Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραδόθηκε στις ορέξεις των πωλητών το ΧΑ

Νέα «βουτιά» 6% για το Γενικό Δείκτη στις 684 μονάδες καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για κορωνοϊό και ΑΕΠ. Εικόνα συντριβής στο τραπεζικό ταμπλό με απώλειες 12,46%. Η εικόνα σε επιμέρους μετοχές. Αυξημένος ο τζίρος.

Παραδόθηκε στις ορέξεις των πωλητών το ΧΑ

Άλλη μία συνεδρίαση – εικόνα παράδοσης στις διαθέσεις των “sellers”, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να ακολουθεί τον αρνητικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, επιδεικνύοντας τις γνωστές διαθέσεις υπεραπόδοσης σε κάθε πτωτική κίνηση και με τους βασικούς του δείκτες να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά και ταυτόχρονα σε πολύμηνα χαμηλά (!)

Πιο συγκεκριμένα, το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε χαμηλά 13 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 22/2/2019 (676,87 μονάδες) και αυτό του Τραπεζικού δείκτη σε χαμηλά, επίσης, 13 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 27/2/2019 (499,77 μονάδες).

Μένοντας στα στατιστικά, συμπληρώθηκαν εννέα συνεδριάσεις με τζίρο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ και αυτό, σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec, είχε ξανασυμβεί τον Δεκέμβριο του 2015, όταν είχαν σημειωθεί έντεκα συνεχόμενες συνεδριάσεις, με τζίρο υψηλότερο των 100 εκατ., ενώ 22 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό πτώσης (!)

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη πτωτική, με εβδομαδιαίες απώλειες 4,94% για τον Γενικό Δείκτη.

Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε απώλειες 12,02%

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 25,30%, ο Τραπεζικός δείκτης κατά 42,83%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει μειωθεί κατά 12,6 δισ. ευρώ, όταν όλο το 2019 ενισχύθηκε κατά 16,4 δισ. ευρώ (!)

Αδυναμία προβλέψεων δηλώνεται από τους περισσότερους τεχνικούς Αναλυτές, που περιορίζονται να επισημάνουν ότι “όλες οι τεχνικές στηρίξεις καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα, η σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαϊκούς δείκτες οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Εγχώρια Αγορά συνεχίζει να κινείται χωρίς άμυνες, με την εικόνα της να είναι χειρότερη ακόμα και από το Χρηματιστήριο του Μιλάνου” (!)

Μάλιστα κάποιοι Αναλυτές “το πάνε ακόμα παραπέρα” φοβούμενοι πιθανό “shutdown” τόσο εντός, όσο και εκτός των τειχών, αν ο ιός παραμείνει “ατίθασος”, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την Παγκόσμια Οικονομία.

Ήδη τα πρώτα αρνητικά μηνύματα από Τουρισμό, Αερομεταφορές, Εμπόριο, Ναυτιλία και Εφοδιαστική Αλυσίδα, άρχισαν να γίνονται ορατά και στην Χώρα μας, ενώ το σημερινό κλίμα επιδεινώθηκε τόσο από την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, όσο και από την είδηση για δεκατέσσερα νέα κρούσματα στη Χώρα.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία από την πορεία της Οικονομίας το 4ο τρίμηνο. Με βάση τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2019, παρουσίασε μείωση κατά 0,7%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2019, ενώ σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2018 αύξηση μόλις 1%. Τα δεδομένα αυτά διαμορφώνουν τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας στο 1,9% του ΑΕΠ, επίδοση αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, αλλά και τις αναθεωρημένες προβλέψεις διαφόρων Φορέων για υπέρβαση ακόμα και του 2%”.

Επιθετικές πωλήσεις και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να αναρριχάται στο 1,411%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., συνεχίστηκε και σήμερα και μάλιστα χωρίς διακρίσεις η εξαϋλωση δεικτών και αποτιμήσεων, καθώς στους φόβους για τον ιό προστίθενται και οι ανησυχίες πιθανής γεωπολιτικής έντασης, ενώ στα χαμηλά ημέρας και για πολλοστή συνεδρίαση, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται έστω αμετάβλητος, εικόνα που διατηρήθηκε μέχρι τέλους.

