Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγήκε αντίδραση από τις τραπεζικές μετοχές

Ο «ταλαιπωρημένος» στις τελευταίες συνεδριάσεις κλάδος κινήθηκε ανοδικά με οδηγούς τις Πειραιώς και Alpha Bank. Ακολούθησαν Μυτιληναίος, Motor Oil. Προσυμφωνημένες συναλλαγές ανέβασαν τις συναλλαγές στα 76,8 εκατ. ευρώ.

Βγήκε αντίδραση από τις τραπεζικές μετοχές

Τα θετικά πρόσημα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, τα συνεχόμενα νέα ιστορικά χαμηλά των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, η “αλλαγή πλεύσης” από την JP Morgan και οι υπερπουλημένες περιοχές στις οποίες είχε εισέλθει ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, ήταν οι βασικές αφορμές για τις οποίες, σήμερα, οι δείκτες του Χ.Α. επιχείρησαν προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, αγνώστου διαρκείας, με τα περισσότερα ερωτηματικά να συνοδεύουν την επιμονή του τζίρου, στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων συνεδριάσεων.

Όμως, εκτός των επιδόσεων από την Αγορά ομολόγων (στο 1,017% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους), όλες οι άλλες από τις βασικές αφορμές που έδωσαν τη σημερινή αντίδραση, εμπεριέχουν ισχυρές δόσεις επιφυλακτικότητας για την συνέχεια.

Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές και την επιστροφή της Wall Street προς νέα ιστορικά υψηλά, οι περισσότερο επιφυλακτικοί έχουν να αντιπαρατάξουν τις σημερινές ανακοινώσεις από τον ΠΟΥ.

Πιο συγκεκριμένα, “η επιδημία του νέου κορωνοϊού αποτελεί πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο Κόσμο", προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους, σήμερα, κάνοντας έκκληση στις Χώρες να μοιράζονται τα δείγματα του ιού που διαθέτουν και να επιταχύνουν τις έρευνές τους για φάρμακα, ή εμβόλια.

Οι Ελληνικές Τράπεζες είναι η επιλογή μας για επενδύσεις από τον Τραπεζικό κλάδο σε Κεντρική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική”, υπογραμμίζει η JP Morgan σε έκθεσή της, μετά και το πρόσφατο ταξίδι στην Αθήνα.

Ο Οίκος προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση της σύστασης για την Πειραιώς σε “overweight”, από “underweight”, ανεβάζοντας την τιμή - στόχο στα 4,20, από 2,40 ευρώ. Παράλληλα, αναβαθμίζει την Alpha σε “overweight”, από “neutral”, με την τιμή - στόχο στα 2,5 ευρώ από 1,5 ευρώ. Για την Εθνική διατηρεί τη σύσταση “overweight”, με την τιμή - στόχο στα 3,80, από 3,90 ευρώ, ενώ υποβαθμίζει τη Eurobank σε “neutral”, από “overweight”, μειώνοντας τον στόχο στα 1,00, από 1,3 ευρώ, λόγω αποτίμησης.

Για όσους δεν διαθέτουν “κοντή μνήμη”, ελάχιστες μέρες πριν, “φιλόδοξο” χαρακτήριζε τον σχεδιασμό της Τράπεζας Πειραιώς για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων, η JP Morgan σε έκθεσή της στην οποία διατηρούσε σύσταση "underweight" και την τιμή - στόχο των 2,4 ευρώ.

Με τα παραπάνω δεδομένα, πως θα μπορούσαν να πειστούν οι περισσότερο “υποψιασμένοι” πως η μία από τις δύο πολύ πρόσφατες εκθέσεις – εκτιμήσεις, δεν εξυπηρετούσε σκοπιμότητες;

Από την άλλη, δεν μπορεί να μην σημειωθεί ότι μόλις χθες ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών βρέθηκε σε νέα χαμηλά τετραμήνου, αποτέλεσμα της πλαγιοκαθοδικής κίνησης που ξεκίνησε από τις 883,56 μονάδες (κλείσιμο 24/1), με αθροιστικές απώλειες 9,63% και επόμενο ήταν να υπάρξει αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, όμως δεν είναι λίγοι οι Αναλυτές που εκτιμούν πως η “ταλαιπωρία” για τον Τραπεζικό δείκτη δεν έχει τελειώσει, καθώς δεν έχει αυξηθεί η ορατότητα σε κανένα από τα τελευταία “ερωτήματα” της Αγοράς.

