Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Δίπλωσε» η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Δεύτερη ημέρα ισχυρών κερδών για την εγχώρια αγορά μετά την αιφνίδια κίνηση της ΕΚΤ. «Σημάδια ζωής» και για τον τραπεζικό κλάδο με κέρδη 7,4%. Διψήφια κέρδη για Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντη και Aegean.

«Δίπλωσε» η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με πανομοιότυπα χαρακτηριστικά της αμέσως προηγούμενης, δηλαδή την υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα υψηλά ημέρας, όπως και των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα υψηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25, που να μην είναι “πράσινος”, όμως προς το τέλος εμφανίστηκαν κάποια λίγα “κόκκινα σημάδια”.

Σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς στην παρούσα φάση τα “λεφτά δεν φτάνουν για όλους”, ενώ πρώτο μέλημα των ενεργών traders, είναι να “συνεφέρουν” κάπως τις αποτιμήσεις στο ταμπλώ του FTSE25.

Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως οι δύο μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες στον Πλανήτη, Fed και ECB, εμφανίζονται αποφασισμένες να τυπώσουν όσο χρήμα χρειαστεί για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, όμως ο κίνδυνος παρατεταμένης και βαθιάς ύφεσης είναι ορατός και αναφέρεται από όλο και περισσότερους Επενδυτικούς Οίκους και Οίκους αξιολόγησης.

Σε πρώτη φάση οι Αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις, οι οποίες παρέχουν στις κατά τόπους Κυβερνήσεις την δυνατότητα να προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις χρέους, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα αναγκαία μέτρα για την τόνωση των Οικονομιών τους, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία.

Εκείνο που μετράει για τις Ευρωπαϊκές και κατ΄ επέκταση για την Εγχώρια Αγορά είναι τα υπό αναθεώρηση εποπτικά κεφάλαια των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, τα Ευρωπαϊκά “stress tests” που “μπαίνουν στον πάγο”, ενώ με μηδενικό ρίσκο θα είναι η διακράτηση των ομολόγων που θα εκδώσουν οι Ελληνικές Τράπεζες για τις τιτλοποιήσεις στα πλαίσια του “Ηρακλή”.

Αργότερα θα τιμολογηθούν τα σενάρια που θα προκύψουν για νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις, εντός και εκτός των τειχών (!)

Ασφαλώς και ένα deal θα είχε ιδιαίτερα θετική απήχηση στην Εγχώρια Αγορά, καθώς θα έδειχνε ότι κάτι άρχισε να κινείται και κάποιοι Επιχειρηματίες αρχίζουν να βλέπουν προς την “επόμενη μέρα”, έστω και αν σε περιβάλλον που επικρατεί η απόλυτη επιφυλακτικότητα, μία τέτοια είδηση θα κινδύνευε να “καεί”.

Μέχρι τότε, η υψηλή μεταβλητότητα θα συνεχίσει να κυριαρχεί στις Αγορές Εμπορευμάτων, Ομολόγων, Κρυπτονομισμάτων και Μετοχών, αλλά και στις Ισοτιμίες.

Σε δεύτερη φάση και όταν το Παγκόσμιο χρέος θα έχει εκτιναχθεί σε νέα δυσθεώρητα επίπεδα, θα “έλθει ο λογαριασμός”, τον οποίο θα κληθούν να τιμολογήσουν και οι Αγορές.

Σταθεροποιητικά τα σημερινά μηνύματα από της Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετους Ελληνικού τίτλου να διαμορφώνεται στο 2,421%.

Υπενθυμίζεται ότι το σημερινό “μενού” στο Χ.Α., εκτός από το triple witching Μαρτίου που πέρασε μάλλον αθόρυβα, εμπεριείχε και ένα mini rebalancihg.

Πιο συγκεκριμένα, αλλαγές σε δείκτες είχε ανακοινώσει ο Οίκος FTSE, με ισχύ μετά την συνεδρίαση της 20ης Μαρτίου. Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος και της Quest εισάγονται στο δείκτη Emerging Europe Microcap, ενώ η MLS αφαιρείται. Επιπλέον από το δείκτη FTSE Small Cap Developed Europe αφαιρείται η μετοχή της ΤITC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελικές δημοπρασίες δεν εμπεριείχαν κάποια συναλλακτική έκπληξη, ή κάποια ακραία μεταβολή για τις Ελλάδος (+1,85%), Quest (+4,76%) και MLS (+3,70%), οπότε το όποιο ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην μετοχή της TITC, η οποία στις 17.00 βρέθηκε στα 12 ευρώ (+10,50%) με συναλλαγές 139211 τεμ. και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 11,46 ευρώ (+5,52%), με όγκο 182126 τεμ.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας και αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόσημο της εβδομάδας “παίχτηκε” μέχρι τέλους, με τους αγοραστές να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί το “πέντε κόκκινο”, δηλαδή οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι το εβδομαδιαίο πρόσημο κρίθηκε “στα σημεία” και στο τελευταίο ημίωρο, αν όχι στις τελικές δημοπρασίες, με τους αγοραστές να επικρατούν στο “φώτο φίνις”.

