Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες 4,3 δισ. ευρώ μάζεψε το Χρηματιστήριο

Δεύτερη συνεδρίαση υψηλών κερδών χάρις στις προσδοκίες για ανάσχεση του κύματος πανδημίας. Οι τράπεζες ήταν και πάλι σε ρόλο πρωταγωνιστή. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα σε δεικτοβαρείς μετοχές της εγχώριας αγοράς.

Απώλειες 4,3 δισ. ευρώ μάζεψε το Χρηματιστήριο

“Ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι αγοραστές στο Χ.Α., ακολουθώντας τον θετικό βηματισμό των διεθνών αγορών, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες ότι με βάση τις τελευταίες ενδείξεις, η Ευρώπη μπορεί να βρίσκεται στην κορυφή της καμπύλης εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, τα στατιστικά που δείχνουν ότι καταγράφεται μια μικρή μείωση νέων κρουσμάτων από τον κορωνοϊό σε χώρες της Ευρώπης, δίνουν ελπίδες στις αγορές ότι, ενδεχομένως, θα μπορούσε να ξεκινήσει η αντίστροφη διαδικασία σταδιακής άρσης του γενικευμένου “lockdown”, άρα και μερικής επαναλειτουργίας κάποιων οικονομικών δραστηριοτήτων, έστω και υπό συνθήκες πολύ διαφορετικότερες.

Από την άλλη, αυτή η εξέλιξη μειώνει στο ελάχιστο την πιθανότητα έκδοσης ευρωομολόγου, κατά της οικονομικής κρίσης που προέκυψε από την πανδημία.

Για το τελευταίο θέμα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “ένας συνδυασμό μέτρων, ύψους πάνω από 500 δισεκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται σήμερα πάνω στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, όμως, δεν υπήρξε ομοφωνία ούτε για το ύψος του ποσού, ούτε για το ευρωομόλογο που ζητάει επίμονα η Ιταλία και η Ισπανία με τη στήριξη άλλων 7 χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο συνεχόμενες ανοδικές κινήσεις, είχαν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο του γενικού δείκτη στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 19 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 10/3 (628,25 μονάδες).

Στις δύο, έντονα, ανοδικές συνεδριάσεις, ο γενικός δείκτης καταγράφει αθροιστικά κέρδη 12,39%, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών κέρδη 16,15% και η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 4,3 δισ. ευρώ.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, που αναπαράγοντας την πρόσφατη δήλωση του Σωτήρη Τσιόδρα, υποστηρίζει ότι “είμαστε στο τέλος της αρχής, θα υπάρξει μέση, θα υπάρξει και τέλος”.

Σύμφωνα με τους συγκρατημένα απαισιόδοξους, ή έστω τους πιο συντηρητικά σκεπτόμενους, ακόμα και αν οι εξελίξεις με την πανδημία ακολουθήσουν το αισιόδοξο σενάριο, “όσοι αγόρασαν στα πρόσφατα χαμηλά, καλό θα είναι, σταδιακά, να κατοχυρώνουν μέρος των βραχυπρόθεσμων κερδών τους, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί νέο πτωτικό κύμα, όταν οι ανά χώρα οικονομίες θα αρχίσουν να τιμολογούν, το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί”.

Σύμφωνα με τους ίδιους, “η συμπίεση της κατανάλωσης, αποτέλεσμα των χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα χαθούν στον ιδιωτικό τομέα, μεγάλο κομμάτι του οποίου, σε πρώτη φάση, καλείται να περάσει ενάμιση μήνα με 800 ευρώ, όταν την ίδια ώρα ο ευρύτερος δημόσιος τομέας παραμένει υπό προστασία, θα δυσκολέψει την γρήγορη ανάκαμψη, ιδίως σε χώρες σαν την Ελλάδα, με συρρικνωμένη βιομηχανική παραγωγή και υπερβολική εξάρτηση από τον τουρισμό και την εστίαση.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η νέα, περίπου, “γενική επιστράτευση” στο ταμπλό του FTSE25 και η αισθητή αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων).

