Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικίνδυνες ισορροπίες στο Χρηματιστήριο

Ακριβώς στις 600 μονάδες προσγειώθηκε το Γενικός Δείκτης με τις συναλλαγές να παραμένουν επίμονα σε χαμηλά επίπεδα. Παράλληλη πτώση για τραπεζικό κλάδο και δεικτοβαρή blue chips. Νέα μεγάλη πτώση για Aegean.

Επικίνδυνες ισορροπίες στο Χρηματιστήριο

Ακροβάτη πάνω σε τεντωμένο σχοινί, θυμίζουν οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου, που προσπαθούν να ισορροπήσουν λίγο πάνω από κρίσιμα ψυχολογικά και τεχνικά επίπεδα, όπως είναι οι 600 μονάδες για τον γενικό δείκτη και οι 300 μονάδες για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών.

Είναι κοινό μυστικό, ότι καθοδική διαφυγή χαμηλότερα από τα παραπάνω όρια, θα φέρει κινήσεις “stop loss” από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις, αυξάνοντας την προσφορά και σπρώχνοντας δείκτες και αποτιμήσεις σε αισθητά χαμηλότερα νούμερα.

Από την άλλη, αυτό που ανησυχεί ακόμα περισσότερο τους ανθρώπους της αγοράς, είναι η εμμονή της καθαρής αξίας συναλλαγών σε τόσο χαμηλά επίπεδα, κάτι που “ψαλιδίζει” τις πιθανότητες ουσιαστικής ανοδικής αντίδρασης, αν σε αυτό συνηγορήσει το κλίμα των διεθνών αγορών.

Ασφαλώς και η επιστροφή της επιφυλακτικότητας έχει τους λόγους της, καθώς είναι κοινή αντίληψη της επενδυτικής κοινότητας ότι τα δύσκολα, τουλάχιστον για τον ιδιωτικό τομέα που μονίμως καλείται να “πληρώσει το μάρμαρο”, είναι μπροστά, καθώς επιχειρήσεις και εργαζόμενοι (όσοι συνεχίσουν να έχουν δουλειές), καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον.

Απόλυτα ενδεικτικές οι χθεσινές δηλώσεις Βακάκη (Jumbo), που μίλησε για την “τέλεια καταιγίδα”, τόνισε ότι “είμαστε στην αρχή του προβλήματος, όχι στο τέλος” και χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά “χαμένη”.

Ευνόητο είναι πως όλα τα παραπάνω θα έχουν τον ανάλογο αντίκτυπο στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, εντείνοντας τον προβληματισμό που επικρατεί στο τραπεζικό ταμπλό, την ώρα που εγχώριες χρηματιστηριακές και ξένοι οίκοι, αναπροσαρμόζουν προς τα κάτω συστάσεις και τιμές – στόχους, για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Από την άλλη και σύμφωνα με τους αναλυτές, οι λίγοι ενεργοί traders θα συνεχίσουν να εστιάζουν στα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται και στις ενημερώσεις των διοικήσεων για τις προοπτικές του 2020, αλλά και στα μηνύματα από τη σημερινή σύνοδο κορυφής.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα για το α΄ τρίμηνο του 2020, Μυτιληναίος και ΕΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης και πολύ περισσότερο στις τελικές δημοπρασίες, οι “sellers” ανέπτυξαν επιθετικότερες πρωτοβουλίες, κλείνοντας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και εννέα μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στο χαμηλό ημέρας (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Παρά την σαφώς καλύτερη εικόνα των διεθνών αγορών, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση έχει βασίσει τον προεκλογικό της αγώνα στην πορεία του NYSE, όλο και περισσότεροι από τους ξένους διαχειριστές δηλώνουν επιφυλακτικοί για το “relief rally” του Απριλίου, επισημαίνοντας την αρνητική παράδοση, για τις αγορές, που χαρακτηρίζει τον τρέχοντα μήνα (“sell in May, and go away).

