Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η ψαλίδα τραπεζών - blue chips και η συνέχεια

Σταθεροποιητικό το άνοιγμα για τον ΓΔ. Μικρό προβάδισμα για τους long, ενόψει και της λήξης στα παράγωγα. Τα νέα υψηλά στις διεθνείς αγορές και πότε αναμένεται «απεγκλωβισμός» για τις τράπεζες. Ποιες μετοχές εικάζεται ότι «χρωστούν» αντίδραση.

ΧΑ: Η ψαλίδα τραπεζών - blue chips και η συνέχεια

Νέα υψηλά στη Wall Street, νέα υψηλά στις ευρωαγορές. Και στην Αθήνα, στο ΧΑ, ασθμαίνοντας και μετά βίας στις 916,80 μονάδες.

Σε αυτές τις δύο γραμμές αποτυπώνεται η ουσία της κατάστασης μεταξύ των ξένων και της δικής μας αγοράς. Του τεράστιου χαμένου εδάφους και χρόνου.

Τουλάχιστον στη χθεσινή συνεδρίαση οι long είχαν από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο λόγο, η αξία των συναλλαγών ήταν κατά τι ενισχυμένη, ελέω ΟΤΕ βεβαίως, ενώ για πρώτη φορά στη χρηματιστηριακή της ιστορία η Τέρνα Ενεργειακή έφτασε το 1 δισ. ευρώ, σε όρους χρηματιστηριακής αξίας.

Ημέρα ΟΤΕ η χθεσινή, κάτι που εκ προοιμίου ήταν γνωστό στους traders, οι οποίοι, και πολύ σωστά, δεν άφησαν αναξιοποίητη την ευκαιρία.

Στα 14,12 με υψηλό ημέρας στα 12,24 και υψηλό 52 εβδομάδων στα 14,48 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού έδωσε αποδόσεις, που ήθελε η αγορά.

Στις 2.307,05 ο FTSE25, με το 2,32% του ΟΤΕ να διευκολύνει τις κινήσεις των long, ενόψει και της αυριανής λήξης της σειράς Φεβρουαρίου στα Παράγωγα.

Με αρκετές βοήθειες η μεγάλη κεφαλαιοποίηση και συγκεκριμένες μετοχές να «βλέπουν» υψηλότερα, θεωρείται βέβαιο πως τόσο η εβδομάδα, αύριο, όσο και ο μήνας την προσεχή Παρασκευή θα «κλείσουν» με σημαντική απόκλιση μεταξύ τραπεζικών και blue chips. Με ένα discount σχεδόν 8% (μέχρι και χθες), διαφορά που μένει να φανεί εάν θα περιοριστεί τον Μάρτιο. Μήνας κατά τον οποίο για τον κλάδο θα «τρέξουν» εξελίξεις που θα μας δείξουν εάν μπορεί να απεγκλωβιστεί από τα χαμηλά -σχεδόν διμήνου-, αντιδρώντας υψηλότερα των 900-920 μονάδων ή θα συνεχιστεί η ταλαιπωρία αρκετά χαμηλότερα.

Μέχρι τότε η Coca Cola, στα 34,20, ένα ευρώ μόλις από το υψηλό 52 εβδομάδων, μπορεί να συνεχίσει ανοδικά.

Η Τέρνα Ενεργειακή εύλογα θα υπερασπιστεί την κεφαλαιοποίηση του 1 δισ., όριο που θέλει να υπερβεί η ΔΕΗ στον δρόμο για την παρουσίασή της σε ξένους επενδυτές.

Στα 12,09 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ υπερέβη με άνεση το όριο των 12, στην προσπάθεια καταγραφής νέου υψηλού, πάνω από τα 12,66 ευρώ.

Στην αλλαγή τάσης των Motor Oil, Jumbo, Mytilineos προσβλέπουν όσοι long εκτιμούν πως αυτή η 3άδα μετοχών «χρωστά» αντίδραση.

Κινητικότητα και σε ένα μέρος της μεσαίας κατηγορίας, με την Ολυμπιακή να αντιδρά 8,40% στα 2,58 εν μέσω σεναρίων, την 3άδα μετοχών Κόκκαλη να βγάζει αντίδραση με αυξημένες συναλλαγές, την Avax να υποχωρεί 1,77% στο 0,556 υπό την πίεση των 66,6 εκατ. νέων μετοχών από την αμκ, που θα πιστωθούν σήμερα στην αγορά, την Autohellas να υπερβαίνει, εκ νέου, τα 8, αυτή τη φορά με βλέψεις για νέο υψηλό, πάνω από τα 8,28 ευρώ.

Ωστόσο το πρόβλημα της αγοράς, ειδικά για όσους παρακολουθούν τον δείκτη, παραμένει από την αρχή του έτους ο τραπεζικός κλάδος. Από τον απεγκλωβισμό του ή όχι θα κριθεί η συνέχεια. Πιθανόν εικόνα να έχουμε από αύριο, μετά το «κλείσιμο» Φεβρουαρίου στα Παράγωγα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v