Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αλμα στον ρυθμό των αγορών παγκοσμίως

Ισχυρή άνοδος στον ρυθμό των διεθνών αγορών. Σημαντική αποκλιμάκωση στα κρατικά ομόλογα και ενθαρρυντική ένδειξη τη βελτίωση απόδοσης των εταιρικών. Στις τραπεζικές μετοχές το κύριο μενού του trading. Ελκυστικές αποτιμήσεις από τα χαμηλά.

ΧΑ: Αλμα στον ρυθμό των αγορών παγκοσμίως

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και πιθανότατα θα κλείνει με κάποιες παρήγορες ενδείξεις έναν κύκλο 5 συνεδριάσεων, που ξεκίνησε και συνεχίστηκε με έντονες αναταράξεις.

Από Νέα Υόρκη, χθες βράδυ, σε Φρανκφούρτη μέχρι Μιλάνο και Αθήνα, οι traders με καθαρά βραχυπρόθεσμες κινήσεις επιχειρούν να αξιοποιήσουν τα περιθώρια αντίδρασης που δημιουργούν οι πρωτοφανείς «ενέσεις» ρευστότητας στα κράτη, στις οικονομίες.

Στον ρυθμό των ξένων αγορών και η ελληνική, με ισχυρή ανοδική διόρθωση στην αγορά μετοχών, σημαντική αποκλιμάκωση στα κρατικά ομόλογα και ενθαρρυντική ένδειξη τη βελτίωση απόδοσης των εταιρικών.
Με 5λεπτη καθυστέρηση το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με ανοδικό χάσμα οι πρώτες εντολές αγοράς προς σταδιακά υψηλότερες τιμές. Στις 556 μονάδες με 6,09% ο ΓΔ, στις 1.349 με 6,25% ο FTSE25, στις 318 με 9,85% ο ΔΤΡ.

Με το βλέμμα και στα futures στη Wall Street αλλά και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, traders και δευτερευόντως επενδυτές ενεργούν στο μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό. Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και τη μεσαία μέχρι τη χαμηλότερη, τάση που αποτυπώνεται στις 80 μετοχές με θετικό πρόσημο έναντι των μόλις 4 με αρνητικό.

Σε Εθνική, ΟΤΕ, Alpha Bank, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Motor Oil, Mytilineos, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola κ.α ο μεγαλύτερος τζίρος. Μεγάλο μέρος των συναλλαγών προφανώς και αφορά σε intraday/trading κινήσεις που αφενός αποφέρουν σημαντική απόδοση σε 1-2 συνεδριάσεις, αφετέρου, δίνουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν αρκετοί και επενδυτικά.

Τουλάχιστον οι χαμηλότερες τιμές της Τετάρτης αποδεικνύονται ελκυστικές τόσο για τους βραχυπρόθεσμους όσο για τους πιο μεσοπρόθεσμους. Επίσης προφανές πως οι χαμηλές αποτιμήσεις αρκετών εισηγμένων θα αποδειχθούν σε βάθος χρόνου αποδοτικές, καθώς μεγάλοι όμιλοι αλλά και ΜμΕπιχειρήσεις θα βγουν όρθιες από αυτή την ανείπωτη κρίση.

Στις τραπεζικές το κύριο μενού του trading, με την Εθνική στο 0,9932 (9,85%), την Αlpha Βank στο 0,6595 (10,25%), τη Eurobank στο 0,3714 (9,75%) και την Πειραιώς με 9,79% στο 1,06 ευρώ. Στα 3 δισ. ευρώ η συνολική αποτίμηση των συστημικών, στα μέσα της εβδομάδας, στο 20% του ΑΕΠ η συνολική των εισηγμένων, ήταν φανερό πως με την πρώτη αφορμή ανοδικής διόρθωσης των ξένων αγορών, το ΧΑ θα επανατιμολογούνταν με επιθετικότερο ρυθμό, όπως συμβαίνει χθες-σήμερα.

Δεδομένης της αυξημένης μεταβλητότητας δεικτών, μετοχών αλλά και της αβεβαιότητας/ρευστότητας για τη συνέχεια, ενδιαφέρον αποκτά η πρώτη λήξη «τριπλής σειράς» στα Παράγωγα.

Από τις μετοχές του δείκτη, η Motor Oil με 14,09% αντιδρά στα 11,56 ευρώ, ανακτώντας μέρος από τις μεγάλες απώλειες που είχαν προηγηθεί. Στα 5,06 ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο 0,678 η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 12,15 ο εντυπωσιακός ΟΤΕ, στα 11,30 η TITANC, στα 19,30 η Coca Cola, στα 6,22 η Mytilineos, στα 3,795 η AEGEAN κ.α.

Με διψήφιο ποσοστό μετοχές που υπερπουλήθηκαν το τελευταίο διάστημα (Motor Oil, AEGEAN), με ισχυρή αντίδραση πολλά blue chips που δεν δικαιολογούσαν τις... υποτιμητικές κεφαλαιοποιήσεις της Τετάρτης.
Ανάλογη εικόνα για τις 20 μετοχές του FTMidCap αλλά και για μεγάλο αριθμό από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

Στο 0,204 η Attica Bank, στο 0,1298 με 18% η Intralot, στα 4,58% με 20,25% η Autohellas, στο 0,30 η Avax, στο 0,0572 η MIG, στα 4,27 ευρώ η ΚΡΙ ΚΡΙ.

Με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας, ο ΓΔ διαμορφωνόταν στις 563 μονάδες (7,13%), ο FTSE25 στις 1.365 (7,55%), με τον ΔΤΡ να αντιδρά 9,87% στις 320 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών στα 15,9 εκατ., ισχυρή αντίδραση με μέτριο κόστος. Στις 87/8 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v