Έτσι, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων για τον Γενικό Δείκτη, δίνοντας εβδομαδιαία κέρδη 0,57%. Στο ίδιο διάστημα ο Τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 20,62%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 39,44% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κατά 64,73%.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν και οι τέσσερις τίτλοι των συστημικών Τραπεζών, έστω και αν υποχώρησαν αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Alpha Bank (+5,96%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,6765 ευρώ (+13,51%), της Εθνικής (+9,47%) μέχρι τα 1,0275 ευρώ (+12,89%), της Eurobank (+7,47%) μέχρι τα 0,39 ευρώ (+14,71%) και της Πειραιώς (+7,72%) μέχρι τα 1,09 ευρώ (+12,89%).

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια δεν έχουν κανένα λόγο ενασχόλησης, όσο η Alpha Bank αδυνατεί να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 0,97 ευρώ, η Εθνική υψηλότερα των 1,38 – 1,42 ευρώ, η Eurobank υψηλότερα των 0,444 ευρώ και η Πειραιώς υψηλότερα των 1,50 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 329,34 μονάδες (+13,25%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 316,63 (+8,88%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 312,21 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 7,36%.

Πρώτη αντίσταση η ζώνη 363 – 372.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “αρνητικά αναμένεται, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, να επηρεαστεί η πορεία του στόχου της σημαντικής μείωσης του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όχι όμως και ο τελικός στόχος που έχει ορίζοντα τα τέλη του 2021, με βάση τα πλάνα που έχουν υποβάλλει οι Ελληνικές Τράπεζες στις Εποπτικές Αρχές”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, “το μόνο βέβαιο, σύμφωνα με Πολιτικούς και Οικονομικούς Παράγοντες, είναι πως η Ελληνική Οικονομία δεν θα επανέλθει στην κανονικότητα τον προσεχή Ιούνιο, όταν ελπίζεται ότι ο κορωνοϊός θα έχει τεθεί υπό έλεγχο. Χρηματιστηριακοί Παράγοντες, αξιολογώντας την πορεία που έχουν διαγράψει κατά τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές των μετοχών και των εταιρικών ομολόγων, υποστηρίζουν πως η Αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό (πιο έντονα στον Τραπεζικό κλάδο) το σενάριο ενός σοβαρού μακροπρόθεσμου ‘τραυματισμού’ της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Οικονομίας και όχι απλά ένα πισωγύρισμα μερικών μηνών”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΔΕΗ (-1,77%), Jumbo (-1,16%), ΕΥΔΑΠ (-4,55%) και ΟΛΠ (-1,43%).

Αντίθετα με διψήφιο ποσοστό κερδών τερμάτισαν τις συναλλαγές οι Αεροπορία Αιγαίου (+14,93%), Ελ. Πετρέλαια (+11,57%), Motor Oil (+19,92%) και Σαράντης (+12,12%).

Να σημειωθεί ότι η TITC ανακοίνωσε ότι προτίθεται να εφαρμόσει πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών μέχρι συνολικού ανώτατου ποσού 10.000.000 ευρώ. Το πρόγραμμα, το οποίο θα αφορά την απόκτηση μέχρι 1.000.000 ιδίων μετοχών, θα εφαρμοστεί στο Euronext Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αναμένεται να έχει διάρκεια δύο μηνών και η υλοποίησή του θα ξεκινήσει την, ή περί την 20η Μαρτίου 2020.

Η Εταιρεία στο πλαίσιο της στρατηγικής της δύναται να τερματίσει, αναστείλει, ή αναβάλει το πρόγραμμα εφόσον το κρίνει σκόπιμο. Οι ίδιες μετοχές που θα αποκτηθούν θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας και θα δύνανται επίσης να χρησιμοποιηθούν για διάθεση σε Στελέχη του Ομίλου, στα πλαίσια της πολιτικής παροχής κινήτρων.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επιστροφή αγοραστών στην Autohellas (+20,21%), “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Byte (+4,10%), Unibios (+6,25%), Ιντρακάτ (+6,89%), Ιατρικό (+7,48%), Μουζάκης (+6,16%), Αλουμύλ (+5,72%) και Σπύρου (+7,08%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Έλαστρον (+5,06%) και τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές για Intralot (+22,81%), Κέκροπα (+9,96%), Παπουτσάνη (+3,60%) και Τρ. Αττικής (+1,60%).

Πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο για τον Γενικό Δείκτη το κλείσιμο υψηλότερα των 592 μονάδων και για τον FTSE25 υψηλότερα των 1353 μονάδων.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η αναγγελία νέου πακέτου μέτρων ύψους 10 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνει την ισχυρή Κυβερνητική βούληση για άμβλυνση των έντονα αρνητικών επιπτώσεων στην Ελληνική Οικονομία από τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα που συνεχώς επιβάλλονται (κλείσιμο και των Ξενοδοχείων ανάμεσά τους). Ανοικτό το ενδεχόμενο για συνέχιση του θετικού momentum στο Χ.Α., παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις που αναγγέλλονται για τις Οικονομίες”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Όπως είναι φυσικό, το Χρηματιστήριο ακολουθεί μια τυχαία πορεία που εξαρτάται αποκλειστικά από εξωγενείς παράγοντες”, σημειώνει ο Κώστας Φέγγος.

Η πτώση που παρατηρήθηκε στο Χ.Α. είναι πρωτοφανής σε, αλλά το ίδιο συνέβη και στα Ξένα Χρηματιστήρια.

Οι Αγγλοσαξωνικές Χώρες υποτίμησαν την σοβαρότητα της κατάστασης και είδαμε τις ΗΠΑ και την Αγγλία να αναφέρονται με απαξιωτικό τρόπο στην σοβαρότητα της βιολογικής κρίσης. Την ίδια στιγμή είδαμε την παραδοσιακή ατολμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ενώ πολλές Χώρες, με πρώτη την Ελλάδα, έλαβαν σκληρά και έγκαιρα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, στον τομέα των οικονομικών μέτρων ήταν πιο φειδωλοί.

Σύντομα η σοβαρότητα της βιολογικής κρίσης έγινε πιο κατανοητή, όπως και οι επιπτώσεις της στην Παγκόσμια Οικονομία, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στη λήψη πιο άμεσων και σοβαρών μέτρων για την Οικονομία.

Η κατάσταση φάνηκε να πιάνει πάτο και ξεκίνησε η χρηματιστηριακή ανάκαμψη.

Δυστυχώς μπροστά μας έχουμε τον κύριο όγκο της βιολογικής κρίσης, καθώς τώρα ξεκινά η σημαντική αύξηση του αριθμού των καταγεγραμμένων προσβολών και τώρα θα φανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν ανά Χώρα.

Εκτός αν μας σώσει η άνοδος της θερμοκρασίας, ή η επιστήμη.

Για την Ελλάδα είναι σημαντικό ότι επιτέλους συμμετέχει ισότιμα στην κατανομή κονδυλίων που γίνεται και επιτέλους δεν “κρατάει ομπρέλα όταν βρέχει χρήματα”.

Δυστυχώς ακόμα βρισκόμαστε στην καρδιά του προβλήματος και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Παρακολουθούμε την κατάσταση όπως εξελίσσεται σε συνεχή βάση και προσπαθούμε να τηρούμε μια αμυντική στάση.

“Οι επενδυτικές κινήσεις πρέπει να γίνονται με το βλέμμα στο μέλλον. Εξάλλου κάποιες, κυρίως Βιομηχανικές Εταιρείες και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είναι αναμενόμενο να ωφεληθούν από την κρίση και να αυξήσουν την κερδοφορία τους”, εκτιμά ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Κλειστές οι Αγορές στην Ιαπωνία, λόγω τοπικής αργίας.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, σε αρνητικά πρόσημα γύρισαν οι δείκτες στην Wall Street.

Υποχωρεί το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Μικρά κέρδη για τον Χρυσό, σημαντικά μεγαλύτερα για το Ασήμι, πάνω από τα $6300 το Bitcoin.

“Η Οικονομία της Κίνας αρχίζει να παρουσιάζει κάποια σημάδια κανονικότητας, μετά από το πλήρες χτύπημα που προκάλεσε ο κορωνοϊός, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι”, ανέφεραν Αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε μπλογκ.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε σήμερα πως ακυρώνει τα φετινά “stress tests” για οκτώ μεγάλες Τράπεζες και Κατασκευαστικούς Συνδέσμους, προκειμένου να τους δώσει τη δυνατότητα να επικεντρωθούν στη χορήγηση δανεισμού, λόγω της κρίσης του κορωνοϊου.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει όλα τα εργαλεία που διαθέτει, περιλαμβανομένης της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων για το χρέος για τις Χώρες – Μέλη, αλλά και την έκδοση ευρωομολόγων προκειμένου να μειωθούν οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού”, δήλωσε η πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στον Γερμανικό Ραδιοσταθμό “Deutschlandfunk”.