Όλα τα παραπάνω, αναγκάζουν τους Επαγγελματίες του χώρου να αναφέρονται σε συστημικές πωλήσεις, που ανατροφοδοτούνται από τα “margin calls” και το trading των πρωινών αγοραστών, οι οποίοι το απόγευμα προστίθενται στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι Αναλυτές που αναφέρονται σε ελκυστικές αποτιμήσεις και μερισματικές αποδόσεις, σύμφωνα με τα μεγέθη του 2019, όμως ποιος εγγυάται ότι το 2020 η κερδοφορία των Εισηγμένων θα συνεχίσει να αυξάνεται, ή έστω θα επαναληφθούν τα κέρδη της προηγούμενης χρήσης, αν παραταθεί η υφέρπουσα κρίση στην πραγματική Οικονομία;

Ξεκινώντας, ως συνήθως, την αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλό και τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όπου συνεχίστηκε η εικόνα διάλυσης, το σύνολο των μετοχών των συστημικών Τραπεζών κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 506,01 μονάδες (-12,46%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 509,86 (-11,80%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 506,02 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 12,46%.

Για τον εν λόγω δείκτη, οι επόμενες, απόλυτα θεωρητικές, στηρίξεις εντοπίζονται στις 503 και 495 – 483 μονάδες, ενώ το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στις 658 μονάδες, με ενδιάμεση αντίσταση στις 600 μονάδες.

Χωρίς διασωθέντες τίτλους, η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25.

Από εκεί και πέρα, “χτύπησε κόκκινο” η μεταβλητότητα στη μετοχή του Ελλάκτωρα (-2,55%), καθώς μετά το χθεσινό -29,97% της μετοχής με ιδιαίτερα υψηλό όγκο συναλλαγών και μετά τις νέες διαψεύσεις της Εταιρείας έναντι όλων των φημών που έκαναν τον γύρο της Αγοράς, σήμερα η μετοχή ξεκίνησε την συνεδρίαση με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης και έφτασε μέχρι το +5,45% (0,87 ευρώ).

Στη συνέχεια οι “sellers” πήραν τον έλεγχο της τάσης οδηγώντας τη μετοχή μέχρι το -15,39% (0,698 ευρώ), για να ακολουθήσει νέα ανοδική αντίδραση, αλλά και νέα επιστροφή των πωλητών. Σημειώνεται πως λόγω της μεταβλητότητας ενεργοποιήθηκε επανειλημμένα Α.Μ.Ε.Μ. (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας).

Η αποτίμηση έχει υποχωρήσει στα 172,3 εκατ. ευρώ και ο τίτλος σε νέα χαμηλά 93 μηνών.

Περισσότερο από εμφανής η παρουσία πωλητή στην μετοχή του Fourlis (-4,88%), που συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, παρά τις επιλεκτικές αγορές από Διοικητικά Στελέχη. Ο τίτλος έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 14 μηνών, έχοντας σαν επόμενη στήριξη τα 3,96 και 3,70 ευρώ. Στα 5,93 ευρώ το ημερήσιο “stop short”.

“Non stop” η πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 8,42 ευρώ (κλείσιμο 19/2) για την Lamda Development (-5,07%), με τον τίτλο να υποχωρεί σε χαμηλά 10μηνου. Χάθηκε η στήριξη στα 6,56 ευρώ και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 5,98 ευρώ. Στα 8,45 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, με πιθανότητες να κατέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Σε χαμηλά 80 μηνών υποχωρεί η μετοχή της TITC (-6,44%), επηρεαζόμενη και από την επικείμενη έξοδο από τον δείκτη FTSE Small Cap Developed Europe (οι αλλαγές θα ισχύσουν από 20 Μαρτίου). Τα 14,40 είναι κοντινή επιθετική αντίσταση, με τα 15,00 ευρώ επόμενη. Παντελώς θεωρητική η επόμενη στήριξη στην ζώνη 12,00 – 11,76 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” παρασάγγας ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 19,32 ευρώ.

Ταχύτατα επιδεινούμενη η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α.

Αν συνεχιστεί η “νότια” κίνηση, η επόμενη στήριξη για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζεται στις 676 – 670 μονάδες, ενώ το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στις 720 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η επόμενη στήριξη στις 1733 και 1700 – 1650 μονάδες, ενώ το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στις 1974 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η συνεχής διόγκωση των κρουσμάτων του ιού στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, φέρνει νέο ρίσκο στις μετοχές και ανανεώνει την πίεση”, επισημαίνει η Eurobank Eq.

“Το ‘sell off’ συνεχίζεται στις Διεθνείς Αγορές, εξέλιξη που υποδηλώνει χαμηλότερα επίπεδα και για το Χ.Α. Η μεταβλητότητα και οι ακραίες διακυμάνσεις θα είναι τα χαρακτηριστικά και των επόμενων συνεδριάσεων”, εκτιμά η Beta Sec.

