Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η αντίδραση βρήκε... τοίχο στις 600 μονάδες

Θετικό, αλλά μακριά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό ήταν το κλείσιμο της συνεδρίασης. Κέρδη για Aegean, ΓΕΚ Τέρνα και Alpha Bank, ρευστοποιήσεις σε Ελλάκτωρ και Motor Oil. Εβδομαδιαία πτώση 12% στις τράπεζες.

ΧΑ: Η αντίδραση βρήκε... τοίχο στις 600 μονάδες

Το χθεσινό εντυπωσιακό θετικό γύρισμα των δεικτών της Wall Street με κλείσιμο κοντά στα υψηλά ημέρας και η αντίδραση που έβγαλαν σήμερα οι κύριοι ευρωπαϊκοί δείκτες, έστω και αν την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές υποχωρούν από τα υψηλά ημέρας, έδωσαν την αφορμή ανοδικής αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, στο “καταπιεσμένο” ελληνικό χρηματιστήριο, ο τραπεζικός δείκτης του οποίου ερχόταν από νέα ιστορικά χαμηλά, όμως η ολοκλήρωση των συναλλαγών, βρήκε δείκτες και επιμέρους μετοχές, σαφώς πιο χαμηλά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, ενώ σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, παρέμεινε η καθαρή αξία συναλλαγών.

Πιο συγκεκριμένα, δύο όψεων και ταχυτήτων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., όπου τα υψηλά ημέρας κατεγράφησαν πριν τις 13.45 και την λήξη των συμβολαίων Μαϊου στην αγορά παραγώγων, εξυπηρετώντας τους λίγους που είχαν απομείνει με “long” θέσεις στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ από εκεί και πέρα ακολούθησε σημαντική διάβρωση των αρχικών κερδών.

Να σημειωθεί ότι στα ενδοσυνεδριακά υψηλά ο γενικός δείκτης βρέθηκε οριακά ψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, ενώ στο ταμπλό του FTSE25 το σύνολο των θεωρούμενων δεικτοβαρών μετοχών ήταν με θετικό πρόσημο, εικόνα που άλλαξε αισθητά στη συνέχεια.

Έτσι ο ΓΔ συμπλήρωσε και πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση με κλεισίματα χαμηλότερα των 600 μονάδων, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία των δεικτοβαρών τίτλων, να ωθήσουν τους βασικούς δείκτες προς υψηλότερα επίπεδα.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται τα αποκαρδιωτικά μακροοικονομικά στοιχεία, που αναγκάζουν όλο και περισσότερους από τους ξένους οίκους να εκτιμούν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν, εκ νέου, τις αγορές ομολόγων τον επόμενο μήνα.

Μένοντας στα ομόλογα, παρατηρείται νέα μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 2,013%.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική για τον γενικό δείκτη, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,79%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωσε απώλειες 11,84%.

Από την αρχή του χρόνου, ο γενικός δείκτης υποχωρεί κατά 35,28% και ο τραπεζικός δείκτης κατά 69,18%.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν σήμερα οι μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής και Πειραιώς, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της Eurobank.

Όλες ανεξαιρέτως οι παραπάνω μετοχές, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές, αισθητά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank (+3,08%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,5548 ευρώ (+6,69%), της Εθνικής (+1,50%) μέχρι τα 1,025 ευρώ (+6,59%), της Eurobank (+1,27%) μέχρι τα 0,298 ευρώ (+5,30%) και της Πειραιώς (+0,62%) μέχρι τα 1,102 ευρώ (+4,60%).

Εάν οι αγοραστές συνεχίσουν να δηλώνουν παρόντες, σενάριο με υψηλό βαθμό δυσκολίας, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται για την Alpha Bank στα 0,648 – 0,684 ευρώ, για την Εθνική στα 1,18 και 1,31 ευρώ, για την Eurobank στα 0,3682 ευρώ και για την Πειραιώς στα 1,28 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 282,5 μονάδες (+5,40%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 276,18 (+3,04%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 272,81 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,78%.

