Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντέχει η... ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο

Στη ζώνη των 770-775 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τη μεγάλη πλειοψηφία των «βαριών χαρτιών» να συνεχίζουν ανοδικά και σήμερα. Μεταβλητότητα στις τράπεζες, ξεχωρίζουν ανοδικά ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Motor Oil. Μειωμένος ο τζίρος.

Αντέχει η... ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο

Συντηρείται για δεύτερη συνεδρίαση η ανοδική διόρθωση από Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο μέχρι Αθήνα.

Υπερισχύουν οι αγοραστές, με τη συνδρομή της εικόνας όπως αυτή διαμορφώνεται στην αγορά των futures στη Wall Street.

Στο πλαίσιο της ανοδικής διόρθωσης, μετά τη βίαιη «βουτιά» της προηγούμενης εβδομάδας, ο DAX αντιδρά στις 12.170 μονάδες (1,70%), ο CAC στις 5.481 (1,65%), ο ΙΒΕΧ στις 8.940 (1,45%), ο ΜΙΒ στις 22.150 (1,86%), την ώρα που στη Νέα Υόρκη το συμβόλαιο του S&P500 παραπέμπει σε ξεκίνημα της συνεδρίασης από 2,43% υψηλότερα και τις 3.070 μονάδες.

Παρά την ισχυρή αντίδραση στις ξένες αγορές, στο ΧΑ διαμορφώνονται πιο ήπιες τάσεις, καθώς η χώρα μας έχει να διαχειριστεί -πέραν του κορωνοϊού- τις κλιμακούμενες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

Μεταξύ σφύρας και άκμονος, το οικονομικό επιτελείο, οι αρχές και οι επιτελείς αναζητούν και σχεδιάζουν «αντίδοτα» για τη διαχείριση της «διπλής κρίσης».

Στο εύρος των 770-775 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στην περιοχή των 1.960 ο FTSE25, στις 635-640 ο Δείκτης Τραπεζών και μεταξύ 1.050-1.055 μονάδων ο FTMidCap. Από τα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, η αισθητή υποχώρηση της αξίας συναλλαγών, συγκριτικά σε σχέση με τον μέσο όρο του διαστήματος 21 Φεβ.- 3 Μαρτ., που ωστόσο παραμένει υψηλότερα από το αμέσως προηγούμενο (Φεβρουαρίου).

Στον τραπεζικό κλάδο, το κύριο μέρος του intraday-trading, με τους αγοραστές από τα χαμηλά των ημερών Πέμπτης-Δευτέρας να γράφουν ικανοποιητικές αποδόσεις. Σημαντικό ποσοστό αφορά σε συναλλαγές που διενεργούνται για λογαριασμό επιθετικών χαρτοφυλακίων. Επίσης χαρακτηριστικό των ημερών η ταχύτητα στην εκτέλεση των εντολών όπως και οι διασταυρούμενες συναλλαγές των funds, κυρίως των αμερικανικών.

Ειδικότερα, όσον αφορά στον τραπεζικό κλάδο, ενδεικτικές είναι οι αγορές από το Fidelity, την ώρα που μειώνει θέσεις το Capital. Στην πλευρά των πωλητών και χαρτοφυλάκια της BlackRock, θυμίζοντας ότι ο επενδυτικός κολοσσός με την UBS είχαν σημάνει/προειδοποιήσει για τη λήξη του ράλι στις ΗΠΑ, από τις 9 Φεβρουαρίου.

Στο 1,441 ευρώ η Alpha Bank, με αρνητικό πρόσημο. Με θετικό η Εθνική στα 2,179, η Eurobank στο 0,6495 και στα 2,18 ευρώ η Πειραιώς. Ισχυρότερη αντίδραση για τη Eurobank, πιθανότατα λόγω αγορών από τη Fidelity.

Ικανοποιητική η εικόνα, έστω βραχυπρόθεσμα, για την πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών, καθώς με μικρές απώλειες υποχωρούν μόνον οι Lamda Development και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Στα 12,80 η μετοχή του ΟΤΕ, στα 10,22 του ΟΠΑΠ, στα 30 ευρώ η Coca Cola. Με θετικό πρόσημο και μεγαλύτερο για τον τίτλο της Επιχείρησης.

Με αγοραστές, σχεδόν αποκλειστικά, ξένα funds, επανακάμπτουν η Motor Oil στα 16,67 ευρώ, ο Mytilineos στα 7,65, ενώ συνέχεια στη χθεσινή ισχυρή αντίδραση φέρνει την Jumbo στα 17,02 ευρώ. Ενδεικτική της ευρύτατης μεταβλητότητας το ότι η διαφορά μεταξύ χαμηλής τιμής Δευτέρας - υψηλής τιμής, σήμερα, προσώρας, για την Jumbo διαμορφώνεται σε 20% plus.

Στις 14:50 ο τζίρος ήταν στα 55 εκατ., η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 78/24, με περισσότερες από 25 μετοχές να αντιδρούν περισσότερο από 5%, με ενεργή τη συμμετοχή εταιρειών της μεσαίας-χαμηλότερης χρημ. αξίας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v