“Το Υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας αναμένει ύφεση 3% για το 2020”, ανέφεραν δύο καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters. Οι πηγές τόνισαν ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά αβέβαιη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Federal Reserve και οι Κεντρικές Τράπεζες Καναδά, Βρετανίας, Ιαπωνίας και Ελβετίας ανακοίνωσαν μια συντονισμένη δράση, για να βελτιωθεί περαιτέρω η παροχή ρευστότητας μέσω συμφωνιών swap σε δολάρια. Για να βελτιωθεί η αποδοτικοτητα των εργαλείων swap για χρηματοδότηση σε δολάρια, οι Κεντρικές Τράπεζες θα παρέχουν καθημερινά τις γραμμές swap 7 ημερών και όχι σε εβδομαδιαία βάση. Οι δράσεις αυτές θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 23 Μαρτίου και θα διαρκέσουν τουλάχιστον ως τα τέλη Απριλίου.

Οι Κεντρικές Τράπεζες θα συνεχίσουν επίσης να παρέχουν τις εβδομαδιαίες πράξεις παροχής ρευστότητας, με ωρίμανση 84 ημερών.

“Κεφάλαια - ρεκόρ τραβιούνται από τα Παγκόσμια Επενδυτικά funds, εν μέσω αναταραχής στις Αγορές, βάζοντας τους Διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στο ‘μάτι του κυκλώνα’ Παγκοσμίως”. Όπως μετέδωσαν οι Financial Times, “τα Αμοιβαία και ETF funds που επενδύουν σε ομόλογα κατέγραψαν εκροές $109 δισ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, που επίσης περιελάμβανε τις υψηλότερες εβδομαδιαίες εκροές που έγιναν ποτέ από Αμοιβαία Κεφάλαια, εξειδικευμένα ομόλογα και υψηλής ποιότητας εταιρικά ομόλογα”.

Επιστροφή στο ΧΑ

“Η εξάπλωση του κορωνοϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19 και η όξυνση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού προβλήματος, επηρεάζουν καταλυτικά τις βραχυπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές και θέτουν, προσωρινά, μεγάλα εμπόδια στην πορεία προς την κανονικότητα”, τονίζει η ΤτΕ στην έκθεσή της για την Οικονομία. Πλέον, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα είναι μηδενικός το 2020, αντί 2,4% που ήταν η πιο πρόσφατη πρόβλεψη.

Τον Ιανουάριο του 2020, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 108 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, λόγω της επιδείνωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων εκτός του ισοζυγίου Αγαθών.

Η UBS προχώρησε σε αλλαγή της μακροχρόνιας σύστασης πώλησης για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, με διάρκεια άνω των τριών ετών. Πιστεύει ξεκάθαρα ότι οι πρόσφατες αιφνίδιες απώλειές τους, κατέδειξαν τη μη-ανθεκτικότητα της Οικονομίας σε εξωτερικούς κραδασμούς, ενώ και το χτύπημα στον Τουρισμό και τις Εξαγωγές θα μειώσει σημαντικά τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της.

Εκτιμά ότι οι Επενδυτές μπορούν θεωρήσουν τα βραχυπρόθεσμα Ελληνικά ομόλογα ως μέρος του χαρτοφυλακίου τους, με τα ομόλογα υψηλής απόδοσης, αλλά εξακολουθούν να μην τα συστήνουν σε Επενδυτές με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα διακράτησης.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 566,63 μονάδες (+7,87%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 556,59 (+5,96%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 555,13 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 5,68%.

Ο τζίρος στα 95,4 εκατ., από τα οποία τα 1,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΦΡΛΚ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Σαράντης και Motor Oil και στο χαμηλό οι Πειραιώς, ΔΕΗ και Jumbo.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 100 ανοδικές μετοχές, έναντι 27 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές, παρά το triple witching Μαρτίου, να υποχωρούν αισθητά τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (63.867 συμβόλαια).

Στα 2.837 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.493 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.503, 482 για τον Μάρτιο και 1.021 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 1.344,5) κινήθηκε μεταξύ 1.265 και 1.360,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (13.671), Alpha Bank (10.903), Πειραιώς (8.156), ΔΕΗ (1.721), Ελλάκτωρα (2.245), Μυτιληναίο (893), MIG (11.882), ΑΔΜΗΕ (1.452), Εθνική (7.081), ΟΠΑΠ (298), ΟΤΕ (148), Lamda Development (278), Viohalco (1.239), ΓΕΚ (780), ΕΧΑΕ (429), Jumbo (103), Τέρνα Ενεργειακή (134), Intralot (681), Ιντρακόμ (241), Cenergy (824), Ελ. Πετρέλαια (111), TITC (305).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 21.910, MIG 31.846, Alpha Bank 15.065, Εθνική 14.730.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                  Name of Issuer                NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.476.686 τεμ., (από 39.482.247 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.991.552 τεμ. (20.025.628), ΔΕΗ 6.285.282 τεμ. (6.285.282), Eurobank 62.228.021 τεμ. (62.028.021), ΟΠΑΠ 1.293.494 τεμ. (1.291.912), Εθνική 10.014.479 (9.714.631), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v