Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές ανέβασαν τον ΓΔ στις 670 μονάδες

Νέα σημαντική άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο που ακολουθεί τις μεγάλες διεθνείς αγορές. Ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές της συνεδρίασης και ποια είναι τα τεχνικά δεδομένα για τους δείκτες. Τα 83 εκατ. άγγιξε ο τζίρος.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές ανέβασαν τον ΓΔ στις 670 μονάδες

Την θετική εικόνα που έχουν και σήμερα οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, αλλά και η Wall Street στο ξεκίνημα των συναλλαγών, ακολούθησε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Ήταν μία συνεδρίαση – καρμπόν της χθεσινής, με τις Τραπεζικές μετοχές να “οδηγούν την κούρσα, αλλά να μένουν σχετικά από δυνάμεις”, οπότε την “υποχρέωση” να σπρώξουν ψηλότερα τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., ανέλαβαν, μέσω του συνεχιζόμενου “rotation”, τα μη Τραπεζικά blue chips.

Και στη σημερινή συνεδρίαση, το ενδιαφέρον των traders περιορίστηκε στα στενά όρια του FTSE25, ενώ ελάχιστοι ήταν οι τίτλοι από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που επεδίωξαν να βελτιώσουν τις αποτιμήσεις τους, με σχετικά πειστικό όγκο συναλλαγών.

Την ίδια ώρα οι Διεθνείς Αγορές συνεχίζουν την παγιοανοδική τους κίνηση, αναγκάζοντας αρκετούς Διαχειριστές να αναγνωρίσουν την ευδιάκριτη επιστροφή της διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, παρά τα ανοιχτά μέτωπα των κοινωνικοπολιτικών αναταραχών στις ΗΠΑ (αποτέλεσμα και της αύξησης του ποσοστού ανεργίας σε δυσθεώρητα επίπεδα), την συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας (η Κινεζική Κυβέρνηση ζήτησε από τις Κρατικές Εταιρείες, να περιορίσουν τις αγορές Σόγιας και Χοιρινού από τις ΗΠΑ) και το μπαράζ αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων, για την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας.

“The trend is our friend”, αναφέρει ένα παλιό χρηματιστηριακό ρητό και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βραχυπρόθεσμη τάση για τα μεγάλα Διεθνή Χρηματιστήρια, κόντρα σε όλα τα τρέχοντα δεδομένα, δείχνει να ελέγχεται από τους “buyers” και την τεράστια ρευστότητα που διοχετεύουν στις Αγορές, οι κατά τόπους Κεντρικές Τράπεζες και αυτό δεν θα μπορούσε να αφήσει “αδιάφορο” και το “ταλαιπωρημένο” Ελληνικό Χρηματιστήριο, έστω και αν το ενδιαφέρον συνεχίζει να περιορίζεται σε ελάχιστους τίτλους που μονοπωλούν όγκους συναλλαγών και ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Deutsche Bank, “η συνολική επέκταση του ισολογισμού των δέκα μεγαλύτερων Κεντρικών Τραπεζών στον Κόσμο, έχει φτάσει τα $20 τρισεκατομμύρια, αγγίζοντας τη γραμμή τάσης της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008”.

Από την άλλη, “οι Κεντρικές Τράπεζες δημιουργούν νέα ‘φούσκα’ στα Χρηματιστήρια, διοχετεύοντας $2,4 δισεκατομμύρια ανά ώρα, για την απόκτηση μετοχών και ETFs”, ανέφερε πρόσφατη ανάλυση της Bank of America.

Απόλυτα ενδεικτική και η χθεσινή έκθεση της Goldman Sachs, που “ανέκρουσε πρύμναν” αναθεωρώντας την πρόβλεψη ότι ο δείκτης S&P 500 θα “βουτήξει” στις 2400 μονάδες και τώρα βλέπει ότι οι πτωτικοί κίνδυνοι περιορίζονται σε υποχώρηση μόλις στις 2740 μονάδες. Οι Αναλυτές της Goldman Sachs διατήρησαν τον στόχο για το τέλος του έτους στις 3000 μονάδες.