Υπενθυμίζεται ότι το “stop short” για τον εν λόγω δείκτη, ενεργοποιείται με κλείσιμο υψηλότερα των 364 μονάδων.

Μένοντας στον κλάδο, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκαν να προσφύγουν οι ελληνικές τράπεζες τον Απρίλιο, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες ρευστότητας. Εντός του συγκεκριμένου μήνα, όπως προκύπτει από τη μηνιαία λογιστική κατάσταση της τράπεζας, δανείστηκαν από την ΕΚΤ 9,2 δισ. ευρώ. Έτσι η συνολική τους εξάρτηση από τη ρευστότητα που προσφέρει το ευρωσύστημα έφθασε στο τέλος Απριλίου στα 21,5 δισ. ευρώ, από 12,35 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο και 7,6 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο.

Αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για την ένταξη στο πρόγραμμα “Ηρακλής” και της τρίτης τιτλοποίησης “Cairo” υπέβαλε η Eurobank, έχοντας προηγουμένως εκπληρώσει τις σχετικές προϋποθέσεις. Το “Cairo III” αφορά στην παροχή εγγύησης από το ελληνικό δημόσιο για ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας €754 εκατ.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου η τελική εικόνα είναι σημαντικά χειρότερη τη ενδοσυνεδριακής, με αρνητική ημερήσια μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΔΕΗ (-0,41%), Ελλάκτωρ (-3,55%), Ελ. Πετρέλαια (-0,87%), Motor Oil (-2,26%), Jumbo (-0,07%), TITC (-1,29%), Σαράντης (-0,12%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Μυτιληναίος.

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της TITC (-1,29%), που σήμερα ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και στο χαμηλό ημέρας. Φαίνεται ότι η επικείμενη έξοδος από τον MSCI Greece Standard δρα καταλυτικά για την μετοχή που συμπλήρωσε και τρία κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 11,00 ευρώ. Στα 10,50 και 9,70 ευρώ οι επόμενες στηρίξεις, στα 12,70 ευρώ το ημερήσιο “stop short”.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο της Αεροπορίας Αιγαίου (+5,73%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στον απόηχο της είδησης σύμφωνα με την οποία “από τις 18 Μαΐου θα προχωρήσει σε ένα πρώτο βήμα ενίσχυσης συχνοτήτων προς Ηράκλειο, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και κατόπιν από 25 Μαΐου προς Ρόδο, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και τους υπόλοιπους προορισμούς του δικτύου εσωτερικού. Επίσης, σταδιακά μέχρι τα τέλη Μαΐου, θα προχωρήσει και στην επανέναρξη διασύνδεσης με μερικούς βασικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς”. Το ημερήσιο “stop short” στα 6,10 ευρώ, αλλά με πτωτικές τάσεις και ενδιάμεση αντίσταση στα 5,50 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σε μικρή μείωση της “short” θέσης του στη ΔΕΗ προχώρησε το fund Lansdowne, με το άνοιγμα νέων θέσεων να παραμένει σε αναστολή έως τις 18 Μαΐου 2020.

Ειδικότερα, η αρνητική καθαρή θέση του Lansdowne στη ΔΕΗ υποχώρησε στο 1,70%, από 1,72%.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αντίδραση μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Quest (+4,03%), Unibios (+5,6%), Space (+4,01%), Σπύρου (+5,88%) και ΚΛΜ (+3,89%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για την Autohellas (-1,27%), ενώ συνεχίζεται η “ανηφόρα” για την Κρέκα (+14%).

Αξιοπρόσεκτη η ανοδική αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά των 0,35 ευρώ (κλείσιμο 6/5) για την Fieratex (+8,13%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Μουζάκη (+2,37%), ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στην Forthnet (+7,14%), ενώ συνεχίζεται η πλάγια κίνηση στην Mevaco (+3,55%).