“Η Παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων λόγω κορωνοϊού, επιβαρύνει την επενδυτική ψυχολογία προκαλώντας αναταραχή σε όλες τις Αγορές του Πλανήτη. Η ανοδική αντίδραση στο Χ.Α. είναι πιθανή, στο βαθμό που οι Επενδυτές θεωρήσουν ότι υφίσταται θέμα αρνητικής υπερβολής”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Με τον αριθμό των κρουσμάτων Παγκοσμίως να ανέρχεται περίπου στις 100.000 και να βαίνει αυξανόμενος, δεν αναμένουμε ουσιαστική αλλαγή στην εικόνα της Αγοράς. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι στο εξής θα υπάρχουν μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις στα πρόσημα κατά περίπτωση και κλάδο. Κομβικής σημασίας αποτελούν τα επίπεδα των 720 - 680 μονάδων και 780 - 790 μονάδων”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Ούτε σε εκπτώσεις δεν θα βρίσκαμε τέτοιες τιμές. Όμως στα Χρηματιστήρια οι εκπτώσεις πολλές φορές, φέρνουν και άλλες εκπτώσεις”, σημειώνει ο Κώστας Φέγγος.

Προσωρινά τα δεδομένα είναι, ότι η κρίση του κορωνοϊού είναι Παγκόσμια και επηρεάζει τα Διεθνή Χρηματιστήρια, οπότε η Ελλάδα δεν έχει ελπίδες, αν δεν κοπάσει το διεθνές κύμα πωλήσεων. Επίσης η Ελλάδα βρέθηκε στην κρίση με πρόσθετα προβλήματα, καθώς το Μεταναστευτικό απειλεί ευθέως τα Σύνορα της Χώρας, ενώ η επιθετικότητα της Τουρκίας βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Τέλος η ξαφνική εμφάνιση όλων των παραπάνω με μεγάλη ένταση, βρήκε τη Χώρα σε μια διαδικασία σταθεροποίησης, που τα περισσότερα μέτωπα της Οικονομίας είναι ακόμη ανοικτά.

Νομοσχέδια είναι προς ψήφιση, ο “Ηρακλής” ακόμα αρχίζει, οι επενδύσεις έρχονται και οι Τουρίστες αναμένονται.

Η πτώση συνεπώς είναι εξαντλητική και οι διακυμάνσεις τρομακτικές.

Κάθε μέρα διαβάζουμε σενάρια Αρμαγεδώνα λόγω του κορωνοϊού, ενώ ψύχραιμες εκτιμήσεις λένε ότι όπως αντιμετωπίσαμε τον H1N1, τον SARS και τον MERS, θα αντιμετωπίσουμε και αυτόν. Όμως ο πανικός είναι κακός σύμβουλος.

Η Κυβέρνηση κερδίζει πόντους από την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, όμως η ένταση μεγαλώνει και μόνο όταν παρίστανται Διεθνείς Παρατηρητές μειώνεται. Η ένταση αυξάνει τις πιθανότητες να γίνουν λάθη και προβοκάτσιες.

Προσωρινά η επιθετικότητα των πωλήσεων και οι τζίροι που γίνονται, δείχνουν πως κάποιοι πιστεύουν πως οι Επιχειρήσεις της Χώρας δεν έχουν αύριο.

Όταν καταγράφουν κάθε μέρα νέα χαμηλά μετοχές που μέχρι τώρα κρατούσαν του δείκτες, όπως ο Τιτάνας, η Motor Oil, ο ΟΠΑΠ και άλλες και Εταιρείες πυλώνες της Ελληνικής Οικονομίας, όπως η Ελλάκτωρ, δεν βρίσκουν στήριξη στο limit down (καιρό είχα να το γράψω), οι τεχνικές αναλύσεις δεν επαρκούν.

Στο μυαλό έρχεται, ένα παλιό χρηματιστηριακό ρητό:

“Όταν τα βουβάλια τρέχουν σαν τρελά στα χωράφια, τα βατράχια καλά θα κάνουν να κρύβονται στους βάλτους”.

