Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 12.30 ξεκινά η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Δεν ξεκίνησε στην ώρα της η συνεδρίαση λόγω τεχνικού προβλήματος στο ανανεωμένο σύστημα. Αρνητικά τα σινιάλα από τις διεθνείς αγορές, με τη βουτιά στα futures της Wall και το -4,5% του DAX.

Στις 12.30 ξεκινά η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Τεχνικό πρόβλημα λόγω της προσπάθειας ανανέωσης του συστήματος, που έγινε την Παρασκευή, έχει μπλοκάρει προς το παρόν την έναρξη της συνεδρίασης. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, γίνεται τώρα «roll back» στην προηγούμενη έκδοση, προκειμένου να αποκατασταθεί το σύστημα και να ξεκινήσει η συνεδρίαση.

Οπως έγινε γνωστό το preopening θα ξεκινήσει στις 12.15 και η συνεδρίαση στις 12.30

Εν τω μεταξύ η «βουτιά» των futures στη Wall Street δεν άφησε πολλά περιθώρια για δεύτερες σκέψεις για το πώς θα ξεκινούσαν οι αγορές σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο.

Με νέο γύρο ρευστοποιήσεων στην πλειονότητα των μετοχών, με συνέπεια στα πρώτα 15' να έχουν εξανεμιστεί τα όποια οφέλη της ανοδικής διόρθωσης της Παρασκευής. Πάνω, τη μία μέρα, κάτω, την επομένη, με τις αγορές να δοκιμάζονται, να περιδινούνται προς όλο και χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Το μείον 4,33% στις 8.528 μονάδες του DAX, το μείον 4,20% στις 15.050 του ΜΙΒ, στις 10:20, δεν άφηνε περιθώριο για το πού θα δίνονταν οι τιμές, στην προσυνεδρίαση στο ΧΑ. Το ότι οι αγορές, μετά το αρχικό βύθισμα, έδειξαν να σταθεροποιούνται, έστω 4% με 4,5% χαμηλότερα, ίσως αποτελέσει γνώμονα για όσους ενεργούν με intraday κινήσεις.

Το πρώτο «όχι» στο πακέτο Τραμπ για τη λήψη μέτρων στήριξης -ύψους 2 τρισ. $- «ρίχνει» τα futures, τροφοδοτεί τη διόρθωση στην Ευρώπη. Το πιθανότερο είναι, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία κινούνται πλέον οι traders, πως με το «ναι» σε αυτό ή ένα αναθεωρημένο πακέτο (που θα έχει την έγκριση των Δημοκρατικών), θα ακολουθήσει άλλη μία ισχυρή ανοδική διόρθωση στη Νέα Υόρκη. Με την αλλαγή τάσης να επηρεάζει από Ασία μέχρι Ευρώπη.

Ομως αυτές οι αναταράξεις σε λίγο πιο ευρεία εικόνα παραπέμπουν στην εκτίμηση πως διεθνώς επιχειρείται η διαμόρφωση ενός σημείου αναφοράς. Μετά τη βίαιη επανατιμολόγηση των μέχρι πρότινος υψηλότατων χρηματιστηριακών αξιών, φαίνεται να εξελίσσεται μία διαδικασία σχηματισμού ενός «πυθμένα». Θα είναι «τοπικός», άρα στις αγορές θα μειωθούν περαιτέρω οι αποτιμήσεις, θα είναι «τελικός», οπότε σταδιακά θα επαναξιολογηθούν επενδυτικές θέσεις σε ορίζοντα πέραν των 6 μηνών;

Οσο στις αγορές, κυρίως οι επενδυτές, δεν έχουν την απάντηση σε βασικά ερωτήματα που αφορούν στη χρονική διάρκεια και την ένταση/έκταση της κρίσης, ο σχηματισμός θα αφορά «τοπικό πυθμένα». Σε επόμενη φάση, θα αποτιμηθούν η έκταση της πρωτοφανούς ζημιάς σε επιχειρήσεις και πραγματική οικονομία αλλά κυρίως το τι μέλλει γενέσθαι από το «σημείο μηδέν» και μετά. Το θέμα του παγκόσμιου χρέους είναι εκ των πραγμάτων στο τραπέζι, αλλά αυτό είναι μία άλλη, μεγάλη συζήτηση που δειλά δειλά έχει αρχίσει να ανοίγει διεθνώς. Και αυτό θα προεξοφληθεί από τις αγορές, είμαι σίγουρος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v