Παρόντες δήλωσαν οι αγοραστές και στην αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων (στο 1,788% η απόδοση του 10ετους ελληνικού τίτλου).

Για μία ακόμα συνεδρίαση, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ενώ και σήμερα δεν έδειξαν διαθέσεις σημαντικής υποχώρησης από τα υψηλά ημέρας.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και τα νέα τεχνικά δεδομένα, για την Alpha Bank (+4,93%) η υπέρβαση και το κλείσιμο υψηλότερα των 0,74 ευρώ, αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση για μία πρώτη βελτίωση της τεχνικής εικόνας. Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τα 0,86 ευρώ, ενώ το πλέον αισιόδοξο σενάριο, δείχνει να εξαντλείται στις παρυφές των 1,10 ευρώ,

Για την Εθνική (+11,33%), το αισιόδοξο σενάριο, αν δεν υπάρξουν ειδήσεις – καταλύτες, δείχνει να εξαντλείται στα 1,472 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Πλησιέστερη στήριξη στα 1,00 ευρώ.

Για την Eurobank (+5,58%), πρώτο “οχυρό” των “sellers”τα 0,4444 ευρώ. Ανοδική διαφυγή, δίνει πόντους στο αισιόδοξο σενάριο, που οδηγεί στις παρυφές των 0,60 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών).

Τέλος για την Πειραιώς (+5,50%), το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 1,26 ευρώ, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 1,50 – 1,60 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 357,58 μονάδες (+7,51%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 356,44 (+7,16%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 354,65 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 6,63%.

Ο εν λόγω δείκτης απέχει ακόμα από το πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, που είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 382 μονάδων (ημερήσιο “stop short”). Κλείσιμο υψηλότερα από το εν λόγω όριο, μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις κίνησης προς τις 420 μονάδες.

Σε αντίθετη περίπτωση και αν εμφανίσουν διαθέσεις υποτροπής οι ευρωπαϊκές αγορές, παραμένουν οι στηρίξεις στις 299, 266 και 250 μονάδες.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη για ΕΕΕ (+7,55%), Αεροπορία Αιγαίου (+7,69%), Viohalco (+7,78%) και Ελλάκτωρα (+10,53%).

Με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΟΤΕ (-0,42%) και Σαράντης (-1,70%), ενώ ενδοσυνεδριακά επαφή με το αρνητικό πρόσημο είχε και ο τίτλος της TITC (+0,18%).

Ο πρώτος τίτλος του FTSE25, που δοκίμασε σήμερα το αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός του ΟΤΕ (- 0,42%). Η μετοχή έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 10,78 ευρώ. Θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 12,30 ευρώ, για να ελπίζει σε κίνηση προς τα 13,00 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΕΕΕ (+7,55%) που και σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” στα 17,24 ευρώ, ενώ οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 22,92 και 23,25 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Profile ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,47 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,045 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρίας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €3,0950.

Από εκεί και πέρα, εννέα οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ευρ. Πίστη (+1,01%), πέντε για την Profile (+4,36%) και τέσσερις για Ιντρακόμ (+6,73%), ΕΛΧΑ (+6,94%), Κρι Κρι (+4,84%), Unibios (+2,85%) και MIG (+5,71%).

Τρεις συνεχόμενες ανοδικές για Intralot (+10,34%), Autohellas (+3,63%), Ιατρικό (+6,19%), Κέκροπα (+6,67%), Ιντρακάτ (+6,05%), Τρ. Αττικής (+3,21%), ΚΛΜ (+5,05%) και ΕΚΤΕΡ (+2,08%), ενώ “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις, μεταξύ άλλων και οι Quest (+13,72%), Frigoglass (+4,42%), MLS (+1,03%), BriQ (+4%), Ικτίνος (+1,64%), Πλ. Θράκης (+4,93%) και Αλουμύλ (+1,70%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον γενικό δείκτη, η παραμονή υψηλότερα των 582 – 599 μονάδων, είναι θετική ένδειξη. Οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 626 – 629 και 652 μονάδες, όπου θα εκτονωθεί, μέχρι να υπάρξουν καταλυτικά νέα από τον χώρο της παγκόσμιας υγείας, το αισιόδοξο σενάριο. Σε περίπτωση πισωγυρίσματος, το κλείσιμο χαμηλότερα των 531 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), θα απαιτήσει επιθετικό κλείσιμο θέσεων.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αντίστοιχες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 1545 – 1548 και 1606 μονάδες. Κίνηση υψηλότερα των 1606 μονάδων, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δείχνει εγχείρημα υψηλού βαθμού δυσκολίας και θα θεωρηθεί ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σαφώς καλύτερες αποτιμήσεις.