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των FT, “ο συνδυασμός εκτεταμένων προγραμμάτων αγοράς ομολόγων και αύξησης των δημοσιονομικών δαπανών, έχει βοηθήσει να απορροφηθεί το ‘σοκ’ από το χτύπημα του ιού στην παγκόσμια οικονομία, όμως η προοπτική ενός πιο υπερχρεωμένου χρηματοοικονομικού συστήματος, με ακόμα μεγαλύτερες στρεβλώσεις που ενθαρρύνουν την ψυχολογία αγέλης στις αγορές, δύσκολα θα οδηγήσει σε μια πραγματική και ισχυρή οικονομική ανάταση. Η εντονότερη παρουσία των κεντρικών τραπεζών στις αγορές, περιορίζει επίσης τις προσπάθειες ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, δεδομένης της ευαισθησίας των τιμών των στοιχείων ενεργητικού, ακόμα και σε μια μικρή αύξηση των επιτοκίων”.

“Οι ισολογισμοί της Fed και της ΕΚΤ έχουν ξεπεράσει αυτή τη στιγμή τα $6 τρισ. και τα €5 τρισ. αντίστοιχα. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 13% της παγκόσμιας οικονομίας”, σύμφωνα την “Unigestion”, ενώ αναμένεται το μερίδιο αυτό να αυξηθεί πολύ περισσότερο, καθώς οι φορείς άσκησης πολιτικής θα διατηρούν το κόστος δανεισμού των υπερχρεωμένων κρατών και εταιρειών σε χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα, για να βοηθήσουν σε μια επιστροφή της ανάπτυξης.

Οι επενδυτές φοβούνται τη λεγόμενη νομισματοποίηση του χρέους, δηλαδή την πραγματοποίηση μη βιώσιμων δημοσιονομικών δαπανών με την κάλυψη των κεντρικών τραπεζών. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο χρυσός προβλέπεται να ενισχυθεί και τα νομίσματα να δεχθούν ισχυρές πιέσεις.

Η ταχύτητα με την οποία η αμερικανική αγορά εργασίας πέρασε από την καλύτερη φόρμα των τελευταίων 50 ετών, στη χειρότερη κατάσταση της πρόσφατης ιστορίας των ΗΠΑ, καθιστά δύσκολη οποιαδήποτε σύγκριση για τους στατιστικολόγους του υπουργείου Εργασίας, που εκπονούν τη μηνιαία έκθεση για την ανεργία.

Να σημειωθεί ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπόρεσαν να υποβάλουν αιτήσεις, καθώς τα συστήματα αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στον όγκο, ενώ εξ ίσου πολλοί που δεν δικαιούνται επιδόματα ανεργίας, δεν αποπειράθηκαν καν να ζητήσουν τέτοια επιδόματα.

Σταθεροποιητικών μηνυμάτων συνέχεια από την αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 2,153%.

Από την άλλη, το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,28%, από 0,29% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το δεικτοβαρές τραπεζικό ταμπλό, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όμως η τελική εικόνα δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, για την επικράτηση των “sellers”.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 325,87 (+0,86%) και 315,15 μονάδων (-2,46%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 315,64 (-2,31%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 313,73 (-2,90%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 313,77 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,88%.

Υπενθυμίζεται, για τον εν λόγω δείκτη ότι όσο συνεχίζει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 330 μονάδων, τον απόλυτο έλεγχο της τάσης τον έχουν οι εν δυνάμει πωλητές, ενώ η εικόνα θα επιδεινωθεί έτι περαιτέρω, σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 303 – 300 μονάδων.

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “σε δύο διαφορετικές ταχύτητες θα τρέξουν οι εγγυήσεις που θα ζητήσουν οι τράπεζες στα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ που τρέχει και το Εγγυοδοτικό Ταμείο της Αναπτυξιακής Τράπεζας, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει εντός του επόμενου δεκαημέρου”.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχετικά καλύτερη των τραπεζικών μετοχών, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Viohalco (+0,47%), Lamda Development (+0,73%) και ΕΥΔΑΠ (+0,31%).

