Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η εικόνα των blue chips που προτιμώνται στο stock picking

Σε επιμέρους μετοχές καλούνται να εστιάσουν οι επενδυτές, δεδομένων των ρηχών συναλλαγών. Τέλος στους περιορισμούς για τις ανοικτές πωλήσεις την Τρίτη.

ΧΑ: Η εικόνα των blue chips που προτιμώνται στο stock picking

Με 3 αρνητικά και 2 ενθαρρυντικά μηνύματα θα ξεκινήσει η εβδομάδα.

Με την αγορά από επίπεδα χαμηλότερα των 600 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο για δεύτερη φορά χωρίς να εκπροσωπείται στον δείκτη αναφοράς της Morgan Stanley- και σε ιστορικά χαμηλά- και την περίπτωση της MLS- δύο χρόνια μετά το σκάνδαλο Folli Follie/Κουτσολιούτσου να ενισχύει το έλλειμμα αξιοπιστίας του "ρηχού" χρηματιστηρίου μας.

Ωστόσο, παρά την γενικότερα αρνητική εικόνα θα πρέπει να συνεκτιμηθούν στα ενθαρρυντικά, αφ' ενός η καλή πορεία της χώρας αναφορικά με την εξέλιξη των κρουσμάτων, λειτουργώντας έτσι- σε σημαντικό βαθμό- ανασταλτικά σε εισαγόμενες πιέσεις σε αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές. Αφ ετέρου στην εικόνα όπως αυτή διαμορφώνεται για το πρώτο 3μηνο, με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα, καθώς αναδεικνύονται τα αντανακλαστικά που επέδειξαν οι διοικήσεις ισχυρών ομίλων, αλλά και σημαντικών εταιρειών από τη μεσαία κατηγορία. Προφανώς η συνέχεια, το δεύτερο τρίμηνο θα είναι βεβαρημένο ωστόσο το εγχώριο επιχειρείν επέδειξε στην διάρκεια της 10ετούς "ελληνικής κρίσης" πως διαχειρίζεται- σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τις επιπτώσεις.

Στην σταδιακή ενίσχυση των ενθαρρυντικών ενδείξεων θα μπορούσε να συμβάλλουν η προσεκτική επανεκκίνηση κλάδων, δραστηριοτήτων, ενώ και το "άνοιγμα" της λιανικής δεν ήταν τόσο δραματικό όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Σημαντική παράμετρος και καίριο στοίχημα ο τουρισμός, και από αυτή την άποψη όπως σωστά σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης/ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή, η ενημέρωση διαχειριστών και αναλυτών από την διοίκηση της Aegean- το μεσημέρι της Δευτέρας- θα απαντήσει σε πολλά εύλογα ερωτήματα. Πιθανότατα θα παρουσιασθεί και το πλαίσιο στήριξης της εισηγμένης.

Στα 4,80 η μετοχή, έχοντας αντιδράσει από τα χαμηλά των 3,20 ευρώ και αποδίδοντας 3,45% σε εβδομαδιαίο αποτελεί μία σημαντική σηματωρό του κλάδου "βαριά βιομηχανία" της οικονομίας.

Από Τρίτη αίρονται οι περιορισμοί στις ανοιχτές πωλήσεις και τις θέσεις πώλησης στην αγορά παραγώγων. Παράγωγα, που την Παρασκευή, στην λήξη της σειράς Μαΐου σημείωσαν premium και για τον τρέχοντα και τον επόμενο μήνα. Για τον Μάιο για 1.406 ΣΜΕ με premium 1,80% και τον Ιούνιο για 1.421 επίσης με premium 1,38%, συνεκτιμώντας πως στις 19/6 είναι το δεύτερο triple witching του έτους.

Αρκετά θα εξαρτηθούν και από την πορεία του τραπεζικού κλάδου, με τον ΔΤΡ να καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό στις 263,25 μονάδες. Πρόβλημα υπ΄ αριθμόν ένα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια/ανοίγματα με τις όποιες ενέργειες γίνονται για την διαχείριση τους να προσμετρώνται στα θετικά βήματα. Μόνο, που πρέπει να γίνουν...χιλιόμετρα.

Στην δίνη των προβλημάτων του κλάδου προστέθηκε η αφαίρεση των μετοχών Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank από τον MSCI Standard Greece, εξέλιξη αναμενόμενη εν πολλοίς πλην όμως δημιουργεί ροή πωλήσεων και σημαντική μείωση θέσεων από funds. Μένουν δέκα συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης που προφανώς θα χαρακτηρισθούν από τις κινήσεις funds και διαχειριστών στον κλάδο. Συνεκτιμώντας, με ορίζοντα την 22 Ιουνίου, οπότε θα ισχύσουν τα νέα όρια στάθμισης για τις μετοχές του δείκτη. Δεδομένη είναι η αύξηση του συντελεστή "βαρύτητας" για τις Eurobank, ETE, Alpha Bank και Πειραιώς.

Ο κλάδος "μετράει" απώλειες, σχεδόν, 70% από την αρχή του έτους (έναντι 35,28% του ΓΔ και 38,20% του FTSE25 και είναι, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη/Fast Finance αυτός που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά για τους long εάν και εφόσον συντρέξουν λόγοι που θα αφορούν στην διαχείριση των NPLs. Το πρόγραμμα "Ηρακλής", η προοπτική της bad bank από την στιγμή που θα αρχίσουν να λειτουργούν, ουσιαστικά, θα σηματοδοτήσουν την σταδιακή επαναφορά του πολύπαθου κλάδου προς την κανονικότητα.

