Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα εφόδια για να συνεχιστεί η αντίδραση τραπεζών-blue chips

Το θετικό μομέντουμ στις διεθνείς αγορές κεφαλαιοποιεί το Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να εστιάζουν σε συγκεκριμένες μετοχές που έχουν ή... κρύβουν ειδήσεις. Οδηγός στις τελευταίες συνεδριάσεις και τα οικονομικά αποτελέσματα.

ΧΑ: Τα εφόδια για να συνεχιστεί η αντίδραση τραπεζών-blue chips

Ανόδου συνέχεια στη Wall Street, με το βλέμμα στην οικονομία και... παραβλέποντας τον σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων από την Covid-19 και τις ταραχές που έχουν φτάσει μέχρι την καρδιά της Νέας Υόρκης.

Ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους traders στη Φρανκφούρτη να υπερκαλύπτουν τη «διαφυγούσα» αντίδραση της Δευτέρας και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι long, με «κέρασμα» από την Coca Cola, κατήγαγαν ακόμη μία νίκη σε βάρος των short.

Σταθερά χαμηλότερα των 30 μονάδων ο VIX/CBOE αποτυπώνει τη σταθερά αυξημένη διάθεση για ανάληψη και έκθεση στο επενδυτικό ρίσκο, με την τεράστια υπερβάλλουσα ρευστότητα να αποτελεί το κύριο καύσιμο μιας ανόδου που για πολλούς δείχνει παράλογη, με όρους πραγματικής οικονομίας και προεξοφλούμενης πρωτοφανούς ύφεσης. Και όμως, στις 3.080,80 μονάδες ο S&P500 συνεχίζει να δίνει τον ρυθμό στις όπου γης αγορές, χρηματιστήρια.

Σε αυτό το περιβάλλον στο ελληνικό χρηματιστήριο, με σημαντικές αγορές ενισχύθηκαν μετοχές-σηματωροί, την ώρα που σε άλλες γινόταν μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων και σε άλλες ενεργοποιούνταν νέοι αγοραστές. Στα 82,171 εκατ. ο τζίρος, με συναλλαγές 72,629 μετοχών. Με τον Γενικό Δείκτη στις 670,97 (1,92%), τον Δείκτη Τραπεζών στις 341,57 (1,90%) και τον FTSE25 με 2,35% να υπεραποδίδει και να διαμορφώνεται στις 1.616,80 μονάδες.

Καθοριστικός ο ρόλος της Coca Cola (με 3,34% στα 23,52 ευρώ) στη χθεσινή αντίδραση αλλά σημαντική η συνδρομή επενδυτικών δυνάμεων που οδήγησαν υψηλότερα τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (με 6,41% στα 6,81 ευρώ), Viohalco (με 5,04% στα 2,50 ευρώ), ΟΠΑΠ (με 4,45% στα 8,80 ευρώ), Lamda Development (με 4,43% στα 6,37 ευρώ), ΤΙΤΑΝ (με 4,46% στα 11,70 ευρώ). Ενδεικτικό το ότι σε μόλις 3 μετοχές, Πειραιώς, Sarantis, Motor Oil, επικράτησαν οι πωλητές, αλλά με τις δύο τελευταίες σε εμφανή long τάση.

Οι επιχειρηματικές εξελίξεις, οι συμφωνίες και τα οικονομικά αποτελέσματα διαμορφώνουν τάση και αυτό επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ ήταν στο επίκεντρο. Σήμερα είναι η σειρά της Motor Oil, με τη μετοχή να έχει διαγράψει θεαματική κίνηση από τα χαμηλά Μαρτίου, των 8,60 ευρώ, μέχρι τις παρυφές των 16 ευρώ.

Κινητικότητα και στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, όπου ξεχωρίζουν μετοχές εταιρειών με σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Πιο αντιπροσωπευτική περίπτωση η ΚΡΙ-ΚΡΙ, που μετά την ανακοίνωση καλών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου αντέδρασε με νέα άνοδο και καταγραφή νέων ιστορικά υψηλών στα 5,84 ευρώ με άλμα 6,18% και αποτίμηση, πλέον, πολύ κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.

Με ισχυρές άμυνες μέχρι τις 660, οι αγοραστές θα επιδιώξουν να διασφαλίσουν τα κεκτημένα, γνωρίζοντας πως απαραίτητη προϋπόθεση για πειστική υπέρβαση των 680 μονάδων σε κλείσιμο είναι άλλες 1-3 συνεδριάσεις με συναλλαγές μεγαλύτερες των 75-80 εκατ. ευρώ.

Στα υπόψη τους και το κρίσιμο Δ.Σ. της ΕΚΤ, με αρκετούς ξένους να προεξοφλούν άλλη μία γενναία κίνηση από την πλευρά της Κριστίν Λαγκάρντ.

Παράλληλα συνεκτιμώνται η αναμενόμενη έγκριση των Ευρωπαίων για την απόδοση 750 εκατ. (ANFAs) και η προσεκτικά προετοιμαζόμενη νέα έκδοση κρατικού ομολόγου για 2 με 2,5 δισ. Την ώρα που η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί χαμηλότερα του ορίου του 1,50%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v