Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα δεδομένα μετά το εκρηκτικό ριμπάουντ

Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στην εγχώρια αγορά μετά την ανοδική διόρθωση στα απανωτά χτυπήματα της περασμένης εβδομάδας. Στις 766 μονάδες ο ΓΔ, κέρδη 11% για τον τραπεζικό κλάδο. Συντηρείται ο υψηλός τζίρος (153,6 εκατ. ευρώ).

ΧΑ: Τα δεδομένα μετά το εκρηκτικό ριμπάουντ

“Από μηχανής Θεός” κυριολεκτικά σημαίνει “ο Θεός από τη μηχανή” και είναι όρος που προέρχεται από την αρχαία Ελληνική τραγωδία, εννοώντας την απρόσμενη παρέμβαση ενός Παράγοντα (Γεγονός, Πρόσωπο, ή Αντικείμενο) που προσφέρει λύση σε μία δύσκολη κατάσταση.

Κατά την κορύφωση του δράματος, όταν τα προβλήματα και οι συγκρούσεις που βίωναν τα Πρόσωπα του έργου οδηγούσαν σε αδιέξοδο, εμφανιζόταν αναπάντεχα στη σκηνή με τη βοήθεια κάποιου μηχανισμού (συνήθως γερανού), με τρόπο δηλαδή που να ξεχωρίζει από τα Θνητά Πρόσωπα του έργου, Ηθοποιός υποδυόμενος κάποιο Θεϊκό Πρόσωπο, το οποίο παρενέβαινε για να δώσει λύση. Ο αρχαίος Τραγωδός έπρεπε να χρησιμοποιήσει με φειδώ την παρέμβαση Θεϊκού Προσώπου στο έργο, καθώς υποδήλωνε ότι το πρόβλημα υπερέβαινε τις λύσεις που μπορούσαν να προσφέρουν Θνητά Πρόσωπα.

Σε αντίθεση με την αρχαιότητα, οι Κεντρικές Τράπεζες σήμερα, μόνο με φειδώ δεν χρησιμοποιούν τα εργαλεία τους, έχοντας “υπό συνεχές ντοπάρισμα” τις Αγορές, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Έτσι, η σημαντική ανοδική αντίδραση χθες το βράδυ στην Wall Street, βρήκε σήμερα “συνοδοιπόρους” σε Ευρώπη και Χ.Α., με το τελευταίο να δίνει αντίδραση “πιεσμένου ελατηρίου”, λόγω των υπερπουλημένων επιπέδων, στα οποία είχε περιέλθει η συντριπτική πλειονότητα των εισηγμένων τίτλων.

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι Ξένοι Διαχειριστές που έσπευσαν να επισημάνουν ότι η βίαια αντίδραση των Αγορών δεν έχει σχέση με σαφείς ενδείξεις περιορισμού του κορωνοϊού και των επιπτώσεων που θα έχει στην Παγκόσμια Οικονομία, αλλά επειδή τα Χρηματιστήρια πιστεύουν ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα ρίξουν νέο πακτωλό χρημάτων στο Σύστημα.

Ακόμη και η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ έκανε λόγο για συντονισμένη αντίδραση από Κεντρικές Τράπεζες και Κυβερνήσεις, αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη πρόβλεψη του ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% φέτος, τον χαμηλότερο από το 2009, έναντι ρυθμού 2,9% που προβλέπονταν τον Νοέμβριο.

“Το ξέσπασμα του κορωνοϊού είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται τάχιστα και δημιουργεί ρίσκα για τις προοπτικές της Οικονομίας και τη λειτουργία των Κεφαλαιαγορών. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τα απαραίτητα στοχευμένα μέτρα, όπως απαιτούνται”, τόνισε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συζητήσει στις 12 Μαρτίου, στην επόμενη συνεδρίασή της, πιθανές απαντήσεις στους κινδύνους που θέτει η εξέλιξη του νέου κορωνοϊού για την Οικονομία”, δήλωσε πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει πιθανά μέτρα για την παροχή ρευστότητας στις Επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες της έξαρσης του κορωνοϊού”, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Από την άλλη, στο 1% με 1,25%, από 1,5% με 1,75% μείωσε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα των HΠΑ, σε μια έκτακτη παρέμβαση για τη στήριξη των Αγορών.

