Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλά τριμήνου σκαρφάλωσε το χρηματιστήριο

Οι τραπεζικές μετοχές σήκωσαν σήμερα το βάρος της ανοδικής κίνησης με πρωταγωνιστές Εθνική και Alpha Bank. Συνέχισε ανοδικά η Coca Cola, ρευστοποιήσεις σε Jumbo Και Τέρνα Ενεργειακή. Στα 88 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές.

Σε υψηλά τριμήνου σκαρφάλωσε το χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος κινούνται και σήμερα οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, ακολουθώντας τον θετικό βηματισμό της Wall Street και των Ασιατικών Αγορών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην παρούσα φάση οι Αγορές κινούνται κόντρα σε όλες τις εκτιμήσεις, με τον δείκτη - σηματωρό S&P 500 να διαπραγματεύεται, σύμφωνα με τους Αναλυτές, σε ιστορικό υψηλό έναντι των εκτιμώμενων εταιρικών κερδών και με αρκετούς Διαχειριστές να επισημαίνουν ότι “η ιστορία δείχνει πως οι Αγορές κοιτάζουν πέραν των διαφόρων γεγονότων που προκαλούν αναταραχές και πως αυτό το κάνουν εδώ και δεκαετίες. Αυτό μπορεί να φαίνεται παράλογο, όμως είναι απόλυτα αληθινό”.

Μόλις χθες η JP Morgan Chase & Co εκτιμούσε ότι “υπάρχει περιθώριο να εισρεύσουν δισεκατομμύρια στις μετοχές, σε βάρος των ομολόγων, για να εξισορροπηθούν χαρτοφυλάκια, ενώ οι επενδυτές ‘κάθονται’ πάνω σε ρευστό ύψους $1 τρισ.” (!)

“Τα Money-market funds έχουν προσελκύσει $1,2 τρισεκατομμύρια φέτος, ενώ οι fund managers, με συνολική δύναμη πυρός $591 δισ., διακρατούν μετρητά σε επίπεδα που σπάνια έχουν καταγραφεί στην ιστορία”, σύμφωνα με την Bank of America.

Από την άλλη, τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια περιμένουν τις αυριανές δηλώσεις Λαγκάρντ και αν η πρόεδρος της ΕΚΤ ικανοποιήσει τις προσδοκίες των Αγορών.

Μένοντας στην ΕΚΤ, στα 4,69 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των Ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) που δημοσιοποίησε η Τράπεζα. Συνολικά, μέσω του συγκεκριμένου έκτακτου προγράμματος, η ΕΚΤ έχει αγοράσει σε ολόκληρη την Ευρωζώνη ομόλογα αξίας 186,6 δισ. ευρώ.

Την ανοδική διάθεση των Ευρωπαϊκών Αγορών ακολούθησε και σήμερα, έστω και από σχετική απόσταση, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς του δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και να συμπληρώνουν τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί υψηλά τριών μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 6/3 (684,74 μονάδες).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες των αγοραστών στο Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, το “rotation” στον μη Τραπεζικό 25αρη, η διάθεση για βελτιωμένη συναλλακτική δραστηριότητα και η οριακά καλύτερη εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με αρκετούς Επαγγελματίες του χώρου να εκτιμούν πως, “όσο ‘ωριμάζει’ η ανοδική κίνηση στα θεωρούμενα ‘βαριά χαρτιά’, τόσο θα αυξάνεται η αναζήτηση εναλλακτικών επενδυτικών επιλογών, στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις”.

Χωρίς κάτι το άξιο αναφοράς, τα σημερινά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετους Ελληνικού τίτλου να δείχνει σταθεροποιημένη στο 1,489%.

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο, από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,25%, έναντι του 0,36% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να αναφερθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank (+5,80%), Εθνική (+5,43%) και Eurobank (+1,95%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της Πειραιώς (+3,53%). Όλοι οι παραπάνω τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές κοντά στα υψηλά ημέρας.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 355,94 μονάδες (+4,21%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 355,12 (+3,97%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 355,51 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,08%.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης έχει σαν πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 374 – 382.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Αεροπορία Αιγαίου (+1,79%), Viohalco (+1,60%), Lamda Development (+3,14%), Motor Oil (+1,28%), TITC (+2,22%), ΕΕΕ (+1,40%), Ελλάκτωρ (+1,16%), Ελ. Πετρέλαια (+0,31%), ΕΧΑΕ (+2,09%) και Μυτιληναίος (+0,78%).

