Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το... κόκκινο κυριαρχεί στη συνεδρίαση

Η ανοδική αντίδραση της Coca Cola, μετά τα οικονομικά αποτελέσματα, αποτρέπει την καταγραφή μεγαλύτερων απωλειών για τον Γενικό Δείκτη. Οι μετοχές των τραπεζών δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις παρά τις επιτυχημένες εκδόσεις Tier II.

ΧΑ: Το... κόκκινο κυριαρχεί στη συνεδρίαση

Συνεδρίαση με πτωτικές τάσεις στην αγορά και περιορισμένες συναλλαγές. Είναι ενδεικτικό πως πριν λίγο, από τα περίπου 40 εκατ. της αξίας συναλλαγών, τα σχεδόν 8,5 εκατ. αφορούσαν στη μετοχή του ΟΤΕ.  Μάλιστα, μεγάλο μέρος του τζίρου στη μετοχή του Οργανισμού είχε γίνει μέσω προσυμφωνημένων πράξεων/πακέτων.

Η συναλλακτική εικόνα της συνεδρίασης την καθιστά εκ των πραγμάτων ως μη αρκούντως αντιπροσωπευτική. Με το ΧΑ να παραμένει εγκλωβισμένο, την ώρα που στη Wall Street και στα κύρια χρηματιστήρια της Ευρώπης καταγράφονται υψηλά και πολυετείς τοπικές κορυφές.

Στην περιοχή των 913 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 2.304 μονάδες ο FTSE 25 και στις 825 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών. Με θετικό πρόσημο η Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση, με αρνητικό ο τραπεζικός κλάδος, με συνέπεια να συντηρείται το discount σε βάρος του δεύτερου, σταθερά από την αρχή του έτους.

Με περιορισμένη προσφορά υποχωρούν και οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές, κόντρα στη θετική αποδοχή που είχαν σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας οι δύο εκδόσεις Tier 2 των Alpha Bank και Πειραιώς.

Συνολικά οι αγορές προσέφεραν για τις δύο εκδόσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ κάτι λιγότερο από 10 δισ. ευρώ, προσφορά ενδεικτική της θετικής διάθεσης των αγορών απέναντι στα ελληνικά assets. Παρ’ ολ’ αυτά, και οι δύο συγκεκριμένες μετοχές και οι Εθνική, Eurobank διορθώνουν με περιορισμένης έκτασης προσφορά.

Για τον δείκτη, την τιμή σώζει η Coca Cola HBC και με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών 2019. Με αγοραστές και η μετοχή του ΟΤΕ, όπου το πλήθος των πακέτων προοιωνίζεται ανοδική αντίδραση και υπέρβαση των 14 ευρώ. Στο «συν» Motor Oil και Jumbo, απορροφώντας μέρος της τραπεζικής διόρθωσης.

Τέλος, όσον αφορά στο μειοψηφικό πακέτο της Μοτοδυναμικής, που άλλαξε χέρια νωρίτερα, χρηματιστηριακές πηγές υποστηρίζουν πως πρόκειται για μεταβίβαση θέσης από την πλευρά Κυριακόπουλου σε θεσμικούς επενδυτές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v