Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρό ριμπάουντ με χορηγία Λαγκάρντ στο ΧΑ

Βαθιές ανάσες σε μετοχές και ομόλογα έδωσε η απόφαση της ΕΚΤ. Στις 525 μονάδες ανέβηκε ο ΓΔ. Σχεδόν στο limit up έκλεισε η ΔΕΗ, διψήφια κέρδη για Τιτάν, Motor Oil, ΟΤΕ, Μυτιληναίο και ΕΥΔΑΠ. Χαμηλός ο όγκος συναλλαγών.

Ισχυρό ριμπάουντ με χορηγία Λαγκάρντ στο ΧΑ

Οι χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, έδωσαν στο “ταλαιπωρημένο” Ελληνικό Χρηματιστήριο, το έναυσμα για ανοδική αντίδραση, αγνώστου διαρκείας, όμως η λήξη των συναλλαγών άφησε αναπάντητα ερωτήματα, καθώς η σημερινή αναπήδηση δεικτών και επιμέρους μετοχών, συνοδεύτηκε από ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο, που παραπέμπει περισσότερο σε “ανακωχή” πωλήσεων, παρά σε ουσιαστική επιστροφή των αγοραστών, ενώ οι πωλητές δεν παρέλειψαν να δηλώσουν διακριτική παρουσία στον Τραπεζικό κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, μπαράζ μέτρων για στήριξη της Οικονομίας ανακοίνωσε η ΕΚΤ μετά από έκτακτη σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης. Η Κεντρική Τράπεζα εντάσσει και τα Ελληνικά ομόλογα σε ένα πρόγραμμα μαμούθ αγοράς τίτλων, μετά τα χτυπήματα που δέχτηκε η Ευρωπαϊκή Αγορά Κρατικών ομολόγων.

Αυτό το νέο πρόγραμμα αγοράς (Pandemic Emergency Purchase Programma) θα έχει συνολικό μέγεθος 750 δισ. ευρώ. Οι αγορές θα πραγματοποιούνται μέχρι το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού που είναι επιλέξιμες, υπό το υφιστάμενο πρόγραμμα αγοράς (ΑΑP).

“Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, παρέκαμψε τις Γερμανικές και Ολλανδικές αντιρρήσεις, όσον αφορά τη δέσμευση της Κεντρικής Τράπεζας για αγορές ομολόγων χωρίς περιορισμούς”, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί οι βασικοί δείκτες να κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά υποχώρησαν αισθητά από τα πρωινά υψηλά και χρειάστηκε νέα παρέμβαση των αγοραστών, κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών, προκειμένου οι δείκτες να επαναπροσεγγίσουν, εν μέρει, τα υψηλά ημέρας.

Οι “buyers” ανέβασαν ψυχολογία και από την πρόσκαιρη επιστροφή των δεικτών της Wall Street, σε θετικό έδαφος.

Από την άλλη, δεν μπορεί να μην αναφερθεί ότι σήμερα στο Χ.Α. επέδειξε διαθέσεις “αναρχοαυτόνομης” κίνησης και δεν ακολούθησε τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, όταν αυτές έχασαν τα αρχικά τους κέρδη και γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο.

Προσοχή, καθώς η σημερινή ανεξάρτητη κίνηση, μπορεί να αποδειχθεί ακόμα μία “bull trap” και το Χ.Α. να επιστρέψει, εντόκως, τα σημερινά κέρδη, σε περίπτωση που συνεχίσει να υποτροπιάζει το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Άλλωστε, όλο και περισσότεροι από τους Ξένους Αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη, σύμφωνα με την οποία “οι Αγορές θα σταματήσουν να υποχωρούν, όταν τα νέα από τον χώρο Υγείας δείξουν σταδιακή ύφεση των κρουσμάτων και έλεγχο του covid-19, ενώ τα Χρηματιστήρια θα ξεκινήσουν το ‘relief rally’ με το άκουσμα ευρέσεως του εμβολίου”.