“Ο κορωνοϊός θέτει κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα” τονίζει η Fed σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. αξίζει υπενθύμισης ότι ο Φεβρουάριος ολοκληρώθηκε με απώλειες 20,92% για τον Γενικό Δείκτη και απώλειες 31,58% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών και επόμενο ήταν να επιχειρηθεί ανοδική αντίδραση αγνώστου διαρκείας, αν σε αυτό συνηγορούσε και η εικόνα των Διεθνών Αγορών.

Σύμφωνα με την Beta Sec. ακόμα χειρότερες ήταν οι μηνιαίες επιδόσεις για επιμέρους μετοχές:

Dionic (-50,8%), Τρ. Αττικής (-44,1%), Intralot (-43,10%), Μινέρβα (-38,7%), Πειραιώς (-38,4%), Ιντρακόμ (-35,6%), Λιβάνης (-35,1%), MLS (-33,6%), ΑΕΓΕΚ (-32,7%), Eurobank (-32,1%), TITC (-31,7%), Byte (-31,1%), Εθνική (-30,7%), Frigoglass (-30,1%), ΔΕΗ (-29,5%), Ελλάκτωρ (-29,2%), Alpha Bank (-29,1%), Newphone (-28,6%), Λύκος (-28,2%) και Ιντρακάτ (-27,6%).

Ευνόητο είναι ότι το σημερινό ενδιαφέρον των traders επικεντρώθηκε στους τίτλους που είχαν πιεστεί ιδιαίτερα στο τελευταίο πτωτικό κύμα, ενώ η σημερινή ανοδική αντίδραση συνοδεύτηκε και από αξιοπρόσεκτο τζίρο, έστω και αν το πρώτο ημίωρο των συναλλαγών (τζίρος 23,8 εκατ., από τα οποία τα 0,3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” – ΟΤΟΕΛ), άφησε υποσχέσεις για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον FTSE25, με Α.Μ.Ε.Μ. (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ και TITC.

Στα υψηλά ημέρας, το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν με θετικό πρόσημο και οι ανοδικές μετοχές ήταν 10πλασιες των ανοδικών.

Από την άλλη και επειδή η σημερινή ανοδική αντίδραση, “σήκωσε αρκετή σκόνη στο ταμπλώ”, καλό θα ήταν οι συντηρητικοί παίκτες να περιμένουν και τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, προκειμένου να φανούν οι τίτλοι που θα επιδείξουν συνέχεια και συνέπεια στην ανοδική τους κίνηση.

Οι συναλλαγές στο Χ.Α. διεξήχθησαν εν μέσω θετικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε και στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 1,289%.

Προσοχή, τουλάχιστον για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο αργά αντανακλαστικά, συστήνουν αρκετοί επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις από τα μέτωπα που προβλημάτισαν την Εγχώρια Αγορά και έφεραν τις επιθετικές ρευστοποιήσεις, στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις και δεν μπορεί να αποκλειστεί υποτροπή του κλίματος.

Ξεκινώντας και σήμερα από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές και των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, έστω και αν ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές αρκετά μακριά από τα υψηλά ημέρας, παρά τις σημαντικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες.

Ο τίτλος της Alpha Bank (+12,67%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,50 ευρώ (+16,55%), της Εθνικής (+8,73%) μέχρι τα 2,28 ευρώ (+14,03%), της Eurobank (+12,19%) μέχρι τα 0,6685 ευρώ (+18,11%) και της Πειραιώς (+8,87%) μέχρι τα 2,27 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 654,21 μονάδες (+13,75%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 627,43 (+9,09%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 639,81 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 11,24%.

