Στη σκιά του Eurogroup το χρηματιστήριο

Εν αναμονή της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ την Τρίτη και των διαπραγματεύσεων που εξελίσσονται αναμένεται να επιχειρηθούν κινήσεις προεξόφλησης στο ΧΑ, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Κλειστή η αγορά την Παρασκευή.

Στη σκιά του Eurogroup το χρηματιστήριο

Αύριο κρίνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας (ή όχι) Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας, μεθαύριο η προοπτική "ανάσας" για τις χώρες του "ευρωπαϊκού Νότου".

Εν πολλοίς στις πρώτες δύο συνεδριάσεις θα φανεί η κατεύθυνση των αγορών, κατ' αρχήν μέχρι και την Πέμπτη (9/4) και σε δεύτερο χρόνο μετά τις αργίες των Εορτών. Συνεκτιμώντας, πως το Πάσχα των Καθολικών εορτάζεται αυτή την Κυριακή 12 Απριλίου. Να συνεκτιμηθεί, πως το ΧΑ είναι κλειστό την Παρασκευή (10/4) λόγω των αργιών της Μεγ. Εβδομάδος των Καθολικών.

Με τις ΗΠΑ, ειδικότερα την Νέα Υόρκη, στο επίκεντρο- πλέον- της πανδημίας αλλά και τις 3 μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) να εξακολουθούν να καταβάλλουν βαρύ το τίμημα (κατ΄ αρχήν) σε ανθρώπινες ζωές θα ήταν ουτοπικό να αναζητηθεί χρηματιστηριακή διέξοδος αυτή την εβδομάδα. Και αναφέρομαι στη μείωση της μεταβλητότητας, του βαθμού ανάληψης ρίσκου, ενός διαφαινόμενου "σχηματισμού πυθμένα".

Στις αγορές πετρελαίου η αντίδραση, από τα χαμηλά, ήταν όντως θεαματική, με το αργό WTI στα 28,97$ και το Brent στα 34,83$/βαρέλι.

Στις αγορές μετοχών ο DAX στις 9.525 μονάδες, ο ΜΙΒ στις 16.384 , ο S&P500 στις 2.488 μονάδες, χωρίς ισχυρή ένδειξη πως έχουν καταγραφεί τα "χαμηλά", τουναντίον.

Την Τρίτη στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα φανεί εάν οι ευρωαγορές θα βρεθούν σε κλοιό νέων πιέσεων ή θα επιχειρηθεί να αντιδράσουν υψηλότερα. Προφανώς από την έκβαση του, θα εξαρτηθεί -κατ΄αρχήν- η φορά που θα ακολουθηθεί βραχυπρόθεσμα. Ενδεικτικά, για τον DAX, στηρίξεις έχουν διαμορφωθεί στις 9.450 και 9.150 ενώ αντιστάσεις στις 9.750 και 10.110 μονάδες.

Πιθανό είναι, αύριο Δευτέρα και νωρίς την Τρίτη να επιχειρηθούν κινήσεις προεξόφλησης, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Στα καθ' ημάς η τελευταία εβδομάδα ήταν σχετικά σταθεροποιητική για αρκετά blue chips, αλλά με τις τραπεζικές να "μετρούν" απώλειες. Στις 305,30 ο ΔΤΡ με απώλειες 13,47% συνολικά. Εναντι απωλειών 3,21% για τον ΓΔ, στις 540,74 και 2,63% για τον FTSE25, στις 1.313,42 μονάδες.

Από τα κύρια χαρακτηριστικά η νέα μείωση της αξίας συναλλαγών, στα 57,8 εκατ. οι σταθερές εκροές από τα αμοιβαία- κυρίως μετοχικά εσωτερικού/εξωτερικού και οι επιλεκτικές κινήσεις με γνώμονα και τα οικονομικά αποτελέσματα 2019.

Με συνολικές απώλειες 19 δισ. ευρώ- σε όρους χρηματιστηριακής αξίας -ο Μάρτιος ξεπέρασε κατά πολύ το δραματικό 2μηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2015, διάστημα στο οποίο είχαν χαθεί 7 δισ. Μάλιστα τον Μάρτιο ολοκληρώθηκε το 3μηνο από την αρχή του έτους, που ήταν και το χειρότερο- με 39,09%- από το μακρινό 1999.