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “το ‘ψαλίδι’ στις δαπάνες, η Διοίκηση της ΔΕΗ θα συνεχίζει να το βάζει και στο μέλλον, επιδιώκοντας την πλήρη αποκατάσταση των οικονομικών της μεγεθών, όπως αναφέρουν πηγές. Κάτι τέτοιο έδειξε και η χθεσινή απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, με την οποία ενέκρινε το πρώτο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης για περίπου 900 Εργαζόμενους στις Λιγνιτικές Μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας, πλην εκείνης της Μελίτης στη Φλώρινα, για την οποία, μαζί με τη Μεγαλόπολη, θα ακολουθήσει νέο πακέτο εθελουσίας εξόδου”.

Από την άλλη, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι το ΔΣ της και το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ενέκριναν χρηματοδότηση ύψους 160 εκατ. ευρώ, διάρκειας 2 ετών, χωρίς εξασφαλίσεις για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Μπορεί η λογιστική κατάσταση α΄ τριμήνου για την Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να έδειξε βελτίωση, αλλά δεν προκάλεσε φρενίτιδα ενθουσιασμού στους ενεργούς Επενδυτές, καθώς θα πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά, μέχρι να φθάσουν να έχουν κέρδη οι Μέτοχοι και να μειωθεί ο υψηλός δανεισμός και οι τόκοι που καταβάλλονται (Σχεδόν σταθερός ο καθαρός δανεισμός, ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος δανεισμού ξεπερνά τα 200 εκατ.).

Μετά από τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις, σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ (-1,12%) παρουσίασε διαθέσεις ελεγχόμενης διόρθωσης, ενώ συμπλήρωσε και οκτώ κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ.

Οι πρώτες στηρίξεις στα 3,45, 3,20 – 3,13 και 2,73 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το τεχνικό “χάσμα” στα 3,92 – 4,11 ευρώ.

Σε εξέλιξη δείχνει να βρίσκεται η πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο των 10,04 ευρώ (29/5) για την Τέρνα Ενεργειακή (-4,35%), με τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών να παίρνουν σήμερα επιθετικότερο χαρακτήρα. Στα 8,22 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 10,20 ευρώ η τελευταία, θεωρητική, αντίσταση.

Μόλις προσεγγίζει την ζώνη 16,80 – 17,14 βγάζει πωλητές η μετοχή της Jumbo (-3,09%), κάτι που επιβεβαιώθηκε και σήμερα. Αν συνεχιστεί η “νότια” κίνηση, οι επόμενες στηρίξεις στα 16,56 – 16,30, 15,82 και 14,26 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ασφαλώς και ξεχωρίζει το +19,40% για την MIG, εν μέσω φημών και εκτιμήσεων που θέλει η Πειραιώς να τρέχει το σχετικό διαγωνισμό για την πώληση των δανείων της ΜΙG, που έφερε στο προσκήνιο τον Ιρλανδικό Όμιλο Comer Group.

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Μουζάκη (+4,35%), Τρ. Αττικής (+2,67%), Κορδέλλου (+2,44%), Ιντρακάτ (+15,09%), AS Company (+5,01%) και Attica Group (+1,09%) και τρεις οι ανοδικές για Αλουμύλ (+0,50%), ΕΚΤΕΡ (+2,72%), Άβακα (+3,44%), Ιντρακόμ (+8,13%) και Frigoglass (+4,13%).

Κάτι κινείται στην Προοδευτική (+7,88%), αντίδραση μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Λύκο (+1,96%), εμφάνιση πωλητή σε Mevaco (-3,21%), Audiovisual (-2,09%) και Ευρ. Πίστη (-1,64%), ενώ ήπια διόρθωση μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, σημειώθηκε στην Έλαστρον (-0,43%).

Νέα ιστορικά υψηλά για την Κρι Κρι (+1,37%) με αισθητή αύξηση των συναλλαγών, “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για τον Παπουτσάνη (+1,35%), προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά η Intralot (+3,85%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Ικτίνο (+2,41%) και Fieratex (+4,34%).

Πέντε πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση στις τελευταίες έξι για την Forthnet (-2,88%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τα Πλ. Κρήτης (-1,64%) και ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στον ΟΛΘ (+1,90%) και λόγω “πακέτου” 40000 τεμ. στα 21,50 ευρώ.

Δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών, η σημερινή συνεδρίαση.