Από την άλλη, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι Ευρωπαϊκές Αγορές, περιμένουν την Πέμπτη από την Κριστίν Λαγκάρντ να ανακοινώσει επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, αν δεν επαληθευτούν οι προσδοκίες.

Πλάγια η κίνηση στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 1,477%.

Επιστρέφοντας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει ότι τα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται χαρακτηρίζονται από απόλυτη “βραχυθεσμοπάθεια”, οπότε θα συνεχίσουν να επιλέγουν τίτλους Εταιρειών που είναι εύκολη τόσο η “επιβίβαση”, όσο και η “αποβίβαση” και αυτές είναι οι Τραπεζικές μετοχές και λίγοι ακόμα τίτλοι από τον μη Τραπεζικό 25αρη.

Ξεκινώντας από τις πρώτες που όλες ανεξαιρέτως υποχώρησαν από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Alpha Bank και Εθνική, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Eurobank και Πειραιώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank (+3,53%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,59 ευρώ (+6,12%), της Εθνικής (+4,54%) μέχρι τα 1,297 ευρώ (+5,11%), της Eurobank (+1,04%) μέχρι τα 0,3992 ευρώ (+3,42%) και της Πειραιώς (-3,47%) μέχρι τα 1,478 ευρώ (+2,64%).

Τεχνικά και για όσους επιμένουν στο tradingγια την Alpha Bank οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 0,61 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 0,6588 ευρώ (gap). Αν χαθεί η στήριξη στα 0,543 ευρώ, θα ξαναμπεί σε δοκιμασία η αμέσως επόμενη στα 0,5080 ευρώ.

Θέλει κλείσιμο πάνω από τα 1,36 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, για να ελπίζει σε κίνηση προς τα 1,59 ευρώ. Απώλεια της πρώτης στήριξης στα 1,15 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), θα δημιουργήσει συνθήκες δοκιμασίας των επόμενων στηρίξεων στα 1,04 και 0,97 ευρώ.

Βρήκε “τοίχο” στα 0,425 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) η μετοχή της Eurobank, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 0,45 ευρώ. Οι πρώτες άμυνες των “buyers” στα 0,36 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 0,347 και 0,334 ευρώ (gap).

Δυσκολοκατάβλητο “φρούριο”, δείχνουν τα 1,50 ευρώ για την μετοχή της Πειραιώς, που πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει την αντίσταση στα 1,46 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών). Πλησιέστερη στήριξη στα 1,28 ευρώ. Αν χαθεί θα απειληθούν οι επόμενες στηρίξεις στα 1,223 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 1,18 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 348,03 μονάδες (+3,83%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 341,43 (+1,86%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 341,57 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,90%.

Για τον εν λόγω δείκτη η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 324 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και οι αμέσως επόμενες στις 306 και 263 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Όσο ο ΔΤΡ δίνει κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 365 – 382, η τάση θα είναι με την πλευρά των “sellers”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου και σήμερα σημειώθηκε αξιοπρόσεκτη κινητικότητα, με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι Motor Oil (-0,19%) και Σαράντης (-0,38%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Εκδόθηκε από το Αυτοτελές Γραφείο Ελληνικού της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, η προβλεπόμενη από το άρθρο 67 του Νόμου 4663/2020 διαπιστωτική πράξη, για την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης Κτιρίων, που βρίσκονται εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά.

Η είδηση έτυχε θετικής υποδοχής από την Αγορά, με επιστροφή των αγοραστών για τον τίτλο της Lamda Development (+4,43%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δέκα συνεδριάσεις με κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ. Η επόμενη τεχνική αντίσταση στα 6,58 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 5,97 ευρώ.

