Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τράπεζες «προσγείωσαν» τον ΓΔ

Νέες απώλειες για Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς στη σημερινή συνεδρίαση. Παραμένει υποτονικός ο όγκος συναλλαγών διατηρώντας τους πωλητές στη θέση του οδηγού. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα.

ΧΑ: Οι τράπεζες «προσγείωσαν» τον ΓΔ

Καθαρά πτωτική η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ακολουθώντας την “νότια” κίνηση των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, με το διεθνές κλίμα, μετά τον κορωνοϊό, να επιβαρύνεται και από το “profit warning” της Apple.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, η, παρατεταμένα, αδύναμη εικόνα στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ευδιάκριτα φθίνουσα πορεία του ενδιαφέροντος για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, η επιμονή του τζίρου στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, όλων των τελευταίων ημερών, έστω και αν σήμερα ήταν αισθητά υψηλότερος της χθεσινής συνεδρίασης και το κλείσιμο των βασικών δεικτών στα χαμηλά ημέρας.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, “το Χ.Α. θα χρειαστεί σαφώς καλύτερους όγκους συναλλαγών προκειμένου να επιστρέψει σε, σταθερά, ανοδικό βηματισμό, ενώ όσο διατηρείται η συναλλακτική καχεξία, οι ‘sellers έχουν αυξημένες πιθανότητες να παραμείνουν στην ‘θέση του οδηγού”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα, ενδοσυνεδριακά, χαμηλά ημέρας και από τους τίτλους του FTSE25, μόνο ο Fourlis διασωζόταν αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτριπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που δεν βελτιώθηκε μέχρι τέλους (!)

Και αν η εικόνα στο Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, δείχνει εδώ και πολλές συνεδριάσεις, ευδιάκριτα αδύναμη, εκείνο που αυξάνει τους προβληματισμούς των Αναλυτών είναι η έλλειψη διάθεσης στα μη Τραπεζικά blue chips, να αποτελέσουν πειστικό “αντίβαρο” στις Τραπεζικές πιέσεις.

Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σημειώθηκαν στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την ελεγχόμενη αύξηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (στο 0,952% η απόδοση του 10ετους).

Ξεκινώντας και σήμερα από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank (-2,35%), Εθνική (-3,51%) και Eurobank (-2,85%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της Πειραιώς (-0,78%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 804,41 μονάδες (-2,33%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 806,11 (-2,13%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νεότερα χαμηλά και στις 802,62 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,55%.

Υπενθυμίζεται ότι για τον εν λόγω δείκτη το ημερήσιο “stop short” ενεργοποιείται με κλείσιμο υψηλότερα των 846 μονάδων, ενώ κλείσιμο χαμηλότερα των 800 μονάδων θα σημάνει “red alert” για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις και θα αυξήσει σημαντικά τις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, βάζοντας σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 789 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, ίσως αξίζει αναφοράς πως σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς η Oceanwood Capital μείωσε την καθαρή αρνητική της θέση χαμηλότερα του 0,5% σε Eurobank και Εθνική και δεν αναφέρεται, πλέον, στον πίνακα των “short” θέσεων.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου η τελική εικόνα ελάχιστα βελτιώθηκε σε σχέση με την ενδοσυνεδριακή, με θετικό πρόσημο “επέπλευσαν” οι ΑΔΜΗΕ (+0,74%, επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο), ΕΥΔΑΠ (+1,07%), Fourlis (+0,17%) και αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΤΕ.

Την σχετικά καλύτερη αμυντική εικόνα επέδειξε ο τίτλος του Fourli (+0,17%), προσπαθώντας να αντιδράσει στο χθεσινό -2,22%. Συνεχίζει να έχει δυσκολίες κίνησης υψηλότερα των 5,98 ευρώ, που είναι και η πρώτη σημαντική αντίσταση, ενώ στα 5,29 ευρώ εντοπίζεται το ημερήσιο “stop long”.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του Μυτιληναίου (-1,75%), καθώς δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη η πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 10,33 ευρώ (κλείσιμο 21/1). Στα 9,57 ευρώ κατέβηκε το ημερήσιο “stop short”, ενώ κλείσιμο χαμηλότερα από την ζώνη στήριξης 8,94 – 8,84, θα ανοίξει τον δρόμο για πιθανή υποχώρηση προς τα 8,47 και 8,00 ευρώ.