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να έχει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 672 – 682 και ο FTSE25 την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1665 μονάδων.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Ο ικανοποιητικός τζίρος και το θετικό momentum, σε συνδυασμό με τις επικαιροποιημένες προοπτικές των Εταιρειών και τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται, υποστηρίζουν υψηλότερα επίπεδα τιμών. Η ΔΕΗ βρέθηκε στο επίκεντρο, μετά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο”, αναφέρει η Beta Sec.

“Η θεαματική επίδοση του Γερμανικού Χρηματιστηρίου, αποτέλεσμα των μεγάλων Κυβερνητικών πακέτων στήριξης, οι δράσεις της ΕΚΤ, η αναβάθμιση του Χ.Α. από τη Morgan Stanley, αλλά και η προσδοκία για εισροές σημαντικών Ευρωπαϊκών κονδυλίων για την Ελληνική Οικονομία, συνιστούν τους κύριους λόγους για τη συνεχιζόμενη χρηματιστηριακή ευφορία. Με το δεδομένο, ωστόσο, σκηνικό αναταραχής στις ΗΠΑ, η χρηματιστηριακή ευφορία, άρα και η συνέχιση της ανόδου στο Χ.Α., εύκολα μπορεί να ανακοπεί”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Σε ανοδική τροχιά παραμένει ο ΓΔΧΑ, αντίστοιχα με τους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες. Η πρώτη κρίσιμη δοκιμασία εντοπίζεται στην περιοχή των 680 με 700 μονάδων. Σήμερα ανακοινώνονται οι δείκτες υπηρεσιών PMI της Markit για ΗΠΑ και Ευρωζώνη για τον μήνα Μάιο, οι οποίοι αναμένεται να αξιολογηθούν από την Αγορά. Τα επαναλαμβανόμενα EBITDA της ΔΕΗ για το Α΄ τρίμηνο ανήλθαν στα 182 εκατ. ευρώ και είναι ενθαρρυντικά για την προσέγγιση της εκτίμησης της Διοίκησης για 700 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα χρήση”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Leon Depolas Sec.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 650 και δεύτερο οι 630 μονάδες (ΚΜΟ 20) και πρώτο σημείο αντίστασης οι 680 και δεύτερο οι 700 μονάδες. Οι καταλύτες αυτήν την εβδομάδα είναι η ανακοίνωση του ΑΕΠ Α’ τριμήνου και η συνεδρίαση της ΕΚΤ αύριο. Η Motor Oil ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα Α’ τριμήνου. Καλά τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, με θετικά επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (€182 εκατ.), οριακές ζημίες (-€11 εκατ.) και μείωση του καθαρού δανεισμού κατά €52 εκατ. σε τριμηνιαία βάση. Η βελτίωση του επαναλαμβανόμενου EBITDA οφείλεται στην μείωση των τιμών Φυσικού Αερίου και στην χαμηλότερη οριακή τιμή συστήματος. Βελτιωμένα τα αποτελέσματα του 2019 για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ στην τελική γραμμή, με αύξηση των καθαρών κερδών λόγω της μείωσης των χρηματοοικονομικών εξόδων (-€36 εκατ.) και παραγωγή λειτουργικών ταμειακών ροών από εκροές το 2018, ωστόσο οι ελεύθερες ταμειακές εκροές οδήγησαν στην αύξηση του καθαρού δανεισμού κατά €126 εκατ. στα €1,45 δισ.”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Ο ΓΔ διέσπασε ανοδικά το trading range μεταξύ 585 - 645 μονάδων, που είχε διάρκεια ενάμισι μήνα περίπου, αλλά και τον ΚΜΟ-60. Πραγματοποιεί νέο ανοδικό κύμα με μια βραχυχρόνια αντίσταση να εντοπίζεται στις 680 μονάδες και την κύρια αντίσταση στις 720 μονάδες. Σε περίπτωση καθοδικής διόρθωσης, το πάνω όριο του trading range στις 645 μονάδες αλλά και ο ΚΜΟ-60 που κινείται στις 605 μονάδες, αναμένεται να λειτουργήσουν ως στηρίξεις. Ο ΔΤΡ από την άλλη πλευρά, θέλει να διασπάσει ανοδικά τον ΚΜΟ-60 που κινείται στις 350 μονάδες και το πάνω όριο του trading range στις 380 μονάδες. Η περιοχή των 350 - 380 μονάδων έχει εξελιχθεί σε ισχυρή αντίσταση. Αν επιβεβαιωθεί και πάλι, η επαναφορά κοντά στα χαμηλά έτους είναι πολύ πιθανή”, εκτιμά η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Άνευρη η σημερινή συνεδρίαση, με την Ελληνική Αγορά να μην ακολουθεί το ράλι στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια”, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Οι Διεθνείς Αγορές συνεχίζουν να αγνοούν τις αρνητικές επιπτώσεις του Covid-19 και το εμφυλιοπολεμικό κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, διατηρώντας ανέπαφο το ανοδικό σερί. Το σύνολο των διεθνών δεικτών έχει δώσει μεσοπρόθεσμο σήμα αγοράς, με αξιοσημείωτη την επίδοση του Nasdaq, που βρίσκεται πλέον μια “ανάσα” από τα ιστορικά υψηλά του Φεβρουαρίου.

