Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μεγαλύτερο ράλι 56 μηνών στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό ξέσπασμα μετά τα στοιχεία που συνηγορούν σε περιορισμό της πανδημίας στην Ευρώπη. Διψήφια κέρδη για οκτώ μετοχές του FTSE 25. Πώς διαμορφώνονται τώρα τα δεδομένα στην εγχώρια αγορά. Τι σηματοδοτεί ο χαμηλός τζίρος.

Το μεγαλύτερο ράλι 56 μηνών στο Χρηματιστήριο

Έντονα ανοδικά κινήθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, ακολουθώντας την ανοδική αντίδραση τόσο των ασιατικών όσο και των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ οι “buyers” ανέβασαν ψυχολογία από τα θετικά μηνύματα της επιβράδυνσης μετάδοσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη, από τις εκτιμήσεις για αργή και σταδιακή άρση των “lockdown”, αλλά και από το έντονα θετικό ξεκίνημα της Wall Street.

Πιο συγκεκριμένα, οι ανακοινώσεις το Σαββατοκύριακο για μείωση των κρουσμάτων από Covid-19 σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, βελτίωσαν την αισιοδοξία των επενδυτών.

Η αισιοδοξία ξεκίνησε από την Ασία, όπου ξεχώρισαν το +4,24% του Nikkei και το +4,33% του ASX 200 και μεταλαμπαδεύτηκε και στις ευρωπαϊκές αγορές, κίνηση που ακολούθησε και το Χ.Α., όμως είναι περισσότερο από βέβαιο ότι τα βλέμματα των ευρωπαίων επενδυτών θα παραμείνουν στραμμένα στο αυριανό Eurogroup.

Από την άλλη και όσον αφορά το Χ.Α., η παράταση που έδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων, αναμένεται να μειώσει τον ρυθμό δημοσιεύσεων, τις επόμενες μέρες και λόγω των επερχόμενων αργιών.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, “το γεγονός της τρέχουσας εβδομάδας είναι αναμφίβολα το αυριανό Eurogroup, δεδομένου ότι η διαφωνία για το ευρωομόλογο έχει πάρει διαστάσεις που επηρεάζουν το ευρώ και τείνουν να εξελιχθούν σε συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί ότι με Α.Μ.Ε.Μ. (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας), ξεκίνησε τις συναλλαγές η συντριπτική πλειονότητα από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ και οι 25 τίτλοι που απαρτίζουν τον δείκτη FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 56 μηνών (η αμέσως μεγαλύτερη στις 25/8/2015, +9,38%) και πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 2,8 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, η “γενική επιστράτευση” στο ταμπλό του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν συνοδεύτηκε από σημαντική αύξηση του τζίρου, αφήνοντας σημαντικά ερωτήματα για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και ιδιαίτερα αν το αυριανό Eurogroup, δεν επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των σημερινών αγοραστών.

Απόλυτα επιφυλακτική η επιστροφή των αγοραστών στην αγορά ομολόγων, είχε σαν αποτέλεσμα την μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων (στο 1,903% η απόδοση του ελληνικού 10ετους τίτλου).

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από τις δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι όλες ανεξαιρέτως κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και σε αντίθεση με αρκετές από τις προηγούμενες συνεδριάσεις, η λήξη των συναλλαγών τις βρήκε αρκετά κοντά στα υψηλά ημέρας.

Η στήλη θα επαναλάβει πως σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και όσοι δεν επιμένουν στο ημερήσιο trading, θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν επιφυλακτική στάση, όσο η Alpha Bank αδυνατεί να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 0,97 ευρώ, η Εθνική υψηλότερα των 1,38 – 1,42 ευρώ, η Eurobank υψηλότερα των 0,45 ευρώ και η Πειραιώς υψηλότερα των 1,50 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 336,88 μονάδες (+10,34%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 332,99 (+9,07%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 332,61 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 8,95%.

Για τον εν λόγω δείκτη, το ημερήσιο “stop short” ενεργοποιείται με κλείσιμο υψηλότερα των 382 μονάδων, με πρώτη αντίσταση στις 362 μονάδες.

