Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ρευστό σκηνικό και «κόκκινα» σινιάλα από το εξωτερικό

Οι κλυδωνισμοί στις διεθνείς αγορές εν μέσω παγκόσμιας εξάπλωσης του κορωνοϊού και η εικόνα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η προσοχή σε τράπεζες, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Πού στήνονται οι άμυνες για τα blue chips.

ΧΑ: Ρευστό σκηνικό και «κόκκινα» σινιάλα από το εξωτερικό

«Σκόνταψε» στην πρώτη ψηφοφορία το πακέτο Τραμπ για τον κορωνοϊό.

Νέα «βουτιά» στις διεθνείς αγορές, με τα futures στη Wall Street στο limit down, την ώρα που, όπως σημειώνει η Αννα Φαλτάιτς, οι επενδυτές ανησυχούν για την ικανότητα των κυβερνήσεων να προστατεύσουν τις οικονομίες τους, καθώς η μία χώρα μετά την άλλη προχωρούν σε lockdown.

Με ευρύ καθοδικό χάσμα ξεκίνησε η συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη, με νέα βύθιση 4,45% από τις 8.515 μονάδες.

H διαφορά φάσης μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών - Νέας Υόρκης, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ήταν ένα από τα «κλειδιά» που βραχυπρόθεμα θα επηρέαζαν την τάση, σημειώναμε στο χθεσινό σχόλιό μας. Πρακτικά λ.χ. το συν 3,70% του DAX αργά το απόγευμα και το τελικό μείον 4,36% του S&P500, που ακολούθησε λίγες ώρες αργότερα. Με έντονες αναταράξεις και εκ νέου εκτίναξη του δείκτη VIX/CBOE. Για τον «δείκτη φόβου» και τα συνακόλουθα, χρήσιμη είναι η ανάλυση/προσέγγιση του Νίκου Φίλιππα, για τα μηνύματα που στέλνει εν μέσω παγκόσμιας εξάπλωσης του Covid-19.

Τα futures στέλνουν το σήμα στην Ευρώπη, με τη συνεδρίαση να ξεκινά εν μέσω δυσοίωνων εκτιμήσεων για τον κίνδυνο βαθιάς ύφεσης για τις οικονομίες των χωρών-μελών, εν μέσω προβλέψεων για το κατ' αρχάς βάρος που υφίστανται επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Κλεισίματα Παρασκευής από τις 8.928 ο DAX, τεχνικά σημεία είχαν αναφερθεί στο χθεσινό σχόλιό μας, από τις 4.048 ο CAC-40, από τις 6.445 ο ΙΒΕΧ, από τις 15.717 ο ΜΙΒ.

Στις 2.193 από 4,25% χαμηλότερα τα futures του S&P500, στα $28,09 με νέα βουτιά το Brent και σε ό,τι μας αφορά, το Global X MSCI Greece ETF να κοιτάζει και πάλι χαμηλότερα των $5, μετά τη σύντομη ανάσα της Πέμπτης. Οι εκροές από το GREK συνεχίστηκαν την Παρασκευή και από τις τραπεζικές και από τα blue chips, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Συνεπώς θα έχει ενδιαφέρον το «άνοιγμά» τους, σήμερα. Στα 11,78 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με απόδοση 27,28% στην εβδομάδα αλλά με απώλειες 15,31% στον μήνα. Αντίστοιχα για τον OΠAΠ, στα 6,58 η μετοχή, με απόδοση 12,29% αλλά διόρθωση σχεδόν 45% σε μηνιαία μέτρηση.

Θυμίζω την αργία της Τετάρτης, 25 Μαρτίου, και τις 6 συνεδριάσεις για το κλείσιμο του Μαρτίου. Ο πιο... γδάρτης, απ' όσο θυμάμαι.

Στηρίξεις για τον FTSE25, στις 1.250 (κοντινή) και 1.135 μονάδες (κύρια).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v