Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθειες για το κάτι... παραπάνω

Ο τραπεζικός κλάδος κρατά το κλειδί της συνέχισης της ανοδικής προσπάθειας. Η εικόνα στα blue chips και το άνοιγμα του βιβλίου για το Tier II της Πειραιώς. Εν αναμονή και για την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI.

ΧΑ: Προσπάθειες για το κάτι... παραπάνω

Δεν αποτελεί, πλέον, ούτε είδηση ούτε έκπληξη. Νέο ρεκόρ στη Wall Street, διευκολύνοντας τους όπου γης long traders. Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα βοηθήσει και όσους ενεργούν στο ΧΑ, ειδικότερα εκείνους που είναι στον τραπεζικό κλάδο και περίμεναν μία αφορμή, όπως αυτή της JP Morgan, για να... ανασάνουν. Επιτέλους.

Το χθεσινό 3,66% του ΔΤΡ στις 827,72 μονάδες ήταν η ελάχιστη αντίδραση για τον πολύπαθο κλάδο, κίνηση που πληρούσε τις προϋποθέσεις για να γίνει εδώ και σχεδόν είκοσι μέρες. Για λόγους που υποθέτουμε έπρεπε να μεσολαβήσει ένα ικανό χρονικό διάστημα, στη διάρκεια του οποίου απορροφήθηκε σημαντικό μέρος προσφοράς/θέσεων σε χαμηλές τιμές. Θα φανεί σήμερα, κατ' αρχάς, προοπτικά μέχρι και την Παρασκευή, εάν η χθεσινή κίνηση ήταν μία μεμονωμένη ανοδική διόρθωση στο μείον 10% που είχε προηγηθεί, από την αρχή του έτους. Ή ένα πρώτο βήμα επαναφοράς προς και πάνω από τις 850 μονάδες. Τουλάχιστον.

Στο επίκεντρο η Πειραιώς, που ξεκίνησε τη διαδικασία για την άντληση 500 εκατ. ευρώ μέσω ομολόγου Tier II, που αναμένεται σήμερα. 

Στις 917 ο ΓΔ, στις 2.296,31 ο FTSE25, με σημαντικό όπως φαίνεται στο διάγραμμα το ότι για δεύτερη φορά άντεξαν οι 2.252 μονάδες. Τεχνικά οι 2.320 είναι κοντινή αντίσταση, υπέρβασή της ενισχύει το ενδεχόμενο συνέχισης προς τις 2.370 μονάδες.

Ωστόσο, βήμα βήμα, περιμένοντας να δούμε εάν μας επιφυλάσσει κάποια θετική έκπληξη η αναδιάρθρωση/τριμηνιαία των δεικτών MSCI και θα μας επιβεβαιώσει την εκτίμηση για ένα καλό 2019 η Coca Cola.

Στα ενθαρρυντικά, το 0,70% της Coca Cola στα 33,24 ευρώ, το 1,76% της ΜΟΗ στα 19,03 ευρώ, το 3,26% της Mytilineos στα 9,50, το διπλό συν για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ στα 13,87 και 11,46 ευρώ αντίστοιχα. Όπως και η συνολικότερη εικόνα των μετοχών του FTSE25 σε συνδυασμό με το 77/35 των ανοδικών/πτωτικών, με ενεργότατη τη συμμετοχή εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων στη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία.

Μία δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο για τις τραπεζικές και επιβεβαίωσης της long τάσης για τα δεικτοβαρή blue chips με τζίρο τουλάχιστον 60 plus εκατ., θα αποτελούσε ακόμη ενθαρρυντικό βήμα. Για την αποφυγή του κινδύνου διόρθωσης προς τις 890 για τον ΓΔ και τις 780 για τον ΔΤΡ. Και το ακόμη πιο ενθαρρυντικό, οι Έλληνες επιστρέφουν στο ΧΑ, όπως σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης. Επιστροφή που σε σημαντικό βαθμό οφείλεται και στη μόχλευση ενός αξιόλογου τμήματος εισηγμένων/μετοχών από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v