Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 770 μονάδες, με ήπιες απώλειες ο Γενικός Δείκτης. Νέες πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές μετά την αρχική προσπάθεια ανόδου. Πωλήσεις σε ΟΠΑΠ, Mytilineos, Jumbo. Περιορισμένος ο τζίρος. Πρώτος στόχος η επιβεβαίωση των στηρίξεων.

Επιμένουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Μεικτές τάσεις διαμορφώνονται στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Διστακτικές, επιφυλακτικές οι κινήσεις traders και επενδυτών στα πρώτα 30'-45' παρά τη χθεσινοβραδινή υπεραντίδραση στη Wall Street.

Νωρίτερα, ο DAX στις 12.150, ο CAC στις 5.470 με μικρή θετική απόδοση, ο IBEX στις 8.890 και ο ΜΙΒ στις 21.920, με ήπια αρνητική απόδοση. Προφανές πως στις ευρω-αγορές περιμένουν τη συγκεκριμενοποίηση των ενεργειών, των μέτρων Βρυξελλών και Φρανκφούρτης για την αντιμετώπιση/διαχείριση της κρίσης.

Περίπου την ίδια ώρα, στη Νέα Υόρκη τα futures του S&P500 παραπέμπουν σε, κατ' αρχάς, «άνοιγμα» από χαμηλότερα επίπεδα τιμών και συγκεκριμένα από τις 3.078 μονάδες. Οι 3.058 ήταν για τον δείκτη το άνω όριο, που είχε τεθεί ως απαιτούμενο για τη συντήρηση της ανοδικής διόρθωσης.

Στο ΧΑ, από τις πρώτες εντολές που πέρασαν στο σύστημα ήταν εμφανής η επιφυλακτικότητα (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων, οι οποίοι άλλωστε έχουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς το τελευταίο διάστημα. Ξεκινώντας από τη συνεδρίαση της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου και σταδιακά από τη Δευτέρα 24 του ίδιου μήνα -αφότου εκδηλώθηκε η κρίση στην Ιταλία-, με αποτέλεσμα να φτάσει η αγορά, χθες, στην περιοχή των 770 μονάδων.

Περιορισμένης έκτασης οι πρώτες συναλλαγές, ενδεικτικές της επιφυλακτικότητας αλλά και της διάθεσης πωλητών - αγοραστών να διαφυλαχθούν οι στηρίξεις, πρακτικά για τον ΓΔ οι 770 μονάδες.

Προς τις 777 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, προς τις 635 ο Τραπεζικός και τις 1.965 ο FTSE25. Σε αυτά τα επίπεδα έγιναν λίγες πωλήσεις, κυρίως σε ΟΠΑΠ, Mytilineos, Jumbo, αλλά και αγορές στις 4 συστημικές τραπεζικές, όπως και στον ΟΤΕ, που ενδεχομένως να λειτουργήσει σήμερα-αύριο ως εφεδρεία.

Συγκριτικά αυξημένη η δραστηριότητα στις μετοχές των Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank, όλες με αγοραστές, δίνοντας μία κατ' αρχάς τάση για τη συνέχεια. Πιθανόν σήμερα να υστερήσουν ορισμένα blue chips και να επανακάμψουν λίγο κάποιες από τις συστημικές. Η πέμπτη του κλάδου, η Attica Bank, συνεχίζει την αντίδρασή της, με αυξημένο τζίρο στο 0,3005 ευρώ (11,15%). Στο 0,637 η Eurobank, στα 2,14 η Εθνική, στα 2,13 η Πειραιώς και στο 1,423 η Αlpha Βank. Μεγαλύτερος τζίρος πραγματοποιείται στον τίτλο της Eurobank.

Στα 12,76 ο ΟΤΕ, στα 16,64 η Motor Oil, στα 3,30 η ΔΕΗ, στα 7,77 η Mytilineos, στα 7,05 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στα 29,71 η Coca Cola. Με ελεγχόμενη προσφορά/μικρές απώλειες οι δύο τελευταίες, ενδεχομένως σε ρόλο εφεδρικό για τη συνέχεια, σήμερα-αύριο.

Σταθεροί όμως και οι πωλητές, μένει να φανεί στα επόμενα 30'-45' εάν θα επιβεβαιωθούν (ή όχι) οι στηρίξεις.

Εν προκειμένω, για τον ΓΔ, οι 770 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v