Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «πακέτο Λαγκάρντ» αποτιμά το ΧΑ

Με ώθηση από το ράλι στα ομόλογα και την ανοδική κίνηση στις ευρωαγορές η επιχείρηση αντίδρασης στο Χρηματιστήριο. Παραμένει αδύναμος κρίκος ο τραπεζικός κλάδος. Οι μετοχές που μπορούν να δώσουν κίνηση υψηλότερα.

Το «πακέτο Λαγκάρντ» αποτιμά το ΧΑ

Προσπάθεια αντίδρασης στις ευρωπαικές αγορές, μετά και τη νέα "βουτιά". Με αγοραστές ξεκίνησε η συνεδρίαση σε Μιλάνο, Μαδρίτη όπου οι δείκτες καταγράφουν ισχυρότερη κίνηση απ΄ ότι σε Παρίσι, Φρανκφούρτη.

Προσπάθεια μίας πρώτης αποτίμησης των νέων ενεργειών της ΕΚΤ αλλά και προεξόφλησης των όσων θα ακολουθήσουν.  Να δούμε πως θα αποτιμηθεί το "πακέτο" των 750 δισ.

Ωστόσο μέχρι και εχθές, μαζικές ρευστοποιήσεις στις αγορές παρά τις παρεμβάσεις. Νέο μαζικό ξεπούλημα στη Νέα Υόρκη και "βουτιά" στις τιμές όσων μπορούν να πουληθούν. Παρασύροντας χαμηλότερα και τον χρυσό, την ώρα που το πετρέλαιο "επιστρέφει" σε χαμηλά 18ετίας.

Σε αυτή την συγκυρία, η ΕΚΤ ανακοινώνει νέα παρέμβαση της στην αγορά ομολόγων, με πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού 750 δισ ευρώ κατά της πανδημίας. Πλέον σε αυτό και σε όσα επόμενα προγράμματα και δράσεις ανακοινώσει η Φρανκφούρτη συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα. Αναμφίβολα μία ενθαρρυντική εξέλιξη στα όσα δυσοίωνα διαδραματίζονται.

Ωστόσο, μετοχές, ομόλογα, χρυσός, εμπορεύματα συνεχίζουν χαμηλότερα, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας με επενδυτές και επιχειρήσεις να αναζητούν απεγνωσμένα μετρητά.

Το "κατέβασμα του διακόπτη" στην αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, η "προσγείωση" των αερομεταφορών, η αναστολή ολόκληρων βιομηχανικών κολοσσών αποτυπώνεται προεξοφλητικά με δραματικό τρόπο στην κατάρρευση των αντίστοιχων μετοχών. Με όλη αυτή την καθίζηση να "χτυπά" άμεσα το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τράπεζες, ασφαλιστικές κ.λ.π

Στα 39,135 η μετοχή της ΒΜW, στα 22,310 της Daimler, στα 5,144 της Deutsche Bank, στα 8,480 της Lufthansa, στα 22,280 της RWE στο χειρότερο δίμηνο για το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σε βάθος χρόνων.

Συνεπώς, με την εικόνα όπως αυτή διαμορφώνεται διεθνώς οι αναταράξεις θα συνεχιστούν, με τις αντιδράσεις να αποδεικνύονται περισσότερο ευκαιρίες διαφυγής για τους βραχυπρόθεσμους παρά για επενδυτικού χαρακτήρα κινήσεις.

Σε αυτή την περιδίνηση το ΧΑ, "ρηχότατη" αγορά, με ενεργότατη την δράση επιθετικών χαρτοφυλακίων καταγράφει σταθερά χαμηλότερες τιμές. Αδύναμος κρίκος ο τραπεζικός κλάδος, με διαδοχικά ιστορικά χαμηλά, τιμές σχεδόν 30% χαμηλότερα αυτών του 2015- των capital controls- με τον ΔΤΡ στις 282,69 μονάδες.

Ωστόσο κόντρα στην γενικότερη υποτίμηση ισχυρών ομίλων, εξωστρεφών επιχειρήσεων, εισηγμένων από τη μεσαία κατηγορία αναδεικνύονται καθημερινά επιχειρηματικές/επενδυτικές δυνάμεις που αν μη τι άλλο δεν καταθέτουν τα "όπλα".

Ενδεικτικά, εχθές, από τις μετοχές του FTSE25 (στις 1.176,08) ξεχώρισαν TITANC, Viohalco, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή και βεβαίως ο ΟΤΕ. Με το εμφατικό 7,49% στα 10,04 ευρώ, απόρροια και της επιθετικής ενεργοποίησης του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών.

Αλλά και από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση οι τίτλοι των Cenergy, Avax, Ελτον, Ικτίνος, Attica Bank, Intracom, ΚΕΚΡΟΨ, ΚΡΙ ΚΡΙ, MIG, Intralot, ΟΛΘ, Τεχν. Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Profile.

Ενδεικτικές περιπτώσεις από την χθεσινή συνεδρίαση και μόνο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v