Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η αντίδραση και το «μήνυμα» από Wall Street

Συνεδρίαση για γερά νεύρα προοιωνίζεται, με βάση την εικόνα στις διεθνείς αγορές και τα ισχυρά κέρδη του Γενικού Δείκτη στη χθεσινή συνεδρίαση. Η δράση επιθετικών χαρτοφυλακίων οδήγησε σε αύξηση συναλλαγών. Πτωτικό το άνοιγμα.

ΧΑ: Η αντίδραση και το «μήνυμα» από Wall Street

Sell off στη Wall Street, με τους traders να έχουν προεξοφλήσει από τη Δευτέρα τη μείωση των βασικών αμερικανικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Χθες, μία από τις αφορμές ήταν και η εικόνα σε καταστήματα των ΗΠΑ, οι ουρές κ.λπ.

Εκ προοιμίου αναμενόμενο πως η αντίδραση της Δευτέρας -σε Νέα Υόρκη- και της Τρίτης -σε Ευρώπη/Αθήνα- ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για βραχυπρόθεσμες κινήσεις υψηλής επικινδυνότητας. Ειδικότερα για το ΧΑ, όπως σημειώναμε από το προσυνεδριακό σχόλιό μας, χθες Τρίτη, μία ανοδική διόρθωση θα διευκόλυνε τους αγοραστές στα χαμηλά της Τετάρτης-Παρασκευής.

Ετσι και για σήμερα, η χθεσινή νέα διόρθωση στη Νέα Υόρκη θα αποτελέσει αφορμή για συνεδρίαση ευρείας μεταβλητότητας, πιθανές εσπευσμένες πωλήσεις -χθεσινών αγοραστών-, με το πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης να απαιτεί αυξημένη προσοχή.

Στις 766,32 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.944,62 ο FTSE25 και στις 639,81 μονάδες ο Τραπεζικός.

Αυξημένες συναλλαγές, ανάλογος τζίρος, το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά σημαντικό σε μετοχές πρώτης γραμμής. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Mytilineos, Jumbo, Motor Oil σε ισχυρή ανοδική διόρθωση με μεγάλο τζίρο, χθες, σχεδόν βέβαιο είναι πως θα ακολουθήσουν αντίστροφη πορεία σήμερα.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, η κατακόρυφη ενίσχυση της αξίας των συναλλαγών, από τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας (κατά 120% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα), κάτι που συνεχίστηκε και στη χθεσινή, παραπέμπει σε ενεργότατη συμμετοχή και δράση επιθετικών χαρτοφυλακίων, επιθετικών πωλητών από την πλευρά των short traders μέχρι και την προχθεσινή συνεδρίαση, επιθετικών αγοραστών ειδικά στη χθεσινή. Διακυμάνσεις ακραίες, με διψήφιο ποσοστό, καταδεικνύουν την υψηλή μεταβλητότητα, το ακραίο trading, τον χρόνο που θα χρειαστούν οι αγορές, το χρηματιστήριό μας, για να επανέλθουν σε πιο ισορροπημένες καταστάσεις. Στο μείον 12%, τη μία μέρα, μία μετοχή του 25άρη, στο συν 17% την αμέσως επομένη και πιθανότατα με νέα μεγάλη διόρθωση σήμερα. Ενδεικτική του κλίματος, της τάσης, η Jumbo, με την πιο ακραία διακύμανση από τα blue chips σε διάστημα συνεδρίασης σε συνεδρίαση.

Παρότι σε τέτοιες φάσεις των αγορών οι επενδυτές δεν δείχνουν και μεγάλη εμπιστοσύνη στην τεχνική προσέγγιση δεικτών, μετοχών, για σήμερα γνώμονάς μας, όσον αφορά στις στηρίξεις, είναι τα χαμηλά της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Ο χθεσινός υψηλός τζίρος (153,6 εκατ.) προϊδεάζει για ακόμη μία συνεδρίαση υψηλών συναλλαγών και ευρείας μεταβλητότητας.

Από κοντά και σήμερα η παρακολούθηση της συνεδρίασης. Κυρίως από τον Εκηβόλο, με την ενεργότατη δική σας συμμετοχή. Για την οποία και σας ευχαριστώ θερμότατα. Κόβουμε εισιτήρια για το... τρενάκι του τρόμου και ετοιμαζόμαστε για επιβίβαση.

Fasten your belts...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v