Η πρώτη στήριξη στις 1466 και η αμέσως επόμενη στις 1426 μονάδες, όπου οι γρήγοροι traders θα προχωρήσουν σε κάποιες πρώτες μειώσεις θέσεων.

Το ημερήσιο “stop long” στις 1295 μονάδες.

Οι απόψεις των αναλυτών

“Συνέχιση της χθεσινής ανοδικής κίνησης και σήμερα, καθώς η αισιοδοξία παραμένει από τα σημάδια ύφεσης της πανδημίας σε κάποιες χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία και από την αναμενόμενη απόφαση του Eurogroup για τη μορφή της οικονομικής βοήθειας, η οποία θα μετριάσει τον αντίκτυπο της πανδημίας”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Ο όμιλος Quest και η Lamda Development ανακοινώνουν σήμερα τα αποτελέσματα για το 2019.Ολα τα βλέμματα στρέφονται προς τη συνεδρίαση του Eurogroup, με την προσδοκία των επενδυτών να υπάρξει συμφωνία για τη διαμόρφωση ενός ευμεγέθους πακέτου, ικανού για τη στήριξη και επανεκκίνηση των πληττόμενων οικονομιών του Νότου. Το θετικό momentum επιτρέπει το ενδεχόμενο περαιτέρω ανοδικής κίνησης του ΓΔ”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Αποτυπώθηκε χθες στο ταμπλό η διαφαινόμενη αύξηση διάθεσης ρίσκου, που ακολούθησε τη σταθεροποίηση της προηγούμενης εβδομάδας. Εν μέσω αυξημένης μεταβλητότητας και θετικών προσδοκιών για τον ιό, είναι πιθανή η είσοδο του ΓΔ στην περιοχή των 600 με 650 μονάδων. Ωστόσο η βιωσιμότητα της ανοδικής αυτής κίνησης είναι μάλλον επισφαλής, καθώς ακόμα δεν είναι ξεκάθαρες οι επιπτώσεις στους ισολογισμού των εισηγμένων. Σήμερα στο επίκεντρο θα βρεθούν οι ανακοινώσεις του Eurogroup, ενώ από πλευράς μακροοικονομικών στοιχειών, βαρύτητα θα δοθεί στην βιομηχανική παραγωγή στην Γερμανία και στον αριθμό ανοιχτών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Ο κορωνοϊός ξεκίνησε από την Κίνα. Εκεί εξαπλώθηκε και εκεί λήφθηκαν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα. Εκεί λοιπόν και συγκεκριμένα στην πόλη Ουχάν, από αύριο θα ξεκινήσει η χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, που οδήγησαν στη γενική παύση του μεγαλύτερου μέρους των ανθρώπινων λειτουργιών, διαδικασία που στη συνέχεια επεκτάθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη, με το μισό πληθυσμό να ‘μένει στο σπίτι”, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Οι αγορές, μετά από τη δραματική κατάρρευση που συντελέστηκε στους δείκτες το Μάρτιο, αναθάρρησαν εκτιμώντας ότι είναι πιθανή η χαλάρωση των μέτρων τον επόμενο μήνα και σε άλλες χώρες του πλανήτη, δρομολογώντας βηματισμό επανόδου στην κανονικότητα. Την ίδια ώρα, μετά τις δραστικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών που οδήγησαν τα παρεμβατικά επιτόκια στο μηδέν, προβαίνοντας καθημερινά σε μαζικές αγορές τίτλων προκειμένου να διοχετεύσουν ρευστότητα στις αγορές, έγινε παντού αποδεκτό ότι απαιτούνται και δημοσιονομικές κινήσεις για να αμβλυνθεί η πρωτόγνωρα μεγάλη και απροσδιόριστης διάρκειας ύφεση που έχει ξεκινήσει.