“Οι Θεσμοί της Χώρας συνιστούν ψυχραιμία και σύνεση και αυτό είναι η μόνη λογική σύσταση”, εκτιμά ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

“Με πανικό τα Χρηματιστήρια στέκονται απέναντι στην εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού, συνεχίζοντας με ακούραστο τρόπο το σερί των ρευστοποιήσεων”, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Το κλίμα, πλέον, είναι τοξικό και φορτισμένο από έντονη μεταβλητότητα και οι ταλαντώσεις σε ημερήσια βάση καθιστούν την ενασχόληση με το ταμπλώ ιδιαίτερα ανθυγιεινή, για όσους δεν έχουν την εμπειρία και την υπομονή να αντιμετωπίσουν τέτοιες ακραίες καταστάσεις. Η διάρκεια των έντονων διακυμάνσεων συμπληρώνει δύο εβδομάδες, οι οποίες για όσους έχουν καθημερινή επαφή με τις ημερήσιες τιμές μοιάζουν με κινήσεις μηνών.

Η έξαρση του φαινομένου στην Ευρωπαϊκή Επικράτεια και η μείωση της δραστηριότητας όπου διαπιστώνονται κρούσματα, αρχίζει και ποσοτικοποιείται με αρνητικές αναθεωρήσεις για την ανάπτυξη των Οικονομιών και των Επιχειρήσεων.

Ως είθισται οι Αγορές θα προεξοφλήσουν τα χειρότερα και θα αλλάξουν στάση μόνο όταν θα υπάρξει αναίρεση από την πραγματικότητα, των εκτιμώμενων αρνητικών συνεπειών.Στο εσωτερικό η φορτισμένη από πωλήσεις ατμόσφαιρα, επιβαρύνθηκε και από την ένταση στα Ελληνοτουρκικά Σύνορα. Το ενδεχόμενο ενός “ατυχήματος” αποτιμήθηκε με νέες εκροές, καθώς στις ημέρες που η Ευρώπη είχε την ανοδική της αντίδραση, η Εγχώρια Αγορά έμεινε σε “χαμηλή πτήση”.

Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται περισσότερο ως αναστολή στην ανάληψη ρίσκου και συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με τις εξελίξεις στο Προσφυγικό.

Ο συνδυασμός των δύο παραγόντων φαίνεται να στερεί, επί του παρόντος, κάθε δυνατότητα ψύχραιμης ανάγνωσης των θεμελιωδών δεδομένων και να οδηγεί σε μαζικές συστημικές πωλήσεις, χωρίς ποιοτικές διακρίσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό το φαινόμενο στην Ελλάδα. Όπως έχει επανειλημμένα αναφερθεί, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, λόγω του χαμηλού συναλλακτικού βάθους, έχει την τάση να υπερθεματίζει και πλέον οι απώλειες στις πρώτες 44 συνεδριάσεις της χρονιάς έφθασαν το 25,3% κατατάσσοντάς το στην κορυφή των Χρηματιστηρίων με τις μεγαλύτερες απώλειες το 2020.

Το μόνο θετικό της υπόθεσης είναι η αύξηση των συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ για 9 συνεχόμενες συνεδριάσεις, φαινόμενο το οποίο τελευταία φορά είχε παρατηρηθεί το Δεκέμβριο του 2015.

Όλα τα παραπάνω περιγράφουν μια άκρως επιβαρυμένη αρνητική κατάσταση, ένα “τραινάκι τρόμου” που σε κάθε νέα “λούπα” αναιρεί τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Η Ελληνική Αγορά με αποτίμηση 49 δισ. ευρώ και σχέση με το ΑΕΠ 26% είναι στην ζώνη της ευκαιρίας.

Όμως αυτό, επί του παρόντος, αποδεικνύεται μια προσέγγιση επόμενης ημέρας, ένας δείκτης που έχει νόημα όταν εκλείψουν, ή περιοριστούν οι συνθήκες που προκαλούν το ψυχολογικό άγχος στους Επενδυτές.

Οι Ελληνικές μετοχές είναι φθηνές στα τρέχοντα επίπεδα και η υποτιμητική υπερβολή είναι μια ευκαιρία ανάλογη με την στρέβλωση που σημειώθηκε το 2015, μετά το κλείσιμο της Αγοράς λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Όχι τυχαία, ο Γενικός Δείκτης έχει βρεθεί και πάλι στην ίδια περιοχή τιμών.

Τεχνικά το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη δεν προσφέρεται για Επενδυτές με ευαίσθητη κράση. Ημερήσια σώματα μεγάλων διακυμάνσεων με έντονες κλίσεις και διαδοχικά ανοδικά και καθοδικά “χάσματα” συνθέτουν μια βραχυπρόθεσμη εικόνα διαγραμματικού δέους.

