Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θετικά σινιάλα σε ρευστό σκηνικό για blue chips

Στοίχημα το αν θα μπορέσει το Χρηματιστήριο να ακολουθήσει τη διαφαινόμενη ανάκαμψη στις διεθνείς αγορές. Το ορόσημο για τα blue chips, η αδυναμία των τραπεζικών μετοχών και η μόχλευση στα mid caps.

ΧΑ: Θετικά σινιάλα σε ρευστό σκηνικό για blue chips

Ράλι στη Wall Street, μετά και τις ρηξικέλευθες παρεμβάσεις Τραμπ. Προς τις 3.100 μονάδες επανέρχεται ο S&P500, έχοντας ξεκινήσει τη θεαματική ανοδική διόρθωσή του από τη Δευτέρα, όταν προεξοφλήθηκε η τολμηρή κίνηση της μείωσης των βασικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Στις ΗΠΑ έχουν συναίσθηση των όσων διακυβεύονται, ενεργούν σε χρόνους dt, αποτελεσματικά. Το σημαντικό είναι ότι δεν περιορίζονται σε λεκτικές παρεμβάσεις, στις οποίες -προσώρας- έχει περιορισθεί η ΕΚΤ και η επικεφαλής της Λαγκάρντ, ούτε περιμένουν την έγκριση του... big boss για να προχωρήσουν στα αυτονόητα.

Και γίνομαι σαφής. Ο επικεφαλής του Eurogroup Σεντένο είπε χθες τα αυτονόητα, πως δηλαδή μπορεί να ανοίξει ένα παράθυρο δημοσιονομικής χαλάρωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση. Μια κρίση που κλονίζει ήδη τη σε ύφεση Ιταλία (τρίτο ΑΕΠ της Ε.Ε), που δοκιμάζει την έτοιμη για ύφεση Γαλλία (δεύτερο ΑΕΠ της Ε.Ε), αλλά συναντά την άρνηση της άτεγκτης προτεσταντικής Γερμανίας, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου

Εξαιρετικό το ρεπορτάζ της Αγγελικής, κατατοπιστικότατο για να συνειδητοποιήσει και ο τελευταίος αφελής την αποκλίνουσα απόσταση των ΗΠΑ-Ευρώπης/Γερμανίας σε βάρος της δεύτερης. Απόσταση που αποτυπώνεται στα οικονομικά, επενδυτικά και χρηματιστηριακά μέτωπα.

Μακροσκελής η εισαγωγή αλλά -θεωρώ- απαραίτητη για να γνωρίζουμε 100% πού βρισκόμαστε.

Στα καθ' ημάς, τα blue chips τράβηξαν την αγορά, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον ΓΔ στις 770,54 μονάδες, τον FTSE25 στις 1.952,41, τον ΔΤΡ στις 627,81 και τον FTMidCap στις 1.038,73 μονάδες.

Με αντίδραση 0,40% ο FTSE25, με διόρθωση 1,88% ο ΔΤΡ, με την Pantelakis Securities να παραμένει αισιόδοξη για τον κλάδο-κλειδί, διακρίνοντας πως ο... διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες των σχεδίων για τα NPEs.

Στο 1,407 με απώλειες 2,97% η Alpha Bank, στα 2,14 με 1,56% η Εθνική, στο 0,633 με 0,31% η Eurobank και στα 2,04 με απώλειες 3,24% η Πειραιώς. Σε Εθνική και Eurobank η μεγαλύτερη αξία συναλλαγών.

Ωστόσο, η χθεσινή συνεδρίαση ανήκε στα blue chips, σε συγκεκριμένες μετοχές-σηματωρούς όπως ΟΠΑΠ, Jumbo, Mytilineos, Motor Oil, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca Cola, ΕΧΑΕ, με την τελευταία να ευνοείται από τις αυξημένες -τελευταία- συναλλαγές/τζίρους.

Το ενθαρρυντικό για όλες τις αναφερόμενες μετοχές είναι πως υπερκαλύπτουν -πλέον- το 1/3 της «οφειλόμενης» ανοδικής διόρθωσης, έχοντας περιθώριο να συνεχίσουν την αντίδραση επαναφοράς. Εάν αυτό όντως επιτευχθεί, σε κλείσιμο εβδομάδας, αύριο Παρασκευή, τότε θα είμαστε αρκετά σίγουροι πως τα αντανακλαστικά των funds λειτούργησαν θετικά.

Σε αυτή τη συγκυρία, ενδιαφέρουσα βρίσκω την κόντρα κυβέρνησης-Υπερταμείου, σύμφωνα με όσα αναλύει ο Φώτης Κόλλιας. Η καρατόμηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΑΘ Νάρκισσου Γεωργιάδη από την επικεφαλής της ΕΕΣΥΠ Ράνια Αικατερινάρη. Διορισθείς από τη νυν κυβέρνηση ο έμπειρος και με μακρά θητεία στον ιδιωτικό τομέα κ. Γεωργιάδης, διορισθείσα επί προηγούμενης η κ. Αικατερινάρη, στην οποία πλειστάκις έχει αποδοθεί αναποτελεσματικότητα και επί ημερών ΝΔ στην αξιωματική αντιπολίτευση είχε προκαλέσει την μήνιν κορυφαίων στελεχών της. Η κ. Αικατερινάρη παρέμεινε στη θέση της, ο κ. Γεωργιάδης απομακρύνεται από τη δική του.

Το τελευταίο που χρειάζεται η οικονομία, το επιχειρείν, σε αυτή τη συγκυρία, είναι η διατήρηση μίας μη αποτελεσματικής διαχείρισης στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό γιατί στο μ.κ. της ΕΥΑΘ η Suez ελέγχει (εμφανώς) ένα 5,45% και το Υπερταμείο το σχεδόν 74% του μ.κ.

Από τις μετοχές του δείκτη, σε εφεδρεία ο ΟΤΕ στα 12,75 ευρώ, τα ΕΛΠΕ στα 6,81 ευρώ, ενώ στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα συνεχίζονται σταθερά οι πωλήσεις, με τη μετοχή να μετρά και νέες απώλειες 3,44% στο 1,178 ευρώ.

Στα 43,579 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, στα 103,343 εκατ. ο τζίρος, στις 67/43 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

Με περιθώριο για περαιτέρω μόχλευση σε μετοχές και της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας, τουλάχιστον όπως φάνηκε χθες με τις Forthnet, Μοτοδυναμική, Πλαστικά Θράκης, ΕΛΓΕΚΑ, Revoil, Lavipharm κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v