογο έχει δεκαετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη, επιτόκιο 4,25% και είναι εισηγμένο προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Σημειώνεται ότι η ζήτηση ξεπέρασε τα €5,1 δισ. Η έκδοση του ομολόγου ενισχύει περαιτέρω τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά περίπου 105 μονάδες βάσης. Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι 2.900 Δικαιούχοι Μέτοχοι επέλεξαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επανεπένδυσης του έκτακτου μερίσματος. Το ποσό που επανεπενδύθηκε στην Εταιρεία ανέρχεται συνολικά σε €147,3 εκατ. και η Εταιρεία θα εκδώσει 13.084.373 νέες μετοχές. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ορίστηκε στα €11.26 ευρώ”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Η αύξηση των συναλλαγών απαραίτητη για μια κίνηση πάνω από τις 940 μονάδες. Η τάση, παρά την αδυναμία, παραμένει θετική. Τα οικονομικά δεδομένα, είναι επίσης θετικά και οι Διεθνείς Αγορές παραμένουν δυνατές. Αντιστάσεις 925 - 939 και στήριξη στις 910 – 900 μονάδες. Στο επίκεντρο η Μυτιληναίος, λόγω πιθανής ένταξης στους δείκτες MSCI. Υπέρ των τοποθετήσεων σε Εμπορεύματα αλλά και εταιρικά ομόλογα, τάσσονται οι Αναλυτές της JP Morgan”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Η υπέρβαση της συναλλακτικής αφυδάτωσης της Αγοράς, απαιτεί την αυξημένη συμμετοχή Επενδυτών σε Τραπεζικούς τίτλους. Ενόσω αυτό δεν συμβαίνει, τα όρια αντίστασης ακόμη και της ζώνης μεταξύ 920 - 930 μονάδων παραμένουν ισχυρά, αποτρέποντας την περαιτέρω ανοδική κίνηση του ΓΔ, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ”.

“Για τον Τραπεζικό δείκτη, εν όψει και των ‘stress test’, κρίσιμα χαρακτηρίζονται τα τρέχοντα επίπεδα, τα οποία έχουν αποτελέσει κομβικό σημείο αλλαγής της βραχυπρόθεσμης τάσης, επτά φορές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Αντίστοιχα στο εξωτερικό καταγράφηκε συσσώρευση, μετά και την επαναφορά των βασικών μετοχικών δεικτών στα ιστορικά υψηλά. Παραμένουμε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, προσωρινά. Τα προς ανακοίνωση μακροοικονομικά στοιχεία περιελάμβαναν βιομηχανική παραγωγή στην Γερμανία και Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Όταν ξεκινάς τη βδομάδα με το Γενικό Δείκτη να σπάει, έστω και ενδοσυνεδριακά, τις 900 μονάδες, δεν μπορείς να είσαι ενθουσιασμένος”, επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Το Χρηματιστήριο βιάζεται να οδηγήσει τις πτώσεις, όταν οι Ξένοι διορθώνουν, αλλά ακολουθεί χαλαρά τις ανόδους, όταν οι Ξένοι κατακτούν νέα υψηλά. Φυσικά τα επιτόκια παραμένουν πολύ χαμηλά και η Κυβέρνηση δεν δυσκολεύεται με τον δανεισμό.

Με δεδομένο ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο είχε από τις καλύτερες αποδόσεις διεθνώς, η αδυναμία που επιδεικνύει, είτε σημαίνει ότι δεν προσελκύει νέα κεφάλαια, είτε ότι όσοι κέρδισαν πέρυσι βρίσκουν φέτος ευκαιρία να ρευστοποιήσουν και αντισταθμίζουν τα νέα κεφάλαια που έρχονται.

Οι τζίροι της περιόδου πάντως, σηματοδοτούν πως ότι συμβαίνει, γίνεται “χαλαρά”.

Στηρίξεις για τον Δείκτη έχουν διαμορφωθεί στις 900 και μετά στις 880 μονάδες. Αντιστάσεις στις 930 και στις 950 μονάδες.

