Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αδύναμος κρίκος παραμένουν οι τράπεζες

Μάζεψε ένα σημαντικό μέρος της χασούρας ο Γενικός Δείκτης. Πτώση 11,3% για ΕΤΕ, 10% για Alpha Bank. Ρευστοποιήσεις στη Motor Oil (-14%). Διαφοροποίηση και σημαντικά κέρδη για ΟΤΕ, Τιτάν, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

ΧΑ: Αδύναμος κρίκος παραμένουν οι τράπεζες

Ακόμα μία συνεδρίαση σε Ευρωπαϊκές Αγορές και Χ.Α., που ήλθε να επιβεβαιώσει όλους όσους υποστηρίζουν ότι οι όποιες ανοδικές αντιδράσεις είναι εξαιρετικά βραχύβιες, πριν οι δείκτες κινηθούν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, υπό το βάρος “νηοπομπής” αρνητικών εκτιμήσεων και απόλυτα επιβαρυμένης ψυχολογίας, που επιβαρύνεται έτι περαιτέρω από την κατακρήμνιση των τιμών του Πετρελαίου, ενώ στην βραχύβια αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας σε Wall Street, Ευρώπη και Ελληνικό Χρηματιστήριο, ίσως να έπαιξε κάποιο ρόλο και η δήλωση Τραμπ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι “θα δώσει συνέντευξη Τύπου εντός της ημέρας, για να κοινοποιήσει μία πολύ σημαντική πληροφορία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων που αφορά την πανδημία του κορωνοϊού”.

Από την άλλη, παρά την απαγόρευση του “short selling”, από σήμερα, σε πολλές μεγάλες Αγορές της Ευρώπης και το Χ.Α., οι Ευρωπαϊκοί δείκτες καταγράφουν νέα αξιοσημείωτη υποχώρηση, ακολουθώντας την “νότια” κίνηση μεγάλων Αγορών Ασίας και Ειρηνικού.

Συγκεκριμένα, ο Ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε 1,68%, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2016. Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε βουτιά 4,86% διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2010. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση και έκλεισε με απώλειες 6,43%.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα η Ελληνική Επ. Κεφαλαιαγοράς, προχώρησε στην απαγόρευση του “short selling”, έως και τις 24 Απριλίου. Η απαγόρευση ισχύει και για πωλήσεις μετοχών που στην ίδια συνεδρίαση, ακολούθως, καλύπτονται από αγορές μετοχών.

Η ανωτέρω απαγόρευση δεν καταλαμβάνει τους Ειδικούς Διαπραγματευτές που πραγματοποιούν ειδική διαπραγμάτευση: Στις παραπάνω μετοχές, στα Παράγωγα των παραπάνω μετοχών και στα Μερίδια Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ETFs) και στα Παράγωγα επί των δεικτών των οποίων οι παραπάνω μετοχές αποτελούν μέρος της σύνθεσής τους. Η παραπάνω εξαίρεση αφορά συναλλαγές που σκοπό έχουν την κάλυψη, ή την αντιστάθμιση κινδύνου συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησης των υποχρεώσεων των Ειδικών Διαπραγματευτών.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις σε Διεθνείς Αγορές και Χ.Α., απλά επιβεβαιώνουν πως οι συνεχείς παρεμβάσεις των Κεντρικών Τραπεζών και το μπαράζ μέτρων που ανακοινώνουν οι κατά τόπους Κυβερνήσεις, απλά αυξάνουν τις ανησυχίες των Αγορών για την “επόμενη μέρα”, όταν θα μπει σε ύφεση η, εν εξελίξει, πανδημία.

Άρα καλό θα είναι τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια να μην επιχειρήσουν να “πιάσουν το μαχαίρι που πέφτει” και να περιμένουν να διαπιστώσουν πότε οι Αγορές θα βρουν τις νέες τους ισορροπίες, δεδομένου ότι βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση και πλήρως αχαρτογράφητη, με πιθανότερο σενάριο την αυξημένη μεταβλητότητα και τις ακραίες κινήσεις πανικού, σε κάθε νέα αρνητική είδηση.

Αρνητικού κλίματος συνέχεια και στην Αγορά ομολόγων, όπου Ιταλικά και Ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων.