Η Lamda Development (+0,73%) ήταν ο μοναδικός τίτλος από το σύνολο του FTSE25, που δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω μετοχή ερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 6,25 ευρώ, προκειμένου να δημιουργηθούν τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 6,90 ευρώ. Ιδιαίτερα αρνητική η εικόνα, όσο ο εν λόγω τίτλος επιμένει σε κλεισίματα χαμηλότερα των 5,86 ευρώ.

“Ντουμπλάρισε” τις ανοδικές συνεδριάσεις η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (+0,31%), έστω και με σχετικά χαμηλές συναλλαγές. Παραμένει πρώτος ανοδικός στόχος τα 7,00 – 7,03 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 6,88 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Η πρώτη σημαντική στήριξη στα 6,33 ευρώ.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι μετοχές της Ευρ. Πίστης (-4,32%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,244576 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,232347 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Τρ. Αττικής (+1,95%), Σπύρου (+1,96%) και Έλαστρον (+1,35%, είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), επιστροφή αγοραστών στην Quest (+0,26%), ενώ ξαφνική αύξηση των συναλλαγών σημειώθηκε στον Παϊρη (-4,65%).

Το ανύπαρκτο “bid” “πλήρωσε” η ΣΙΔΜΑ (-11,82%), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Autohellas (-1,89%), Cenergy (-5,36%) και Μοτοδυναμική (-7,71%), πέντε για την Intralot (-3,97%), έξι για Κορδέλλου (-2,44%) και Πλ. Θράκης (-1,75%), ενώ εννέα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Άβακας (-0,73%).

Υπενθυμίζεται ότι στις 588 και 1413 μονάδες, είναι τα ημερήσια “stop long” για γενικό δείκτη και FTSE25, αντίστοιχα.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής, με κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις και το ενδιαφέρον να είναι στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2020 που θα ανακοινωθούν αύριο”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

“Η σημερινή σύνοδος κορυφής της Ε.Ε., καλείται να μορφοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης με τρόπο που να ενισχύει ουσιαστικά το πακέτο στήριξης για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας στις ευρωπαϊκές οικονομίες, στρέφοντας ευλόγως τα βλέμματα της επενδυτικής κοινότητας προς αυτή. Ο ΓΔ του ελληνικού χρηματιστηρίου απέφυγε, προσώρας, την αναμέτρηση με τις 600 μονάδες, με ανοικτό ωστόσο το ενδεχόμενο να επανέλθει”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 590 μονάδες και αντίστασης οι 620. Η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Η Moody’s θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της την Παρασκευή το απόγευμα, ενώ η Coca Cola HBC και ο Μυτιληναίος θα ανακοινώσουν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου αύριο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Jumbo δήλωσε ότι στόχος είναι η εταιρεία να μην εγγράψει ζημίες φέτος. Όσο αφορά τα μισθώματα, διευκρίνισε ότι για τα 35 περίπου ακίνητα (από τα 80 του συνολικού δικτύου) που είναι ενοικιαζόμενα, οι εμπορικές ρήτρες που είχε συνάψει η εταιρεία επέφεραν αυτόματη προσαρμογή ενοικίου, καθώς σχετίζονται με το τζίρο που πραγματοποιεί κάθε κατάστημα. Το e-shop της εταιρείας στην Ελλάδα διπλασίασε τις πωλήσεις του και αποτελεί πλέον το 5% του συνολικού κύκλου εργασιών. Τέλος, η διοίκηση προανήγγειλε το άνοιγμα online καταστημάτων στην Κύπρο εντός του 2020 και στη Ρουμανία το 2021”, σημειώνει η Merit Sec.