Την εβδομάδα συνεχίζεται η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, που θα καταστήσει ακόμη πιο σαφή την εικόνα για την αγορά. Ενδεικτικά την Τρίτη, η Fourlis θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία πρώτου τριμήνου καθώς και τα πρώτα μεγέθη επισκεψιμότητας από την επανεκκίνηση των καταστημάτων για την εβδομάδα, που πέρασε. Στα 3,45 η μετοχή της Fourlis, με θετικό πρόσημο 2,83% στην εβδομάδα και 6,65% στο μήνα. Με συνολικές απώλειες 40,41% από την αρχή του έτους.

Την Τρίτη ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης ο ΟΛΠ, με τη μετοχή στα 16,30 ευρώ, με απώλειες 20,25% από την αρχή του έτους. Πλαστικά Κρήτης και ΕΥΑΘ ανακοινώνουν τα μεγέθη 2019, την Παρασκευή. Στα 10,90 με απώλειες 21,58% και στα 3,64 ευρώ, επίσης με απώλειες 24,01% αντίστοιχα.

Παράλληλα, όπως εκτιμά ο Λουκάς Παπαϊωάννου θα έχει συνέχεια η αποτίμηση των αποτελεσμάτων, που ανακοίνωσαν εισηγμένες με τον ΟΤΕ στο επίκεντρο. Αλλά και ΑΔΜΗΕ, Sarantis, ΚΡΙ ΚΡΙ, Mytilineos, TITANC κ.α με τα οικονομικά στοιχεία να διευκολύνουν το stock picking. Στα 12,07 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με άνοδο 7,96% σε εβδομάδα και απόδοση καλύτερη της αγοράς, καθώς έχει υποχωρήσει 15,36% από την αρχή του έτους. Στα 2,13 ο ΑΔΜΗΕ με αντίδραση 4,16% και απώλειες 8,16% από την αρχή του έτους. Στην ενημέρωση της Παρασκευής επιβεβαιώθηκε η συμφωνία με συστημική τράπεζα, για χρηματοδότηση 400-500 εκατ. 10ετούς διάρκειας, με επιτόκιο λίγο πάνω από το 2% για το project Αριάδνη (σύνδεση Κρήτης- Αττικής). Στα 8,27 η Sarantis, με 0,85% σε εβδομαδιαίο και μείον 2,93% για φέτος. Η εταιρεία δίνει μέρισμα 0,167 με την αποκοπή του να έχει γίνει στην συνεδρίαση της Δευτέρας 11 Μαϊου. Φυσιολογική διόρθωση μετά από μία contrarian ανοική κίνηση και με στόχο την καταγραφή νέου ιστορικού υψηλού, πάνω από τα 9,20 ευρώ. Στα 6,50 ευρώ η Mytilineos με στόχο την επαναφορά πάνω από τα 7 ευρώ, στα 10,70 η ΤΙΤΑΝC, στα 4,90 η ΚΡΙ ΚΡΙ.

Τεχνικά, η ευρύτερη περιοχή των 580 μονάδων δείχνει να κρατά σαν στήριξη, απ' όπου επιχειρήθηκε η επαναπροσέγγιση των 600-605 μονάδων. Ανω όριο οι 630 μονάδες, που χωρίς την συνδρομή του τραπεζικού δύσκολα θα διασπασθεί ανοδικά.

Για τον ΔΤΡ αντιστάσεις είναι στις 300 και 327 ενώ μόνο με πειστική υπέρβαση των 363-368 μονάδων αλλάζει σε long η short τάση.

Ενθαρρυντική η κατά 2,6 εκατ. ευρώ ενίσχυση/εισροές των Μετοχικών Εσωτερικού, με τον Κώστα Σιαμπράκο/Meizon, να εστιάζει σε...ψήγματα κινητικότητας που υπό προϋποθέσεις μπορεί να λειτουργήσουν ευνοϊκά για τα Αμοιβαία Κεφάλαια.

Στα 6,612 δισ. η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων, με τα Μετοχικά Διεθνών Αγορών να έχουν (μεσοσταθμικά) θετική απόδοση 1,80% έναντι απωλειών των αντίστοιχων εσωτερικού.

Σε γενικές γραμμές η τεχνικότητα των δεικτών, δίνει μικρό προβάδισμα στους long, ενώ σε ενδεχόμενο θετικό "κλείσιμο" πάνω από τις 610 μονάδες θα ενεργοποιούνταν σήμα αγορών.

Στις διεθνείς αγορές η τάση θα εξαρτηθεί ανάλογα και με την πορεία του S&P 500. Στις 2.863,70 μονάδες, με απώλειες 2,27% σε εβδομάδα και 11,36% από αρχή έτους. Το stop, λόγω του ενδοσυνεδριακού χαμηλού της Πέμπτης έχει χαμηλώσει στις 2.766 με τις 2.800 κύρια στήριξη. Στις 2.950 η κύρια αντίσταση, υπέρβαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει προς τις 3.060 μον. Σε αυτό το ενδεχόμενο οι 2.990 μονάδες είναι μία περιοχή που χρήζει προσοχής.

Στις 31,89 μονάδες ο δείκτης VIX σε μικρή διόρθωση, μετά την Παρασκευή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v