Σε δεύτερη φάση, οι Αγορές θα αναζητήσουν περισσότερα στοιχεία για την ένταση και το βάθος της ύφεσης, αλλά και συγκεκριμένες απαντήσεις για το πότε η Παγκόσμια Οικονομία θα αρχίσει να δίνει ενδείξεις επιστροφής στην κανονικότητα.

Μέχρι τότε, οι περισσότερες από τις ανοδικές αντιδράσεις θα αποδεικνύονται εξαιρετικά βραχύβιες και “μικρά σκαλοπάτια”, πριν οι Αγορές αναζητήσουν ισορροπίες, σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Όμως οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ, έφεραν αντίδραση και στην Αγορά ομολόγων, που βιώνει μία περίοδο εξαιρετικής μεταβλητότητας, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να υποχωρεί στο 2,308%.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Alpha Bank, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Εθνική, Eurobank και Πειραιώς.

Όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι υποχώρησαν σημαντικότατα από τα υψηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Alpha Bank (+1,02%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,676 ευρώ (+14,58%), της Εθνικής (+2,71%) μέχρι τα 0,99 ευρώ (+11,71%), της Eurobank (+5,13%) μέχρι τα 0,3576 ευρώ (+10,58%) και της Πειραιώς (+1,58%) μέχρι τα 1,098 ευρώ (+15,52%).

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια δεν έχουν κανένα λόγο ενασχόλησης, όσο η Alpha Bank αδυνατεί να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 0,97 ευρώ, η Εθνική υψηλότερα των 1,38 – 1,42 ευρώ, η Eurobank υψηλότερα των 0,444 ευρώ και η Πειραιώς υψηλότερα των 1,50 ευρώ.

Και τα δύο πρόσημα “είδε” ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 317,31 (+12,25%) και 282,46 μονάδων (-0,08%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 295,53 (+4,54%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 290,8 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,87%.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, ο ΔΤΡ έχει σαν πρώτο ζητούμενο την ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 363 – 372. Το ημερήσιο “stop short” στις 500 μονάδες, αλλά θα κατέβει αισθητά στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, ανακούφιση προκαλεί στην Εθνική Τράπεζα η κατατεθείσα τροπολογία των διατάξεων υπαγωγής των Δικαιούχων του ΛΕΠΕΤΕ στον e-ΕΦΚΑ, καθώς η Τράπεζα απαλλάσσεται από τον, λογιστικό, βραχνά εγγραφής εφάπαξ κόστους 200 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, με την τροπολογία, η Εθνική απαλλάσσεται από την καταβολή 40 εκατ. ευρώ ετησίως για την πενταετία 2019 - 2023 ως συμπληρωματική ασφαλιστική εισφορά. Αντ’ αυτού θα καταβάλλει στον κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ για τα έτη 2018 έως 2032 επιπρόσθετη ασφαλιστική εισφορά, η οποία θα ανέρχεται κατ’ έτος στο 12% επί των μικτών αποδοχών των Απασχολούμενων, με οιαδήποτε σχέση εργασίας στην ΕΤΕ.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE25, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα και κατόπιν της απόφασης του ΟΠΑΠ να προπληρώσει το σύνολο της ονομαστικής αξίας των ομολογιών που έχει εκδώσει, οι ομολογίες της Εταιρείας αφαιρέθηκαν από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Από εκεί και πέρα, με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Αεροπορία Αιγαίου (-4,29%), Lamda Development (-1,43%) και Fourlis (-4,76%) και με διψήφιο ποσοστό ανόδου οι ΟΤΕ (+13,55%), ΕΥΔΑΠ (+12,81%), ΔΕΗ (+28,41%), Μυτιληναίος (+11,76%), Motor Oil (+15%) και TITC (+16,15%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον ΟΤΕ (+13,55%), έστω και αν σήμερα ο τίτλος υποχώρησε σημαντικά από τα πρωινά υψηλά των 12,27 ευρώ (+22,21%).