Πολλοί οι “αστερίσκοι” και για την αδυναμία της συναλλακτικής δραστηριότητας να κινηθεί προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, ένδειξη ότι η σημερινή αντίδραση επιχειρήθηκε από “εγχώριες δυνάμεις”, ενώ συνεχίζει να “αδυνατίζει” το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, τουλάχιστον αυτό που συνδυάζει ικανοποιητικές ημερήσιες μεταβολές, με πειστικό όγκο συναλλαγών.

Από την άλλη, σημαντικό ενδιαφέρον αναμένεται να έχει το Συνέδριο των Εταιρειών Real Estate του Χ.Α. που ξεκίνησε σήμερα σε κεντρικό Ξενοδοχείο.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι Εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με Χρηματιστηριακούς Αναλυτές και Θεσμικούς Επενδυτές, ενώ θα πραγματοποιηθούν και ομιλίες με θέμα τις προοπτικές του κλάδου Ακίνητης Περιουσίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, “μεταξύ των Εταιρειών που θα παρουσιαστούν σε Έλληνες και Ξένους Διαχειριστές - Χρηματιστές συγκαταλέγονται τόσο Εισηγμένες Lamda Development, Prodea, Reads, Trastor, BriQ Properties, Alpha Αστικά Ακίνητα, Intercontinental-International, Κέκροψ, όσο και άλλες, που μέσα στην επόμενη διετία θα ακολουθήσουν και αυτές τον δρόμο προς το Χ.Α., όπως η Noval (Όμιλος Viohalco), η Trade Estates (Θυγατρική της Fourlis) και η Μπλε Κέρδος”.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η μετοχή της Eurobank (+1,27%), ενώ μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank (+5,61%), Εθνική (+2,82%) και Πειραιώς (+5,37%).

Για τις εν λόγω μετοχές, το ημερήσιο “stop short” ενεργοποιείται με κλείσιμο υψηλότερα των 1,829 ευρώ για την Alpha Bank, υψηλότερα των 2,956 ευρώ για την Εθνική, υψηλότερα των 0,841 ευρώ για την Eurobank και με κλείσιμο υψηλότερα των 3,284 ευρώ για την Πειραιώς.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 827,45 μονάδες (+3,63%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 827,19 (+3,60%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 827,87 (+3,68%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 827,72 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,66%.

Για τον εν λόγω δείκτη, είναι μία πρώτη θετική ένδειξη η επιστροφή και το κλείσιμο υψηλότερα των 816 μονάδων, αρκεί το τέλος της εβδομάδας να βρει τον ΔΤΡ υψηλότερα από το εν λόγω επίπεδο.

Το ημερήσιο “stop short” αρκετά ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στις 846 μονάδες.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η πρώτη στήριξη στις 789 και η αμέσως επόμενη στην ζώνη 780 – 775, όπου διέρχονται οι εκθετικοί ΚΜΟ των 200 και 60 εβδομάδων.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου η τελική εικόνα δείχνει σαφές πλεονέκτημα στους “buyers”, με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Lamda Development (-0,38%) και TITC (-0,33%).

Εν τω μεταξύ, “με απόφασή της η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) ανέστειλε την πρόοδο του διεθνή πλειοδοτικού διαγωνισμού που διενεργεί η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, κατόπιν της προσφυγής της ‘Hard Rock International’ και σχετικού αιτήματος”, γνωστοποιεί η τελευταία σε ανακοίνωσή της.

Σε αυτή επισημαίνει ότι “η επταμελής σύνθεση της ΑΕΠΠ, έκρινε ότι η προσφυγή περιέχει συγκεκριμένους λόγους και αιτιάσεις, με τις οποίες αποδίδονται στην προσβαλλόμενη απόφαση σοβαρές πλημμέλειες που χρήζουν επισταμένης αξιολόγησης”. Η Επιτροπή επιφυλάσσεται να εκδώσει την οριστική απόφασή της επί της προσφυγής”.

