Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδριάσεις... ειδικών συνθηκών στο Χρηματιστήριο

Σε ρευστό διεθνές σκηνικό η διστακτική αντίδραση από τα χαμηλά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Πού χτίζονται οι άμυνες από τους επενδυτές, γιατί είναι πιο ευάλωτες στις... ορέξεις των funds οι τράπεζες, ποιες μετοχές δίνουν σήμα long.

Συνεδριάσεις... ειδικών συνθηκών στο Χρηματιστήριο

Εβδομάδα ανάπαυλας στην ακραία διόρθωση ή εβδομάδα διαμόρφωσης "τοπικών χαμηλών" η τελευταία.
Με τον Γενικό Δείκτη στις 555,13 μονάδες, τον FTSE25 στις 1.340,25 και τον Δείκτη Τραπεζών στις 312,21 μονάδες.

Η τάση τους, σε διάστημα εβδομάδος και μηνός; για τον ΓΔ με αντίδραση 14,60% αλλά διόρθωση 37,84% αντίστοιχα.

Για τον 25άρη στο 12,17% και -40,17% και για τον ΔΤΡ στο -5,41% και - 59,24% αντίστοιχα. Ποσοστά, που δείχνουν πως μετά την πρωτοφανή διόρθωση, μετοχές εταιρειών που επηρεάζονται-συγκριτικά- λιγότερο από την κρίση, αντέδρασαν με ορισμένες περιπτώσεις να δίνουν, σε ημερήσιο, σήμα αγοράς.

Η απάντηση στο αρχικό ερώτημα, προφανώς είναι σε συνάρτηση με την χρονική διάρκεια και την ένταση/έκταση της κρίσης, για αυτό η προσέγγιση θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Πρακτικά μία μετοχή υγιούς εταιρείας, που έχει διορθώσει σε χαμηλά 8ετίας/2012 θα μπορούσε να είναι μία ασφαλέστερη επιλογή σε διάστημα 9-12 μηνών, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο στις εβδομάδες, που ακολουθούν να υποχωρήσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Διευρύνοντας το, το ΧΑ με αποτίμηση στο 20% του ΑΕΠ είναι φθηνό ή ακριβό; Δείχνει φθηνό ή τουλάχιστον αρκετές εταιρείες δείχνουν φθηνές με βάση την προβολή τους σε ένα άκρως υφεσιακό περιβάλλον για τουλάχιστον το σύνολο του 2020. Τα αναφέρω αυτά, γιατί μέρα με τη μέρα εντείνεται η συζήτηση για το "αν οι αγορές είδαν τον πυθμένα τους" ή το "πόσο φθηνή ή ακριβή είναι η τάδε μετοχή".

Θα χρησιμοποιήσω δύο αναφορές, τη μία την δανείζομαι από το άρθρο του Βασίλη Παζόπουλου, με τον εύγλωττο τίτλο " Τι παραπάνω γνωρίζουν τα τσακάλια της Wall Street; " και αφορά στην παραδοχή του Ray Dalio, ιδρυτή του Bridgewater Associates "δεν γνωρίζαμε πως να κατευθυνθούμε και τελικά επιλέξιμα να μην κάνουμε τίποτα, καθώς αντιληφθήκαμε πως δεν διαθέτουμε κανένα πλεονέκτημα στο trading. Κρίνοντας εκ των υστέρων θα έπρεπε να είχαμε περιορίσει τον κίνδυνο".

Τη δεύτερη από τον portfolio manager, Andrew Thrasher πως "...μερικές φορές, δεν χρειάζεται να κάνεις εντυπωσιακές κινήσεις των assets σου, όταν αναζητάς ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Το ρευστό είναι ο βασιλιάς".

Συνεκτιμώντας την σφοδρότητα των εξελίεξων θα πρέπει, ένας επενδυτής, να γνωρίζει τους κύκλους των bear markets αλλά και το πρωτοφανές αυτής της κρίσης. Σύμφωνα με το Bloomberg- χρησιμοποιώντας στοιχεία από ανάλυση της J P Morgan- συγκρίνει την εξέλιξη κύκλων bear market (στον S&P) ιστορικά, από το 1927, μέχρι το τελευταίο sell off καταδεικνύουν την πορεία της αγοράς σε βάθος έως και 300 ημερών από την κορυφή κάθε κύκλου. Από αυτά προκύπτει πως τα κέρδη 10.000 μονάδων των τελευταίων 103 ετών, χάθηκαν σε μόλις 30 ημέρες.