Η Τράπεζα της Ιταλίας αγοράζει ομόλογα, την ώρα που η ΕΚΤ παρεμβαίνει για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση στις Αγορές Κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης”, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγή της Ιταλικής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι αποδόσεις των Ιταλικών ομολόγων οδεύουν σήμερα προς την καταγραφή του μεγαλύτερου ημερήσιου άλματός τους από την κρίση του 2011, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊου που αναμένεται να οδηγήσει την Ιταλική Οικονομία σε βαθιά ύφεση, εγείροντας ανησυχίες για το χρέος της Χώρας που ανέρχεται σε $2,4 τρισ.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η απόδοση του 10ετους Ιταλικού τίτλου διαμορφώνεται στο 2,65% (+31) και του αντίστοιχου Ελληνικού στο 3,92% (+42).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ασφαλώς και υπάρχουν και οι συγκρατημένα αισιόδοξοι, οι οποίοι προχωρούν σε επιλεκτικό “bottom fishing”, κάτι που φαίνεται στο ταμπλώ του FTSE25, καθώς μέσα στο “κόκκινο φόντο” ξεχωρίζουν και κάποια “πράσινα σημάδια”, όμως και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται σταδιακή τοποθέτηση της ρευστότητας, καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή “εγγύηση” ότι οι εν λόγω μετοχές, δεν θα γίνουν ακόμα “φθηνότερες”, ενώ “άγνωστος Χ” παραμένει το αν, έστω και μικρός αριθμός Εισηγμένων, θα πετύχει να επαναλάβει τα μεγέθη του παρελθόντος έτους.

Από την άλλη, ασφαλώς και υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία “ο κορωνοϊός είναι ο καταλύτης και όχι η αιτία της κατάρρευσης των αξιών, τις οποίες τόσα χρόνια συντηρούσαν και ‘φούσκωναν’ οι Κεντρικές Τράπεζες με τα συνεχόμενα ‘QE’ και τις μειώσεις επιτοκίων. Τώρα που η Θάλασσα τραβιέται, θα φανεί πόσοι κολυμπάνε χωρίς μαγιό” (!)

Σύμφωνα με τους συντηρητικά σκεπτόμενους, “με την οικονομική δραστηριότητα να παγώνει σε πολλές Χώρες, η εκτύπωση χρήματος που θα έλθει θα είναι ατελείωτη και χωρίς προηγούμενο, ενώ δεν αποκλείεται σε λίγο καιρό και αν συνεχιστούν οι αρνητικές εξελίξεις, οι Κεντρικές Τράπεζες να είναι ο μοναδικός αγοραστής του Παγκόσμιου χρέους”.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση, η οποία συνοδεύτηκε από τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 20 συνεδριάσεων, αφαίρεσε από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 εκατ. ευρώ, ενώ από την αρχή του χρόνου η κεφαλαιοποίηση υποχωρεί κατά 26,4 δισ. ευρώ.

Από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Εθνικής (-11,38%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-9,99%), Eurobank (-4,88%) και Πειραιώς (-4,95%).

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, μόνο ο τίτλος της Εθνικής είχε διαφοροποιηθεί θετικά, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές με κέρδη 7,53%.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 272,72 μονάδες (-11,24%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 284,21 (-7,50%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 282,69 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 7,99%.

Υπενθυμίζεται ότι το για τον εν λόγω δείκτη το ημερήσιο “stop short” είναι στις 500 μονάδες, ενώ κίνηση χαμηλότερα των 250 μονάδων, θα σημάνει “red alert” για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γρήγορα αντανακλαστικά.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “δέσμη μέτρων διευκόλυνσης των Φυσικών Προσώπων στην πληρωμή των δόσεων στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων για την επόμενη περίοδο και ανάλογα τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού ετοιμάζουν οι Τράπεζες χωρίς, όμως, όπως επισημαίνουν στο ‘Euro2day.gr’ τα μέτρα αυτά να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, το “κουδούνι” της λήξης βρήκε με θετικό πρόσημο τους OTE (+7,49%), Viohalco (+1,07%), Lamda Development (+0,31%), Jumbo (+0,09%), TITC (+5,06%), ΔΕΗ (+4,14%), ΕΥΔΑΠ (+4,10%), Τέρνα Ενεργειακή (+2,05%) και αμετάβλητη την μετοχή της ΕΕΕ.