Από την άλλη, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τη Lamda Development, για την κατανομή των δικαιωμάτων κυριότητας ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Σημειώνεται ότι, όπως έχει γράψει το “Euro2day.gr”, η Lamda Develοpment θα αποκτήσει δικαιώματα πλήρους κυριότητας στο 30% της έκτασης του πρώην Αεροδρομίου και της Παραλιακής Ζώνης του Αγίου Κοσμά, συνολικής επιφάνειας 6.200 στρεμμάτων.

Για τις δύο Εταιρείες που έχουν άμεση σχέση με τις παραπάνω εξελίξεις, στην περίπτωση της Lamda Development (-0,38%), το τελευταίο θετικό κλείσιμο έχει σημειωθεί στις 4/2, ενώ ο τίτλος συνεχίζει να περιστρέφεται πέριξ των 8,00 ευρώ. Στα 8,49 ευρώ, το ημερήσιο “stop short”.

Επιστροφή αγοραστών δείχνει η τελική εικόνα στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,97%). Η επόμενη σημαντική αντίσταση στα 8,93 – 9,00 ευρώ. Ιδιαίτερα σημαντική η στήριξη στα 7,98 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα χρειαστούν δραμαμίνες όσοι έχουν πάρει θέση μεσοπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα στην Doppler (-6,74%), ενώ φήμες για ενδιαφέρον από Ξένο Fund, είτε για Θυγατρική, είτε για τον Όμιλο MIG (+14,18%), έφεραν την δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στην μετοχή.

Στις 3/2 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για τον ΟΛΘ (+1,08%, πάντα με ελάχιστες συναλλαγές) και στις 4/2 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Μινέρβα (+6,52%).

Επιστροφή αγοραστών σε CPI (+10,38%), Intercontinental (+4,55%), Μαθιό (+6,67%), Σπύρου (+2,63%), ΕΛΧΑ (+1,31%), Παπουτσάνη (+2,40%), Εβροφάρμα (+4%), Δρομέα (+8,31%), Ιντρακόμ (+2,71%), Ιατρικό (+0,94%), Ευρ. Πίστη (+1,81%) και ΑΝΕΚ (+18,10%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Fieratex (+0,79%), ενώ ο Λεβεντέρης (+6,43%) προσπάθησε να αντιδράσει στο χθεσινό -10%.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Βιοκαρπέτ (-5,88%), Παϊρη (-6,28%), Κορδέλλου (-6,84%), Μοτοδυναμική (-4,85%), Κεπενού (-2,44%), Έλτον (-2,50%) και Λύκο (-1,27%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Quest (+3,08%).

Για τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο “stop short” στις 950 μονάδες, με ενδιάμεση αντίσταση στις 926 - 930 και πρώτη στήριξη στην ζώνη 897 – 890 μονάδες. Αδυναμία κίνησης υψηλότερα των 930 μονάδων, θα επαναφέρει τα σενάρια για πιθανή υποχώρηση προς τις 870 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ημερήσιο “stop long” στις 2252 μονάδες και η πρώτη αντίσταση στις 2300 – 2305 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η αγορά διαπραγματεύτηκε σε υπερπουλημένα επίπεδα και καθώς οι Διεθνείς Αγορές αντέδρασαν, ήταν επόμενο να ακολουθήσει και το Χ.Α.”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Η ΕΧΑΕ οργανώνει σήμερα ειδική εκδήλωση, για την παρουσίαση Εταιρειών, Εισηγμένων και υπό εισαγωγή, που δραστηριοποιούνται στο κλάδο της αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας. Η διατήρηση του συναλλακτικά υποτονικού σκηνικού, με τον αδύναμο Τραπεζικό κλάδο, έχει επιβαρύνει την επενδυτική ψυχολογία και αυξάνει την πιθανότητα, η επόμενη πτωτική κίνηση του ΓΔ να προκαλέσει διάσπαση του ‘οχυρού’ των 900 μονάδων. Θα είναι ενδιαφέρον αν τα αντανακλαστικά των αγοραστών θα αποδειχθούν επαρκή, για να προκαλέσουν σημαντική ανοδική αντίδραση του ΓΔ”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Το τελευταίο διάστημα παρατηρήσαμε μια διολίσθηση της Αγοράς προς την περιοχή των 900 μονάδων, με βασικό αρνητικό πρωταγωνιστή τις Τράπεζες”, σημειώνει ο Γιάννης Βλαχάκης.

Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του σχεδίου “Ηρακλής”, εμφανίζονται ως η βασική αιτία της αβεβαιότητας γύρω από τις εξελίξεις στα μεγέθη των Τραπεζών.

Από την άλλη πλευρά, εντύπωση προκαλούν οι αποκλίνουσες εκτιμήσεις Ξένων Επενδυτικών Οίκων, σχετικά με την εξέλιξη των Τραπεζικών μεγεθών και τις αντίστοιχες τιμές - στόχους που παρουσιάζουν, δημιουργώντας προβληματισμό σχετικά με πιθανές σκοπιμότητες.

Έτσι είδαμε σήμερα την JP Morgan θετική για τις Ελληνικές Τράπεζες, εμφανίζοντάς τις ως το αγαπημένο της trade στην Περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης, σε αντίθεση με την έκθεση της Goldman Sachs που πριν λίγες ημέρες μείωσε τις τιμές - στόχους των Ελληνικών Τραπεζών, εκφράζοντας προβληματισμούς για την πορεία των μεγεθών τους.

Παρατηρούμε ότι μία σειρά θετικών εγχώριων εξελίξεων, όπως η σημαντική μείωση των επιτοκίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Χώρας από τους Διεθνείς Οίκους αξιολόγησης, αλλά και η συνέχιση της θετικής πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών, που συνδυάστηκαν από θετικές δηλώσεις Αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Θεσμών, δεν μπόρεσαν να επηρεάσουν την Χρηματιστηριακή Αγορά μας, η οποία εξακολουθεί να κινείται σε αρνητικό έδαφος από την αρχή του χρόνου.

Αναμενόμενη ήταν η σημερινή θετική αντίδραση του Γενικού Δείκτη, μετά το πτωτικό σερί των τελευταίων συνεδριάσεων, με το ζητούμενο να είναι , σε πρώτη φάση, η σταθεροποίηση πάνω από τις 910 μονάδες.

Προσπαθώντας να εκτιμήσουμε τους παράγοντες που θα έχουν σημαντική επίδραση κατά το προσεχές διάστημα στη Χρηματιστηριακή Αγορά, θα μπορούσαμε να επισημάνουμε μία σειρά θετικών παραγόντων, αλλά και κάποιες εστίες που θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επίδραση στις εξελίξεις.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω η συνεχής βελτίωση των δημοσιονομικών της Χώρας και η συνεπακόλουθη μείωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και των Επιχειρήσεων, αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα θετικών προσδοκιών.

Ο προγραμματισμός επενδυτικών έργων και η δρομολόγησή τους στο άμεσο μέλλον, δημιουργούν επίσης ένα θετικό περιβάλλον προσδοκιών.

Τα παραπάνω δημιουργούν μία αισιοδοξία σχετικά με την μεσοπρόθεσμη πορεία της Εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς.

Σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα όμως, φαίνεται ότι υπάρχουν εξωγενείς επιρροές που θα μπορούσαν να ταλαιπωρήσουν για κάποιο διάστημα την Αγορά μας, ανάλογα με την έκβασή τους.

Το θέμα του κορωνοϊού που έχει δημιουργήσει Παγκόσμια ανησυχία και αρνητικές εκτιμήσεις για την επίπτωσή του στο Παγκόσμιο ΑΕΠ, θα μας απασχολεί τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αποτελούν άλλον ένα αστάθμητο παράγοντα, που επηρεάζει την Εγχώρια Αγορά.

Οι επόμενες αξιολογήσεις του αξιόχρεου του Ελληνικού χρέους θα γίνουν στις 24 Απριλίου (Standard & Poor’s και DBRS) και γενικά μέχρι τον Απρίλιο δεν αναμένεται κάποια άλλη αξιοσημείωτη θετική εξέλιξη σχετικά με την Αγορά μας, που θα μπορούσε να δώσει κάποια άμεση ώθηση για την επίτευξη νέων υψηλών στον Γενικό Δείκτη.