Μένοντας στα τραπεζικού ενδιαφέροντος, επιφυλακτικοί εμφανίζονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι θεσμοί στην πρόθεση της Αθήνας για παράταση του νόμου ισχύος της προστασίας της πρώτης κατοικίας, έως το τέλος του 2020. Υπενθυμίζεται ότι η νομική προστασία ισχύει μέχρι τις 30 Απριλίου. Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο “Euro2day.gr” ότι τα πρώτα μηνύματα από την πλευρά των θεσμών κάνουν λόγο για παράταση από 2 έως 4 μήνες, δηλαδή μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Το επίσημο αίτημα προς τους θεσμούς, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, αναμένεται να τεθεί αρχικά στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών και εν συνεχεία στο Eurοgroup.

Από την άλλη και σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “οι τράπεζες ανήκουν στις ‘ευπαθείς ομάδες’ του κορωνοϊού, καθώς η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας έχει άμεσο αντίκτυπο στα έσοδα και στα πλάνα μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων του ισολογισμού τους. Υπάρχουν όμως και καλά νέα, τα οποία σχετίζονται κυρίως με τις, προσωρινές, αλλαγές στο εποπτικό πλαίσιο για φερεγγυότητα, χρηματοδότηση, καθώς και χαλάρωση των αρχικών όρων για τις τιτλοποιήσεις. Επίσης εξετάζεται η αναστολή της έκδοσης νέων μετοχών λόγω της ρήτρας των αναβαλλόμενων απαιτήσεων (DTC) υπέρ του Δημοσίου, σε ενδεχόμενη εμφάνιση ζημιών στο τέλος της χρήσης στον μητρικό ισολογισμό, ενώ τα ‘τεστ αντοχής’ έχουν μετατεθεί οριστικά για το 2021”.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή αντίδραση σε διεθνείς αγορές και Χ.Α. δεν αποκλιμάκωσε τις ανησυχίες των περισσότερων διαχειριστών.

“Το Μάρτιο σημειώθηκε ο ταχύτερος ρυθμός υποβαθμίσεων από, τουλάχιστον, το 2002”, σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε πρόσφατα η Bank of America, προσθέτοντας πως “τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αναμένεται πως περισσότεροι εκδότες, θα δουν τις αξιολογήσεις τους να υποβαθμίζονται”, ενώ, για τις αγορές ακολουθεί το δεύτερο “σοκ”, όταν θα κληθούν να τιμολογήσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, στην παγκόσμια οικονομία.

“Η υγειονομική κρίση θα προκαλέσει ύφεση στην ελληνική οικονομία κοντά στο 4% του ΑΕΠ, αλλά η κυβέρνηση έχει συνολικά 37 δισ. ευρώ διαθέσιμα για τη στήριξή της, πέραν των ευρωπαϊκών μέτρων”, επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ερχόμενοι στο “καταπράσινο” ταμπλό των μη τραπεζικών blue chirps, με διψήφιο ποσοστό ανόδου ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (+10,16%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+10%), ΕΕΕ (+10,07%), Lamda Development (+10,15%), Motor Oil (+10,17%), Μυτιληναίος (+11,31%) και Σαράντης (+13,88%).

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “ανησυχητικά είναι τα μηνύματα των πρώτων εβδομάδων του ‘lockdown’ της αγοράς και του περιορισμού των νοικοκυριών στα σπίτια τους, ως προς την καταναλωτική συμπεριφορά απέναντι στους προμηθευτές ρεύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος δείχνουν ότι το 10% των νοικοκυριών άφησε τις προθεσμίες των λογαριασμών να περάσουν… και δεν έβαλαν το χέρι στην τσέπη… Στελέχη παρόχων εκτιμούν πως το ποσοστό αυτό είναι πολύ πιθανόν να διπλασιαστεί έως το τέλος του μήνα φτάνοντας το 20%”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΔΕΗ (+9,32%) κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Παραμένει σαν πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο η ανοδική διαφυγή με κλείσιμο υψηλότερα των 2,49 ευρώ, προκειμένου να δημιουργηθούν οι τεχνικές προϋποθέσεις για κίνησης προς τα 3,01 και 3,40 ευρώ. Στα 2,04 ευρώ, το ημερήσιο “stop long”.