Είναι ο πρώτος τίτλος του FTSE25, που γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” στα 9,04 ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 13,00 και 14,75 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 11,00 και 9,40 ευρώ.

Από την άλλη, ο πρώτος Δεικτοβαρείς, μη Τραπεζικός, τίτλος που γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, δεν ήταν άλλος από την Αεροπορία Αιγαίου ενώ, ανεξάρτητα τελικού προσήμου, ακολούθησαν οι Lamda Development (-1,43%), ΕΥΔΑΠ (+12,81%) και Fourlis (-4,76%).

Στην περίπτωση της Aegean (-4,29%), το τελευταίο “οχυρό” των αγοραστών εντοπίζεται στα 3,00 – 2,80 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ασφαλώς και δεν ικανοποίησε η “τελική γραμμή” στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Frigoglass (-3,64%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Cenergy (+29,94% και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων) και για την Intralot (+14,17%, μετά από συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά), ενώ αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, πέτυχαν να συνδυάσουν, μεταξύ άλλων και οι Ελγέκα (+15%), Ιντερτέκ (+12,08%), Αλουμύλ (+13,79%), Παπουτσάνης (+15,83%), Λύκος (+15,71%), Σπύρου (+21,51%), AS Company (+25%) και Ευρ. Πίστη (+10,81%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, θα χρειαστεί χρόνος έως ότου απειλήσει με αξιώσεις την πρόσφατη κορυφή στην περιοχή των 950 μονάδων, με πρώτο ζητούμενο την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 592 μονάδων, κίνηση που θα αυξήσει τις ανησυχίες στις τάξεις των “short”.

Κλείσιμο υψηλότερα των 592 μονάδων, μπορεί να δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 635 και σε ακρότητα, προς τις 675 – 695 μονάδες.

Όσο ο ΓΔ παραμένει χαμηλότερα των 534 μονάδων, οι “sellers” έχουν τον απόλυτο έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Το ημερήσιο “stop short” στις 645 μονάδες, αλλά με πτωτικές τάσεις.

Η τελευταία, θεωρητική, στήριξη στις 450 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το πλέον αισιόδοξο σενάριο δείχνει να εξαντλείται στην περιοχή των 1870 μονάδων, αλλά θα πρέπει να υπερκεραστούν πρώτα οι κοντινές αντιστάσεις στις 1353, 1411 και 1495 μονάδες.

Το ημερήσιο “stop short” στις 1647 μονάδες, αλλά με πτωτικές τάσεις.

Τελευταίο “οχυρό” των “buyers” οι 1150 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ μείωσε την απόδοση των ομολόγων και θα έχει θετική επίδραση στις αποτιμήσεις των Εισηγμένων, στο Χ.Α., Εταιρειών. Σημειώνεται ότι η απόφαση της ΕΚΤ δίνει δυνατότητα αγοράς, περίπου, €12 δισ. Ελληνικών ομολόγων. Καλά τα αποτελέσματα της Motor Oil, αλλά το περιβάλλον έχει αλλάξει δραματικά τον τελευταίο μήνα. Το ΔΣ θα προτείνει στην γ.σ. την διανομή συνολικού μερίσματος ύψους €1,15/μετοχή για την οικονομική χρήση 2019. Υπενθυμίζεται ότι η Εταιρεία έχει διανείμει προμέρισμα ύψους €0,35/μετοχή, οπότε το τελικό μέρισμα θα είναι €0,80/μετοχή. Αδύναμα τα αποτελέσματα της Autohellas, λόγω της αρνητικής παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών και αύξησης του καθαρού δανεισμού (+€17,4 εκατ.). Μας προβληματίζει ο υψηλός δανεισμός της Εταιρείας σε αυτό το περιβάλλον, με τον δείκτη καθ. δανεισμός/Ιδία κεφάλαια στο 1,28x. Πολύ καλά τα αποτελέσματα της CNL Capital λόγω της μεγάλης αύξησης των χορηγήσεων (+68%), των εσόδων (+115%) και των καθαρών κερδών (+€605.000). Το ΔΣ θα προτείνει στην γ.σ. τη διανομή καθαρού μερίσματος ύψους €0,35/μετοχή. Η Εταιρεία έχει ήδη διανείμει καθαρό προμέρισμα ύψους €0,20/μετοχή, συνεπώς, το τελικό μέρισμα ανέρχεται €0,15/ μετοχή. Η Εταιρεία έχει προχωρήσει σε 6 νέες επενδύσεις, σε βραχυχρόνια ομολογιακά δάνεια από την αρχή του έτους. Η τελευταία δημοσιευμένη εσωτερική αξία της μετοχής της ανήλθε σε €10,77 στις 28/2/2020”, σημειώνει η Merit Sec.