“Σταθερά υποτονική παραμένει η συναλλακτική δραστηριότητα. Ιδιαίτερη βαρύτητα για την βραχυπρόθεσμη τάση αποκτούν τα επίπεδα των 580 μονάδων ΓΔ”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Ο ΓΔ επιβεβαίωσε την αντίσταση στις 645 μονάδες, η οποία και ισχυροποιήθηκε. Εκτιμούμε ότι, οι 645 μονάδες θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς βραχυχρόνια. Από την άλλη πλευρά, εντοπίζουμε βραχυχρόνιο επίπεδο στήριξης στις 585 μονάδες. Σε περίπτωση ανοδικής διάσπασης των 645 μονάδων, ο ΓΔ θα κινηθεί προς τον ΚΜΟ-60 (700 μονάδες), αλλά αυτό δεν είναι το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή. Ο ΔΤΡ από την άλλη πλευρά, κινήθηκε για πέμπτη εβδομάδα εντός του trading range μεταξύ 300 - 380 μονάδων. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι, η ισχύς του trading range έχει αυξηθεί σημαντικά. Επίσης, είναι προφανές πως αποτελεί ένδειξη αδυναμίας το γεγονός ότι ο ΔΤΡ συσσωρεύει, ενώ ο ΓΔ πραγματοποιεί σημαντική ανοδική αντίδραση”, αναφέρει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο χαμηλός τζίρος, δεν εμπόδισε την επιστροφή του ΓΔ προς το κρίσιμο όριο των 600 μονάδων”, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Το σημερινό “μούδιασμα” είναι εμφανές και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, μετά και από τις δυσοίωνες υφεσιακές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Commission για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, με την Ελλάδα να εμφανίζει στην έκθεση τις χειρότερες επιδόσεις, με απώλεια 9,7% του ΑΕΠ.

Τέταρτη εβδομάδα συσσώρευσης του γενικού δείκτη μεταξύ 590 και 645 μονάδων, με την αγορά να παραμένει σε ουδέτερες ζώνες τιμών. Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η ισχυρή βάση των 590 μονάδων διατηρεί την αγορά εκτός κινδύνου, με την απώλεια αυτής να δίνει ξανά σήμα πώλησης και να την οδηγεί σε πρώτη φάση στις 550 μονάδες. Κατοχύρωση των 627 μονάδων του ΓΔ, θα ανοίξει τον δρόμο για τη μεσοπρόθεσμη αντίσταση των 550 - 560 μονάδων.

Αναμενόμενα, η εκτίμηση της συσσώρευσης επικράτησε στον δείκτη τραπεζών, που παραμένει καθηλωμένος για όγδοη εβδομάδα. Τα όρια των 300 και 380 μονάδων της συσσώρευσης έχουν ισχυροποιηθεί, με την διάσπαση αυτών να αναμένεται έντονη κίνηση προς την κατεύθυνση της διάσπασης. Όσο το εύρος τιμών συντηρείται χρονικά, τόσο πιο έντονη θα είναι η κίνηση, όμως προς το παρόν η συνέχιση της συσσώρευσης παραμένει το βασικό σενάριο για τους τραπεζικούς τίτλους.

Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας σε συνδυασμό με την πορεία του ιού, καθιστούν ιδιαίτερα κρίσιμες τις επόμενες εβδομάδες.

“Οι ξένες αγορές ερχόμενες από ένα ιστορικό ράλι, συνεχίζουν να διαμορφώνουν την εγχώρια τάση και καθώς ο μήνας που διανύουμε φημίζεται για την πτωτικότητά του, τα αντανακλαστικά των συμμετεχόντων πρέπει να είναι σε εγρήγορση”, τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες ασιατικές αγορές (αργία στην Ιαπωνία, λόγω τοπικής αργίας).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, μικρά κέρδη στο ξεκίνημα των συναλλαγών στην Wall Street.

Ελεγχόμενες πιέσεις στο ευρώ, σε αρνητικό έδαφος το πετρέλαιο.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον χρυσό, πλάγια κίνηση στο ασήμι, πάνω από τα $9200 το Bitcoin.

Βουτιά 15,6% έκαναν οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας τον Μάρτιο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο από το 1991, όταν ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν πτώση 10,0%.

“Ο όμιλος ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz απέφυγε, για την ώρα, τη χρεοκοπία, καθώς κατέληξε σε συμφωνία με τους πιστωτές για παράταση της προθεσμίας πληρωμής χρέους του μέχρι τις 22/5”, όπως μετέδωσαν οι FT.

Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) της εταιρείας IHS Markit για την ευρωζώνη, βυθίστηκε στις 13,6 μονάδες τον Απρίλιο, από τις 29,7 του Μαρτίου. Είναι το πιο χαμηλό σημείο από τότε που ξεκίνησε τις έρευνες η εταιρεία, το 1998. Το αποτέλεσμα ήταν ελαφρώς καλύτερο από την προκαταρτική εκτίμηση για 13,5 μονάδες.

Κατά 11,2% υποχώρησε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της ευρωζώνης τον Μάρτιο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι λιανικές πωλήσεις ήταν 10,4% χαμηλότερα σε μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, η συρρίκνωση του ΑΕΠ της ΕΕ φέτος αναμένεται να φτάσει το 7,5%, πολύ πιο βαθιά από την οικονομική κρίση του 2009. Στην ευρωζώνη η πτώση του ΑΕΠ αναμένεται κατά 7,7% φέτος, με ανάπτυξη του κατά 6,3% του χρόνου.

Κρίσιμες συνομιλίες με την γερμανική κυβέρνηση κάνει η αεροπορική εταιρεία Lufthansa σχετικά με τους όρους της συμφωνίας διάσωσης, καθώς δίνει μάχη για να αποφύγει την πτώχευση.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, ύφεση 15%, δείκτη χρέους προς ΑΕΠ στο 200% και ανεργία 32% προβλέπει η Capital Economics για την Ελλάδα, ενώ εγείρει ερωτήματα και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Παρά την προοπτική δυναμικής ανάκαμψης στη δραστηριότητα τον επόμενο χρόνο και αρκετά ισχυρής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, η οικονομία εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε επίπεδα χαμηλότερα του 2007, σε ορίζοντα δέκα ετών.

“Η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα χτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία”, εκτιμά η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών, η χώρα θα αντιμετωπίσει ύφεση 9,7%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών - μελών: πάνω από την Ιταλία (9,5%) αλλά και την Ισπανία (9,4%). Λόγω των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για να προστατεύσει την αγορά εργασίας, αναμένεται να αποφευχθούν μεγάλης κλίμακας απολύσεις και χρεοκοπίες, ωστόσο θα μπορούσαν και πάλι να χαθούν περίπου 160.000 θέσεις εργασίας λόγω της κρίσης και το ποσοστό της ανεργίας θα μπορούσε να αυξηθεί στο 20% το 2020. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο περίπου 196% του ΑΕΠ το 2020, για να μειωθεί στο περίπου 183% το 2021, με τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 610,86 (+0,08%) και 601,8 μονάδων (-1,41%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 602,8 (-1,24%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 600,67 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,59%.

Ο τζίρος στα 44,8 εκατ., από τα οποία τα 10,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΒΙΟ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ και ΕΕΕ απέσπασαν το 63% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΛΑΜΔΑ και με το θετικό οι ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΟΛΠ και ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Eurobank, TITC, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Κακή η τελική εικόνα με 22 ανοδικές μετοχές, έναντι 75 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με αξιοσημείωτες πιέσεις και στην αγορά παραγώγων, ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.499 συμβόλαια).

Στα 3.226 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.296 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 577, 492 για τον Μάιο και 855 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.458,25) κινήθηκε μεταξύ 1.458 και 1.482,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (126.000 Viohalco, 13.155 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.597), Alpha Bank (3.342), Πειραιώς (1.064), ΔΕΗ (600), Ελλάκτωρα (411), Εθνική (2.742), ΟΤΕ (232), Μυτιληναίο (113), ΕΕΕ (239), Lamda Development (211), ΓΕΚ (258), ΟΠΑΠ (165).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 35.989, MIG 41.870, Alpha Bank 24.219, Εθνική 16.227.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                                         Name of Issuer             NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.189.774 τεμ., (από 39.343.661 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 18.969.087 τεμ. (18.623.645), ΔΕΗ 5.969.011 τεμ. (5.940.694), Eurobank 60.043.157 τεμ. (59.619.618), ΟΠΑΠ 1.307.593 τεμ. (1.307.593), Εθνική 9.680.738 (9.680.738), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v