Για τον εν λόγω δείκτη, θα είναι θετική ένδειξη η ανοδική διαφυγή με κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 643 – 655, όμως το ημερήσιο “stop short” είναι πολύ ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στις 846 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “μια νέα πρόταση για την κάλυψη των Κρατικών εγγυήσεων ύψους ως 12 δισ. ευρώ, τις οποίες προβλέπει το πρόγραμμα ‘Ηρακλής’ για τις ομολογίες πρώτης διαβάθμισης (senior note) τιτλοποιήσεων, έστειλε η Ελληνική Πλευρά σε Βρυξέλλες (DG Comp) και Φρανκφούρτη (SSM)”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE25, όπου η τελική εικόνα είναι σαφώς υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΟΤΕ (-0,16%) και Fourlis (-4,08%).

Μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επιχείρησε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+0,83%), που βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 1,32 ευρώ (+9,09%). Όμως λίγο πριν τις τελικές δημοπρασίες, η μετοχή είχε χάσει το σύνολο των αρχικών κερδών, υποχωρώντας μέχρι τα 1,19 ευρώ (-1,65%) και χρειάστηκαν οι βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, για να εξασφαλιστεί το θετικό, τελικό, πρόσημο. Η πλησιέστερη αντίσταση στα 1,36 ευρώ και το ημερήσιο “stop short” στα 1,726 ευρώ.

Μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και η αντίδραση για τον τίτλο του ΟΛΠ (+6,96%). Θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα των 17,22 ευρώ, όμως πολύ δύσκολα θα δώσει άμεση κίνηση υψηλότερα της ζώνης 19,78 (ημερήσιο “stop short”) – 20,35 ευρώ.

Η στήλη θα αποφύγει αναφορά στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, περιμένοντας τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις για εξαγωγή συμπερασμάτων, επισημαίνοντας ότι τα δημοσιεύματα για πιθανή καθυστέρηση των μετοχικών ανακατατάξεων έφεραν πιέσεις στην Forthnet (-14,29%), ενώ η Paperpack (+6,31%) συμπλήρωσε τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε.

Τεχνικά, σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, η “πρώτη γραμμή άμυνας” των “sellers” είναι οι 786 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), ενώ όλα δείχνουν ότι δύσκολα ο ΓΔ θα επαναπροσεγγίσει άμεσα την περιοχή των 950 μονάδων. Το ημερήσιο “stop short” στις 927 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, σημαντική η στήριξη στις 685 μονάδες, αν παραβιαστούν καθοδικά οι 712 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα των 1870 μονάδων, όμως οι 2252 μονάδες δείχνουν πολύ μακρινός στόχος. Το ημερήσιο “stop short” στις 2328 μονάδες.

Η δημόσια εγγραφή της Entersoft

Μετά από 12 περίπου χρόνια η Entersoft αφήνει την Εναλλακτική Αγορά για να μεταβεί στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. μέσω Α.Μ.Κ. και έκδοσης έως 544.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστη, με καταβολή μετρητών και παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών Μετόχων.

Στις 28/2 σταμάτησε η διαπραγμάτευση της μετοχής στην ΕΝ.Α και σήμερα ξεκίνησε η δημόσια εγγραφή, ενώ στις 6 Μαρτίου θα γίνει η ανακοίνωση της τιμής διάθεσης (δεσμευτικό εύρος τιμών από 6,65 ευρώ, έως και 7,35 ευρώ) και της κατανομής των νέων μετοχών.

Οι νέες μετοχές θα διατεθούν μέσω προσφοράς σε περιορισμένο κύκλο Προσώπων.

Πιο συγκεκριμένα, στο Προσωπικό του Ομίλου θα δοθούν έως 27.200 μετοχών που αντιστοιχούν στο 5% του συνόλου των νέων μετοχών, με έκπτωση 10% επί της τιμής διάθεσης.

Η δημόσια προσφορά της Εταιρείας, έως 516.800 νέων μετοχών απευθύνεται στο σύνολο του Επενδυτικού Κοινού, το οποίο χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, στους Ειδικούς Επενδυτές και στους Ιδιώτες Επενδυτές.