Δείχνει να δικαιώνει όσους προχώρησαν σε τοποθετήσεις στις παρυφές των 20,00 ευρώ, η μετοχή της ΕΕΕ (+3,34%). Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές και στην λογική του συνεχιζόμενου “rotation”, με τον τίτλο να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, δίνοντας σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. Στα 20,33 το ημερήσιο “stop long”. Έκλεισε το “gap” στα 23,16 ευρώ, όμως θα χρειαστεί περαιτέρω δυναμική, προκειμένου η μετοχή να πετύχει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 24,36 ευρώ.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα αυξήθηκε η ονομαστική αξία της μετοχής της Alpha Trust ΑΕΔΑΚ από €0,04, σε €1,44 και οι μετοχές της ιδίας Εταιρείας ήταν διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,36 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στο split των μετοχών της, στα πλαίσια του οποίου εκδίδονται και διανέμονται 2.319.939 νέες (ΚΟ) μετοχές, σε αναλογία 3 νέες (ΚΟ) μετοχές για κάθε 1 παλαιά (ΚΟ) μετοχή. Ως ημερομηνία ένταξης προς διαπραγμάτευση των νέων 2.319.939 (KO) μετοχών στην ΕΝ.Α. του Χρηματιστηρίου Αθηνών ορίστηκε η 5/6/2020. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €4,8800.

Από εκεί και πέρα, ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή στην Τεχν. Ολυμπιακή (-2,51%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ίλυδα (+5,56%, αλλά χωρίς πειστικό “bid”), επιστροφή αγοραστών σε Unibios (+5,30%), Attica Group (+7,98% και λόγω αποτελεσμάτων), Ιντρακάτ (+3,41%) και Μουζάκη (+5,14%), ενώ “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Byte (+3,05%), Audiovisual (+12,74%), Autohellas (+1,03%), Αλουμύλ (+1%) και ΕΚΤΕΡ (+1,13%).

Προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά, υπό την παρακολούθηση πωλητή η Frigoglass (+2,15%), σχετική αύξηση των συναλλαγών σε Newsphone (-8,05%) και Έλτον (-1,55%), ξαφνικά όγκος εξαμήνου στην Προοδευτική (-16,67%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Καρέλια (+4,29%, πάντα με λίγες συναλλαγές), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+6,18%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, για όσο αυτός δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 652 μονάδων, οι “buyers” δικαιούνται να ελπίζουν σε κίνηση προς τις 672 – 682 και 710 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” στις 613 μονάδες.

Βάση ανοδικής κίνησης οι 1565 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με επόμενα, τεχνικά, εμπόδια τις 1606 – 1629 και 1665 μονάδες.

