Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιταχύνει την άνοδο το Χρηματιστήριο

Με ορμή οδεύει προς το κλείσιμο η εγχώρια αγορά, ενώ προηγουμένως είχε καταγραφεί κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων σε τράπεζες και blue chips. Υπεραποδίδουν ΟΤΕ, Μotor Oil και ΔΕΗ. Σε αρνητικό έδαφος η Εθνική.

Επιταχύνει την άνοδο το Χρηματιστήριο

Βραχύβια η αντίδραση στις αγορές, παρά τη νέα θεαματική παρέμβαση της ΕΚΤ. Αφενός, η σοβαρότητα της κατάστασης σε Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, αφετέρου, η εικόνα των futures στη Wall Street οδήγησαν στην απώλεια των αρχικών όποιων κερδών, αναδεικνύοντας, για ακόμη μία συνεδρίαση, την απόκλιση μεταξύ χρηματιστηρίων, τη διαφοροποίηση αγορών με βάση το βάρος των προβλημάτων που έχει μπροστά της η οικονομία κάθε χώρας.

Από την αρχή της συνεδρίασης η αντίδραση ήταν ισχυρότερη σε Μιλάνο και Μαδρίτη, σε αντίθεση με αυτήν σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο. Μάλιστα ο DAX ήταν ο πρώτος από τους κύριους δείκτες που «γύρισε» εκ νέου σε αρνητικό έδαφος, ενώ ο FTSE100, από τη στιγμή που υποχώρησε, δέχτηκε τις ισχυρότερες πιέσεις. Σε αντίθεση, αρχικά η Μαδρίτη και στη συνέχεια το Μιλάνο διολίσθησαν. Με καθυστέρηση μεν αλλά χάνοντας την αρχικά ισχυρή ανοδική διόρθωση.

Επιπλέον αρνητική επίδραση είχε η εικόνα των συμβολαίων στη Νέα Υόρκη, με ενδεικτικό το μείον 2,89% στις 2.336 μονάδες του S&P500, λίγο μετά τις 14:30.

Αναπόφευκτα το «γύρισμα» των ευρωπαϊκών αγορών, σε συνδυασμό με την τάση που διαμορφωνόταν για το GREK/ETF συνέτεινε στη σταδιακή κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων. Ως εκ τούτου, ο μεν Γενικός Δείκτης από τις 534 μονάδες (στο πρώτο ημίωρο) έχασε περί τις 30 και διαμορφωνόταν, νωρίτερα, στις 505 μονάδες. Στη συνέχεια ωστόσο ανέκαμψε και κινήθηκε προς τις 518 μονάδες.

Σε τραπεζικές μετοχές, ΟΤΕ και 2-4 blue chips που υπεραπέδωσαν μέχρι τις 11:30, παρατηρήθηκε η σημαντικότερη κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Πάντως η εξέλιξη της συνεδρίασης άφησε αρκετές διόδους διαφυγής, καθώς οι δείκτες διολίσθαιναν αργά, σταδιακά δίνοντας, μετά τις 13:00 και τελευταία στις 14:00 ενδείξεις για επαναφορά προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Μέχρι εκείνο το σημείο της συνεδρίασης είχαν γίνει συναλλαγές αξίας 34 εκατ. ευρώ, για να ακολουθήσουν άλλα 3 στη συνέχεια. Κυρίως σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank, Mytilineos, Motor Oil, Πειραιώς, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακής.

Ενδεικτική της τάσης η διακύμανση λ.χ. της Εθνικής, καθώς από την αρχική αντίδραση έως το 0,99 πριν λίγο «πάλευε» για το θετικό πρόσημο στο 0,88 ευρώ.

Στη μετοχή του ΟΤΕ η πορεία προς το limit up, στα 12,27 ευρώ, έδωσε ευκαιρίες για κατοχύρωση σημαντικής βραχυπρόθεσμης απόδοσης για να διαμορφωθεί, πριν λίγο, στα 11,01 ευρώ.

Σημαντικό μέρος της αρχικά ισχυρής αντίδρασης κρατούσαν τίτλοι των Mytilineos, Motor Oil, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.

Συγκριτικά καλύτερη εικόνα για αρκετές μετοχές της μεσαίας κατηγορίας, καθώς διατηρούσαν μεγάλο μέρος της αρχικής υπεραπόδοσης.

Στις 91/24 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v