Ποσοστό τουλάχιστον 30% των μετοχών της δημόσιας προσφοράς (ήτοι τουλάχιστον 155.040 μετοχές, σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της Α.Μ.Κ.) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των Ιδιωτών Επενδυτών, και το υπόλοιπο έως και 70% των μετοχών (ήτοι έως και 361.760 μετοχές, σε περίπτωση πλήρους κάλυψης) θα κατανεμηθεί μεταξύ των Ειδικών και Ιδιωτών Επενδυτών με βάση τη συνολική ζήτηση που θα εκδηλωθεί σε κάθε κατηγορία Επενδυτών.

Το σύνολο των 5.000.000 μετοχών της Εταιρείας θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χ.Α. στον κλάδο “Τεχνολογία”, υποκλάδο “Λογισμικό” και η έναρξη διαπραγμάτευσης αυτών αναμένεται την 10/3/2020.

Σε περίπτωση που καλυφθεί πλήρως η αύξηση, η ελεύθερη διασπορά θα ενισχυθεί στο 35,2%, από 27,93%.

Πληροφορίες αναφέρουν η Α.Μ.Κ. είναι ήδη καλυμμένη, λόγω υψηλού ενδιαφέροντος από Θεσμικά χαρτοφυλάκια, ενώ αυξημένο ενδιαφέρον καταγράφεται και από “κωδικούς λιανικής”.

Τι λένε οι αναλυτές

“Η Εγχώρια Αγορά κινήθηκε υψηλότερα λόγω της ισχυρής αντίδρασης στις Διεθνείς Αγορές, από υπερβολικά υπερπουλημένα επίπεδα. Ωστόσο οι γεωπολιτικές ανησυχίες ίσως περιορίσουν τον ενθουσιασμό κατά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Οι αποτιμήσεις είναι φθηνές, τα αποτελέσματα υποστηρικτικά και τα μερίσματα δικαιολογούν επιλεκτικές τοποθετήσεις στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Οι συντονισμένες δηλώσεις - κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών για επικείμενες παρεμβάσεις προκάλεσαν το relief rally χθες στην Wall Street, με το Χ.Α. να ακολουθεί την πορεία των Διεθνών Αγορών. Μόνος εσωτερικός καταλύτης η ανακοίνωση του ΑΕΠ 4ου τριμήνου την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, νέα πρόταση για την κάλυψη των Κρατικών εγγυήσεων ύψους ως €12 δισ. για τις ομολογίες πρώτης διαβάθμισης (senior note) τιτλοποιήσεων, έστειλε η Ελληνική Πλευρά σε DG Comp και SSM. H νέα πρόταση, την οποία επεξεργάστηκε ο ΟΔΔΗΧ, σε συνεργασία με Τράπεζες, προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού κάλυψης των Κρατικών εγγυήσεων, με δέσμευση μετρητών από το Δημόσιο για ποσό, που αναλογεί στον κίνδυνο αθέτησης τιτλοποιήσεων, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ‘Ηρακλής’. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται, εφόσον καταπίπτουν οι Κρατικές εγγυήσεις, λόγω χαμηλότερων εισπράξεων από τις προβλεπόμενες για την αποπληρωμή των senior note τίτλων”, σημειώνει η Merit Sec.

“Ανοδική αντίδραση, εν μέσω εκτιμήσεων ότι θα υπάρξει στήριξη στις Οικονομίες από τις Κεντρικές Τράπεζες και τις Κυβερνήσεις. Κομβικό σημείο αποτελεί η περιοχή των 780 - 790 μονάδων, για τον ΓΔ, η οποία παραβιάστηκε εν μέσω πανικού”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Είναι αδύνατον κάποιος να προβλέψει πως θα κινηθεί βραχυπρόθεσμα η Αγορά και το μόνο που μπορούν να κάνουν οι Επενδυτές, είναι να πάρουν σταδιακά θέσεις σε Εταιρείες που τους ενδιαφέρουν”, τονίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Την Αγορά την οδήγησαν και την οδηγούν τα margins, μιας και πολλοί είχαν σημαντικά ανοίγματα με τις πωλήσεις από τις ΑΧΕ να είναι αναγκαστικές. Αυτό θέλει κάποιες μέρες να ηρεμήσει, με το volatility να είναι δεδομένο. Το κακό με την τελευταία πτώση είναι ότι έχασε το σύνολο της Αγοράς σημαντικά ποσοστά, αν και μας είχε συνηθίσει ο Τραπεζικός κλάδος να έχει την πρωτοκαθεδρία στις πτώσεις.