Να σημειωθεί ότι από αύριο και κατόπιν της απόφασης του ΟΠΑΠ να προπληρώσει το σύνολο της ονομαστικής αξίας των ομολογιών που έχει εκδώσει, οι ομολογίες της Εταιρείας αφαιρούνται από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σήμερα η μετοχή του Οργανισμού έφθασε να υποχωρεί μέχρι τα 5,70 ευρώ (-5,79%) δοκιμάζοντας τιμές σε χαμηλά 49 μηνών, για να αντιδράσει σχετικά στην συνέχεια. Επόμενη σημαντική στήριξη στα 5,25 ευρώ και το ημερήσιο “stop short” στα 10,55 ευρώ, αλλά θα ανέβει σημαντικά στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Παραμένει ερωτηματικό το κλείσιμο πρακτορείων και καταστημάτων “Play”, τουλάχιστον μέχρι τις 27/3.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή του ΟΤΕ (+7,49%), έστω και αν υποχώρησε σχετικά από το υψηλό ημέρας των 10,13 ευρώ (+8,46%).

Αναμφίβολα ο τίτλος παίρνει βοήθειες και από την απόφαση ενεργοποίησης αγοράς ιδίων μετοχών. Η πρώτη στήριξη στα 9,40 και η αμέσως επόμενη και πιο κρίσιμη στα 9,01 ευρώ. Οι αντιστάσεις στα 10,00, 11,00 και 11,64 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου πολλές ημερήσιες μεταβολές συνεχίζουν να διαμορφώνονται με ελάχιστο όγκο, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, πέτυχαν να συνδυάσουν οι ΑΝΕΚ (+18,75%), Ικτίνος (+11,11%), Κορδέλλου (+11,23%), ΚΛΜ (+10,80%), Cenergy (+7,28%), Κρι Κρι (+5,56%), Κέκροψ (+4,55%), Centric (+4,55%), Άβαξ (+4,02%) και Τεχν. Ολυμπιακή (+3,92%).

Υπενθυμίζεται ότι για τον Γενικό Δείκτη η τελευταία στήριξη εντοπίζεται στις 450 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 1140 μονάδες.

Τα ημερήσια “stop short” στις 645 και 1647 μονάδες, αντίστοιχα.

Τι λένε οι Αναλυτές

“H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling) από σήμερα και μέχρι τις 24 Απριλίου. Καλά αποτελέσματα με διψήφια αύξηση της κερδοφορίας, για την Αεροπορία Αιγαίου, με μεγάλη αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών. Τα ταμειακά διαθέσιμα στα €516,9 εκατ. και ο καθαρός δανεισμός στα €26,6 εκατ. Το περιβάλλον όμως έχει αλλάξει μετά την εξάπλωση της επιδημίας. Ο πρόεδρος της Εταιρείας προανήγγειλε την δραστική μείωση των δρομολογίων έως το τέλος της εβδομάδας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και πλήρους διακοπής πτήσεων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, η Aegean πραγματοποιεί το 45% - 50% των πτήσεων του κανονικού της προγράμματος. Μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας το ποσοστό πτήσεων που θα πραγματοποιούνται θα μειωθεί περαιτέρω στα επίπεδα του 20% του πτητικού προγράμματος, ενώ προϊδέασε πως είναι πιθανό η Εταιρεία να μειώσει ακόμα περισσότερο τις πτήσεις της στα επίπεδα του 10% του προγράμματός της, στη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων. Το αποτέλεσμα είναι να έχει μειωθεί δραματικά ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Τα πάγια κόστη της Εισηγμένης, ακόμα και στην περίπτωση που διακόψει τα δρομολόγιά της, ανέρχονται σε €32 - €34 εκατ. το μήνα. Το ποσό αυτό αφορά το κόστος δικτύου, την καταβολή μισθωμάτων (leasing) Αεροσκαφών σε Μεσιτικούς Οίκους (lesor) και το κόστος μισθοδοσίας. Σε ότι αφορά τη ρευστότητα ο πρόεδρος της Aegean ανέφερε πως κινούνταν στα επίπεδα των €500 εκατ. στις αρχές Μαρτίου. Αδύναμα τα αποτελέσματα με οριακή αύξηση της οργανικής κερδοφορίας (+€2 εκατ.) και πτώση των καθαρών κερδών κατά €2,4 εκατ., για την Fourlis. Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά €10 εκατ. σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε στα €106 εκατ.”, σημειώνει η Merit Sec.