Αγνοώντας στην παρούσα φάση ότι το μέγεθος του παγκόσμιου χρέους (στα $ 252,6 τρισ. στο 3ο τρίμηνο του 2019 και στο 322% του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά το Institute of International Finance) θα αποτελέσει σημαντικό πονοκέφαλο μετά το 2021.

Έτσι, εκτός από την Κίνα, οι ΗΠΑ ανήγγειλαν το δημοσιονομικό πακέτο ύψους $ 2 τρισ. στις 25/3 στο 10% του ΑΕΠ περίπου, ενώ ακολούθησαν όλες οι δυτικές χώρες και χτες ήταν η σειρά της Ιαπωνίας να αναγγείλει πακέτο στήριξης ύψους $990 δισ. που ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος, κατεχόμενο κυρίως από του Ιάπωνες, φτάνει το 240% του ΑΕΠ!

Είναι επομένως φανερό ότι οι αγορές αναμένουν ότι το πακέτο στήριξης που θα αναγγείλει σήμερα το Eurogroup θα είναι ευμέγεθες, που σημαίνει ότι θα προσεγγίσει το ύψος που έχει ζητήσει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, δηλαδή το 1 τρισ. ευρώ (περίπου 5% του ΑΕΠ της Ε.Ε.). Πακέτο που θα είναι εξειδικευμένο σε κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ανασχεδιασμός κονδυλίων ΕΣΠΑ, απασχόλησης κ.α., νέα κονδύλια), δάνεια από τον ESM χωρίς να συνοδεύονται από μνημονιακούς όρους, δάνεια με ευνοϊκούς όρους και κρατικές εγγυήσεις από την ΕΤΕπ, καθώς η έκδοση του κορωνοομολόγου συνεχίζει να απορρίπτεται από το Βερολίνο που δεν επιθυμεί την αμοιβαιοποίηση του χρέους.

Ενόψει των παραπάνω, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται ανοδικά, σε συνέχεια της υποτιμητικής υπερβολής που βίωσε το Μάρτιο, συγχρονιζόμενο με τις διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές.

Ο ΓΔ διασπά τις 600 μονάδες, με το θετικό momentum της παρούσας φάσης να είναι πιθανό να προσεγγίσει την περιοχή των 650 μονάδων, για όσους βλέπουν αισιόδοξα τις επόμενες ημέρες. Με τις τεράστιες δυσκολίες για επανεκκίνηση της οικονομίας μας να είναι μπροστά μας και με την κυβέρνηση να επιδιώκει να μεταφέρει ρευστότητα στους πληττόμενους πολίτες και στις επιχειρήσεις.

Παρά το κρεσέντο δυσοίωνων προβλέψεων για την ελληνική οικονομία από τον ΟΟΣΑ και τους επενδυτικούς οίκους και ανεξάρτητα από το χρόνο έναρξης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, η πανθομολούμενη διεθνώς αναγνώριση της επιτυχούς διαχείρισης της κρίσης οδηγεί στο να κερδίζει η Ελλάδα το στοίχημα της αξιοπιστίας! “Στοιχείο που μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί σε επόμενο χρόνο με πολλαπλούς τρόπους για την ελληνική οικονομία: με το να αποτελέσει τουριστικό προορισμό περισσοτέρων όταν οι ο κόσμος αποφασίσει να ταξιδέψει πάλι, με τις αυξημένες τοποθετήσεις κεφαλαίων σε ελληνικούς τίτλους και ενδεχομένως με το σχεδιασμό επενδυτικών πρωτοβουλιών στη χώρα, που ωστόσο θα απαιτήσει την εκπόνηση ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για να συμβεί κιόλας”, τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με θετικό πρόσημο, πλην ASX 200 (-0,65%), ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες ασιατικές αγορές.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας, με θετικό βηματισμό κινείται και η Wall Street.