Μόνιμα κίνηση με θετικό πρόσημο και τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και για την Jumbo (+9,56%). Οι επόμενες, σημαντικές, αντιστάσεις στα 15,74 και 17,13 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 11,65 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, οκτώ οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ευρ. Πίστη (+2,59%), τρεις οι συνεχόμενες για Unibios (+5,13%), ΕΛΧΑ (+7,34%), Πλαίσιο (+6,87%), Άβακα (+10,69%), ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα υπάρχει προσφορά στην Frigoglass (+7,62%), ενώ σαφώς χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, ήταν στημένο το “bid” στον Δρομέα (+5,81%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Κέκροπα (+12,50%), Ιντρακάτ (+10,47%), ΚΛΜ (+7,22%), Τρ. Αττικής (+7,92%), Intralot (+9,02%), Ιατρικό (+5,43%), ΕΚΤΕΡ (+6,21%), Τεχν. Ολυμπιακή (+3,05%) και Autohellas (+5,48%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Μουζάκη (+9,09%), Cenergy (+7,04%), Έλαστρον (+2,41%), Quest (+3,14%), Αλουμύλ (+6,91%), Πλ. Θράκης (+7,20%) και ΕΥΑΘ (+4,86%).

Τεχνικά και μετά το σημερινό κλείσιμο, ο γενικός δείκτης γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” τις 531 μονάδες και επόμενη αντίσταση τις 600 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένει σε ημερήσιο “long” με “stop” τις 1295 μονάδες και επόμενη αντίσταση τις 1500 μονάδες.

Τι λένε οι αναλυτές

“Σήμερα η αγορά κινήθηκε ανοδικά, λόγω της μείωσης των θυμάτων από την πανδημία στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο αυριανό Eurogroup”, επισημαίνει η Eurobank Eq.

“Ιδιαίτερα δυσοίωνες προβλέψεις δημοσιοποίησε ο ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, ανεβάζοντας τη φετινή υποχώρηση του ΑΕΠ μέχρι το 35%. Όλα τα βλέμματα στρέφονται προς το Eurogroup της Τρίτης, που καλείται να διαμορφώσει πειστικό πακέτο στήριξης για τις πληττόμενες από την πανδημία οικονομίες της Ευρωζώνης”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Καταλύτης αυτή την εβδομάδα είναι η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ το Χ.Α. θα είναι κλειστό την Παρασκευή λόγω Καθολικού Πάσχα. Πρώτο σημείο αντίστασης οι 580 μονάδες. Αδύναμα τα αποτελέσματα της ΤΕΝΕΡΓ, λόγω της αύξησης της παραγωγής αρνητικών ελεύθερων ταμειακών ροών κατά σχεδόν €20 εκατ. και της αύξησης του καθαρού δανεισμού κατά €118 εκατ. Μας προβληματίζουν ο υπερδανεισμός της εταιρείας με τους δείκτες Net Debt/EBITDA στο 4,2x και Net Debt/Equity στο 1,8x καθώς και η συνεχής παραγωγή αρνητικών ελεύθερων ταμειακών ροών. Η διοίκηση της Σαράντης ανακοίνωσε ότι ο κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση κατά 25% στο πρώτο τρίμηνο και ότι διατηρεί σε πλήρη λειτουργία την παραγωγή και την εφοδιαστική της αλυσίδα, έχοντας ικανά αποθέματα τελικού προϊόντος και πρώτων υλών. Οι μοναδικές ελλείψεις αφορούν σε προϊόντα βιταμινών, όπου ο όμιλος είναι ‘sold out’. Η εταιρεία έχει λάβει την άδεια παραγωγής αντισηπτικών και αντιβακτηριδιακών και αναμένεται να τροφοδοτήσει την αγορά με τις πρώτες παρτίδες έως το τέλος Απριλίου. Πολύ καλά τα αποτελέσματα της Profile, με αύξηση σε όλες τις γραμμές των αποτελεσμάτων, με θετική παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών (€2 εκατ.) και αύξηση του καθαρού ταμείου κατά €1,4 εκατ.”, σημειώνει η Merit Sec.