Αν χαθεί η πρώτη στήριξη στις 1545, οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 1510, 1413 και 1396 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον διατηρεί το θετικό momentum στην Αγορά, με τις Τράπεζες να είναι στο επίκεντρο, λόγω των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Η θετική αντίδραση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αποτελεί ελπιδοφόρα ένδειξη, σε σχέση με το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης της Επενδυτικής Κοινότητας, απέναντι στον πολύπαθο Τραπεζικό κλάδο. Όμως, το διεθνές περιβάλλον επιβαρύνεται από την κοινωνική αναταραχή στις ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να επηρεάζονται, επί του παρόντος, οι δείκτες της Wall Street. Η ΔΕΗ ανακοινώνει σήμερα τα μεγέθη της για το 1ο τρίμηνο”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι μετοχές Παγκοσμίως βρίσκονται σε υψηλό 3 μηνών, όπως δείχνει και ο MSCI World Index. Η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να βελτιώνεται, αλλά είναι σταθερά υπό αξιολόγηση η ορμή της ανάκαμψης και το μέρος αυτής, το οποίο έχει ήδη προεξοφληθεί από τις Αγορές. Τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς εμφάνισαν παρόμοια εικόνα με τις υπόλοιπες Τράπεζες. Συγκεκριμένα οι προβλέψεις για απομείωση δανείων και απαιτήσεων κατά πελατών κινήθηκαν περίπου 2,5 φορές (438 εκατ.) επάνω, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 γεγονός, το οποίο οδήγησε σε καθαρές ζημιές 232 εκατ. ευρώ”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 622 μονάδες (ΚΜΟ 20) και πρώτο σημείο αντίστασης οι 672 μονάδες. Ο καταλύτης αυτήν την εβδομάδα είναι η ανακοίνωση του ΑΕΠ Α’ τριμήνου και η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη. Η ΔΕΗ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα Α’ τριμήνου και 2019, αντίστοιχα. Αδύναμα τα αποτελέσματα της Πειραιώς, τα οποία επιβαρύνθηκαν από πρόσθετες προβλέψεις λόγω της πανδημίας, αλλά και από ζημίες από χρηματοοικονομικές πράξεις. Η ζημία μετά φόρων διαμορφώθηκε στα €230 εκατ. Στα θετικά σημεία περιλαμβάνονται η μικρή μείωση των εσόδων από τόκους (-1% q-o-q), η μείωση του λειτουργικού κόστους (-14% q-o-q), ο αρνητικός σχηματισμός ΜΕΑ (-€199 εκατ., από -€302 εκατ.) εάν και μικρότερος σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο 2019 και η οριακή αύξηση των χορηγήσεων κατά €72 εκατ. Στα αρνητικά σημεία, οι ζημίες από χρηματοοικονομικές πράξεις ανήλθαν σε €19 εκατ., από κέρδη €359 εκατ. το Δ’ τρίμηνο, οι προβλέψεις ήταν αυξημένες κατά 98% τόσο λόγω της πανδημίας, αλλά και του χαμηλού δείκτη κάλυψης (46%), με το κόστος πιστωτικού κινδύνου στο 1,92%, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά €725 εκατ. σε τριμηνιαία βάση και οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά €654 εκατ. Ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε πως η Τράπεζα θα πληρώσει το κουπόνι για τα Cocos για την φετινή χρονιά σε μετρητά. Η Τράπεζα βρίσκεται σε επαφές με τους Ενδιαφερόμενους Επενδυτές για τα δύο πακέτα τιτλοποιήσεων που έχει προγραμματίσει: το ‘Phoenix’ ύψους €2 δισ. και το ‘Vega’ ύψους 5 δισ., με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2020, ή το αργότερο αρχές του 2021, ενώ βρίσκεται ένα βήμα πριν την συμφωνία για την πώληση του πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων ‘Iris’. Το ΔΣ της Alpha Bank αποφάσισε την έναρξη διαδικασίας διάσπασης της Alpha Bank δι’ απόσχισης κλάδου με τη σύσταση νέας Εταιρείας (εφεξής η ‘Επωφελούμενη’). Στο πλαίσιο της απόσχισης, ο κλάδος Τραπεζικής δραστηριότητας της Alpha Bank θα μεταβιβαστεί στην ‘Επωφελούμενη’, η οποία θα κατέχει Τραπεζική άδεια και θα είναι 100% Θυγατρική της Διασπώμενης. Η Διασπώμενη θα διατηρήσει δραστηριότητες και στοιχεία ενεργητικού και παθητικού, που δεν αφορούν στην κύρια Τραπεζική δραστηριότητα, και, με την ολοκλήρωση της διάσπασης, θα παύσει να είναι Πιστωτικό Ίδρυμα, ενώ οι μετοχές της θα παραμείνουν εισηγμένες στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η 30η Ιουνίου 2020 ορίστηκε ως ημερομηνία του Ισολογισμού μετασχηματισμού της απόσχισης. Η ολοκλήρωση της απόσχισης τελεί υπό την αίρεση των κατά Νόμο απαιτούμενων εγκρίσεων από το Δ.Σ. και τη γ.σ. των Μετόχων. Η BlackRock Inc. μείωσε την συμμετοχή της στην Alpha Bank στο 5,20% (71.484.037 δικαιώματα ψήφου), από 5,48% προηγουμένως”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στις Αγορές τις τελευταίες ημέρες, με την Ευρώπη να διαμορφώνει προϋποθέσεις για την υλοποίηση δράσεων που επαναφέρουν το Οικοδόμημά της σε τροχιά, που αναβαθμίζει τη συνοχή του”, σύμφωνα με την εκτίμηση του Δημήτρη Τζάνα.