Αυτά για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, την διάσταση αυτών που διαδραματίζονται και που πέραν του χρόνου ολοκλήρωσης της πανδημίας (κυκλοφορία ενός εμβολίου) θα πρέπει να αποτιμηθούν στην "επόμενη ημέρα" και σε πόσο "βάθος χρόνου".

Προσώρας θα περιοριστούμε στην βραχυπρόθεσμη προσέγγιση, μετρώντας 6 συνεδριάσεις για να "κλείσει" ο Μάρτιος. Ο πιο...γδάρτης των δεκαετιών.

Γνώμονας μας η αγορά της Νέας Υόρκης και δευτερευόντως της Φρανκφούρτης.

Στις 2.304,92 ο S&P500, με τις 2.280 να είναι μία περιοχή, όπου επιχειρείται να δημιουργηθεί βάση. Η βιαιότητα του νέου sell off στην Wall Street, την Παρασκευή, πιθανότατα να την δοκιμάσει (την περιοχή των 2.280) με τον κίνδυνο- αν δεν βγει αντίδραση, άμεσα- να "δει" προς τις 2.072 μονάδες. Ομως εάν αλλάξει, εκ νέου, η βραχυπρόθεσμη τάση τότε οι "βλέψεις" είναι-σταδιακά- προς τις 2.460 μονάδες.

Στις 8.928,95 ο DAX, με στηρίξεις στις 8.257 και χαμηλότερα στις 7.945 μονάδες. Αύριο Δευτέρα, θα φανεί εάν η ανοδική διόρθωση της Παρασκευής ( 3,70%) ήταν μία καλή αφορμή για κατοχύρωση θέσεων (με stop στις 9.145 ) ή βάση για τις 9.200 μονάδες.

Στο ΧΑ, τα κάθε λογής hedge funds έχουν τον κύριο λόγο, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο που παραμένει, μακράν, ο πιο ευάλωτος, γράφοντας διαδοχικά ιστορικά χαμηλά, με τελευταίο στις 272,72 μονάδες.

Διαφορετική η εικόνα για τα blue chips και αρκετές εισηγμένες/μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που μετά την "επιστροφή" στο 2015-2012 έβγαλαν αντίδραση. Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις εισηγμένων όπου ενεργοποιήθηκαν (ή ενεργοποιούνται) προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών ή και άλλων, που τουλάχιστον για την χρήση 2019 διαμορφώνουν υψηλή μερισματική απόδοση. Και για τις δύο κατηγορίες, ο Στέφανος Κοτζαμάνης έχει παρουσιάσει αναλυτικά εταιρείες/προγράμματα αγοράς και μερίσματα - απόδοση.

Κλαδικά, για τον ΔΤΡ το προηγούμενο χαμηλό, των 360 μονάδων, είναι η αντίδραση για αυτή την εβδομάδα.

Για τον ΓΔ στηρίξεις στις 473 και 446 μονάδες. Αντίσταση στις 583 και φιλόδοξος (!) στόχος στις 610 μονάδες.

Για την εβδομάδα, που ξεκινά αύριο- με την αργία της 25 ης Μαρτίου, την Τετάρτη- σε ενδεικτικό "καλάθι" μετοχών, σήμα long- αυστηρά σε ημερήσιο- έχουν οι μετοχές των ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ,ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Mytilineos, Viohalco και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Από τον FTMidCap, πάντα ενδεικτικά, οι τίτλοι των ΚΡΙ ΚΡΙ, Quest, ΟΛΘ, ΚΕΚΡΟΨ, Profile.

Σε ότι αφορά στην βασική συναλλαγματική σχέση, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη.

Το ευρώ κατέγραψε και νέο χαμηλό με το 10637 να είναι κοντινή στήριξη που μία κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση στο 10430. Το 10710 κοντινή αντίσταση που διάσπαση θα μας φέρει στο 10830. Το 11050 πλέον είναι σημαντική αντίσταση.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v