Υπενθυμίζεται ότι το ημερήσιο “stop short” ενεργοποιείται με κλείσιμο υψηλότερα των 612 μονάδων για τον γενικό δείκτη και υψηλότερα των 1565 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στ. Κοτζαμάνη, “στενεύει το ‘μαρκάρισμα’ των ελεγκτικών αρχών προς τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών και προς τους ορκωτούς ελεγκτές, προκειμένου να υπάρξουν περισσότερο αξιόπιστες λογιστικές καταστάσεις και να μην ασχολείται η αγορά κάθε τόσο με περιπτώσεις που προκαλούν το επενδυτικό κοινό και οδηγούν τους μετόχους και τους ομολογιούχους σε βαρύτατες απώλειες”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ιδίου, “ταχύτατες εξελίξεις δρομολογούνται στην υπόθεση των ομολόγων της MLS, καθώς αυτά απειλούνται με default, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη βορειοελλαδίτικη εταιρεία”.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Μία ήπια αντίδραση ήταν το βασικό σενάριο για σήμερα, ενώ οι αναμενόμενες εκροές λόγω MSCI θα διατηρήσουν τη μεταβλητότητα στο χρηματοπιστωτικό κλάδο”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

“Το κλίμα αναμονής ενόψει του rebalancing στο τέλος του μήνα, με τις παρεπόμενες εκροές από ελληνικούς τίτλους δεν επιτρέπει, για την ώρα, την ανάπτυξη αισιόδοξων σεναρίων. Το κλίμα αυτό επιτείνεται από την εδραίωση της εκτίμησης περί υπερτίμησης των δεικτών στη Wall Street, αλλά και το κλίμα αναβλητικότητας στην Ε.Ε. σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι, η διατήρηση του ΓΔ του ελληνικού χρηματιστηρίου πάνω από την κρίσιμη στήριξη των 582 μονάδων, συνιστά ένα ικανοποιητικό σενάριο για τις επόμενες ημέρες”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει υποτονική και αρκετά χαμηλότερα από τους μέσους όρους της περιόδου. Επισημαίνεται το χθεσινό ανοδικό γύρισμα του S&P 500, αλλά η συνέχεια θα εξαρτηθεί και από τα στοιχεία για το ΑΕΠ Α΄ τριμήνου (preliminary) της Ευρωζώνης (εκτίμηση στο -3,3% σε ετήσια βάση και -3,8% σε τριμηνιαία βάση), αλλά και τις λιανικές πωλήσεις μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ. Δεν αλλάζουμε την αμυντική επενδυτική στρατηγική μας”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 580 μονάδες και αντίστασης οι 603 (ΚΜΟ 20). Πολύ καλά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του ΟΤΕ, όπως αναμενόταν, με αύξηση σε όλες τις γραμμές, των ελεύθερων ταμειακών ροών και μείωση του καθαρού δανεισμού. Η αύξηση στον κύκλο εργασιών προήλθε τόσο από την Ελλάδα (+1,4% σε ετήσια βάση) όσο και από την Ρουμανία (+9,5% σε ετήσια βάση). Η διοίκηση ανακοίνωσε ότι παραμένει ο στόχος της πολιτικής αμοιβών μετόχων το 2020 στα €400 εκατ., με προτεινόμενο μέρισμα ανά μετοχή €0,55. Τέλος, επανέλαβε ότι αναμένει για το 2020, προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία €600 εκατ., προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές €610 εκατ. και ελεύθερες ταμειακές ροές €350 εκατ., προχωρώντας σε αυστηρά μέτρα περιορισμού του κόστους σε όλους τους τομείς. Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων για την Κρι Κρι. Στα θετικά η μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών, των λειτουργικών και των καθαρών κερδών, καθώς και η μικρή μόχλευση του ισολογισμού. Στα αρνητικά η αρνητική παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών, λόγω χαμηλότερων λειτουργικών ταμειακών ροών και της αύξησης των επενδύσεων. Το ΔΣ θα προτείνει στην γ.σ. των μετόχων την διανομή μικτού μερίσματος ύψους €0,18/μετοχή”, αναφέρει η Merit Sec.