Η εικόνα της σφοδρής υποτίμησης έχει περιοριστεί οριακά, ενώ υπάρχουν, πλέον, ανοδικές αποκλίσεις σε όλες τις χρονικές περιόδους (ώρα, ημέρα εβδομάδα), η λεγόμενη “άρνηση” του RSI να προσχωρήσει σε νέα χαμηλά, παρά τα νέα χαμηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη.

Σε σφοδρή υποτίμηση παραμένει και ο MACD, ο οποίος βρίσκεται στην ζώνη από στην οποία ορίζονται παραδοσιακά τοπικοί πυθμένες.

Η αντίδραση είναι θέμα χρόνου, καθώς όλα συναινούν στην επανάληψη μιας συνεδρίασης ανάλογη με αυτή που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη, με ζητούμενο όμως όχι τόσο το πόσο ψηλά θα φθάσει ο Γενικός Δείκτης, αλλά το τι θα ακολουθήσει μετά.

Οι άμεσοι στόχοι είναι οι 720 και 750 μονάδες και τα επίπεδα εκκίνησης θα μπορούσαν να θεωρηθούν, με πολύ μεγάλες πιθανότητες, τα χαμηλά της συνεδρίασης της Παρασκευής (684).

Οτιδήποτε άλλο ειπωθεί επί του παρόντος, θεωρείται εκτίμηση με υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.

Την Δευτέρα το απόγευμα η Διοίκηση της Ελλάκτωρ έχει προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη, η οποία θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.

Την ίδια ημέρα η Trastor θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα χρήσης του 2019.

Την Τρίτη θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι 5.000.000 κοινές ονομαστικές μετοχές της Entersoft.

H Τετάρτη είναι η τελευταία ημέρα συμμετοχής στην Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Audiovisual.

“Την Πέμπτη η Eurobank ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης και παράλληλα θα επικοινωνήσει το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό πλάνο για το 2022, έχοντας συμπεριλάβει την τιτλοποίηση του “Cairo” (7,5 δισ. ευρώ) στις υποθέσεις της κερδοφορίας της”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Σημαντικές πιέσεις στην Ευρώπη, χαμηλότερα ξεκίνησαν τις συναλλαγές οι δείκτες στην Wall Street.

Γκρεμίζεται το Πετρέλαιο, καθώς, όπως αναφέρουν Διεθνή ΜΜΕ, “ο OPEC δεν έχει καταφέρει να πείσει τη Ρωσία να συμφωνήσει με την πρόταση μείωσης της παραγωγής”, ενώ ανοδικές διαθέσεις επιδεικνύει το Ευρώ.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Χρυσό και Ασήμι, προς τα $9000 υποχωρεί το Bitcoin.

“Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να ενισχύσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά τη συνεδρίασή της στις 18 και 19 Μαρτίου, για να περιορίσει την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών που προκαλεί ο κορωνοϊός”, εκτιμά η JP Morgan. Συγκεκριμένα αναμένεται πως η Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τις αγορές ETF έτσι ώστε το υφιστάμενο επίπεδο να αυξηθεί στο ρυθμό των 9 τρισ. γεν, από 6 τρισ. γεν σήμερα.

“Ο κορωνοϊός θα μπορούσε να κοστίσει $211 δισ. στις Οικονομίες της Περιοχής Ασίας - Ειρηνικού φέτος και να οδηγήσει την ανάπτυξη στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μια δεκαετία”, προειδοποίησε σήμερα ο Οίκος S&P Global Ratings, ενώ οι Κυβερνήσεις της Περιοχής κινητοποιούνται για να αντιμετωπίσουν την επιδημία.

Άλμα έκαναν οι Γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Τα συμβόλαια για τα “made in Germany” Προϊόντα ενισχύθηκαν κατά 5,5%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ήταν η μεγαλύτερη άνοδος από τον Ιούλιο του 2014. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αυξηθούν κατά 1,4%.

Δυσμενείς επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία από την εξάπλωση του κορωνοϊού βλέπει η Fitch, καθώς αυξάνονται τις αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία του ΑΕΠ. Άμεσες κεντρικές παρεμβάσεις προβλέπονται καθοριστικές, για την αναχαίτιση του αρνητικού αντίκτυπου στην ανάπτυξη.

H Αγορά Εργασίας στις ΗΠΑ παρέμεινε ισχυρή και τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Αμερικανική Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε 273.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι προβλέψεων για 165.000.

Το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε μια ποσοστιαία μονάδα στο 3,5%, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 50 ετών.