Μικρά κέρδη για το ευρώ, οριακά κέρδη για το πετρέλαιο, ενώ πλησιάζει η στιγμή της πιθανής συμφωνίας των μεγάλων παραγωγών (Σαουδική Αραβία και Ρωσία) στη μείωση της παραγωγής, στη διάρκεια συνάντησης που θα έχουν την Πέμπτη, με την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια.

Κέρδη για το ασήμι, διορθώνει ο χρυσός, προς τα $7300 κινείται το Bitcoin.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας (Reserve Bank of Australia) κράτησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,25%, όπως ανέμεναν και οι αναλυτές.

"Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας. Μια πολύ μεγάλη οικονομική συρρίκνωση αναμένεται να καταγραφεί στο β΄ τρίμηνο και ο δείκτης της ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο υψηλότερο επίπεδο των πολλών τελευταίων ετών. Τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν χαμηλά για μακρά χρονική περίοδο”, ανέφερε ο διοικητής της RBA, Philip Lowe.

Έκτακτο πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 108,2 τρισ. γεν ($993 δισ.) ενέκρινε η Ιαπωνική κυβέρνηση. Στο πακέτο, η κυβέρνηση αναφέρει την πανδημία ως “την μεγαλύτερη κρίση στην παγκόσμια οικονομία, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Νωρίτερα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Θα διαρκέσει έως τις 6 Μαΐου και επιβλήθηκε στο Τόκιο καθώς και σε άλλες έξι περιφέρειες, που αντιπροσωπεύουν, περίπου, το 44% του ιαπωνικού πληθυσμού.

Κατά 0,3% ενισχύθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει πτώση 0,9%.

Για τον Μάρτιο, το γερμανικό ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε ότι οι προσδοκίες κάνουν λόγο για βουτιά στο -20,8%.

Η Fed ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στις τράπεζες που συμμετέχουν στο έκτακτο πρόγραμμα δανεισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να χρησιμοποιήσουν τα δάνεια που χορηγούν για να αντλήσουν ρευστότητα. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανέφερε ότι θα δημιουργήσει έναν ειδικό μηχανισμό αγοράς των δανείων των τραπεζών, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Στίβεν Μνούτσιν, ενημέρωσε ότι 3.000 τράπεζες συμμετέχουν στο πρόγραμμα δανεισμού των μικρών επιχειρήσεων. Πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο περισσότερα χρήματα, αν χρειαστεί.

Δήλωσε επίσης, ότι “ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει σε ποιες περιοχές της χώρας θα μπορούσε η οικονομία να πάρει ξανά μπρος, ενώ υπάρχουν $6 τρισ. που μπορούν να διοχετευθούν στην οικονομία”.

Το ράλι στις αγορές, εν μέσω ελπίδας για μικρότερη εξάπλωση του κορωνοϊού, καταγράφει η UBS. Ωστόσο υπογραμμίζει ότι “οι μεγάλες αβεβαιότητες, για τη χρονική διάρκεια της πανδημίας και το κόστος των μέτρων περιορισμού, παραμένουν”.

Ομάδα αναλυτών της JP Morgan προειδοποίησε σε σημείωμα που δημοσίευσε πως “είναι εξαιρετικά πιθανό η παγκόσμια οικονομία να παγιδευτεί σε ένα φαύλο κύκλο αδύναμης ζήτησης, αδύναμων αγορών εργασίας, μειωμένων κερδών, αδύναμων πιστωτικών αγορών και χαμηλών τιμών πετρελαίου”.