Όσο πάνε και μειώνονται τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου επέτρεψαν οι φήμες για πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις στην Attica Group (+1,06%), που τράβηξαν ψηλότερα και την MIG (+3,14%), σε νέα υψηλά 23 μηνών και με συναλλαγές εβδομάδας η Ελλάδος (+3,90%, λόγω έκτακτου μερίσματος στους παλαιούς Μετόχους), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Revoil (+2,66%), πάντα με “ανοιχτές” εντολές αγορών.

Διατηρούν επαφή με τα πρόσφατα υψηλά 19,5 ετών ο Λούλης (-2,69%) και με τα πρόσφατα υψηλά τα Πλ. Κρήτης (+1,43%), επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Μύλοι Κεπενού (+1,65%), ενώ ευδιάκριτη ήταν η παρουσία πωλητή στον Ικτίνο (-3,46%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο “stop short” στις 927 μονάδες, ενώ προσοχή θέλει και το “gap” στις 928 – 930 μονάδες. Χάθηκε η πρώτη στήριξη στις 916 μονάδες και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 899 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση στις 2320 – 2330 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 2252 μονάδες, με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 2289 και 2274 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η επιφυλακτική διάθεση από την Ασία μεταφέρθηκε στην Ευρώπη, ασκώντας πίεση και στην Εγχώρια Αγορά”, επισημαίνει η Eurobank Equities.

“Οι χαμηλοί όγκοι και η αρνητική ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές, έφεραν απώλειες και στο Χ.Α.”, αναφέρει η Beta Sec.

“Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 910 μονάδες και το πρώτο σημείο αντίστασης στις 930 μονάδες. Τα Ελ. Πετρέλαια εξαγόρασαν χαρτοφυλάκιο Φωτοβολταϊκών έργων σε τελικό στάδιο αδειοδότησης έναντι €130 εκατ., στην Περιοχή της Κοζάνης, από τη Γερμανική Εταιρεία ανάπτυξης και κατασκευής έργων ΑΠΕ, JUWI. Το έργο, συνολικής ισχύος 204 MW, αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα και είναι ανάμεσα στα 5 μεγαλύτερα Φ/Β Πάρκα στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι θα παράγει Ενέργεια 300 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής Ενέργειας μηδενικών εκπομπών για 75.000 Νοικοκυριά. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στο Β’ Τρίμηνο 2020, η περίοδος κατασκευής εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 16 μήνες και το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Δ’ Τρίμηνο 2021”, σημειώνει η Merit Sec.

“Η επαναλειτουργία της Wall Street συνέβαλλε στη συναλλακτική βελτίωση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όμως το συνεχιζόμενο έλλειμμα καταλυτών δεν επιτρέπει αισιοδοξία για ουσιαστική διαφοροποίηση του γνώριμου σκηνικού των τελευταίων ημερών”, τονίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η αναφορά στον αριθμό των θυμάτων από τον κορωνοϊό, αλλά και των μέτρων που λαμβάνονται στην Κίνα κυρίως, αποτελεί κεντρικό θέμα σε όλα τα δελτία ειδήσεων του Πλανήτη, απασχολώντας όλους τους Ειδικούς που δυσκολεύονται να αποφανθούν για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρις ότου υπάρξει λήξη του συναγερμού”, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Την ίδια ώρα, οι Οικονομικοί Αναλυτές προσπαθούν να πιθανολογήσουν την έκταση των επιπτώσεων που θα προκύψουν τόσο για την Κινεζική, όσο και για την Παγκόσμια Οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη ότι η θέση της Κίνας στην παγκοσμιοποίηση είναι ιδιαίτερα βαρύνουσα τα τελευταία χρόνια, με τάση να συμμετέχει ολοένα και περισσότερο, λόγω της εξωστρέφειας και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που επιτυγχάνει.