“Καταγράφηκαν τα πρώτα σημάδια κορύφωσης των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, ενώ το εγχώριο σκηνικό με τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού δείχνει να κερδίζει σταθερά έδαφος, καθώς φαίνεται ότι αποφεύγουμε την εκθετική αύξηση. Δυστυχώς δεν μπορούμε πούμε το ίδιο για τις ΗΠΑ, οι οποίες ηγούνται πλέον των κρουσμάτων παγκοσμίως. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το επόμενο διάστημα η εξέλιξη της κατάστασης στην Κίνα, δεδομένης της σταδιακής άρσης των περιορισμών από της 8 Απριλίου. Πιθανή η αύξηση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου μετά την σταθεροποίηση την προηγούμενη εβδομάδα. Σημειώνουμε ωστόσο, ότι ο βαθμός αυτονόμησης του Χ.Α. είναι περιορισμένος”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Ο τζίρος σε χαμηλές πτήσεις, με τους επενδυτές να κατευθύνονται περισσότερο σε εταιρείες που δεν πλήττονται από την κρίση”, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Αύριο περιμένουμε το σημαντικό Eurogroup που θα κρίνει την συνέχεια στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη. Πιθανότατα να μην βρεθεί λύση άμεσα και να χρειαστεί εκ νέου και άλλη συνάντηση, με τον ESM, σε κάθε περίπτωση, να παρέχει δίχτυ ασφαλείας.

Η Ιταλία, έχοντας το μεγαλύτερο πρόβλημα, πιέζει για λύση ευρωομολόγου, με την Γερμανία να βρίσκεται σε θέση άμυνας.

H κυβέρνηση μας έχει εκπλήξει θετικά, όχι μόνο με τις γρήγορες αποφάσεις της σε σχέση με τον ιό, αλλά και με τις γρήγορες κινήσεις σε σχέση με την ψηφιακή πολιτική, μιας και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έγιναν πράγματα που δεν γινόντουσαν για πολλά χρόνια.

Αυτό δείχνει ότι αν θέλουμε και μάλιστα σε αντίξοες συνθήκες, μπορούμε.

Από την άλλη η επόμενη κίνηση είναι το πώς θα κινηθούμε αμέσως μετά την λήξη του συναγερμού, για να κερδίσουμε πίσω το χαμένο έδαφος. Καλώς, ή κακώς ο τουρισμός είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ και θα παίξει μεγάλο ρόλο αν χαθεί, ή όχι το σύνολο της σεζόν.

Το volatility θα συνεχιστεί, σημειώνοντας ότι είμαστε σε υπερπουλημένη ζώνη σε εβδομαδιαία γραφήματα. Θεωρούμε ότι τα επίπεδα είναι ικανά να δώσουν και πάλι μία ανοδική προσπάθεια, προς τα ψηλά του τελευταίου διαστήματος.

Αρκετοί τίτλοι έχουν δώσει αγοραστικά σήματα με κοντινά “stop” κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει στην λήψη αποφάσεων στο trading. Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα το πιο πιθανό είναι να έχουμε καλύτερες αποτιμήσεις, μιας και η αγορά έχει προεξοφλήσει μεγάλη καταστροφή.

Μπορεί να μην έχουμε ακόμα τα δεδομένα εκείνα του χρόνου και της ζημιάς, παρόλα αυτά θυμίζουμε ότι η αγορά έχει επιστρέψει στην απόλυτη καταστροφή του 2015.

“Οι σωστές επιλογές σε εταιρείες είναι το ‘Α’ και το ‘Ω’ αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σχεδόν απόλυτη, πλην Κίνας, η επικράτηση των αγοραστών, για τις μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ιδιαίτερα θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στο NYSE.

Μικρές απώλειες για το ευρώ, σαφώς μεγαλύτερες για το πετρέλαιο, μετά και την είδηση ότι αναβάλλεται η τηλεδιάσκεψη του OPEC+, σύμφωνα με το CNBC που επικαλείται πηγές με γνώσεις επί του ζητήματος, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας. “Η τηλεδιάσκεψη είναι, πλέον, πιθανό να διεξαχθεί την Πέμπτη”, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις εισαγωγές πετρελαίου και τη λήψη άλλων μέτρων προκειμένου να προστατέψει αμερικανικές θέσεις εργασίας, από την κατάρρευση των τιμών του “μαύρου χρυσού”. Παράλληλα επέκρινε τα σχέδια άλλων μεγάλων παραγωγών πετρελαίου να μειώσουν την παραγωγή, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν θα προσχωρήσουν στην απόφασή τους.

Με τα $1650 “παλεύει” ο χρυσός, κέρδη για το ασήμι, πάνω από τα $7100 το Bitcoin.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δεσμεύθηκε σήμερα να υλοποιήσει ένα άνευ προηγουμένου πακέτο οικονομικής στήριξης, ίσο με το 20% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνησή του δεσμεύθηκε να λάβει όλα τα μέτρα, για να αντιμετωπίσει το πλήγμα από τον κορωνοϊό.