“Η σημερινή διακοπή στο ‘κτηνώδες sell off’ των τελευταίων ημερών, τόσο στο Ελληνικό όσο & στα Διεθνή Χρηματιστήρια ήταν αναμενόμενη, μετά τα χθεσινά οικονομικά μέτρα “Bazooka” της 2ης φάσης από την ΕΚΤ”, σύμφωνα με την άποψη του Λουκά Παπαϊωάννου. 

Σε συνδυασμό με τα έκτακτα μέτρα των Εθνικών Κυβερνήσεων, για υποβοήθηση των βαριά πληττόμενων Οικονομιών, γίνεται προσπάθεια η ασθενής Παγκόσμια Οικονομία να κρατηθεί σε καταστολή, με “αναπνευστήρα απεριόριστης ρευστότητας”.

Όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά και για την Ελληνική Οικονομία και για το Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα.

Η παύση της οικονομικής δραστηριότητας είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας και κανείς δεν θα βγει αλώβητος από το διαφαινόμενο οικονομικό σοκ που βιώνουμε, Πολίτες, Επιχειρήσεις & Κράτη. Κάθε μέρα που περνά, δεν ξαναγυρνά, αυξάνοντας τις παρενέργειες και ο πρωταρχικός στόχος, εκτός της προστασία Ανθρώπινων Ζωών, είναι η όσο το δυνατό γρηγορότερη έξοδο από τον εφιάλτη.

Η επίδραση στα μακροοικονομικά όσο και στα μικροοικονομικά μεγέθη Παγκοσμίως θα είναι καταλυτικά αρνητική και θα απαιτηθεί χρόνος για να επανέλθει το σύστημα σε ισορροπία.

Η Ελλάδα δυστυχώς πλήττετε από την νέα υγειονομική - οικονομική κρίση, μετά από 10 εφιαλτικά χρόνια κρίσης χρέους, την ώρα που επούλωνε τις πληγές της τόσο σε κοινωνικό όσο σε οικονομικό επίπεδο. Επιπλέον εκτός από τον εξελισσόμενο Παγκόσμιο πανικό, λόγω της πανδημίας του COVid-19, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει και την συνεχιζόμενη Τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα επίπεδα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις των Ειδικών, είμαστε ακόμα σε αρχικό στάδιο στην εξέλιξη της επιδημίας στην Ελληνική Κοινωνία. Συνεπώς οι βλάβες στην Πραγματική Οικονομία είναι νωρίς ακόμα να αποτυπωθούν, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα είναι μεγάλες, κυρίως αν η πανδημία επεκταθεί χρονικά πέραν του Μαΐου.

Με δεδομένη την σχετικά γρήγορη λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση, ελπίζουμε ότι οι απώλειες Ανθρώπων θα ελαχιστοποιηθούν, υπό την προϋπόθεση ότι ο Ελληνικός Λαός θα συμμορφωθεί απόλυτα & άνευ εξαιρέσεων, στις οδηγίες των Ειδικών.

Όσον αφορά την σημερινή ανοδική αντίδραση, “κερδίσαμε μια μικρή μάχη & όχι τον πόλεμο”, ο οποίος θα είναι πολύμηνος & δύσκολος.