Αυτό διαφαίνεται από την πρόταση - έκπληξη της Κομισιόν, με την οποία μορφοποιείται το Ταμείο Ανάκαμψης, λαμβάνει την ονομασία “Next Generation EU” και προικοδοτείται με κεφάλαια ύψους 750 δισ. ευρώ, με τα 500 δισ. από αυτά να είναι επιχορηγήσεις προς τις Χώρες. Έτσι, από κοινού με το πακέτο των 540 δισ. ευρώ που είχε εξαγγελθεί στις 9/4, διαμορφώνεται πακέτο στήριξης που ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αλλαγής στάσης της Γερμανίας, η οποία αντιλαμβάνεται ότι οι Εθνικές δράσεις που επιθυμεί να διενεργήσει (π.χ. τα 9 δισ. ευρώ προς τη Lufthansa) για την αντιμετώπιση της ύφεσης, λόγω της πανδημίας, δεν θα εγκρίνονταν από τις Ευρωπαϊκές Αρχές (παραβίαση κανόνων ανταγωνισμού), παρά μόνο αν συνοδεύονταν από χρηματοδοτήσεις προς τις Χώρες, ώστε οι Εθνικές δράσεις να γενικευθούν. Συνομολογεί έτσι στη διαμόρφωση ισχυρού Ευρωπαϊκού πακέτου και στην έναρξη αμοιβαιοποίησης του χρέους με το ταμείο των 500 δισ. ευρώ που συμφώνησε με τη Γαλλία.

Προσδοκάται έτσι, ότι η Σύνοδος Κορυφής της 17/6 θα συμφωνήσει με την πρόταση της Κομισιόν, αφού προηγουμένως γίνουν οι αναγκαίοι συμβιβασμοί για να συμφωνήσουν οι “ανυποχώρητες” Βόρειες Χώρες (Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία).

Η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει ποσά ύψους 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (κατά κεφαλή τα ψηλότερα σε σχέση με τις άλλες Χώρες) αλλά και ποσά ύψους έως 9 δισ. ευρώ, από το αρχικό πακέτο στήριξης (κονδύλια ESM, πρόγραμμα SURE για την απασχόληση και πρόγραμμα δανείων από την ΕΤΕπ), αλλά και από άλλα Ευρωπαϊκά προγράμματα που ήδη τρέχουν, καθώς και από το πολυετές Δημοσιονομικό Πρόγραμμα 2021 - 2027 ύψους 19 δισ. ευρώ.

Είναι φανερό ότι η πρόκληση για την Ελληνική Οικονομία είναι μεγάλη, καθώς τα επόμενα χρόνια είναι δυνατό να εισρεύσουν Ευρωπαϊκά κονδύλια (είτε ως επιχορηγήσεις, είτε ως χαμηλότοκα δάνεια) ύψους μέχρι 61 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις καταμετρήσεις που δημοσιοποιήθηκαν (π.χ. Ναυτεμπορική 29/5), δημιουργώντας συγκρατημένη αισιοδοξία για την επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας, μετά το lockdown της πανδημίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που το επενδυτικό ενδιαφέρον για Ελληνικές μετοχές αναβαθμίστηκε, σε συνέχεια και της διαδικασίας του rebalancing της περασμένης Παρασκευής. Με τοποθετήσεις σε Τραπεζικές μετοχές, ενόψει της πιθανολογούμενης αύξησης των δανειοδοτήσεων στο επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με την χαλάρωση των κριτηρίων για τα “κόκκινα” δάνεια από τις Εποπτικές Αρχές, αλλά και σε άλλους Δεικτοβαρείς τίτλους, με αιχμή τις μετοχές που συνδέονται με την Ενέργεια (ΔΕΗ κ.α.), καθώς τα κονδύλια για την πράσινη ανάπτυξη που αφορούν τον ενεργειακό μετασχηματισμό θα έχουν προτεραιότητα.

