Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχώρηση με ήπιο τέμπο στο Χρηματιστήριο

Επιμένουν οι πωλητές στον τραπεζικό κλάδο, ενώ ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται και σε δεικτοβαρή blue chips. Με ρόλο «άμυνας» κινούνται ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Υποχώρηση με ήπιο τέμπο στο Χρηματιστήριο

Στο μείον τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μεγαλύτερες οι απώλειες για το ΧΑ, ενώ σε λίγο χαμηλότερο «άνοιγμα» της συνεδρίασης παραπέμπουν τα futures του S&P500, μετά και το χθεσινό νέο ιστορικό υψηλό.

Στην Αθήνα, το χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο στα «ρηχά», με τους επίμονους πωλητές των προηγούμενων συνεδριάσεων να συνεχίζουν σε τραπεζικές και συγκεκριμένα blue chips. Με απώλειες 0,55% στις 911 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στο στενό εύρος ενός καναλιού μεταξύ 895-935 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο σταθερά σε πίεση σχεδόν από την αρχή του έτους και μετοχές/εισηγμένες του δείκτη σε συνεχιζόμενη ταλαιπωρία.

Σταθερά περιορισμένες οι συναλλαγές, παρότι σε συγκριτικά καλύτερο επίπεδο σε σχέση με τον μέσο όρο (σε εβδομαδιαίο), αν και το 25% της συνολικής αξίας έχει γίνει σε μόλις μία μετοχή, του ΟΤΕ.

Πωλήσεις/πιέσεις διαρκείας στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ χαμηλότερα και του ορίου των 800 στα επίπεδα της 10ης Φεβρουαρίου. Περιοχή που εάν διαρραγεί, τότε θα είναι πιθανό το ενδεχόμενο επιθετικότερων πωλήσεων με την επόμενη, χαμηλότερη στήριξη προς τις 760-750 μονάδες. Πωλητές και αγοραστές, κυρίως αμερικανικά χαρτοφυλάκια.

Στο επίκεντρο ο ΟΤΕ, με αγοραστές στα 14,20 ευρώ και με την έκτακτη γ.σ. να αποφασίζει σήμερα ακύρωση μετοχών και νέο πρόγραμμα επαναγοράς. Στα 21,50 ευρώ η μετοχή του ΟΛΠ, με την εισηγμένη να ανακοινώνει αργότερα τα οικονομικά μεγέθη της. Στα 7,72 ευρώ τα ΕΛΠΕ, ανακοινώνουν τα δικά τους την προσεχή Πέμπτη, στα 8,37 ευρώ η Lamda Development που, πιθανότατα, αρχές Μαρτίου θα «βγει» στις αγορές για εταιρικό ομόλογο. Τον Μάρτιο εκτιμάται πως θα κινηθούν στο ίδιο πεδίο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο ΟΠΑΠ. Στον Οργανισμό δεν έχει αποφασισθεί ακόμη εάν θα πρόκειται για νέα έκδοση ή... ρολάρισμα αυτής που λήγει στις 23/3.

Στην «κινεζική παράμετρο» αποδίδουν παράγοντες της αγοράς τις πωλήσεις/πιέσεις στη μετοχή της Jumbo, παράμετρος που συνεκτιμάται και στην περίπτωση του ΟΛΠ.

Με αγοραστές σε AEGEAN, TITC, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΤΕΝΕΡΓ. Η τελευταία με νέες αγορές σε νέο υψηλό και για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση πάνω από το όριο του ενός δισ.

Στη μεσαία κατηγορία, στην ElvalHalcor χρήζει προσοχής ο διαχωρισμός κλαδικής δραστηριότητας (σε αλουμίνιο και χαλκό) παράλληλα με διοικητικές αλλαγές. Στην Avax, στο ελεγχόμενο free float αποδίδεται η ανοδική αντίδραση της μετοχής παρά την είσοδο των νέων μετοχών από την ΑΜΚ. Για την αγορά ζητούμενο είναι τι θα γίνει με το 24% της JP Investments. Εάν δηλαδή αποκτηθεί από την πλευρά Ιωάννου (πλέον ελέγχει το 32%) ή θα διατεθεί σε τρίτο, μέσω placement.

Στο 0,123 η μετοχή της MIG, στα 2,60 της Τεχνικής Ολυμπιακής και με δρόμο, ακόμη, να μένει να διανυθεί προκειμένου να θεωρηθεί deal done με την πλευρά Σαββίδη η πώληση του Πόρτο Καρράς.

Στις 42/70 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, θυμίζοντας πως αύριο γίνεται η αποκοπή δικαιώματος για την Audiovisual, θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση και η σχετική διαδικασία μέχρι την προσεχή Τετάρτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v