Τo εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ υποχώρησε σχεδόν 7% τον Ιανουάριο. Όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Κυβέρνηση, το εμπορικό έλλειμμα διολίσθησε στα $45,3 δισ., από $48,6 δισ. τον προηγούμενο μήνα. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch, ανέμεναν έλλειμμα $45,9 δισ.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα ότι “η απάντηση των ΗΠΑ στο ξέσπασμα του νέου ιού, εμποδίστηκε από ελλιπή στοιχεία από την Κίνα. Είναι απογοητευτικό να λαμβάνουν πληροφορίες από το Κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα”.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι “η Αμερικανική Αικονομία μπορεί να δεχτεί πλήγμα από την έξαρση του κορωνοϊού, αλλά η πρόκληση αυτή θα αντιμετωπιστεί από την Κυβέρνησή του”.

“Απομακρύνθηκαν οι Επενδυτές από τις περισσότερες κατηγορίες assets την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, με τα funds μετοχών και ομολόγων να καταγράφουν $36 δισ. εκροές”, σύμφωνα με την Bank of America.

Την ίδια ώρα, η Deutsche Bank προειδοποιεί ότι “είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι το ‘sell off’ στις Αγορές έχει τελειώσει”. Αναμένει 15% - 20% πτώση στον S&P 500, από το τελευταίο πιο υψηλό σημείο του.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 52 εβδομάδων, του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 375 εκατ. ευρώ, λήξεως 12 Μαρτίου 2021.

Τα πρώτα μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό στην Οικονομία ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν τα Συναρμόδια Υπουργεία, πιθανότατα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πηγές του Οικονομικού Επιτελείου, πρώτα στη λίστα φαίνεται πως θα είναι μέτρα αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “τον κώδωνα του κινδύνου για τους στόχους του Ελληνικού προγράμματος, λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού, έκρουσε Αξιωματούχος της Ε.Ε. που ενημέρωσε τους Δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, εν όψει του Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Η Αξιωματούχος παραδέχτηκε για πρώτη φορά και επίσημα ότι, όσον αφορά στην Ελλάδα, ενδεχομένως να επηρεαστούν οι στόχοι του προγράμματος διάσωσης και αν οι κίνδυνοι υλοποιηθούν, θα εξετασθεί η περίπτωση να υπάρξει κάποια ευελιξία και για την Ελλάδα”.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 684,75 μονάδες (-5,96%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 687,85 (-5,54%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα χαμηλά και στις 684,74 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 5,96%.

Ο τζίρος στα 122,5 εκατ., από τα οποία τα 8,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ, ΕΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΦΡΛΚ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, ΕΕΕ και ΟΠΑΠ.

Εξαιρετικά κακή η τελική εικόνα με 7 ανοδικές μετοχές, έναντι 116 πτωτικών, ενώ 22 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό πτώσης.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές στο συμβόλαιο του δείκτη και να παρουσιάζουν μικρή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (69.500 συμβόλαια).

Στα 7.044 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.153 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.782, 2.285 για τον Μάρτιο και 497 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.742,25) κινήθηκε μεταξύ 1.731 και 1.825 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (60.000 MIG, 66.232 Motor Oil, 5.964 ΟΤΕ, 20.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (14.209), Alpha Bank (10.598), Πειραιώς (13.422), ΔΕΗ (2.843), Ελλάκτωρα (3.421), Μυτιληναίο (3.155), MIG (7.923), ΑΔΜΗΕ (641), Εθνική (9.055), ΟΠΑΠ (384), ΟΤΕ (196), Cenergy (611), Lamda Development (437), Viohalco (653), ΓΕΚ (358), ΕΧΑΕ (299), Τρ. Αττικής (261), ΕΥΔΑΠ (116), Ελ. Πετρέλαια (219), Τέρνα Ενεργειακή (165), Intralot (144).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 34.672, Alpha Bank 17.965, MIG 59.387, Εθνική 19.493, ΔΕΗ 10.724, Ελλάκτωρα 12.901, Μυτιληναίο 11.328, Πειραιώς 19.047.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                     Name of Issuer              NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,60%

 

2020-02-21

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.828.859 τεμ., (από 38.767.859 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.562.843 τεμ. (20.293.843), ΔΕΗ 6.098.566 τεμ. (6.098.566), Eurobank 35.787.949 τεμ. (33.601.104), ΟΠΑΠ 1.291.607 τεμ. (1.291.607), Εθνική 9.039.278 (9.025.220), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v