Η περίοδος δεν είναι η καλύτερη για την Κυβέρνηση, καθώς φαίνεται να αρχίζουν να την επηρεάζουν οι επιπτώσεις του Μεταναστευτικού, αλλά και της προκλητικότητας των Τούρκων.

Σε επίπεδο φορολογίας και διαρθρωτικών αλλαγών, ήδη έχουν γίνει κινήσεις που θα επηρεάσουν θετικά και από φέτος την κερδοφορία του Ιδιωτικού τομέα και θα διευκολύνουν όσους θέλουν να επενδύσουν στη Χώρα. Φαίνεται όμως πως η Αγορά περιμένει περισσότερα.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα περιμένουμε νέα για τη θεσμική θωράκιση του Χρηματιστηρίου στο θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης και επίσης περιμένουμε να δούμε να ξεκινάνε οι εμβληματικές επενδύσεις που έχουν εξαγγελθεί.

Οι Εταιρείες θα αρχίσουν να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα για το 2019 και οι Τράπεζες πρέπει να δείξουν χειροπιαστά αποτελέσματα στον τομέα των “κόκκινων” δανείων αλλά και της βελτιστοποίησης της λειτουργίας τους, που σημαίνει αναδιάρθρωση Προσωπικού.

“Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, το να μην έχουμε πολύ αρνητικές εξελίξεις μέσα στο Φεβρουάριο, θα εκληφθεί σαν θετική εξέλιξη για την περεταίρω πορεία των τιμών”, εκτιμά ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

“Η μεγάλη υπερκάλυψη της Alpha Βank στην έκδοση ομολόγου Tier II, οδήγησε τα επιτόκια σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να αλλάξει δραματικά η εικόνα της Χρηματιστηριακής Αγοράς”, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η παραδοξότητα των χαμηλότερων Κρατικών επιτοκίων δανεισμού, με την σχετική αδράνεια που επικράτησε στο Χρηματιστήριο, προβλημάτισε τους Εμπλεκόμενους, αφού για μια ακόμη φορά το Χ.Α. απέτυχε να ακολουθήσει την διεθνή τάση, ή να κεφαλαιοποιήσει αποτελεσματικά ένα καλό νέο.

Μάλιστα την εβδομάδα που πέρασε υπήρχε ένας ακόμα λόγος αισιοδοξίας, μετά την παρουσίαση του πλάνου της Τράπεζας Πειραιώς και τις νέες, πιο θετικές, κατευθυντήριες γραμμές, που δόθηκαν από την Διοίκηση.

Η εξήγηση για αυτή την αδυναμία, βρίσκεται πίσω από τον “συνήθη ύποπτο”, που δεν είναι άλλος από τον Τραπεζικό κλάδο.

Φαίνεται ότι η εκκρεμότητα της ολοκλήρωσης του σχεδίου μείωσης των προβληματικών δανείων (Ηρακλής) που αφορά την μηδενική στάθμιση στα έντοκα στοιχεία ενεργητικού που μπαίνουν κάτω από την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, είναι μια αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επιστροφή του ισχυρού ενδιαφέροντος στο κλάδο. Η έλλειψη επίσης ορατού άμεσου χρονοδιαγράμματος για τις τελικές αποφάσεις της Εποπτικής Αρχής, δεν βοηθάει στην αλλαγή του κλίματος.

Ενώ λοιπόν οι Ξένες Αγορές έδειξαν ικανές να ξεπεράσουν τους φόβους του κορωνοϊού, η Ελληνική Αγορά έμεινε σε “χαμηλή πτήση”, παρά το σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον που παρουσίασε μέρος των μη Χρηματοοικονομικών Εταιρειών (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Jumbo),

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης “τίμησε” την περιοχή στήριξης των 900 μονάδων, επιχειρώντας μια μετριοπαθή αντίδραση που εκτονώθηκε λίγο χαμηλότερα από τις 930 μονάδες, καλύπτοντας σχεδόν το μέσον της απόστασης από τα τοπικά ακραία σημεία του 2020.