Η διαγραμματική εικόνα του Γενικού Δείκτη Χ.Α., υπολείπεται από αυτή των Ξένων Αγορών, παρόλα αυτά εμφανίζει θετικά σημάδια, έχοντας δώσει μεσοπρόθεσμο σήμα αγοράς από την περασμένη εβδομάδα.

Ο στόχος της Αγοράς παραμένει η περιοχή των 698 μονάδων και το επίπεδο Fibonacci του 50% της πτώσης. Ενδιάμεση αντίσταση θα μπορούσε να αναφερθεί το πτωτικό “χάσμα” των 685 μονάδων, με τις στηρίξεις πλέον να διαμορφώνονται στις 652 και 645 μονάδες.

Ενθαρρυντική και η τεχνική εικόνα του δείκτη Τραπεζών, ο οποίος, όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, παραμένει εντός του ισχυρού trading range των 265 - 380 μονάδων. Τασικά, ο κλαδικός δείκτης έχει δώσει βραχυπρόθεσμο σήμα αγοράς, με το ζητούμενο να είναι η διάσπαση των 380 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση, η μεσοπρόθεσμη τάση θα είναι πλέον ανοδική και σε συνδυασμό με τη διάσπαση του άνω εύρους του trading range, ενεργοποιείται ένα πολύ ισχυρό αγοραστικό σήμα στα ημερήσια γραφήματα.

Ο συσχετισμός με τον Stoxx 600 παραμένει, με τον Πανευρωπαϊκό Τραπεζικό δείκτη να βρίσκεται πολύ κοντά στο αντίστοιχο σημείο καμπής, δηλαδή τις 98 - 100 μονάδες. Ο ΔΤΡ υπολείπεται εμφανώς, όμως σε περίπτωση ανοδικής διάσπασης του πρώτου, ο δεύτερος θα ακολουθήσει με την κίνηση να αναμένεται ισχυρή.

“Παρά την ευφορία που επικρατεί στα Διεθνή Χρηματιστήρια και τα πολλαπλά ανοδικά σήματα στους επιμέρους δείκτες, οι Συμμετέχοντες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μετά το πρόσφατο ράλι, οι Αγορές εισέρχονται σιγά σιγά σε υπεραγορασμένες ζώνες, για πρώτη φορά μετά την κρίση του Covid-19. Μια υπερβολή, δεδομένων των συνθηκών, τροφοδοτούμενη από την παροχή ρευστότητας των Κεντρικών Τραπεζών”, σημειώνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει και σήμερα η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στο NYSE.

Μικρά κέρδη για το Ευρώ, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Πετρέλαιο.

Μένοντας στο Αργό, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, συμφώνησαν να παρατείνουν για ένα τουλάχιστον μήνα, την περίοδο που προβλέπει τη μείωση της παραγωγής Πετρελαίου στις μάξιμουμ ποσότητες.

Επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Χρυσό και Ασήμι, προσπαθεί για κίνηση υψηλότερα των $9500 το Bitcoin.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Κίνα έδειξαν ότι ο δείκτης PMI για τις Υπηρεσίες σκαρφάλωσε κοντά σε υψηλό 10 ετών τον Μάιο. Ειδικότερα, ο δείκτης PMI για τις Υπηρεσίες ενισχύθηκε στο 55,0 τον Μάιο, από 44,4 τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε η Caixin Media Co. και η Εταιρεία ερευνών IHS Markit.

Από την επόμενη εβδομάδα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα χρησιμοποιήσει οικονομικά κεφάλαια 400 δισ. γουάν (περίπου $56,2 δισ.) από ένα ειδικό εργαλείο δανεισμού, ώστε να αγοράσει ποσοστό 40% των δανείων των Μικρών Επιχειρήσεων, για τη χρονική περίοδο από την 1η Μαρτίου, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου.

