Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγήκε η άμυνα και άρχισε... αντεπίθεση στο Χρηματιστήριο

Με θετικό πρόσημο κινείται ο Γενικός Δείκτης παρά την αρχική ενεργοποίηση των πωλητών. Η προσοχή στις κινήσεις των μεγάλων διεθνών αγορών. Υψηλές συναλλαγές και κέρδη για τη μετοχή της Eurobank, κέρδη για ΟΠΑΠ, Aegean.

Βγήκε η άμυνα και άρχισε... αντεπίθεση στο Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικό αλλά και ψύχραιμο το ξεκίνημα της συνεδρίασης, διαθέσεις για υψηλότερες τιμές στη συνέχεια. Από Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο, μέχρι Αθήνα.

Εν αναμονή λοιπόν των όποιων αποφάσεων και ενεργειών από Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη (συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup), ο DAX αντιδρά στις 12.055 μονάδες, ο CAC στις 5.420 και ο ΜΙΒ στις 21.826 μονάδες. Για προσπάθεια προεξόφλησης κάνουν λόγο χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι οποίοι αναμένουν τις κινήσεις της ΕΚΤ μετά τη χθεσινή μείωση των επιτοκίων των ΗΠΑ.

Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Eurogroup, για την προσεχή Πέμπτη έχει αφήσει να εννοηθεί η ΕΚΤ πως θα πρέπει να αναμένεται η ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων.

Σε αυτό τον ρυθμό οι ευρωπαϊκές αγορές (μετοχών και ομολόγων), απορροφώντας στην αρχή την όποια πίεση προκάλεσε -σχεδόν αντανακλαστικά- η χθεσινή, νέα διόρθωση στη Wall Street, συνεχίζοντας με εκατέρωθεν συναλλαγές από πωλητές και αγοραστές.

Σε σχετικό συγχρονισμό με την Ευρώπη το ΧΑ, καθώς του κορωνοϊού συντρέχει η διαχείριση των προκλήσεων της Τουρκίας, με συνέπεια οι πωλητές να έχουν μικρό προβάδισμα, με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου.

Στο 30λεπτο, αρκετές ήταν οι εναλλαγές θέσεων πωλητών - αγοραστών, συνακόλουθα των βασικών δεικτών, με άξιο αναφοράς χαρακτηριστικό τη θεαματική μείωση της αξίας συναλλαγών. Τουλάχιστον μέχρι τις 11:00 ήταν κατά 13 εκατ. χαμηλότερη της αντίστοιχης χθεσινής. Με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για την προσπάθεια δημιουργίας μίας βάσης-σημείου αναφοράς, αρκετά πάνω από τα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης.

Στις 770 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, «γυρίζοντας» εκ νέου σε θετικό πρόσημο, στις 11:05, με τον τραπεζικό να επανέρχεται προς τις 650 και τον FTSE25 στην περιοχή των 1.960 μονάδων. Μετά τις 11.30 οι αγοραστές επιτάχυναν με αποτέλεσμα ο ΓΔ να κινηθεί προς τις 780 μονάδες.

Θεωρώντας περισσότερο ως αναγνωριστικό το πρώτο ημίωρο, θα εκτιμούσαμε πως σταδιακά οι long θα κινηθούν προς υψηλότερες τιμές, εκμεταλλευόμενοι την εικόνα των ευρω-αγορών, που και αυτή με τη σειρά της επηρεάζεται από τα futures στη Wall Street. Ενδεικτικά για τον S&P500 παραπέμπουν σε αρχική αντίδραση, από τις 3.052 μονάδες, δηλαδή προδιαγράφοντας αντίδραση 1,85% μετά τη χθεσινή «βουτιά».

Ευρεία μεταβλητότητα, ταχύς ρυθμός -η... χαρά των traders, των hedge funds και όσων ενεργούν σε συνεδριάσεις αυτού του volatility.

Σε Eurobank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Πειραιώς και Mytilineos, ΔΕΗ, Motor Oil, Ελλάκτωρ και Lamda Development η συγκριτικά μεγαλύτερη αξία συναλλαγών και με πωλητές μόνον σε Ελλάκτωρ και Lamda Development.

Στα 12 εκατ. ο τζίρος, στις 11:20, στις 53/22 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v