Οι τζίροι που υποστήριξαν την αντίδραση κάθε άλλο παρά πειστικοί μπορούν να θεωρηθούν, καθώς έδειξαν σημαντική αποκλιμάκωση στην διάρκεια της εβδομάδας, αδυνατώντας να ακολουθήσουν την τάση των Ξένων Αγορών, η οποία αρχικά έδωσε και το έναυσμα της αντίδρασης.

Οι επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις γύρισαν την βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα σε πτωτική και πλέον ο Δείκτης κινείται μέσα στο εύρος (929 – 909 μονάδες) που ορίζουν οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών.

Με βάση την διαγραμματική συμπεριφορά της Αγοράς, η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεστάρει εκ νέου τις 900 μονάδες, με πιο πιθανή την καταγραφή νεότερου φετινού χαμηλού μεταξύ 900 και 890 μονάδων.

Η υποχώρηση κάτω από τις 900 μονάδες δεν θέτει σε αμφισβήτηση το ανοδικό σενάριο της χρονιάς, η κλίση της καμπύλης του Γενικού Δείκτη παραμένει ανοδική και υποστηρίζεται από το πλαγιοανοδικό κανάλι που έχει δοκιμαστεί επιτυχώς τον Αύγουστο, Οκτώβριο και Δεκέμβριο του 2019.

Γεμάτο το μενού της ερχόμενης εβδομάδας ξεκινώντας με το πρώτο Συνέδριο Εταιρειών Ακίνητης Περιουσίας, υπό την αιγίδα της ΕΧΑΕ, που θα λάβει χώρα την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου.

Στο Συνέδριο θα δώσουν “το παρών” 10 Εταιρείες οι οποίες είναι Εισηγμένες, ή πρόκειται να εισαχθούν στο Χ.Α.

Το βράδυ της επόμενης ημέρας, ο MSCI θα ανακοινώσει τις μεταβολές των δεικτών αναφοράς στην τακτική τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών.

Την Πέμπτη 13/2 ανοίγει την αυλαία των αποτελεσμάτων χρήσης η Coca Cola, η οποία ανακοινώνει μεγέθη το πρωί πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης.

Την ερχόμενη Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, λήγει η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ΔΕΠΑ Υποδομών.

“Την προσεχή Δευτέρα λήγει η προθεσμία συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. της Άβαξ, ενώ την ίδια ημέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών του ΟΠΑΠ, που προέκυψαν από την μετατροπή του μερίσματος σε μετοχές, καθώς και η καταβολή του μερίσματος στους Δικαιούχους”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Η ίδια εικόνα στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Οριακές μεταβολές στο Πετρέλαιο, ελεγχόμενη υποχώρηση στο Ευρώ.

Προσπαθεί για ψηλότερα ο Χρυσός, κατοχυρώνονται κέρδη στο Ασήμι, προς τα $9750 υποχωρεί το Bitcoin.

Χαμηλότερα, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμησή της, προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί η ανάπτυξη της Κινεζικής Οικονομίας, λόγω του κορωνοϊού, το 2020, η S&P. Ο Διεθνής Οίκος εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Κίνα θα “τρέξει” με 5% φέτος, από 5,7% που εκτιμούσε προηγουμένως. Ωστόσο, αναμένει ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει στο 6,4% το 2021.

Πτώση σημείωσε η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με το Reuters, η βιομηχανική παραγωγή έκανε “βουτιά” 3,5%, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, έναντι πρόβλεψης για αρνητική κίνηση κατά 0,2%. Η πτώση ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2009.

Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2018, η συνολική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 6,8%.

Υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γαλλικής Στατιστικής Υπηρεσίας “Insee”.

Η συνολική βιομηχανική παραγωγή κινήθηκε αρνητικά κατά 2,8% τον Δεκέμβριο, από τον Νοέμβριο, σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους. Οι Οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πτώση 0,4%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της “Wall Street Journal”.