Σίγουρα ο ιός θα προκαλέσει θέματα στην Οικονομία και κυρίως στον Τουρισμό, παρόλα αυτά το μέγεθος της πτώσης ήταν υπερβολικό.

Από την άλλη, οι κινήσεις της Τουρκίας, σε σχέση με το Μεταναστευτικό, προβληματίζουν, αλλά και πάλι δεν είναι κάτι που φαίνεται να ενοχλεί την Οικονομία, που δύσκολα θα ανακοπεί η ανοδική της πορεία.

“Μεσοπρόθεσμα η Αγορά μας προβλημάτισε και πλέον περιμένουμε να δούμε το μέγεθος και τον χρόνο της αντίδρασης, για να εκτιμήσουμε εκ νέου την τάση”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Ο απολογισμός των επιδόσεων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής προκάλεσε δέος, καθώς οι ετήσιες απώλειες σε επίπεδο ΓΔ (στο -21,47%) αλλά και σε επίπεδο Τραπεζικού δείκτη (-35,02%) του δίνουν την πρώτη θέση από πλευράς απωλειών από όλες τις Αγορές του Πλανήτη! Δύο μήνες μετά την ανακήρυξη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε Παγκόσμιο πρωταθλητή με βάση τις επιδόσεις του 2019! Εξελίξεις που διαμορφώνουν το εύλογο ερωτηματικό κατά πόσο είναι δικαιολογημένες (όχι απλά εξηγήσιμες), ή συνιστούν επιδόσεις που μπορεί να θεωρηθούν ως αρνητική υπερβολή”, τονίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Πέραν λοιπόν των αναφορών που σχετίζονται με τις γνωστές παθογένειες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (ρηχότητα, δραστηριοποίηση κεφαλαίων βραχυπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα κυρίως), κρίσιμης σημασίας είναι η αξιολόγηση των επιπτώσεων που θα επιφέρει η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Παγκόσμια Οικονομία.

Η συνοπτική αποτύπωση των μέχρι τώρα αναλύσεων Επενδυτικών Οίκων και λοιπών Φορέων (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κοκ) συνομολογούν ότι αναμένεται μια σημαντική επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας, που δικαιολογεί περικοπή των προβλέψεων των ρυθμών μεγέθυνσης κατά τουλάχιστον 30%. Ταυτόχρονα, συντηρείται η αβεβαιότητα σε σχέση με τη χρονική περίοδο που θα απαιτηθεί για να επανέλθουν οι Οικονομίες και πάλι σε τροχιά επιταχυνόμενης ανάπτυξης.

Αυτό σημαίνει ότι τα αισιόδοξα σενάρια που υιοθετούσαν την απότομη μεταστροφή της καμπύλης των μακροοικονομικών μεγεθών (ΑΕΠ, κατανάλωση, επενδύσεις) μετά την πτώση τους (σενάριο καμπύλης τύπου V), είναι ανεδαφικά, όπως επεσήμαναν τόσο ο καθηγητής Ρουμπινί όσο και ο Ιταλός Επίτροπος για της Ευρωπαϊκή Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι.

Επομένως, θεωρώντας ότι η Παγκόσμια Οικονομία θα βρει τρόπους να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά στο κοντινό μέλλον, η κίνηση της καμπύλης των μεγεθών με διακυμάνσεις είναι η πιθανότερη (σενάριο καμπύλης τύπου W). Στο βαθμό που εφαρμοστούν παρεμβατικές πολιτικές (νομισματικές και δημοσιονομικές) από όλες τις Κυβερνήσεις του Πλανήτη. Έτσι, η Federal Reserve μείωσε τα παρεμβατικά της επιτόκια, όπως ήδη έχει πράξει η Κινεζική Κεντρική Τράπεζα, ενώ ανάλογες κινήσεις είναι πιθανό να κάνει και η ΕΚΤ.