Έτσι, οι αναλύσεις που δημοσιοποιούνται συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι μια επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας κατά μισή ως μία εκατοστιαία μονάδα , είναι το πλέον αισιόδοξο σενάριο που μπορεί να συντελεστεί, στο βαθμό που με τη θερμοκρασιακή αλλαγή που αναμένεται τους επόμενους μήνες, υπάρξει ύφεση στο φαινόμενο της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Με την αβεβαιότητα ωστόσο να παραμένει σε υψηλό επίπεδο, με δεδομένο ότι σε μεγάλο βαθμό παραμένει “άγνωστος παράγοντας”. Η Κίνα ωστόσο λαμβάνει μέτρα νομισματικής πολιτικής (συνεχείς ενέσεις ρευστότητας δεκάδων $δισ.) αλλά και δημοσιονομικές δράσεις, επιδιώκοντας να σταθεροποιήσει τόσο τις χρηματιστηριακές συνθήκες, όσο και την Οικονομία της, ώστε να διατηρηθεί απολογιστικά ρυθμός μεγέθυνσης ύψους 6% για το ΑΕΠ, σύμφωνα δηλαδή με όσα είχαν σχεδιαστεί στην αρχή του 2020.

Ενόψει των παραπάνω, οι κινήσεις των Διεθνών Αγορών που περιλαμβάνουν ιστορικά ρεκόρ για τους δείκτες της Wall Street, αποκατάσταση των ζημιών για τους δείκτες της Σαγκάης αλλά και ιστορικά υψηλά για τον EuroStoxx 600 εν μέσω υποχώρησης κατά 4,5% της βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας, προκαλούν εύλογα ερωτηματικά.

Με τον Economist (15/2/2020) να χαρακτηρίζει την αισιοδοξία της Wall Street ως πρόωρη (premature), στο βαθμό που είναι ακόμη ανοικτό το ενδεχόμενο πανδημίας του κορωνοϊού.

Με αυτά τα δεδομένα από το εξωτερικό περιβάλλον και τον κορωνοϊό να απειλεί με σημαντική επιβράδυνση την Παγκόσμια Οικονομία, το Ελληνικό Χρηματιστήριο κινείται στις τελευταίες συνεδριάσεις με χαμηλές ταχύτητες.

Οι συναλλαγές είναι υποτονικές, η μεταβλητότητα μικρή και η εναλλαγή των Δεικτοβαρών τίτλων συντηρεί τις επιδόσεις του Γενικού Δείκτη σε στενό εύρος.

Από τη μία πλευρά, στην περιοχή των 900 μονάδων τα αντανακλαστικά των αγοραστών επιβεβαιώνουν την ισχυρή στήριξη, αλλά από την άλλη οι δυνάμεις δεν επαρκούν ούτε για την υπέρβαση των ορίων αντίστασης της περιοχής 920 - 930 μονάδων.

Με μοναδικό θετικό καταλύτη τα ολοένα και χαμηλότερα επιτόκια για τους 10ετεις τίτλους, που επιτρέπουν στο Υπουργείο Οικονομικών να συνεχίσει την έκδοση νέων ομολόγων με στόχο την περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους για το Ελληνικό χρέος, με την επιδίωξη μιας ακόμη μείωσης του “ακριβού δανεισμού” του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, εταιρείες όπως η Lamda, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ο ΟΠΑΠ παίρνουν σύντομα τη σκυτάλη για έκδοση εταιρικών ομολόγων, μετά από τις επιτυχείς ομολογιακές εκδόσεις της Εθνικής και της Πειραιώς, στο πλαίσιο της δρομολόγησης τιτλοποιήσεων για να επιταχυνθεί η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους.

Είναι επομένως αναγκαίο να επανέλθουν οι θετικοί καταλύτες, ιδιαίτερα στο πεδίο των επενδυτικών δράσεων και των μεταρρυθμίσεων με αιχμή τις Αποκρατικοποιήσεις, ώστε να αναζωογονηθεί το χρηματιστηριακό περιβάλλον, προκειμένου να διαφοροποιηθεί το σημερινό άνευρο σκηνικό, που ελάχιστα εμπνέει για νέες τοποθετήσεις την Επενδυτική Κοινότητα.