Ενισχύθηκαν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον δείκτη Halifax House Price Index. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, αυξήθηκαν κατά 0,4%, ενώ Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters εκτιμούσαν ότι θα παραμείνουν αμετάβλητες.

Ο Δημόσιος και Ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ πρόσθεσαν 225.000 νέες θέσεις εργασίας, από 147.000 τον Δεκέμβριο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν άνοδο των νέων θέσεων στις 160.000.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 3,6%, από 3,5% προηγουμένως.

O Οικονομικός Σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου δήλωσε ότι “η απόφαση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ να επιβάλλει δασμούς στα Ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, για λόγους Εθνικής ασφαλείας, έχει ‘μπει στον πάγο’, καθώς διεξάγονται διαπραγματεύσεις από τις δύο Πλευρές”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, διατηρεί τη σύσταση “overweight” για την μετοχή του ΟΠΑΠ η Euroxx Sec., ενώ παράλληλα ανεβάζει την τιμή - στόχο στα 14 ευρώ.

“Ο Οργανισμός έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών του, ενώ έχει χαμηλότερη δομή κόστους, κάτι που του επιτρέπει να προχωρά σε σημαντικές επιστροφές προς του Μετόχους. Επιπρόσθετα, η ωρίμανση των δραστηριοτήτων στα VLTs, καθώς και βελτίωση της μακροοικονομικής εικόνας της Χώρας, προσφέρουν ένα ισχυρό momentum, σε ότι αφορά την ανάπτυξη της κερδοφορίας” εκτιμά η ΑΧΕ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “στη διάρκεια του περασμένου έτους, μπήκαν στον ‘κουβά’ των ληξιπρόθεσμων απλήρωτοί φόροι 7,497 δισ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τις αντίστοιχες επιδόσεις του 2018, παρ’ όλα αυτά εξίσου εφιαλτικό. Μάλιστα μόνο το Δεκέμβριο το ποσό αυτό αυξήθηκε κατά 1 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία φτάνουν τα 105 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία Δεκεμβρίου, που παρουσίασε η ΑΑΔΕ, από τα συνολικά 105 δισ. ευρώ, τα 21,5 δισ. κρίνονται ανεπίδεκτα είσπραξης, κάτι που σημαίνει ότι το ‘πραγματικό’ χρέος υπολογίζεται σε 85 δισ. ευρώ”.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης, με κίνηση που δεν είχε επαφή με το θετικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 909,88 μονάδες (-1,26%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 910,32 (-1,21%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 910,91 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,14%.

Ο τζίρος στα 51,7 εκατ., από τα οποία τα 6,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ, απασχόλησαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΟΤΕ και TITC και στο χαμηλό οι ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis.

Κακή η τελική εικόνα με 39 ανοδικές μετοχές, έναντι 74 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Με συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης, ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν αισθητή άνοδο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.274 συμβόλαια).

Στα 9.287 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.368 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 691, 592 για τον Φεβρουάριο και 99 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.279,5) κινήθηκε μεταξύ 2.274,5 και 2.300 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (41.700 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.888), Alpha Bank (4.548), Πειραιώς (4.269), ΔΕΗ (505), Ελλάκτωρα (1.021), Μυτιληναίο (285), MIG (924), Τέρνα Ενεργειακή (157), Εθνική (3.911), ΓΕΚ (156), ΟΤΕ (519), ΟΠΑΠ (162), ΑΔΜΗΕ (276), Viohalco (191).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 57.602, Alpha Bank 46.455, MIG 82.637, Εθνική 37.152, ΔΕΗ 14.103, Ελλάκτωρα 22.776, Μυτιληναίο 14.379, Πειραιώς 28.265.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                             Name of Issuer                 NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,55%

2020-01-22

 

 

 

 

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.203.285 τεμ., (από 42.112.553 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.810.392 τεμ. (17.995.259), ΔΕΗ 3.098.119 τεμ. (3.298.119), Eurobank 56.635.584 τεμ. (56.428.866), ΟΠΑΠ 1.291.607 τεμ. (1.292.892), Εθνική 11.212.089 (11.212.089), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v