Το πακέτο, που θα επικυρωθεί από το υπουργικό συμβούλιο αύριο, θα ανέλθει συνολικά στα 108 τρισ. γεν ($989 δισ.), ξεπερνώντας κατά πολύ αυτό που δημιουργήθηκε για τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 ύψους 56 τρισ. γεν ($514 δισ.).

Παράλληλα, είπε ότι “θα κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ίσως και αύριο”.

Κατά 1,4% υποχώρησαν οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσίας. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 1,5%.

Σε χαμηλό όλων των εποχών βυθίστηκε το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Απρίλιο. Ο δείκτης Sentix για την ευρωζώνη κατέρρευσε στις -42,9 μονάδες, από -17,1 τον Μάρτιο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα προέβλεπαν πτώση στις -30,3 μονάδες.

“Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από το 2009. Οι οικονομικές προβλέψεις μέχρι σήμερα υποτιμούν τη διαδικασία συρρίκνωσης. Η ύφεση θα είναι πιο βαθιά και πιο μακρά”, σημείωσε το διευθυντικό στέλεχος του ιδρύματος Sentix, Patrick Hussy.

“Αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου το 1945 είναι η Γαλλία”, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Ο Μπρούνο Λεμέρ σημείωσε, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη Γερουσία, ότι “θα έχουμε πιθανότατα μεγαλύτερη πτώση από το -2,2% που είχε καταγραφεί το 2009”.

Οι διεθνείς τράπεζες ειδοποιήθηκαν, από την Επιτροπή της Βασιλείας, ότι δεν χρειάζεται να τηρούν αυστηρά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για δάνεια τα οποία έχουν κρατικές εγγυήσεις, ή προβλέπουν περιόδους χάριτος, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταρτίσει κατάλογο των εισαγωγών που κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες θα χτυπήσει με δασμούς ως αντίποινα για την παράταση των αμερικανικών δασμών σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου (ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τον Ιανουάριο την επέκταση των δασμών, ύψους 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο και σε παράγωγα προϊόντα. Αυτοί οι δασμοί, από τους οποίους εξαιρέθηκαν οι Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Μεξικό και Νότια Κορέα, τέθηκαν σε ισχύ στις 8 Φεβρουαρίου).

Η οικονομική αναταραχή που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού είναι ένα διαφορετικού είδους σοκ και δυνητικά είναι πιο σοβαρή από αυτήν που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, γράφουν οι Tobias Adrian και Aditya Narian στο blog του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε άρθρο τους αναφορικά με τι διατήρηση της ασφάλειας του τραπεζικού συστήματος εν μέσω της κρίσης Covid-19.

“Το μεγάλο ερώτημα είναι τώρα κατά πόσον η διοχέτευση του ομοσπονδιακού χρέους, του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ισολογισμού της Fed θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό (ο οποίος θα μπορούσε να επιστρέψει εκδικητικά) και τους φόρους όπως έκαναν κατά την περίοδο 1929 – 1945”, σημειώνει η Société Générale Cross Asset Research σε ανάλυσή της, επισημαίνοντας την πρόσφατη εξάρθρωση μεταξύ των διακυμάνσεων του πληθωρισμού των ΗΠΑ και των τιμών του πετρελαίου.

Η άποψη της Société Générale για την κατανομή των χαρτοφυλακίων των επενδυτών είναι ξεκάθαρη:

Διατηρήστε τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και τον χρυσό στο χαρτοφυλάκιο σας.

Διαφοροποιηθείτε από το δολάριο ΗΠΑ υπέρ του ιαπωνικού γεν (JPY) και της βρετανικής λίρας (GBP).

Μείνετε μακριά από τα αμερικανικά ομόλογα υψηλής απόδοσης και τις αμερικανικές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης. Προτιμήστε τις ευρωπαϊκές μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα εταιρικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης (Investment Grade – IG) αρχίζουν να φαίνονται ελκυστικά.

Αναμένουμε ότι ο δείκτης S&P 500 θα διαπραγματευτεί σε ένα εύρος από τις 1.800, έως τις 2.600 μονάδες βραχυπρόθεσμα. Η πτώση στα κέρδη ανά μετοχή του 2020 δεν έχει ακόμα ληφθεί υπόψη, όπως και οι αβεβαιότητες που αφορούν τη διάρκεια της απομόνωσης.