“Ξανανοίγει η οικονομία, αλλά υπό αυστηρούς όρους και προδιαγραφές”, επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Όλοι περιμένουν να δουν πως θα καταφέρουν οι επιχειρήσεις να δουλέψουν στο νέο ασφυκτικό πλαίσιο και πως η λειτουργία τους θα επηρεάσει το Ρο-μηδέν, που όλοι ξέρουμε πλέον ότι αν ανέβει πολύ, θα ξαναμείνουμε σπίτι.

Το χρηματιστήριο τις τελευταίες δύο βδομάδες έχει εγκλωβιστεί σε ένα στενό εύρος διακύμανσης, με χαμηλό τις 580 μονάδες του γενικού δείκτη τιμών και υψηλό τις 615 περίπου μονάδες.

Παρόλα αυτά, έχουμε ένα νέο “κατόρθωμα” των τραπεζικών μετοχών που καταγράψαν νέα ιστορικά χαμηλά, που δεν τα είχαμε δει ούτε όταν επαπειλείτο το κλείσιμο και η κρατικοποίηση των τραπεζών. Δεν τα είχαμε δει ούτε όταν ο Γενικός Δείκτης είχε φτάσει τις 440 μονάδες το 2016.

Από την άλλη, αρκετές μετοχές καταγράφουν υψηλές τιμές σε σχέση με τα χαμηλά που είχαν στην αρχή της κρίσης, καθώς οι επενδυτές κατάλαβαν πως θα υπάρξουν και κλάδοι που θα ωφεληθούν, ή τουλάχιστον δεν θα επηρεαστούν δραματικά από την κρίση.

Τέτοιοι κλάδοι είναι εταιρείες που ασχολήθηκαν άμεσα με την κατασκευή προϊόντων που έγιναν δημοφιλή στην κρίση, η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες, οι κατασκευές και η ενέργεια.

Στα αρνητικά της περιόδου πρέπει να καταγραφεί και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την MLS.

Στη διεθνή οικονομία η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον το πρόβλημα, αλλά μάλλον μέρος της λύσης και βρίσκεται σε συμμαχία με πολλούς ισχυρούς της Ευρώπης. Όμως το ευρωομόλογο απορρίφθηκε και οι “ad hoc” λύσεις είναι πάλι στο προσκήνιο.

Διεθνώς οι κινήσεις δεν είναι ιδιαίτερα πιο έξυπνες από τις ευρωπαϊκές και κανείς δεν ξέρει πραγματικά πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Στα θετικά πρέπει να καταγράψουμε πως η παγκοσμιοποίηση καλά κρατεί και οι κρίσεις δεν εντείνονται σε επίπεδο που να φτάσουμε σε ρήξη. Επίσης θετικό είναι πως από δεκάδες πηγές εξαγγέλλεται πως η θεραπεία και το εμβόλιο για τον ιό είναι έτοιμα και σύντομα (σε μήνες) θα μπουν σε παραγωγή.

Βρισκόμαστε ακόμα στο επίκεντρο της κρίσης, με τον τουρισμό να έχει πρόβλημα και τις τράπεζες αδύνατες.

“Χρηματιστηριακά, οι 580 μονάδες του Γενικού Δείκτη φαίνεται να έχουν δημιουργήσει δυνατή στήριξη που ελπίζουμε να μην διασπαστεί. Η επαναλειτουργία των ανοικτών πωλήσεων, εφόσον υλοποιηθεί, ίσως δώσει το κίνητρο σε κάποιους να ανεβάσουν τις τιμές για να κτίσουν θέσεις ‘short’. Το βλέμμα μας είναι πάντα στα ξένα χρηματιστήρια και στις εξελίξεις στο μέτωπο της ιατρικής”, τονίζει ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