“Την σκυτάλη από τις Κεντρικές Τράπεζες παραλαμβάνουν οι Κυβερνήσεις Παγκοσμίως, εφαρμόζοντας επιθετικά μέτρα στήριξης της Οικονομίας”, αναφέρει ο Νικόλας Πετράκης.

Προς το παρόν, τα πακέτα μέτρων δεν φαίνεται να επιδρούν θετικά, όπου και με την συμβολή της απαγόρευσης του “short selling”, απλώς “φρενάρουν” την ραγδαία πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών.

Η Χώρα μας έχει λάβει από νωρίς μέτρα περιορισμού του ιού, κρατώντας τα κρούσματα, προς το παρόν, σε χαμηλά ποσοστά, αναλογικά με άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, με τις επόμενες δύο εβδομάδες να είναι πολύ κρίσιμες, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη η άνοδος των αποδόσεων του δεκαετούς ομολόγου στο 4%, από την ζώνη του 1% μόλις ένα μήνα πριν, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2019.

Διαγραμματικά, ο ΓΔ βρίσκεται σε ισχυρές ζώνες τιμών, με την περιοχή 470 - 420 του εν λόγω Δείκτη να έχει διατηρηθεί και το 2012 υπό τον φόβο του “Grexit”, αλλά και το 2016 μετά την κατάρρευση των Αγορών την τότε περίοδο. Στις 420 μονάδες εντοπίζεται η επόμενη στήριξη της Αγοράς, όπου και αποτελούν τα χαμηλά 30 ετών για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Η ανακοίνωση των μέτρων αναστολής της εξόφλησης των δανείων μέχρι τον Σεπτέμβριο, έφερε τον κλαδικό δείκτη Τραπεζών σε νέα ιστορικά χαμηλά με ιδιαίτερη ευκολία, καθώς οι Τράπεζες είναι αυτές που και πάλι θα σηκώσουν το βάρος της νέας κρίσης. Όπως είχε επισημανθεί την προηγούμενη εβδομάδα, η απώλεια των 360 μονάδων του ΔΤΡ, θα φέρει τον δείκτη σε νέα ιστορικά χαμηλά. Σε νέα ιστορικά χαμηλά βρίσκεται πλέον η Δεικτοβαρής ΑΛΦΑ και η ΕΤΕ, ενώ υπενθυμίζουμε τα ιστορικά χαμηλά των ΠΕΙΡ στα 0,552 το 2019, ΕΥΡΩΒ 0,24 το 2016.

Η περίοδος κρίσης που διανύουμε δεν φαίνεται πως αποτελεί μια βαθιά οικονομική κρίση, αλλά μια πρόσκαιρη κρίση που τροφοδοτείται από τον φόβο και τον πανικό και ενδέχεται να κρατήσει μερικές εβδομάδες ακόμη.

“Σίγουρα το οικονομικό πλήγμα το πρώτο εξάμηνο του έτους θα είναι μεγάλο, όμως όπως και σε κάθε κρίση του παρελθόντος, εμφανίζονται μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που θα δώσουν στους Επενδυτές την δυνατότητα να επιλέξουν τους τίτλους που θα ανακάμψουν, όταν το λάβει τέλος η πανδημία του ιού”, εκτιμά ο κ. Πετράκης (Whitetip Investment ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Προς τα χαμηλά ημέρας δείχνουν να γυρίζουν οι δείκτες στην Ευρώπη, τουλάχιστον αξιοσημείωτη η υποχώρηση και στο NYSE.

Ακόμα χαμηλότερα βυθίζεται το Πετρέλαιο, αξιοσημείωτες απώλειες και για το Ευρώ.

Επιστροφή των πιέσεων σε Χρυσό και Ασήμι, προς τα $5200 υποχωρεί το Bitcoin.

Ποσοστό περίπου 50% των Επιχειρήσεων στην Ιαπωνία, είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται τον προηγούμενο μήνα, εξαιτίας του ξεσπάσματος του κορωνοϊού. Τα 2/3 των Επιχειρήσεων αναμένουν οι επιπτώσεις από την πανδημία να διαρκέσουν αρκετούς μήνες, ή ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση του Reuters, προκαλώντας μεγάλο πλήγμα στην Οικονομία της Ιαπωνίας που μάχεται για την έξοδό της από την ύφεση.

“Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν παραδέχθηκε ότι στην αρχή, όλοι οι Πολιτικοί Αξιωματούχοι υποεκτίμησαν το εύρος του κινδύνου που αποτελεί η επιδημία του κορωνοϊού”, σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε σήμερα στη Γερμανική εφημερίδα “Bild”.

“Οι διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ μετά το ‘Brexit’, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα, ακυρώθηκαν χθες, με Κυβερνητικές πηγές να αφήνουν να εννοηθεί πως η Βρετανία προετοιμάζεται τώρα να ζητήσει μια αμοιβαίως συμφωνημένη παράταση στις διαπραγματεύσεις για το ‘Brexit’ τις επόμενες εβδομάδες”, σύμφωνα με την Daily Telegraph.

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Η Eurostat ενημέρωσε ότι οι τιμές στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ αυξήθηκαν κατά 1,2%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, κατεβάζοντας ταχύτητα από την άνοδο κατά 1,4% του Ιανουαρίου. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,2%, σε ευθυγράμμιση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

“Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εξετάζουν την ενεργοποίηση του Ταμείου διάσωσης της Νομισματικής Ένωσης για να περιορίσουν τον αντίκτυπο του κορωνοϊό. Σκέφτονται σοβαρά σχέδιο το οποίο προβλέπει τη δημιουργία πληθώρας πιστωτικών γραμμών από τον ESM, προς τις Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. Εκτός από τη χρησιμοποίηση των 410 δισ. ευρώ που διαθέτει στο οπλοστάσιό του ο ESM, οι συμφωνίες αυτές θα άνοιγαν επίσης τον δρόμο για την αγορά Κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, μέσω του προγράμματος Απευθείας Νομισματικών Συναλλαγών (OMT) της Κεντρικής Τράπεζας”, όπως ανέφεραν τρεις πηγές στο Bloomberg.

Οι τρεις πηγές τόνισαν ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα. Ωστόσο, η χρήση των εργαλείων αυτών θα χρειαστεί την ομόφωνη έγκριση των Μελών της Ευρωζώνης και οι Αξιωματούχοι τόνισαν ότι κάτι τέτοιο παραμένει δύσκολο.

Την έγκριση του Κογκρέσου διεκδικεί ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, για το πακέτο τόνωσης που έχει σχεδιάσει η Αμερικανική Κυβέρνηση, το οποίο ανέρχεται σε $1 τρισ. Υπογράμμισε ότι “το Κογκρέσο πρέπει να σκεφτεί τις μικρές Επιχειρήσεις και τους Εργαζόμενους. Δεν είναι ώρα να ανησυχούμε για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό και το χρέος”.

Ο Υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές ότι “ενδεχόμενη αποτυχία αντίδρασης στο ξέσπασμα του κορωνοϊού θα μπορούσε να αυξήσει το ποσοστό της ανεργίας στο 20%, προκαλώντας μία οικονομική καταστροφή διαρκείας”.

“Η Fed πρέπει να ζητήσει από το Κογκρέσο το ‘πράσινο φως’ για να αρχίσει τις αγορές εταιρικού χρέους επενδυτικής βαθμίδας. Μια τέτοια κίνηση, θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση αυτού του τμήματος της Αγοράς εταιρικού χρέους, το οποίο βρίσκεται υπό σημαντική πίεση”, υποστηρίζουν σε άρθρο τους στους Financial Times οι δύο πρώην πρόεδροι της Κεντρικής Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκε και Τζάνετ Γέλεν.

Η κατασκευή νέων κατοικιών υποχώρησε 1,5% τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ. Η Αμερικανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι ενάρξεις κατοικιών διολίσθησαν στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,6 εκατομμυρίου τον περασμένο μήνα, από 1,62 εκατ. τον Ιανουάριο. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν ότι οι ενάρξεις θα υποχωρήσουν στο 1,49 εκατ.

Εν τω μεταξύ, οι άδειες για την κατασκευή νέων κατοικιών βούτηξαν 5,5%, στο 1,46 εκατομμύριο.

“Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να πυροδοτήσει μία Παγκόσμια οικονομική κρίση και να καταστρέψει έως και 25 εκατ. θέσεις εργασίας σε όλο τον Κόσμο, εάν οι Κυβερνήσεις δεν ενεργήσουν τάχιστα για να προστατεύσουν τους Εργαζόμενους από τις συνέπειες της νόσου”, προειδοποίησε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO).