“Με την αγορά ωστόσο να έχει θετικά νέα από τις επιδόσεις των μεγεθών για το 2019, όπως προκύπτει από τα μεγέθη της ΕΕΕ αλλά και το μέρισμα - έκπληξη της Τράπεζας της Ελλάδος που ήδη ανακοινώθηκαν”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE.

Ήπιες πιέσεις στο Πετρέλαιο και στο Ευρώ.

Πέρασε τα $1600 ο Χρυσός, ακόμα μεγαλύτερα κέρδη για το Ασήμι, προς τα $9850 αντιδρά το Bitcoin.

Την αποδοχή αιτήσεων για νέες δασμολογικές απαλλαγές σε 696 Προϊόντα που εισάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε ότι δέχεται η Κίνα. Οι εξαιρέσεις, που είναι το τρίτο και πιο ουσιαστικό σετ που έχει δώσει η Κίνα από την έναρξη της εμπορικής διαμάχης με τις ΗΠΑ, έρχονται ένα μήνα μετά την υπογραφή της Πρώτης Φάσης της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Το βασικό σενάριο των Αναλυτών της UBS είναι πως ο κορωνοϊός μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο ως το τέλος Μαρτίου και ότι ο αρνητικός οικονομικός αντίκτυπος θα περιοριστεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

H UBS αναμένει ανάκαμψη της Κινεζικής ανάπτυξης από το δεύτερο, ως το τέταρτο τρίμηνο, λόγω της ενίσχυσης της ζήτησης και της δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης. Συνολικά, η ανάπτυξη της Κίνας το 2020 αναμένεται να κινηθεί στο 5,6%, από 6,1% πέρυσι.

Επιπλέον, η UBS εκτιμά ότι η επίπτωση στα εταιρικά κέρδη θα είναι σχετικά περιορισμένη, περίπου 200 - 300 μονάδες βάσης χαμηλότερη, από ότι θα ήταν αν δεν είχε ξεσπάσει η επιδημία.

Δεδομένων των παραπάνω, η UBS παραμένει “overweight” στις μετοχές των Αναδυόμενων.

Πλήγμα δέχθηκε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, με οδηγό της κίνησης την έξαρση του κορωνοϊού και τους φόβους για ύφεση. Σύμφωνα με το Ερευνητικό Ινστιτούτο ZEW, ο δείκτης έκανε βουτιά στις μόλις 8,7 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 26,7 τον Ιανουάριο, που ήταν και το πιο υψηλό των τελευταίων 4 ετών.

Πτώση των δεικτών οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη καταγράφει το Ερευνητικό Ινστιτούτο ZEW. Ο δείκτης υποχωρεί αυτόν τον μήνα στις 10,4 μονάδες, από 25,5 τον Ιανουάριο.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο προτίθεται να διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες μία συμφωνία ελεύθερου Εμπορίου ‘μεταξύ Ίσων’ και δεν θα αποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να τεθεί εμπόδιο στην ελευθερία του Λονδίνου να θέσει τους δικούς του κανόνες”, προειδοποίησε κατά την πρώτη ομιλία του για το “Brexit” ο Βρετανός Διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φροστ.

“Η Ευρωζώνη θα πρέπει να είναι έτοιμη να δαπανήσει περισσότερα, εάν η Οικονομία της σημειώσει κάμψη”, ανακοίνωσαν σήμερα ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών και οι Ομόλογοί του στο Μπλοκ, στον πρώτο επιφυλακτικό υπαινιγμό για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

“Ο κορωνοϊός έχει συνέπειες για τα έσοδα της Apple, που θα είναι κατώτερα του αναμενομένου το επόμενο διάστημα, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν προσωρινές δυσκολίες στην Παγκόσμια τροφοδοσία των συσκευών iPhones”, προειδοποίησε η Αμερικανική Εταιρεία, καθώς τόσο η ζήτηση (πωλήσεις) όσο και η προσφορά (παραγωγή) έχουν επηρεαστεί από την επιδημία της νόσου COVID-19 στην Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερα iPhones θα είναι διαθέσιμα προς πώληση στο εξωτερικό.

