Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημάδια... ζωής στο Χρηματιστήριο

Σε υψηλότερα επίπεδα, πάνω από τις 600 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με επιταχυνόμενες συναλλαγές παρά το «βαρίδι» από την πτώση άνω του 2% στην Coca Cola. Αλμα για Lamda-ΓΕΚ Τέρνα, μετά τις εξελίξεις για Ελληνικό. Κέρδη για τράπεζες, ΔΕΗ, Μυτιληναίο.

Σημάδια... ζωής στο Χρηματιστήριο

Θέλει τα «καύσιμα» και τις αφορμές της η αγορά. Αυτό φάνηκε, με αφορμή την ανακοίνωση της απόφασης απόρριψης της προσφυγής της Hard Rock για το Ελληνικό, αλλά και των εκτιμήσεων της Société Générale για την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, για να βγουν από τον... λήθαργό τους traders και επενδυτές.

Αν μη τι άλλο, εδώ και σχεδόν μία ώρα, στην αγορά κάτι κινείται, δημιουργείται και πάλι μία στοιχειώδης τάση, επιταχύνεται -συγκριτικά πάντα- η ροή εντολών. Με αποτέλεσμα για τον Γενικό Δείκτη, μετά τη διόρθωσή του έως τις 595 μονάδες, να έχει διαμορφωθεί ανοδική κίνηση λίγο πάνω από τις 600 μονάδες και σε επιλεγμένες μετοχές να πραγματοποιούνται ικανοποιητικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, απερρίφθη από το ΣτΕ η προσφυγή που είχε καταθέσει η Hard Rock για την παραχώρηση άδειας για τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό. Οπερ, ανοίγει ο δρόμος για συνέχιση της διαδικασίας στην οποία είχε παραμείνει η Mohegan Gaming & Entertainment με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Από τα 5,39 στα 5,78 ευρώ η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με αυξανόμενες συναλλαγές από την πλευρά των αγοραστών. Εύλογη η ισχυρή αντίδραση και για τη μετοχή της Lamda Development, από τα 5,51 στα 6 ευρώ, επίσης με σημαντική κινητικότητα.

Εξέλιξη που σε συνδυασμό με τα όσα αναφέρει ο Γιώργος Α. Σαββάκης έδωσαν ώθηση, σταδιακά, και σε άλλες μετοχές του δείκτη, με τη Mytilineos από τα 6,43 να ενισχύεται στα 6,70 ευρώ.

Κινήσεις που οδήγησαν τον FTSE25 προς τις 1.457 μονάδες, με λίγες βοήθειες και από τον τραπεζικό κλάδο.

Ωστόσο το έως μείον 3% για τη μετοχή της Coca Cola στα 21,64 ευρώ είναι που βαραίνει στη διακύμανση του FTSE25, δικαιώνοντας έτσι όσους επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες εισηγμένες/μετοχές και λιγότερο στην πορεία των δεικτών.

Στα 7,95 με αγοραστές ο ΟΠΑΠ, στα 11,72 με πωλητές ο ΟΤΕ, στα 2,548 η ΔΕΗ, στα 6,67 η ΕΥΔΑΠ, στα 4,23 η Aegean.

Η αφύπνιση μέρους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης επηρέασε και όσους ενεργούν στη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία.

Με τον συσχετισμό να αλλάζει και τους αγοραστές να υπερισχύουν σε 48 μετοχές έναντι 36, όπου υπερισχύουν οι πωλητές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v