Παραμένει ωστόσο ζητούμενη η ενίσχυση των Κρατικών δαπανών στις Χώρες της Ε.Ε., ιδιαίτερα με δράσεις από πλευράς Γερμανίας που διαθέτει “βουνά αποθεματικών”.

Ενόψει των παραπάνω δεδομένων, η αυξημένη μεταβλητότητα αναμένεται να χαρακτηρίσει την κίνηση των Αγορών για το επόμενο διάστημα, συμπεριλαμβανομένου και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Με την Ελληνική Οικονομία να είναι αντιμέτωπη τόσο με τη διαχείριση του ζητήματος του κορωνοϊού που απειλεί τις φετινές τουριστικές ροές, αλλά και τις Ελληνικές εξαγωγές, όσο και με το πρόβλημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στα σύνορά μας (Έβρος και Νησιά).

Θα χρειαστεί επομένως αυξημένη προσπάθεια, για να πείσει η Ελληνική Οικονομία ότι επανέρχεται σε τροχιά ρυθμών μεγέθυνσης και υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με τη διαδικασία διαμόρφωσης προϋποθέσεων για υλοποίηση επενδύσεων.

“Και με τον ΓΔ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να επιδιώκει την υπέρβαση της ζώνης 785 – 795, που συνιστά ισχυρή περιοχή αντίστασης, προκειμένου να ισχύσει το σενάριο βραχυπρόθεσμης αναρρίχησής του”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, σε αρνητικά πρόσημα γυρίζουν οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Ευρώ, σαφώς μεγαλύτερα για το Πετρέλαιο.

Σημαντικά κέρδη για Χρυσό και Ασήμι, προς τα $8750 υποχωρεί το Bitcoin.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) ανακοίνωσε μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,5%, που αποτελεί νέο χαμηλό ρεκόρ.

“Οι Υπουργοί Οικονομικών και Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, σε έκτακτες συνεδριάσεις που θα έχουν αυτήν την εβδομάδα”. Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε ότι “οι Υπουργοί Οικονομικών και των 27 Χωρών θα συνεδριάσουν εκτάκτως το μεσημέρι της Τετάρτης με τηλεδιάσκεψη, για να συντονίσουν τις αντιδράσεις των Χωρών τους απέναντι στην επιδημία”.

Θα ακολουθήσει δύο ημέρες αργότερα, την Παρασκευή, η έκτακτη Σύνοδος των Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες, η δεύτερη φέτος, για το ίδιο θέμα.

Από την άλλη, ειδική μελέτη του Ινστιτούτου Ref Ricerche υποστηρίζει ότι εξαιτίας των συνεπειών της κατάστασης συναγερμού για τον κορωνοϊό, το ΑΕΠ της Ιταλίας θα μειωθεί από 1%, μέχρι 3%, τα πρώτα δυο τρίμηνα της φετινής χρονιάς. Σύμφωνα με την πρόβλεψη αυτή, δηλαδή, πρόκειται να χαθούν 9 - 27 δισ. ευρώ.

Στο 1,2% αναμένεται να διαμορφωθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Όπως ενημέρωσε η Eurostat, εκτιμά ότι αυτόν τον μήνα θα κατεβάσει ταχύτητα, από το 1,4% που είχε φτάσει τον Ιανουάριο. Η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη τον Ιανουάριο, στο 7,4%.

“Ο Βρετανικός Στρατός είναι έτοιμος να υποστηρίξει την Αστυνομία στην διαφύλαξη της Δημόσιας τάξης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του χειρότερου σεναρίου εξάπλωσης της επιδημίας του Covid-19”, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

“Η Fed μείωσε αλλά πρέπει να χαλαρώσει παραπάνω και το κυριότερο να ευθυγραμμιστεί με τις άλλες Χώρες/Ανταγωνιστές. Δεν παίζουμε επί ίσοις όροις. Δεν είναι δίκαιο για τις ΗΠΑ. Είναι επιτέλους ώρα για τη Fed να ηγηθεί. Περισσότερη χαλάρωση και μείωση” έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ.

