Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δοκιμάζονται ξανά οι 600 μονάδες στο ΧΑ

Ισχυρές πιέσεις και σήμερα σε τράπεζες και blue chips, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει νωρίτερα κάτω και από το όριο των 600 μονάδων. Θετικό πρόσημο για ΟΠΑΠ και Motor Oil, ισχυρά κέρδη για Ελλάκτωρ.

Δοκιμάζονται ξανά οι 600 μονάδες στο ΧΑ

Ολες οι εξελίξεις... συνωμοτούν υπέρ των short. Σε νέα σημαντική διόρθωση εξελίσσεται η συνεδρίαση στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί νωρίτερα χαμηλότερα των 600 προς τις 596,12 μονάδες.

Με αύξηση των συναλλαγών μετά τις 13:30-14:00, όταν προδιαγράφηκε η περαιτέρω διόρθωση απόρροια της διολίσθησης των ευρωπαϊκών αγορών, της διεύρυνσης του discount για τα futures στη Wall Street. Συν την ανησυχία που, εύλογα, δημιουργείται από την όξυνση των επιθετικών κινήσεων της Τουρκίας. Τα περιστατικά σε Εβρο και Αιγαίο ήταν θέμα συζήτησης σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία, περισσότερο και από αυτό της κρίσιμης συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη.

Νέες βαριές απώλειες για τραπεζικές μετοχές και blue chips με σχεδόν ίδια ποσοστά, ένδειξη πως οι πωλητές έχουν ενεργοποιήσει εντολές σε ένα ευρύτατο μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Με λιγότερες συναλλαγές, απ' ό,τι στις αμέσως προηγούμενες «βυθίσεις» της αγοράς, πλην όμως η επιφυλακτικότητα των επενδυτών σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ισχυρού εσωτερικού επενδυτικού μετώπου αποτυπώνονται στο 4,63% του τραπεζικού και στο 4,15% του 25άρη.

Οπως και στη σύνθεση των πωλήσεων, που περιλαμβάνουν από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Mytilineos μέχρι Eurobank, Εθνική κ.α. μετοχές του δείκτη.

Η εικόνα της αγοράς μπορεί να ξεγέλασε, αρχικά, ορισμένους λόγω της μείωσης των επιτοκίων από την ΒοΕ, την ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (με καθυστέρηση μίας μέρας στην αντίδραση του ΧΑ), των προσδοκιών ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ, του διαγγέλματος Μέρκελ, των ανακοινώσεων Λαγκάρντ κ.λπ.

Ωστόσο, αφενός, η ατολμία των Βρυξελλών (τα 25 δισ. που ανακοινώθηκαν για στήριξη είναι peanuts συγκριτικά με τα 18,3 τρισ. του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης), αφετέρου, η εμμονή του Βερολίνου να ανθίσταται στην προοπτική μίας δημοσιονομικής χαλάρωσης σε συνδυασμό με την πτωτική εικόνα των αμερικανικών futures, είχαν ως συνέπεια να εξανεμιστεί η αρχική αντίδραση, έως 2% του DAX, κινδυνεύοντας να μηδενιστεί (για να επανέλθει εκ νέου). Αυξημένη μεταβλητότητα, εκ προοιμίου αναμενόμενη όπως και η δοκιμασία του χαμηλού των 593 μονάδων, κάτι που από το προσυνεδριακό σχόλιο είχε αναφερθεί ξεκάθαρα.

Οι απώλειες του 5% μπορεί να μειώθηκαν στο 2,99%, με τον ΓΔ στις 609 μονάδες (στις 15:45), με την αξία των συναλλαγών να μην έχει ξεπεράσει τα 50 εκατ.

Στις 1.550 μονάδες ο FTSE25, διορθώνει 3,30%, στις 455 ο ΔΤΡ με 3,11% και την πρώτη 5άδα, σε αξία συναλλαγών, σε ΟΤΕ, Alpha Bank, Εurobank, ΟΠΑΠ και Εθνική. Με απώλειες οι 4, με θετικό πρόσημο μόνον ο ΟΠΑΠ.

Ιδια εικόνα για τη δεύτερη 5άδα με ΔΕΗ, Mytilineos, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή και Lamda Develοpment.
Ενδεικτικό το ότι από τις 25 μετοχές του δείκτη, με θετικό πρόσημο μόλις ο ΟΠΑΠ, η Motor Oil και η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 8,58%, που κάνει τη διαφορά.

Σε 1/3 η σχέση ανοδικών/πτωτικών από το προηγούμενο 1/1 και το αρχικό 2/1.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v