“Η Apple είναι η πρώτη μεγάλη Αμερικανική Εταιρεία που ανακοινώνει ότι ο νέος ιός θα την πλήξει, χωρίς πάντως να προχωρήσει σε κάποια εκτίμηση για το βαθμό της ζημιάς της σε αυτό το τρίμηνο, κάτι που αναμένεται να φανεί τον Απρίλιο, όταν ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου φέτος”, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, τη θετική της στάση για τη μετοχή της Μυτιληναίος επαναδιατυπώνει η Wood σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση “buy” με την τιμή - στόχο στα 12 ευρώ. Εκτιμά ότι τα EBITDA της Εισηγμένης θα κυμανθούν περί τα 300 εκατ. ευρώ τόσο φέτος, όσο και το 2021, για να αυξηθούν στα 381 εκατ. ευρώ το 2022 λόγω και της εκκίνησης της νέας Μονάδας με Φυσικό Αέριο.

Όπως αναφέρει, η μετοχή αποτελεί ελκυστική μακροχρόνια επένδυση με:

Αξιοπρεπή αποτίμηση, με το λόγο EV/EBITDA στο 6,5 το 2020 και το 2021, για να υποχωρήσει στο 5 το 2022.

Αξιόπιστο πλάνο ανάπτυξης μέσω της κατασκευής νέας Μονάδας Φυσικού Αερίου.

Αποδοτική και καθετοποιημένη Μονάδα Αλουμινίου, με ισχυρή κερδοφορία, ακόμη και σε περιβάλλον χαμηλών τιμών.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “τους Ξένους Επενδυτές επιδιώκει να προσεγγίσει και να δελεάσει για την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους στη ΔΕΗ, η Διοίκηση της Επιχείρησης. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, προγραμματίζεται για τις 23 Μαρτίου η επενδυτική ημερίδα ‘Investor Day’ στο Λονδίνο, όπου θα παρουσιαστεί αναλυτικά το ολοκληρωμένο business plan της McKinsey για τον Όμιλο της ΔΕH, καθώς και εκείνα του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕH Ανανεώσιμες. Πέραν αυτού, προς το τέλος του Μαρτίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Εταιρεία θα προχωρήσει στην τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1,5 δισ. ευρώ, αποσκοπώντας στην άντληση εσόδων της τάξης των 300 με 500 εκατ. ευρώ, που θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών”.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 912,69 μονάδες (-0,77%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 913,14 (-0,72%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα χαμηλά και στις 911,82 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,86%.

Ο τζίρος στα 52,4 εκατ., από τα οποία τα 4,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο Fourlis δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν “πρασίνισαν” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΥΤΙΛ και ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική και TITC.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 27 ανοδικές μετοχές, έναντι 84 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.713 συμβόλαια).

Στα 8.670 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.217 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.212, 1.805 για τον Φεβρουάριο, 1.377 για τον Μάρτιο και 30 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.291,25) κινήθηκε μεταξύ 2.291,25 και 2.307 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.422), Alpha Bank (2.169), Πειραιώς (2.080), ΔΕΗ (245), Ελλάκτωρα (1.125), Μυτιληναίο (826), MIG (8.490), ΑΔΜΗΕ (1.118), Εθνική (3.805), ΟΠΑΠ (121), ΟΤΕ (903).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 80.936, Alpha Bank 48.004, MIG 87.395, Εθνική 35.445, ΔΕΗ 14.067, Ελλάκτωρα 22.348, Μυτιληναίο 15.454, Πειραιώς 27.558.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                               Name of Issuer                NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.446.229 τεμ., (από 42.409.285 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.916.966 τεμ. (16.966.966), ΔΕΗ 2.915.249 τεμ. (2.915.249), Eurobank 53.041.589 τεμ. (53.041.589), ΟΠΑΠ 1.291.607 τεμ. (1.291.607), Εθνική 11.208.381 (11.208.381), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v