Η JP Morgan προβλέπει ότι το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ θα παραμείνει υψηλό και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, στο 8,5%. Τo ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί ως και 10%, προτού αρχίσει να ανακάμπτει, έναντι πτώσης 4% την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

“Και αυτό αν υποθέσουμε ότι ο ιός θα αποτελεί παρελθόν τον Ιούνιο, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί ένα αρκετά αισιόδοξο σενάριο” επισημαίνεται στο σημείωμα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, η Citigroup δεν αλλάζει ακόμα τις εκτιμήσεις της και τις τιμές - στόχους για τις εγχώριες τραπεζικές μετοχές, αν και θεωρητικά οι νέες εκτιμήσεις για την οικονομία θα οδηγήσουν σε αρνητική επαναξιολόγηση του κόστους κεφαλαίων και του κινδύνου και συνεπώς της κερδοφορίας των συστημικών τραπεζών.

Alpha Βank: Διατηρεί την τιμή - στόχο σε 1,90 ευρώ ανά μετοχή (Neutral/High Risk).

Eurobank: Η τιμή - στόχος για τη Eurobank διατηρείται στο 1 ευρώ (Neutral/High Risk).

Εθνική Τράπεζα: Η τιμή - στόχος είναι στα 2,80 ευρώ ανά μετοχή (Neutral/High Risk).

Τράπεζα Πειραιώς: Η τιμή - στόχος είναι στα 3,30 ευρώ ανά μετοχή (Neutral/High Risk).

Η Societe Generale εκτιμά ότι οι πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, θα ανέλθουν στα 6,3 δισ. ευρώ. Οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες για φέτος θα αυξηθούν από τα 1,3 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ περίπου) στα 7,6 δισ. ευρώ, ή το 4,4% του ΑΕΠ φέτος. Αν συμπεριληφθεί και το ένα ποσοστό της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ που θα χρειαστεί για διασώσεις, τότε δημοσιονομικό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί φέτος στα 10,2 δισ. ευρώ, ή το 5,9% του ΑΕΠ. Με αναγωγή των ποσοστών ελλειμμάτων, προκύπτει ότι η Societe General υπολογίζει την ύφεση φέτος στην Ελλάδα στο 10% - 11% του ΑΕΠ περίπου, κινούμενη σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο.

Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης αναμένεται να φτάσει φέτος στο 5,3%, έναντι πλεονάσματος 1,3% το 2019. Το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί φέτος στο 194,2% του ΑΕΠ, από 175,2% το 2019, ενώ το 2021 θα κινηθεί στο 182,4%, το 2022 στο 180,4% και το 2023 θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 και στο 175,7% του ΑΕΠ.

Από εκεί και πέρα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 613,74 μονάδες (+4,65%), πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 611,69 (+4,30%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 607,73 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,63%.

Ο τζίρος στα 74,5 εκατ., από τα οποία τα 3,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ και ΜΠΕΛΑ απέσπασαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Εκτός από τους ΟΤΕ, ΣΑΡ και TITC, οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Σαράντης.

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα με 88 ανοδικές μετοχές, έναντι 39 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα των επτά ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην αγορά παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αισθητή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σαφώς μικρότερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.170 συμβόλαια).

Στα 3.251 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.180 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.782, 2.367 για τον Απρίλιο και 415 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.475) κινήθηκε μεταξύ 1.469,5 και 1.500,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.200 Jumbo, 5.500 ΕΧΑΕ, 5.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.845), Alpha Bank (7.542), Πειραιώς (2.147), ΔΕΗ (1.008), Ελλάκτωρα (1.637), Μυτιληναίο (498), MIG (1.381), Εθνική (4.875), ΓΕΚ (279), ΕΧΑΕ (313), ΟΠΑΠ (707), ΑΔΜΗΕ (418), ΟΤΕ (172), ΕΕΕ (123), Cenergy (181), Viohalco (224), Fourli (175), Intralot (110), Lamda Development (102).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 37.591, MIG 41.714, Alpha Bank 21.956, Εθνική 16.462, Ελλάκτωρα 10.771.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                Name of Issuer                  NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.721.662 τεμ., (από 39.723.662 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.939.926 τεμ. (20.939.926), ΔΕΗ 6.317.159 τεμ. (6.317.159), Eurobank 60.963.021 τεμ. (60.988.021), ΟΠΑΠ 1.291.913 τεμ. (1.291.913), Εθνική 9.921.533 (9.921.533), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v