Χαμηλά κινήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη και τον Μάιο. Η έρευνα της IHS Markit σε Υπεύθυνους Προμηθειών Εταιρειών, έδειξε ότι ο δείκτης ΡΜΙ μπορεί να έκανε άλμα στις 31,9 μονάδες τον Μάιο, από 13,6 που είχε βυθιστεί τον Απρίλιο, αλλά παραμένει μακριά από το όριο των 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Η προκαταρκτική εκτίμηση έκανε λόγο για άνοδο στις 30,5 μονάδες.

Ο δείκτης που αφορά τον τομέα Υπηρεσιών ανέκαμψε στις 30,5 μονάδες, από το ιστορικό χαμηλό των 12,0 μονάδων του Απριλίου, έναντι προκαταρκτικής εκτίμησης για 28,7.

Ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 238.000, στα 2,875 εκατ. τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 6,3%, από το 5,8% ένα μήνα νωρίτερα.

Ανοδικά κινήθηκε η ανεργία και στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, καθώς έφτασε στο 7,3%, από 7,1% τον Μάρτιο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 Κρατών - Μελών, το ποσοστό ανεργίας ενισχύθηκε στο 6,6%, από 6,4% έναν μήνα πριν, όπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Εν τω μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα χορηγεί δάνεια με αρνητικό επιτόκιο στις Χώρες που θα υποβάλουν αίτημα για πιστωτική γραμμή στο πλαίσιο του νέου εργαλείου του, για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας.

“Η Αμερικανική Οικονομία θα χρειαστεί περίπου δέκα χρόνια για να ανακάμψει πλήρως από την πανδημία του κορωνοϊού”, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO).

Το CBO τονίζει ότι “εξαιτίας της συρρίκνωσης που προκάλεσε η πανδημία, υποβαθμίζει την πρόβλεψή του για το ΑΕΠ την περίοδο 2020 - 2030 κατά $7,9 τρισ., ή 3% του ΑΕΠ, σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιανουαρίου. Το ΑΕΠ δεν πρόκειται να ανέλθει στα επίπεδα των προγενέστερων προβλέψεων έως το τέταρτο τρίμηνο του 2029. Το πρόγραμμα τόνωσης των $3,3 τρισ. που λάνσαρε το Κογκρέσο τον Μάρτιο, απλώς θα μετριάσει την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών”.

Ο Ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ απώλεσε ακόμα 2,76 εκατ. θέσεις εργασίας τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο ADP. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις των Αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν να χαθούν 8,7 εκατ. θέσεις εργασίας.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, “η Ελληνική Οικονομία αναμένεται να έλθει αντιμέτωπη με σημαντική μείωση της δραστηριότητας λόγω της πανδημίας της Covid-19”, τονίζει η UBS σε έκθεσή της, στην οποία προβλέπει ότι η πτώση του ΑΕΠ φέτος θα κυμανθεί στο -6%.

Με βάση τα ανωτέρω, ο Διεθνής Οίκος εκτιμά ότι το έλλειμμα προϋπολογισμού θα μπορούσε να φτάσει στο 7% του ΑΕΠ φέτος, οδηγώντας τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ στο 194%.

Από εκεί και πέρα, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 677,48 μονάδες (+0,97%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 673,67 (+0,40%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 674,07 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,46%.

Ο τζίρος στα 87,7 εκατ., από τα οποία τα 1,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (TITC, ΕΥΡΩΒ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΟΛΘ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΟΤΕ και TITC απασχόλησαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Εθνική και στο χαμηλό οι ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και Σαράντης.

Ίσως μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 64 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και ευδιάκριτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (51.365 συμβόλαια).

Στα 3.382 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.291 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 456, 428 για τον Ιούνιο και 28 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.629,5) κινήθηκε μεταξύ 1.617,5 και 1.635 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.876), Alpha Bank (17.790), Πειραιώς (4.572), ΔΕΗ (1.260), Ελλάκτωρα (1.260), Εθνική (7.585), TITC (710), Μυτιληναίο (766), ΓΕΚ (152), Τέρνα Ενεργειακή (265), Lamda Development (189), MIG (6.124), Viohalco (171), Ιντρακόμ (116).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 65.572, MIG 44.606, Alpha Bank 80.950, Εθνική 27.483.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                       Name of Issuer              NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,77%

2020-05-14

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,70%

 

2020-05-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,60%

2020-05-21


Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.993.429 τεμ., (από 61.337.820 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.225.929 τεμ. (20.214.287), ΔΕΗ 5.752.670 τεμ. (5.763.194), Eurobank 83.659.868 τεμ. (93.379.246), ΟΠΑΠ 1.282.394 τεμ. (1.282.394), Εθνική 10.880.192 (12.880.192), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v