Οι Αναλυτές της Deutsche Bank προβλέπουν ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα βουλιάξει 13% το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ σε ένα τρίμηνο, στη μεταπολεμική ιστορία της Χώρας. Το τέταρτο τρίμηνο του 2008 η Αμερικανική Οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 8,4%.

Εμείς παραμένουμε επιφυλακτικοί για τις μετοχές. Οι Αναλυτές εκτιμούν ότι η στρατηγική να αγοράσεις μετοχές θα λειτουργήσει τελικά, αλλά το ερώτημα είναι από ποιο επίπεδο πτώσης και μετά. Συνολικά δεν πιστεύουμε ότι αυτό το επίπεδο είναι εδώ κοντά σε όρους τιμών” σημειώνει η JP Morgan.

Ο Οίκος διατηρεί αμυντικές μετοχές στο χαρτοφυλάκιό του, με τους τομείς Κοινής Ωφέλειας (utilities) και Υγείας να είναι οι κορυφαίες επιλογές του.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα, “φέτος η πρόβλεψη είναι ότι η ανάπτυξη στη Χώρα θα είναι γύρω στο 0%, αντί της πρόβλεψης για 2,8% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρώπη η ύφεση θα φτάσει στο 1,5%”.

Σε σημαντική μείωση της τιμής - στόχου για την Αεροπορία Αιγαίου προχώρησε η HSBC. Η νέα τιμή – στόχος είναι στα 5,45 ευρώ ανά μετοχή, από 8,95 ευρώ που ήταν προηγουμένως.

Πρωτογενές έλλειμμα 383 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο Κρατικός προϋπολογισμός στο πρώτο δίμηνο του έτους σε ταμειακή βάση, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 832 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 11, από 16 ευρώ, δίνει η Optima Bank, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy". Η ΑΧΕ μειώνει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του Οργανισμού, λαμβάνοντας υπόψη την επίπτωση του κορωνοϊού στην Ελληνική Οικονομία, την πιθανή αναβολή μεγάλων αθλητικών γεγονότων, καθώς και το υποχρεωτικό κλείσιμο των πρακτορείων ως μέτρο προφύλαξης έναντι της επέκτασης του κορωνοϊού.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 473,17 μονάδες (-3,82%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 487,17 (-0,97%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 487,35 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,93%.

Ο τζίρος στα 60 εκατ., από τα οποία τα 3,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ και ΜΟΗ απασχόλησαν το 63% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, TITC και ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στο χαμηλό η Motor Oil.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής αλλά κακή η τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 7%.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων. Αισθητή η υποχώρηση του όγκου στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (71.444 συμβόλαια).

Στα 4.317 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.581 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.053, 1.167 για τον Μάρτιο και 1.886 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.148) κινήθηκε μεταξύ 1.075 και 1.163 μονάδων.

Συνεχίστηκε ο πλουραλισμός στον αξιοσημείωτο δανεισμό τίτλων (7.700 MIG, 15.000 Ελλάκτωρ, 10.770 Μυτιληναίος, 6.759 ΟΤΕ, 10.000 Τέρνα Ενεργειακή, 30.000 Eurobank, 30.508 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.031), Alpha Bank (9.766), Πειραιώς (5.419), ΔΕΗ (4.462), Ελλάκτωρα (5.125), Μυτιληναίο (2.185), MIG (12.648), ΑΔΜΗΕ (1.329), Εθνική (10.284), ΟΠΑΠ (717), ΟΤΕ (890), Lamda Development (392), Viohalco (191), ΓΕΚ (2.007), ΕΧΑΕ (281), Τρ. Αττικής (740), Τέρνα Ενεργειακή (569), Intralot (1.195), Ιντρακόμ (1.017), ΕΕΕ (144), Cenergy (732), ΕΥΔΑΠ (196), Ελ. Πετρέλαια (752), Motor Oil (174).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 18.602, Alpha Bank 10.463, MIG 29.106.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                      Name of Issuer               NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.482.247 τεμ., (από 39.436.686 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 18.132.244 τεμ. (18.140.095), ΔΕΗ 6.313.122 τεμ. (6.375.555), Eurobank 59.613.021 τεμ. (58.838.021), ΟΠΑΠ 1.291.912 τεμ. (1.291.606), Εθνική 9.714.631 (9.694.631), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v