Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητούμενο η επιβεβαίωση των στηρίξεων

Συνεχίζονται οι πωλήσεις και οι εναλλαγές θέσεων στον τραπεζικό κλάδο, σε επίπεδα που απέχουν από τα υψηλά 52 εβδομάδων. Οι «αδύναμες» συναλλαγές δεν επιτρέπουν στην εγχώρια αγορά να ακολουθήσει τη Wall Street. Οι μετοχές-κλειδιά.

ΧΑ: Ζητούμενο η επιβεβαίωση των στηρίξεων

Συνεδρίαση διαχείρισης στη Wall Street, στις 3.378 ο S&P 500 και στις διεθνείς αγορές οι long διατηρούν το προβάδισμα, παρά τις εύλογες ανησυχίες λόγω Κίνας.

Στα δικά μας, παραμένει προβληματικός ο τραπεζικός κλάδος, συνεχίζονται οι περιορισμένης έκτασης πωλήσεις, αλλά και το μεθοδικό μάζεμα σε τιμές που απέχουν αρκετά από τα «υψηλά 52 εβδομάδων» και πολύ από τα επίπεδα των ανακεφαλαιοποιήσεων του 2015.

Με αρνητικό πρόσημο οι βασικοί δείκτες, από τις 911,82 ο ΓΔ, τις 2.291,80 ο FTSE 25 και τις 802,62 ο ΔΤΡ. Συναλλαγές στα 50 εκατ., με το 1/5 να πραγματοποιείται στον τίτλο του ΟΤΕ. Στο επίκεντρο ο Οργανισμός, καθώς με το άνοιγμα της συνεδρίασης θα είναι γνωστά τα οικονομικά αποτελέσματα, που προφανώς θα διαμορφώσουν τάση όχι μόνο για τη συγκεκριμένη μετοχή αλλά, σε σημαντικό βαθμό, για τον δείκτη. Μετά τη συνεδρίαση, θα γίνει η ενημέρωση των επενδυτών και αύριο Πέμπτη, η έκτακτη γενική συνέλευση όπου θα εγκριθούν ακύρωση μετοχών και νέο πρόγραμμα επαναγοράς.

Στα 13,80 ευρώ η μετοχή, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρο τις τελευταίες ημέρες προεξοφλείται πως θα είναι το απόλυτο trading χαρτί σήμερα-Παρασκευή. Δηλαδή μέχρι και τη συνεδρίαση που θα «κλείσει» η απλή σειρά μηνός Φεβρουαρίου στα Παράγωγα.

Στα 4,178 ευρώ η ΔΕΗ, στα 34,15 η Coca Cola, στα 11,91 ο ΟΠΑΠ. Δυνάμεις-εφεδρείες υπάρχουν, πλην όμως προβληματίζει η παράλληλη σταθερή προσφορά σε μετοχές των Motor Oil, Jumbo, Mytilineos, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και σε ακόμη 2-3 blue chips, όπου οι short διατηρούν το προβάδισμά τους έναντι των long.

Σε «ρηχή» αγορά, όπως η δική μας, με μέτρια προσφορά και την πλειονότητα των funds να παρακολουθεί, η διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών γίνεται εύκολη υπόθεση. Χωρίς ουσιαστικές εξελίξεις/ειδήσεις ο τραπεζικός χάνει σχεδόν 10% από την αρχή του έτους, χωρίς ακόμη να έχει δοθεί το ΟΚ της Φρανκφούρτης για το λεγόμενο «zero risk».

Με μετρημένες και επιμέρους ειδησεογραφία για blue chips και ορισμένα της μεσαίας κατηγορίας η αγορά μας έχει ξεμείνει από «καύσιμα». Ούτε Ελληνικό, ούτε ιδιωτικοποιήσεις, ούτε επιχειρηματικές κινήσεις, ούτε αφορμές καν σενάρια για να μοχλευθούν έστω συγκεκριμένες εισηγμένες/μετοχές.

Από τον FT MidCap, ξεχώρισε και συναλλακτικά η MIG, για την AVAX αναμένεται η εισαγωγή των 66,6 εκατ. νέων μετοχών από την ΑΜΚ, αύριο Πέμπτη, Ελτον και Quest ήταν από τις εξαιρέσεις στον πτωτικό κανόνα. Από τις εξαιρέσεις και η Τράπεζα της Ελλάδος, στην παραδοσιακή αντίδρασή της, την περίοδο που δίνει έσοδα μερίσματος δεκάδων εκατ. στο Δημόσιο.

Πάντως σε μία αγορά με συναλλαγές στα 50-60 εκατ., με σταθερούς πωλητές στις τραπεζικές και λιγοστές εξαιρέσεις blue chips με long τάση, ζητούμενη παραμένει η επιβεβαίωση των στηρίξεων. Κατ' αρχάς μέχρι και την Παρασκευή, να κλείσει ο μήνας στα Παράγωγα, μπας και βελτιωθεί κάτι στη συνέχεια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v