Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζοβαρής η άνοδος στο ΧΑ

Πάνω από τις 910 μονάδες επιστρέφει ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό κλάδο να ανακτά χαμένο έδαφος και να ενισχύεται 3% μετά τη θετική έκθεση της JP Morgan. Υπεραποδίδει η Alpha Bank, βοήθειες και από Coca Cola.

Τραπεζοβαρής η άνοδος στο ΧΑ

Δια χειρός JP Morgan η αλλαγή του σκηνικού στον τραπεζικό κλάδο, συνακόλουθα της αντίδρασης του ΧΑ προς τις 915 μονάδες.

Δοθέντος του κλίματος στα ξένα χρηματιστήρια, στο ελληνικό χρειαζόταν μία θετική έκπληξη, που θα δημιουργούσε προϋποθέσεις ανάσχεσης των υποτιμητικών τάσεων που εκδηλώνονταν το τελευταίο διάστημα.
Είναι αρκετό το σημερινό 1,25% του ΓΔ στις 915 μονάδες, για να θεωρηθεί λήξας ο συναγερμός; Προφανώς και όχι. Ωστόσο ήταν απαραίτητη μία παρέμβαση από έναν πανίσχυρο παίκτη, του μεγέθους της JP Morgan, για να υπάρξει αντίλογος στην υποτίμηση ενός έτερου μεγάλου παίκτη, της δυναμικότητας της Goldman Sachs.

Ειδικότερα όταν αφορά στον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο και σε μία συγκυρία δύσκολη και «πονηρή» για τη συνέχεια.

Με βάση αυτή τη λογική, αυτή την προσέγγιση, καλοδεχούμενη η έκθεση-παρέμβαση, όπως το 3,08% του τραπεζικού δείκτη, με τον κλάδο -στις 823 μον. ο ΔΤΡ- να ανακτά μέρος του χαμένου εδάφους των τελευταίων εβδομάδων. Στο μείον 6,98% η απόδοση για τον ΔΤΡ, από την αρχή του έτους, σε σχέση με το σχεδόν 10% στο «κλείσιμο» της χθεσινής συνεδρίασης. Διαφορά που καρπούνται πιθανότατα όσα «ισχυρά χέρια» απορροφούσαν την προσφορά των προηγούμενων ημερών και όσοι τελικοί πελάτες της JP Morgan είναι αγορασμένοι σε τιμές Παρασκευής-Δευτέρας.

Στους χαμένους της σημερινής συνεδρίασης όσα funds ήταν short στον κλάδο, κυρίως το Lansdowne και ειδικότερα οι «θέσεις πώλησής» του στη μετοχή της Πειραιώς.

Στα ενθαρρυντικά της συνεδρίασης, μέχρι τώρα (*) η σταδιακή αντίδραση του τραπεζικού κλάδου, το 3,76% της Πειραιώς στα 3,092 ευρώ, η επιβεβαίωση της εκτίμησής μας πως η Coca Cola -και λόγω αποτελεσμάτων- θα «δει» υψηλότερα. Αλλά και η ευρύτερη εικόνα των εισηγμένων/μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στο 0,796 η Eurobank, στο 1,795 η Alpha Bank και στα 2,904 ευρώ η Εθνική.

Με συγκριτικά ικανοποιητική αξία συναλλαγών για Eurobank, ETE, Αlpha Βank, Πειραιώς, με τον ΟΠΑΠ να παρεμβάλλεται στην τέταρτη θέση. Με την πρώτη 10άδα να συμπληρώνεται με ΟΤΕ, Mytilineos, Lamda Development και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στην περιοχή των 2.292 μονάδων ο FTSE25, με στηρίξεις -πέραν των τραπεζικών- από Coca Cola στα 33,38 ευρώ, Mytilineos στα 9,37 ευρώ, ΟΠΑΠ στα 11,47, Motor Oil στα 19,11 και με ενδεικτικό το ότι μόλις σε ΟΤΕ και TITC υπερίσχυαν οι πωλητές.

Καλή η εικόνα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με αντίδραση για MIG, Intracom, Attica Bank, ΚΕΚΡΟΨ, Πλαστικά Θράκης, Avax, Profile, Intralot, Ικτίνος και στο ευρύτερο χρηματιστηριακό ταμπλό. Με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 71/40, με ισχυρότερη αντίδραση για τίτλους των CPI, Δρομέας, Μαθιός, Μινέρβα, MIG κ.α.

(*) στα 31,2 εκατ. η αξία των συναλλαγών στις 14:5.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v