“Η Αμερικανική Οικονομία παραμένει ισχυρή, αλλά τα ρίσκα για το οικονομικό outlook έχουν αλλάξει σημαντικά λόγω του κορωνοϊού”, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε συνέντευξη Τύπου μετά την έκτακτη μείωση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “φρένο στο ρυθμό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας βάζει ο κορωνοϊός με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) να εκτιμά πως οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ το 2020 θα μπορούσαν να είναι από 0,3 έως και 0,7 μονάδες (έναντι της αρχικής του πρόβλεψης για επέκταση με ρυθμό 2,54% φέτος)”.

Από την άλλη, η HSBC έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα επάνω τον στόχο για την ανάπτυξη στη Χώρα στο 2,3% του ΑΕΠ και επισημαίνει ότι βασικοί δείκτες της Οικονομίας παραμένουν ισχυροί.

Προφανή ανησυχία αποτελεί ο κορωνοϊός, που επηρέασε, εκτός των άλλων, τη δραστηριότητα στο Λιμάνι του Πειραιά. Επισημαίνεται ότι ο Τουριστικός κλάδος καλύπτει το 20% του ΑΕΠ και εκτιμάται ότι μια πτώση 10% του κλάδου, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη κατά τουλάχιστον 1 ποσοστιαία μονάδα. Σύμφωνα με την HSBC, επιπρόσθετο πρόβλημα αποτελεί το Προσφυγικό, στη σκιά των όσων εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 774,33 μονάδες (+7,49%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 761,36 (+5,69%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 766,32 μονάδες, με κέρδη 6,38%.

Ο τζίρος στα 152,2 εκατ., από τα οποία τα 29,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΟΕΛ, ΟΤΕ, TITC, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΛΑΜΔΑ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Jumbo και στο χαμηλό ο ΟΤΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 114 ανοδικές μετοχές, έναντι 11 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

---ΧΠΑ

Με τουλάχιστον αξιοσημείωτη ανοδική αντίδραση, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν σημαντική μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (61.425 συμβόλαια).

Στα 7.745 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.996 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.542, 2.428 για τον Μάρτιο και 114 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.940,5) κινήθηκε μεταξύ 1.850 και 1.953,5 μονάδων.

Μικρός, αλλά με πλουραλισμό ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 ΕΕΕ, 24.166 ΟΤΕ, 8.001 Alpha Bank, 6.900 Jumbo, 12.000 MIG, 6.200 Motor Oil, 18.000 ΓΕΚ, 13.000 ΕΧΑΕ, 13.000 Μυτιληναίος, 15.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.545), Alpha Bank (13.980), Πειραιώς (5.308), ΔΕΗ (2.017), Ελλάκτωρα (3.499), Μυτιληναίο (2.496), MIG (5.934), ΑΔΜΗΕ (888), Εθνική (9.909), ΟΠΑΠ (487), ΟΤΕ (465), Cenergy (771), Jumbo (272), Intralot (146), Lamda Development (197), Viohalco (713), Τέρνα Ενεργειακή (455), Ιντρακόμ (126), ΓΕΚ (310), ΕΧΑΕ (918), Ελ. Πετρέλαια (559), Τρ. Αττικής (226).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 53.272, Alpha Bank 23.201, MIG 60.057, Εθνική 23.585, ΔΕΗ 10.971, Ελλάκτωρα 16.035, Μυτιληναίο 11.927, Πειραιώς 18.508.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                                 Name of Issuer                   NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,60%

 

2020-02-21

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.675.859 τεμ., (από 38.650.859 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.609.557 τεμ. (20.677.872), ΔΕΗ 5.379.554 τεμ. (5.383.575), Eurobank 33.600.512 τεμ. (33.446.982), ΟΠΑΠ 1.291.607 τεμ. (1.291.607), Εθνική 9.025.220 (9.025.220), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v