“Η διαγραφή των τριών συστημικών τραπεζών και της TITC από τον MSCI Greece Standard, καθώς και τα αποτελέσματα των εταιρειών απασχόλησαν το ενδιαφέρον της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας, ξεφεύγοντας λίγο από την ειδησεογραφία του κορωνοιού”, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η καλή πορεία που παρατηρείται στην Ελλάδα, αναφορικά με την εξέλιξη των κρουσμάτων της πανδημίας, έχει λειτουργήσει ανασταλτικά στις εισαγόμενες πιέσεις και τον περιορισμό της μεταβλητότητας σε σημαντικό αριθμό δεικτοβαρών μετοχών. Εξαίρεση σε αυτή την σχετικά αισιόδοξη εικόνα αποτελεί ο τραπεζικό κλάδος, ο οποίος για δεύτερη φορά μετά το 2018 θα βρεθεί χωρίς εκπρόσωπο στο δείκτη αναφοράς της Morgan Stanley.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε ακραία μεταβλητότητα, όπως ακριβώς είχε γίνει και το Νοέμβριο του 2018, καθώς το μέγεθος των εκροών σε σχέση με τα συναλλακτικά δεδομένα της αγοράς, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αμελητέο.

Παρόλα αυτά επειδή οι αγορές τείνουν σε κάθε επανάληψη ενός “ειδικού” φαινομένου, να προεξοφλούν πιο γρήγορα τις εξελίξεις, φαίνεται να έχει υπάρξει σε δεύτερο χρόνο αναχαίτιση της προσφοράς, ίσως όχι στο βαθμό που να μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει κλειδώσει η αναδιάρθρωση με προσυμφωνημένες συναλλαγές, αλλά πάντως σε μια κλίμακα που να θεωρείται ελεγχόμενη για τις εμπλεκόμενες μετοχές.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει κυρίως από την συνεδρίαση της Πέμπτης και όχι τόσο από την ανοδική αντίδραση της Παρασκευής, όπου τα αντανακλαστικά στα νέα ιστορικά χαμηλά του τραπεζικού δείκτη λειτουργήσαν, παρά την έντονη υποχώρηση που παρατηρήθηκε στις ξένες αγορές. Υπολείπονται ακόμα 10 συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση των αναδιαρθρώσεων, οι οποίες θα συνεχίσουν να έχουν βαρύνουσα σημασία στην διαμόρφωση του κλίματος.

Κατά τα άλλα τα μηνύματα από τα αποτελέσματα χρήσης και τριμήνου που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε μπορούν να θεωρηθούν ενθαρρυντικά, καθώς οι διοικήσεις των εισηγμένων έδειξαν αντανακλαστικά στην διαχείριση των πρώτων δύσκολων εβδομάδων της πανδημίας. ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΚΡΙ – ΚΡΙ άφησαν καλές εντυπώσεις στην πρώτη ανάγνωση, οι οποίες συνεχίστηκαν και στις τηλεδιασκέψεις που ακολούθησαν, καλύτερα των αναμενομένων ήταν τα οργανικά αποτελέσματα των Ελληνικών Πετρελαίων ενώ η TITC δείχνει να περιορίζει τον αντίκτυπο της πανδημίας στο τετράμηνο.

Τέλος, η γενική αίσθηση από το άνοιγμα των μαγαζιών του λιανικού εμπορίου την εβδομάδα που πέρασε είναι ικανοποιητική, καθώς σε πολλές περιπτώσεις παρατηρήθηκε υπερδιπλάσια αύξηση, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, απόρροια της δίμηνης παύσης λειτουργίας κλάδων που δεν είχαν ικανή παρουσία σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες πωλήσεων, ή οργανωμένο δίκτυο διανομής στο σπίτι.

Ο γενικός δείκτης κράτησε την περιοχή στήριξης των 580 μονάδων, από την οποία επιχείρησε την επαναπροσέγγιση των 600 μονάδων. Με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο είναι δύσκολη η ανάβαση προς τις 650 μονάδες, ωστόσο οι πιέσεις φαίνεται να μην βρίσκουν πρόθυμους πωλητές, που θα έδιναν νέα δυναμική στην πτώση.

Με την ανάλωση χρόνου στο εύρος τιμών 620 – 580 ο γενικός δείκτης έχει καταφέρει να συμπιέσει την απόσταση από τους μεσοχρόνιους κινητούς μέσους, θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα για να αντιστρέψει την τάση σε ανοδική. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται ένα θετικό κλείσιμο πάνω από τις 610 μονάδες, ενώ για τον MACD η απόσταση αυτή είναι ακόμα πιο κοντά, αφού αρκεί μια ανοδική συνεδρίαση την Δευτέρα για να ενεργοποιηθεί ένα σήμα αγορών.