Ο Τραπεζικός κλάδος αντέδρασε μεν, νωχελικά δε, και όσο ο ΔΤΡ βρίσκεται κάτω από το επίπεδο των 370 μονάδων, δεν αλλάζει κάτι στην άκρως αρνητική τεχνική εικόνα του. Είναι πρόωρο να αποτιμηθεί σε τι βαθμό τα παλαιά προβλήματά του θα επανέλθουν δριμύτερα, κυρίως όσον αναφορά την δημιουργία νέων “κόκκινων” δανείων από κλάδους που θα υποστούν συντριπτικά πλήγματα από την πανδημία (Τουρισμός – Ναυτιλία - Μεταφορές, Καταναλωτικές Αλυσίδες κ.α.).

Ο πανικός δεν άφησε αλώβητα και τα Ελληνικά ομόλογα Κρατικά και Εταιρικά, που αρχίζουν να παρουσιάζουν σοβαρές αρνητικές παρενέργειες από την αύξηση των αποδόσεών τους.

Το 10ετες Ελληνικό Κρατικό ομόλογο, μετά το χθεσινό 3,80% που κατέγραψε, κινείται σήμερα πέριξ του 2,37%, κυρίως λόγω της ένταξης και των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, γεγονός εξαιρετικά θετικό στην παρούσα φάση. Τα εταιρικά ομόλογα συνεχίζουν όλα να εμφανίζουν τιμές χαμηλότερες του 100, αποτυπώνοντας την ανησυχία που επικρατεί στην Αγορά εταιρικού χρέους.

Παρά την σημερινή αντίδραση, ο πανικός είναι διάχυτος, γιατί Αναλυτές & Επενδυτές δεν μπορούν να προσδιορίσουν την διάρκεια της πανδημίας, αλλά και τις επιπτώσεις στα αποτελέσματα των Εταιρειών το 2020.

Σε αγορές “ακραίου - αγελαίου πανικού”, οι επενδυτικές αποφάσεις χρειάζονται χρόνο και η ταχύτητα & το εύρος της πτώσης αυξάνει την μεταβλητότητα των τιμών. Έτσι στηρίξεις & αντιστάσεις απέχουν πολύ μεταξύ τους, αυξάνοντας την δυσκολία της ανάλυσης.

Παρά ταύτα στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 450 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 440 & 425 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 550, 574 & 595 μονάδων. Κίνηση μέχρι τις 600 μονάδες πρέπει να εκλαμβάνεται ως τεχνική αντίδραση και δεν αλλάζει την αρνητική εικόνα.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 η πρώτη κοντινή στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη των 1200 - 1145 μονάδων. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1345, 1392, 1450 & 1555 μονάδων. Μόνο κίνηση άνω των 1555 μονάδων αντιστρέφει το αρνητικό momentum και οποιαδήποτε αντίδραση μέχρι εκεί θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ευκαιρία δημιουργίας ρευστότητας, τουλάχιστον για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Συμπερασματικά η καταστροφική εικόνα της Ελληνικής Αγοράς δεν αλλάζει από μια τεχνική αντίδραση έστω και μερικών ημερών. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μετρά απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ & θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή για να πλησιάσουν οι γρήγοροι κινητοί μέσοι όροι τις τρέχουσες τιμές. Εκτιμούμε ότι η ταλαιπωρία & η μεταβλητότητα θα έχει συνέχεια για τις Ελληνικές μετοχές, όσο βρισκόμαστε στην αρχή της έξαρσης του CONvid-19 και το ίδιο ισχύει και για τις Ξένες Αγορές, παρά τα θηριώδη μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν.

“Η υπομονή & πειθαρχία είναι προαπαιτούμενο, αφού θα απαιτηθεί χρόνος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιστρέφει σε θετικό βηματισμό η Ευρώπη, μικρά κέρδη και στην Wall Street, εν μέσω έκδηλης νευρικότητας.