Κατά συνέπεια ενώ παραμένουμε σε μία μακροχρόνια θετική τάση, βραχυχρόνια υπάρχουν αρκετές εξωγενείς εστίες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ταλαιπωρία την Αγορά μας.

“Μία διάσπαση του επιπέδου στήριξης των 900 μονάδων, θα μπορούσε να μας γυρίσει, βραχυχρόνια, σε επίπεδα περί τις 860 - 860 μονάδες”, εκτιμά ο σύμβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Θετικά τα κλεισίματα, πλην Ιαπωνίας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικές διαθέσεις στην Ευρώπη, μικρά κέρδη, αλλά και κίνηση προς νέα ιστορικά υψηλά, στην Wall Street.

Αξιοσημείωτη αντίδραση για το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για το Ευρώ.

Πιέσεις σε Χρυσό και Ασήμι, χαμηλότερα των $9800 υποχωρεί το Bitcoin.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει καλέσει τη Γερμανική ‘Commerzbank’ να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπή του κόστους”, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Handelsblatt”.

Εκπρόσωπος της “Commerzbank” αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στο Reuters.

Στην Βρετανία, η Οικονομία της Χώρας εμφανίστηκε στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία, το ΑΕΠ εμφάνισε μηδενική ανάπτυξη το δ’ τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.

“Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, η Βρετανική Οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,05%, τον βραδύτερο ρυθμό από το α’ τρίμηνο του 2010”, όπως αναφέρουν οι FT.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει εάν η έκδοση δικού της Ψηφιακού Νομίσματος θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και της επίτευξης των στόχων της”, δήλωσε η επικεφαλής της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, στο Ευρωκοινοβούλιο.

“H Fed παρακολουθεί προσεκτικά τον κορωνοϊό για τον αντίκτυπό του στην Κίνα και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην Παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, τη στιγμή που οι ανησυχίες για το Εμπόριο έχουν υποχωρήσει”, υποστήριξε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Τόνισε πάντως ότι “η Αμερικανική Οικονομία φαίνεται ανθεκτική, στους αντίθετους ανέμους από το εξωτερικό”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, σε υποβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της Coca Cola HBC, σε “neutral”, από “accumulate”, προχώρησε η Optima Bank, διατηρώντας την τιμή - στόχο στα 33 ευρώ. Η υποβάθμιση της σύστασης σχετίζεται με την άνοδο της τιμής της μετοχής ως τα τέλη του 2019.

Η Optima προβλέπει ότι η Εταιρεία θα εμφανίσει φέτος έσοδα 7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5% στο έτος, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 528 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 10% και μέρισμα 0,63 ευρώ για τη χρήση 2019.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 917,62 μονάδες (+1,62%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 917,19 (+1,57%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 917,00 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,55%.

Ο τζίρος στα 75,9 εκατ., όμως από αυτά τα 22,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 77% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Lamda Development και στο υψηλό οι Alpha Bank, Jumbo, Αεροπορία Αιγαίου και Μυτιληναίος.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 84 ανοδικές μετοχές, έναντι 38 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού με συνεδρίαση αξιοσημείωτων κερδών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται οριακά στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντικά περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (32.172 συμβόλαια).

Στα 8.977 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.236 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.372, 1.253 για τον Φεβρουάριο και 119 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.297) κινήθηκε μεταξύ 2.270,5 και 2.297 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.962), Alpha Bank (5.371), Πειραιώς (2.848), ΔΕΗ (328), Ελλάκτωρα (1.355), Μυτιληναίο (718), MIG (9.410), Cenergy (128), Εθνική (1.981), Intralot (112), ΟΤΕ (163), ΟΠΑΠ (185).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 58.457, Alpha Bank 46.429, MIG 80.564, Εθνική 35.358, ΔΕΗ 14.150, Ελλάκτωρα 22.255, Μυτιληναίο 14.315, Πειραιώς 28.428.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                     Name of Issuer              NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,55%

2020-01-22

 

 

 

 

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.228.285 τεμ., (από 42.228.285 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.810.392 τεμ. (16.810.392), ΔΕΗ 2.848.119 τεμ. (3.098.119), Eurobank 56.312.654 τεμ. (56.387.593), ΟΠΑΠ 1.291.607 τεμ. (1.291.607), Εθνική 11.208.381 (11.208.381), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v