Οι ταλαντωτές παραμένουν στην απόλυτη ουδετερότητα, εκφράζοντας και μια αμηχανία ως προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της συσσώρευσης, που συμπληρώνει πλέον ένα ημερολογιακό μήνα.

Συμπερασματικά κλείνουμε υπέρ των αγοραστών για το κοντινό μέλλον και εκτιμούμε ότι η λύση της συσσώρευσης θα κριθεί στην περιοχή των 630 μονάδων, που είναι και η άμεση βραχυπρόθεσμη αντίσταση.

Με μια τηλεδιάσκεψη που σίγουρα θα λύσει πολλές απορίες ξεκινάει η ερχόμενη εβδομάδα. Η Αεροπορία Αιγαίου θα ενημερώσει αναλυτές και διαχειριστές την Δευτέρα το μεσημέρι για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα οικονομικά της μεγέθη, αλλά και τις δράσεις περιορισμού, ή μετριασμού των αρνητικών επιδράσεων στην ρευστότητα του ομίλου.

Την Τρίτη 19 Μαΐου, εκτός από την παρουσίαση για τα αποτελέσματα χρήσης του ΟΛΠ, η Fourlis θα δώσει στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, καθώς και τα πρώτα νούμερα επισκεψιμότητας από την επανεκκίνηση των καταστημάτων την εβδομάδα που πέρασε, στην τηλεδιάσκεψη που ακολουθεί την επόμενη ημέρα.

Επιστρέφοντας στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων χρήσης στις 22/5 αναμένονται τα αποτελέσματα από Πλαστικά Κρήτης και ΕΥΑΘ.

“Την ερχόμενη Τρίτη αίρονται οι περιορισμοί στις ανοικτές πωλήσεις και τις θέσεις πώλησης στην αγορά παραγώγων”, επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες ασιατικές αγορές.

Διάθεση ανοδικής αντίδρασης στην Ευρώπη, νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων, στις πρώτες ώρες συναλλαγών στο NYSE.

Οριακά κέρδη για το ευρώ, προς υψηλότερα επίπεδα το πετρέλαιο.

“Η προσφορά αργού πετρελαίου αναμένεται να υποχωρήσει σε χαμηλό εννιά ετών αυτόν τον μήνα”, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Ειδικότερα, σε έκθεση που δημοσίευσε ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι προβλέπει ότι “η παραγωγή θα υποχωρήσει τον Μάιο κατά 12 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μετά τις περικοπές από τις χώρες του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία.

H συνολική προσφορά αναμένεται να διαμορφωθεί στα 88 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Μάιο”.

Κέρδη για τον χρυσό, σαφώς μεγαλύτερα για το ασήμι, προς τα $9500 διορθώνει το Bitcoin.

Ανοδικά για πρώτη φορά φέτος κινήθηκε η κινεζική βιομηχανική παραγωγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε κατά 3,9% τον Απρίλιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, περισσότερο από το 1,5% που ανέμεναν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ετήσια μείωση 12,3% στα 197,7 και πλέον δισεκατομμύρια γουάν (περίπου $27,8 δισ.) κατέγραψαν τα έσοδα στο δημοτικό προϋπολογισμό του Πεκίνου το πρώτο τετράμηνο του 2020, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία.

Κατά 1,9% υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσει κατά 1,8%.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,2% το πρώτο τρίμηνο, που είναι η μεγαλύτερη τριμηνιαία της μείωση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009. Σε ετήσια βάση, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της γερμανικής οικονομίας μειώθηκε κατά 2,3% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της Destatis. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν το ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 2,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 2% σε ετήσια βάση σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.

“Οι περισσότερες προβλέψεις εκτιμούν ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10% το δεύτερο τρίμηνο, αλλά το ακριβές μέγεθος της βουτιάς εξαρτάται εν μέρει από τη χαλάρωση των περιορισμών”, σημειώνει ο αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, Albert Braakmann.