Ανοδική αντίδραση για το Πετρέλαιο, πιέζεται το Ευρώ.

Εναλλαγές προσήμων στον Χρυσό, κέρδη για το Ασήμι, άλμα πάνω από τα $6200 για το Bitcoin.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 0,25%.

“Το ξέσπασμα του κορωνοϊού θα επηρεάσει πολύ σοβαρά τη Γερμανική Οικονομία τουλάχιστον για τα επόμενα δύο τρίμηνα, που θα συρρικνωθεί κατά 0,1% φέτος. Ωστόσο, η ύφεση μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο σοβαρή, εάν συνεχίσει να υπάρχει αβεβαιότητα μεταξύ των Εταιρειών και των Καταναλωτών λόγω του νέου ιού”, όπως προειδοποίησε σήμερα το Ινστιτούτο DIW.

Συρρίκνωση της Γερμανικής Οικονομίας κατά 4% - 5% το 2020 και της βιομηχανικής παραγωγής κατά 10% προβλέπει τώρα η Deutsche Bank, λόγω του αντίκτυπου του κορωνοϊού.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) πραγματοποίησε τη δεύτερη έκτακτη μείωση επιτοκίων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μειώνοντας τα επιτόκια κατά 15 μονάδες βάσης στο επίπεδο του 0,1%. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αυξάνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά £200 δισ.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας εκτινάχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς αρχίζουν να γίνονται εμφανείς οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην Αγορά Εργασίας. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 70.000 την εβδομάδα που έληξε στις 14 Μαρτίου, στο επίπεδο των 281.000. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων 2,5 ετών. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν άνοδο των αιτήσεων στις 220.000.

Το τρίτο πακέτο έκτακτων μέτρων μέσα σε δυο ημέρες παρουσίασε η Fed, ανακοινώνοντας πως θα χορηγήσει δάνεια σε Τράπεζες που προσφέρουν ως εγγύηση τίτλους που αγοράζονται από τα Αμοιβαία Κεφάλαια Χρηματαγοράς.

Επεκτείνει το πρόγραμμα ανταλλαγής Νομισμάτων και σε άλλες Κεντρικές Τράπεζες σε όλο τον Κόσμο η Fed, καθώς η εντείνεται η ζήτηση για δολάρια. Σύμφωνα με το CNBC, εκτός από τις υπάρχουσες συμφωνίες με την Τράπεζα του Καναδά, την Τράπεζα της Αγγλίας, την Τράπεζα της Ιαπωνίας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας, η Fed τώρα επεκτείνει τις γραμμές στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, τη Δανία, την Κορέα, το Μεξικό, τη Νορβηγία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη και τη Σουηδία. Οι γραμμές είναι γνωστές ως συμφωνίες ανταλλαγής Δολαρίων και θα διαρκέσουν έξι μήνες. Η Fed θα παρέχει $60 δισ. σε Όλους, πλην της Δανίας, της Νορβηγίας και της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίες θα λάβουν $30 δισ.

“Οι Αεροπορικές Εταιρείες, που υφίστανται σφοδρό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, χρειάζονται έκτακτη βοήθεια ύψους έως $200 δισ. (185 δισ. ευρώ)”, όπως εκτίμησε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA).

H Βank of America προειδοποίησε τους Επενδυτές ότι είναι, πλέον, αδύνατο να αποφευχθεί η ύφεση από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Η BofA αναμένει ότι η Αμερικανική Οικονομία θα καταρρεύσει το δεύτερο τρίμηνο, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 12%. Για το σύνολο του 2020 η Αμερικανική Οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,8%.

Η Αμερικανική Τράπεζα προβλέπει ότι το ποσοστό της ανεργίας θα διπλασιαστεί και περίπου 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας, θα χαθούν το δεύτερο τρίμηνο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, διπλά βάρη στο φετινό ΑΕΠ βλέπει η Citigroup και θεωρεί πιθανή τη σημαντική μείωση των τουριστικών ροών κατά τους επόμενους μήνες, αφού η έκρηξη του κορωνοϊού θα επηρεάσει πιθανώς την Ελλάδα περισσότερο από ότι άλλες Χώρες.