Για να έχουμε μία ευρύτερη εικόνα των αγορών, παραπέμπω στα στοιχεία του Μάνου Χατζηδάκη, σύμφωνα με τα οποία το μείον 23,2% είναι το δεύτερο χειρότερο 3μηνο από το τέταρτο του 1987 και το χειρότερο ever στα 124 χρόνια λειτουργίας της Wall Street.

Ορόσημα

Για αυτό επιμένουμε στην εκτίμηση πως η πορεία των αγορών, του ΧΑ θα διαμορφωθεί από νωρίς, με πρώτα ορόσημα αυτά της Δευτέρας και Τρίτης.

Με βάση την στατιστική προσέγγιση ο Απρίλιος είναι ένας κατά βάση θετικός μήνας και ειδικότερα για το ΧΑ, ακόμη και το 2008 ήταν ο μόνος από τους 12 με θετικό πρόσημο. Θα πείτε άλλες συνθήκες τότε, άλλες τώρα με τους ξένους οίκους να υπολογίζουν την ύφεση από λογικά μέχρι θηριώδη ποσοστά.

Σε τελευταίο άρθρο των FT, οι ξένοι οίκοι κάνουν λόγο για deja vu του 2008 και υποβαθμίζουν... εκ των υστέρων, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι, με ορίζοντα (και) προς τις εκλογές στις ΗΠΑ, τον Νοέμβριο.

Για το ΧΑ, οι μέχρι τώρα αναλαμπές αποδίδονται είτε στις χαμηλές τιμές που έχουν διαμορφωθεί και στα περιθώρια ανοδικής διόρθωσης, που αφήνουν είτε σε εκλάμψεις των ξένων αγορών.

Σταθερά με τις εκροές να υπερτερούν των εισροών στο GREK/ETF οι όποιες κινήσεις περιορίζονται σε 1 το πολύ 3 συνεδριάσεις. Εξαρτώνται από την πορεία της αμερικανικής αγοράς και για ακόμη μία εβδομάδα η τιμή υπολείπονταν σημαντικά του ορίου των 6$, ένδειξη πως το "αμερικανικό κεφάλαιο" είναι περισσότερο πωλητής παρά αγοραστής σε ελληνικούς τίτλους. Συνήθως η μεταβολή του "καλαθιού" προηγείται κατά μία συνεδρίαση του ΧΑ.

Στο ΧΑ, οι 515 μονάδες είναι ένα επίπεδο αναφοράς, επιβεβαιώθηκε για στήριξη, θα δούμε από αύριο, έχοντας ως πιο κοντινές στηρίξεις τις 535-530 μονάδες. Και αντίσταση στις 583 μονάδες.

Για τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κυρίως ΟΤΕ και Coca Cola συνέβαλαν στο να μετριασθούν οι απώλειες για τον FTSE25. Στα 11,03 ο ΟΤΕ είχε απώλειες 1,95%, η Coca Cola στα 19,26 με 7% και με την συνδρομή των ΕΛΠΕ (στα 5,44 με 6,25%), Jumbo (στα 13,50 με 6,30%), Aegean (στα 4,26 με 4,16%) διατήρησαν μία μικρή πιθανότητα για αλλαγή τάσης σε long εάν κινηθεί προς τις 1.360 μονάδες.

"Κλειδί" λόγω βαρύτητας στην στάθμιση ο τραπεζικός, με τις 299 στήριξη για τον ΔΤΡ (απώλεια τους οδηγεί προς τις 266 )και κοντινή αντίσταση στις 340 μονάδες.

Την Τρίτη ανακοινώνουν αποτελέσματα η Quest, η Ευρ. Πίστη και η Lamda. Την ίδια μέρα χωρίς τα 0,045 της επιστροφής κεφαλαίου θα είναι σε διαπραγμάτευση η μετοχή της Profile. Την Τετάρτη είναι η έκδοση εντόκων 3μηνης διάρκειας και την Πέμπτη ανακοινώνει αποτελέσματα η ΕΥΔΑΠ.

Θυμίζω, και πάλι την Παρασκευή το ΧΑ είναι κλειστό λόγω του Πάσχα των Καθολικών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v