Με τα παραπάνω δεδομένα, δημιουργούνται προϋποθέσεις για μονιμότερη συναλλακτική αναβάθμιση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ώστε οι ημερήσιες συναλλαγές να προσεγγίσουν τα 100 εκατ. ευρώ, με τη Morgan Stanley να αλλάζει τη στάση της σε “overweight” εκτιμώντας ότι η Ελληνική Αγορά είναι “υπερπουλημένη”. Με τη συντήρηση του θετικού momentum για τις Ευρωπαϊκές Αγορές, το αισιόδοξο σενάριο είναι δυνατό να οδηγήσει σε συνέχιση της αναρρίχησης του ΓΔ προς τις 700 μονάδες.

Ωστόσο, το θετικό σενάριο για τις Αγορές, υπό την επήρεια των γενναιόδωρων Ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 9% του ΑΕΠ περίπου, μπορεί να απειληθεί από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στις ΗΠΑ. Οι αναταραχές που λαμβάνουν χώρα σε πολλές Πολιτείες, μετά την ανθρωποκτονία που συντελέστηκε στη Μιννεσότα, απειλεί με διαμόρφωση εμφυλιοπολεμικού σκηνικού, με τον Πρόεδρο Trump να θεωρεί ότι μόνο με πυγμή μπορεί να διευθετηθούν τα προβλήματα.

Την ίδια ώρα, το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ σκιάζει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, που δεν αναμένεται να βελτιωθούν στο εγγύς μέλλον.

“Η Wall Street πάντως διατηρεί τις υψηλές επιδόσεις, παρά την όξυνση της ύφεσης λόγω της πανδημίας, με το ενδεχόμενο σημαντικής υποχώρησης των δεικτών να είναι πιθανό, όταν στο τέλος της εβδομάδος δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της Αγοράς Εργασίας του Μαΐου”, εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η σημερινή τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικός ο βηματισμός στην Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα στην Wall Street, με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον Nasdaq.

Μικρά κέρδη για το Ευρώ, κέρδη για το Πετρέλαιο.

Οριακές μεταβολές για τον Χρυσό, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Ασήμι, υποχωρεί από τα υψηλά ημέρας των $10356 το Bitcoin.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) διατήρησε το βασικό επιτόκιό της σταθερό στο 0,25%, αναφέροντας ότι “οι οικονομικές προοπτικές φαντάζουν ελαφρώς πιο ενθαρρυντικές απ' όσο είχε αρχικώς εκτιμηθεί, ωστόσο η σκιά της πανδημίας θα παραμείνει πάνω από την Παγκόσμια και Αυστραλιανή Οικονομία, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα”.

Κατά 1,8% αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη που ανακοινώθηκε. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο, ο δείκτης υποχώρησε 1,7%, σημειώνοντας την πιο απότομη μηνιαία πτώση των τελευταίων 11 ετών, συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο του 2009. Δημοσκόπηση του Reuters έκανε λόγο για μηνιαία αρνητική κίνηση 1,0% και ετήσια άνοδο 2,8%.

“Ύφεση 11% αναμένει η Γαλλική Κυβέρνηση φέτος, ως αποτέλεσμα της πανδημίας”, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ.

Η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 8%. Η νέα πρόβλεψη είναι επίσης μεγαλύτερη από 9%, που προέβλεπαν οι Οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg.

“Τα Κράτη Μέλη που επιθυμούν να λάβουν κεφάλαια από αυτό το Ταμείο, πρέπει να παρουσιάσουν σχέδια που θα εκθέτουν ποιες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θέλουν να κάνουν, για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να καταστήσουν τις Οικονομίες τους πιο ανθεκτικές στις κρίσεις. Εάν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, δεν θα δοθούν χρήματα”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις στην εφημερίδα “Die Welt”, προκειμένου να πείσει τις Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία που έχουν απορρίψει το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ στην προτεινόμενη μορφή.

“Οι τεράστιες ποσότητες μετρητών που κυκλοφορούν στο Παγκόσμιο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, σημαίνουν ότι υπάρχουν ουσιαστικά ‘πυρομαχικά’ για να σπρώξουν τις τιμές επικίνδυνου ενεργητικού ακόμα υψηλότερα”.

Η JP Morgan Chase & Co βλέπει ότι υπάρχει περιθώριο να εισρεύσουν δισεκατομμύρια στις μετοχές, σε βάρος των ομολόγων, για να εξισορροπηθούν χαρτοφυλάκια.