“Ο Τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του Ελληνικού ΑΕΠ, όταν λαμβάνονται υπόψη οι άμεσες και οι έμμεσες συνδέσεις του στην Εγχώρια Οικονομία. Η συρρίκνωση της Οικονομίας είναι πιθανό να συνεχιστεί και το Καλοκαίρι, μεταφέροντας το ΑΕΠ σε αρνητικό έδαφος και στο τρίτο τρίμηνο”, εκτιμάει η Αμερικανική Τράπεζα. Αναθεωρεί συνεπώς την πρόβλεψη ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2020 στο -1,4%, από +2,6% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, ή -4% μεταβολή. Αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επανέλθει σε θετικό έδαφος μέχρι το τέλος του έτους και το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2021, από 2,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της.

Όπως αναφέρει στο σχόλιό της η Citi, “το PEPP που ανακοίνωσε η ΕΚΤ θα έχει συνολικό αρχικό ύψος 750 δισ. ευρώ. Οι αγορές θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με την κατανομή κεφαλαίου συμμετοχής στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, 1,73% για την Ελλάδα, που ισοδυναμεί με τις μέγιστες αγορές ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου αξίας 13 δισ. ευρώ, αν και η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί για ευελιξία στην κατανομή των αγορών σε όλες τις κατηγορίες ομολόγων”.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 534,78 μονάδες (+9,73%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 525,86 (+7,90%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 525,29 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 7,78%.

Ο τζίρος στα 68 εκατ., από τα οποία τα 2,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, TITC), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΔΕΗ και ΕΥΡΩΒ, απασχόλησαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου και Fourlis και στο υψηλό οι Viohalco, Motor Oil, Jumbo και ΕΕΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 103 ανοδικές μετοχές, έναντι 23 πτωτικών, ενώ 41 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

-----ΧΠΑ

Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη η επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων. Νεότερη υποχώρηση του όγκου στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν, έτι περαιτέρω, τις συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (112.985 συμβόλαια).

Στα 3.752 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.317 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.689, 1.191 για τον Μάρτιο και 1.498 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.259) κινήθηκε μεταξύ 1.176,25 και 1.284,5 μονάδων.

Συνεχίστηκε ο πλουραλισμός στον αξιοσημείωτο δανεισμό τίτλων (18.407 MIG, 7.500 Alpha Bank, 5.000 Cenergy, 34.304 Jumbo, 8.000 Τέρνα Ενεργειακή, 44.505 Eurobank, 10.777 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (23.810), Alpha Bank (16.002), Πειραιώς (6.879), ΔΕΗ (3.803), Ελλάκτωρα (4.959), Μυτιληναίο (2.048), MIG (27.773), ΑΔΜΗΕ (2.523), Εθνική (10.144), ΟΠΑΠ (447), ΟΤΕ (578), Lamda Development (669), Viohalco (1.030), ΓΕΚ (3.686), ΕΧΑΕ (656), Τρ. Αττικής (2.631), Τέρνα Ενεργειακή (255), Intralot (647), Ιντρακόμ (1.366), ΕΕΕ (158), Cenergy (1.581), ΕΥΔΑΠ (401), Ελ. Πετρέλαια (266), Motor Oil (227), TITC (281).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 15.733, MIG 23.507.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                   Name of Issuer                      NSP              Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.482.247 τεμ., (από 39.482.247 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.025.628 τεμ. (18.132.244), ΔΕΗ 6.285.282 τεμ. (6.313.122), Eurobank 62.028.021 τεμ. (59.613.021), ΟΠΑΠ 1.291.912 τεμ. (1.291.912), Εθνική 9.714.631 (9.714.631), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v