“H ‘bear market’, στην οποία πέρασε η Wall Street με τον πιο γρήγορο ρυθμό στην Ιστορία, έχει δημιουργήσει ισχυρές ευκαιρίες για αγορές μετοχών και εταιρικού χρέους από τους επενδυτές”, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Κατά την MS, “τα σημερινά επίπεδα των μετοχών και του εταιρικού χρέους, υποδηλώνουν ότι είναι ένα καλό σημείο εισόδου για τους επενδυτές, με χρονικό ορίζοντα έξι μηνών, έως ένα έτος”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, “τα μέτρα περιορισμού τα οποία εφαρμόζει η Ελλάδα μπορεί δυνητικά να έχουν επίπτωση έως -35% του ΑΕΠ”, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΟΣΑ.

Η ιταλική Unicredit αναμένει ότι το εγχώριο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά, σχεδόν, 20% το 2020 (την περίοδο των μνημονίων χάθηκε το 25% του ΑΕΠ), την υψηλότερη μείωση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που παρακολουθεί, ενώ η Ευρωζώνη θα σημειώσει αρνητική επίδοση 13%. ΟΙ ΗΠΑ θα κινηθούν καλύτερα με -10,8% και η παγκόσμια ύφεση θα κινηθεί το 6%.

Η εκτίμηση της Unicredit για το ελληνικό χρέος είναι από το 174,7% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2019, το χρέος θα κινηθεί στο 218,6% φέτος, πριν υποχωρήσει στο 187,5% το 2021.

Συνολικά για την Ευρωζώνη υποθέτει ότι ο δείκτης χρέους ως προς το ΑΕΠ από το 85% το 2019, θα βρεθεί στο 111%. Για τις ΗΠΑ τα αντίστοιχα μεγέθη είναι 107,1% πέρυσι, 123% φέτος και 133% το 2021. Αντίθετα για την Ευρώπη το 2021, το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει σε 102%.

Ύφεση της τάξεως του 6% προβλέπει πλέον η HSBC για την ελληνική οικονομία έναντι ανάπτυξης 2,3% προγενέστερα. Ταυτόχρονα όμως προβλέπει και ισχυρή αντίδραση τύπου “V” για το 2021, με ανάπτυξη 5,8%, από 2,1% που προέβλεπε προγενέστερα.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 585,24 μονάδες (+8,23%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 584,82 (+8,15%), μέσω των δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 586,49 (+8,46%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 586,46 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 8,46%.

Μάλλον “φτωχός”, αν συνυπολογιστεί η ένταση της ανοδικής αντίδρασης, ο τζίρος, περιορίστηκε στα 61,2 εκατ., από τα οποία τα 4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΣΑΡ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Όπως προαναφέρθηκε, δεν υπήρξε τίτλος της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Lamda Development, Motor Oil, TITC και ΟΛΠ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 105 ανοδικές μετοχές, έναντι 18 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

---ΧΠΑ

Έντονα ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην αγορά παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σαφώς μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.745 συμβόλαια).

Στα 3.180 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.057 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.345, 1.169 για τον Απρίλιο και 176 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.420) κινήθηκε μεταξύ 1.343 και 1.424 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (27.434 ΑΔΜΗΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.957), Alpha Bank (5.127), Πειραιώς (2.323), ΔΕΗ (618), Ελλάκτωρα (1.256), Μυτιληναίο (323), MIG (554), Εθνική (6.026), ΓΕΚ (315), ΕΧΑΕ (217), ΟΠΑΠ (541), ΑΔΜΗΕ (433), ΟΤΕ (277), Τέρνα Ενεργειακή )101), TITC (102), Viohalco (120).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 29.861, MIG 41.579, Alpha Bank 18.304, Εθνική 14.079.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                 Name of Issuer                     NSP           Data

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.723.662 τεμ., (από 39.693.662 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.939.926 τεμ. (20.789.926), ΔΕΗ 6.317.159 τεμ. (6.317.159), Eurobank 60.988.021 τεμ. (60.988.021), ΟΠΑΠ 1.291.913 τεμ. (1.291.913), Εθνική 9.921.533 (9.920.290), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v