“Τα Money-market funds έχουν προσελκύσει 1,2 τρισεκατομμύρια φέτος, ενώ οι fund managers, με συνολική δύναμη πυρός $591 δισ., διακρατούν μετρητά σε επίπεδα που σπάνια έχουν καταγραφεί στην ιστορία”, σύμφωνα με την Bank of America.

“Όλα αυτά, δείχνουν πόση ‘δύναμη πυρός’ έχουν οι Επενδυτές για να στηρίξουν την Αγορά, σε μια στιγμή που οι τιμές των μετοχών δείχνουν ‘τρελές’ με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη, όπως τα εταιρικά κέρδη, και ενώ οι εμπορικές κόντρες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ επανέρχονται στο προσκήνιο”, γράφει το Bloomberg.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ύφεση της τάξεως του 6,5% φέτος προβλέπει στο ήπιο σενάριό της για την Ελληνική Οικονομία η DBRS. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη πρόβλεψη του Οίκου έκανε λόγο για πτώση 5% στο ΑΕΠ. Στο ήπιο αυτό σενάριο, η Οικονομία αναμένεται να ανακάμψει με έντονο ρυθμό το 2021, τον οποίο ο Οίκος προβλέπει στο 4%.

Στο αντίξοο σενάριο, ωστόσο, οι προβλέψεις του Οίκου κάνουν λόγο για διψήφια ύφεση φέτος, της τάξεως του 10% και ανάκαμψη της τάξης μόλις 1,5% το 2021.

Σύσταση “Buy” και τιμή - στόχο στα 1,37 ευρώ, δίνει η Goldman Sachs για τη μετοχή της Alpha Bank, αποτιμώντας θετικά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου που ανακοίνωσε η Τράπεζα.

Μετά την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του έτους, η BofA επιβεβαίωσε τις συστάσεις “αγοράς” για τους τίτλους των Alpha Bank και Eurobank και τις συστάσεις “υποαπόδοσης” για τους τίτλους της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς. Οι τιμές - στόχοι που θέτει για την Αlpha Bank είναι τα 0,94 ευρώ, για την Eurobank τα 0,52 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς τα 1,28 ευρώ και για την Εθνική τα 1,26 ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και σημείωσε υψηλό ημέρας στις 671,91 μονάδες (+2,06%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 670,15 (+1,79%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 670,97 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,92%.

Ο τζίρος στα 82,2 εκατ., από τα οποία τα 5,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, TITC, ΑΛΦΑ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και TITC απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, TITC και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Jumbo, TITC και ΟΠΑΠ και στο χαμηλό ο Σαράντης.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές, έναντι 37 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής ανοδικής κίνησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν οριακή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και μικρή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (42.224 συμβόλαια).

Στα 3.291 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.302 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.084, 944 για τον Ιούνιο και 140 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.619,5) κινήθηκε μεταξύ 1.590 και 1.623 μονάδων.

Μειώθηκε αισθητά ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (369.102 TITC, 42.460 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (13.977), Alpha Bank (12.337), Πειραιώς (3.292), ΔΕΗ (1.306), Ελλάκτωρα (1.332), Εθνική (6.619), TITC (412), Μυτιληναίο (388), ΓΕΚ (379), ΑΔΜΗΕ (281), ΕΧΑΕ (133), ΟΠΑΠ (482), Lamda Development (137), MIG (436), Viohalco (156), ΕΕΕ (224), Ιντρακόμ (100).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 59.964, MIG 44.822, Alpha Bank 79.777, Εθνική 26.872.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                               Name of Issuer                 NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,77%

2020-05-14

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,70%

 

2020-05-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,60%

2020-05-21

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 61.337.820 τεμ., (από 61.372.820 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.214.287 τεμ. (20.214.287), ΔΕΗ 5.763.194 τεμ. (5.764.742), Eurobank 93.379.246 τεμ. (93.379.246), ΟΠΑΠ 1.282.394 τεμ. (1.282.394), Εθνική 12.880.192 (12.880.192), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v