Ιστορική βουτιά 3,8% σημείωσε το ΑΕΠ της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, η πτώση ήταν 3,2%. Η τριμηνιαία υποχώρηση ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ενώ σε ετήσια βάση ανέμεναν ελαφρώς μεγαλύτερη, κατά 3,3%.

Τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 16,4% τον περασμένο μήνα. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα σημειώσουν πτώση 12,3%, μετά από βουτιά 8,3% τον Μάρτιο.

Υψηλότερα κινήθηκε ο δείκτης Empire State τον Μάιο, μετά το ιστορικό χαμηλό που κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα. Όπως ανακοίνωσε η Fed της Νέας Υόρκης, ο δείκτης που καταγράφει τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης σημείωσε άνοδο 29,7 μονάδων, στο -48,5, από το ιστορικό χαμηλό του -78,2 τον Απρίλιο.

Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ βούτηξε 11,2% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Fed. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής. Η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε 13,7%, σημειώνοντας, επίσης, τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “υστέρηση 1,3 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους εμφανίζουν τα καθαρά φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού και επιμέρους τον Απρίλιο, η πτώση περιορίστηκε σε μόλις 17,2% έναντι του στόχου. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο, οι καθαρές εισπράξεις ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 3,4 δισ. ευρώ, με την τελευταία μέρα του μήνα να μπαίνουν στα ταμεία του δημοσίου 705 εκατ. ευρώ, όταν ο ημερήσιος στόχος αφορούσε σε εισπράξεις 354 εκατ. ευρώ. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι η σχετικά καλή πορεία των εσόδων, δεδομένου ότι η οικονομία ήταν σε κατάσταση lockdown, συνδέεται με την παροχή έκπτωσης 25% στην έγκαιρη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων και κυρίως του ΦΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορολογικές εκπτώσεις ολοκληρώθηκαν και στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου δεν περιλαμβάνεται η επανάληψή τους, ενώ σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεν εξετάζονται σενάρια έκπτωσης στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ”.

Η MLS ανακοίνωσε ότι στις 13/5/2020, η ICAP προχώρησε σε απόσυρση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της εταιρείας MLS INNOVATION INC, κατόπιν της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (13/5/2020), για αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής και των ομολόγων της εταιρείας.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 601,10 μονάδες (+2,21%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 596,33 (+1,40%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 593,26 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,87%.

Ο τζίρος στα 52,6 εκατ., από τα οποία τα 11,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απέσπασαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25 δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΑΔΜΗΕ και στο χαμηλό οι Εθνική, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, TITC, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.

Οριακά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 61 ανοδικές μετοχές, έναντι 42 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

----ΧΠΑ

Με συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης, ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην αγορά παραγώγων (συνοδεύτηκε από την λήξη των συμβολαίων Μαϊου), ενώ αυξήθηκε ο όγκος συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και υποχώρησε αισθητά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.976 συμβόλαια).

Στα 2.394 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 1.634 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.947, 1.406 για τον Μάιο, 1.421 για τον Ιούνιο και 120 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 1.418) κινήθηκε μεταξύ 1.413,5 και 1.434 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.268 TITC, 14.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.375), Alpha Bank (2.618), Πειραιώς (879), ΔΕΗ (203), Ελλάκτωρα (351), Εθνική (3.233), MIG (841), Μυτιληναίο (220), ΟΤΕ (211), ΕΧΑΕ (745), ΑΔΜΗΕ (332), ΓΕΚ (225), ΟΠΑΠ (144), Lamda Development (132).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 47.808, MIG 40.366, Alpha Bank 25.389, Εθνική 17.775.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                 Name of Issuer                    NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,70%

 

2020-05-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.337.395 τεμ., (από 56.117.395 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 19.167.667 τεμ. (18.117.382), ΔΕΗ 5.959.211 τεμ. (5.959.211), Eurobank 66.820.222 τεμ. (62.820.222), ΟΠΑΠ 1.307.593 τεμ. (1.307.593), Εθνική 13.080.738 (9.680.738), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v