Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού οδηγεί η... επανεμφάνιση επενδυτών στο Χρηματιστήριο

Υποχωρεί στο ξεκίνημα ο Γενικός Δείκτης. Με υψηλό όγκο συναλλαγών συνεχίζει η αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις, δείγμα αλλαγής διαθέσεων. Η παράλληλη κίνηση με τις διεθνείς αγορές, οι προσδοκίες από ΕΚΤ και τα blue chips που επιλέγονται.

Πού οδηγεί η... επανεμφάνιση επενδυτών στο Χρηματιστήριο

Χωρίς ανάσα η άνοδος στα χρηματιστήρια. Με τη Φρανκφούρτη να πρωταγωνιστεί από τα ευρωπαϊκά και τη Νέα Υόρκη σταθερά να δίνει τον ρυθμό. Ρυθμός που φέρνει τον DAX πάνω από τις 12.450 μονάδες, τον S&P 500 υψηλότερα και των 3.100 μονάδων, σε ένα παράλογο, για αρκετούς, «φούσκωμα» των μετοχικών αξιών.

Είναι η ρευστότητα, σημειώναμε χθες, η τεράστια υπερβάλλουσα ρευστότητα στο διεθνές σύστημα που μοχλεύει τις αγορές κόντρα σε δεδομένα που δημιουργεί στην οικονομία η πρωτοφανής ύφεση.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι εμφανής τόσο η ενεργότερη συμμετοχή των ήδη ενεργών επενδυτών όσο η επανενεργοποίηση άλλων, αδρανοποιημένων για καιρό, και προ κορωνοϊού ακόμη. Αλλαγή που εξηγεί την επαναφορά της τιμής συγκεκριμένων μετοχών στα υψηλά -προ Μαρτίου- επίπεδα, αποτυπώνεται στη σταθερά αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα και το σημαντικό, φαίνεται πως (ξανα)βάζει μπροστά συμφωνίες, επιχειρηματικές κινήσεις.

Η αίσθηση πως κάτι έχει αλλάξει προς το καλύτερο για το χρηματιστήριό μας είναι πλέον κοινή σε όλο και μεγαλύτερο μέρος της κοινότητάς μας. Στις 674,07 (0,46%) μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.625,35 (0,53%) ο FTSE25, στις 355,51 (4,08%) ο Δείκτης Τραπεζών και στις 896,25 (2,89%) ο FTMid Cap. Με την αξία των συναλλαγών στα 87,734 εκατ., με 85,447 εκατ. μετοχές.

Και μπορεί η αγορά, παρακολουθώντας την με βάση τους δείκτες, να μη δείχνει κάποια θεαματική μεταβολή, ωστόσο στην πραγματική αγορά πληθαίνουν οι ενθαρρυντικές ενδείξεις. Αυτό αποτυπώνεται σε ομόλογα και μετοχές. Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε χθες 1,3 τρισ. μέσω εντόκων 6μηνης διάρκειας (η απόδοση υποχώρησε στο 0,25%), το εταιρικό ομόλογο της Aegean συνεχίζει να βελτιώνει τη θέση του, το ελληνικό 10ετές υποχωρεί στο 1,495% έναντι 1,545% του αντίστοιχου ιταλικού (σαν να λέμε ότι η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία), σε μια συγκυρία που οι αγορές περιμένουν, σήμερα, την ανακοίνωση νέων πρωτοβουλιών από την ΕΚΤ.

Θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενίσχυση του ΡΕΡΡ με χρονική επέκτασή του η Κριστίν Λαγκάρντ, όπως προβλέπουν αρκετοί ξένοι αναλυτές; Λίγες ώρες υπομονή και το μεσημέρι θα γνωρίζουμε, με την όποια απόφαση να γίνεται γνωστή ενόσω θα λειτουργεί το χρηματιστήριό μας.

Οδηγός για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η Φρανκφούρτη, με τους traders να βιάζονται Τρίτη και Τετάρτη να υπερκαλύψουν τα... διαφυγόντα της Δευτέρας (λόγω αργίας). Προφανώς ο DAX επηρεάζει και τη δική μας αγορά, γι' αυτό παραθέτουμε το διάγραμμα του δείκτη, όπου είναι εμφανής η τάση long (στη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη).

Alpha Bank και Εθνική με 5,80% και 5,43% αντίστοιχα είχαν την ισχυρότερη αντίδραση από τον τραπεζικό κλάδο. Στα 0,609 και 1,36 ευρώ αντίστοιχα. Ακολούθησαν Πειραιώς και Eurobank.

Με σημαντικές αγορές σε ΤΙΤΑΝ, Mytilineos, Motor Oil, αλλά και ΟΛΘ, Coca Cola, Lamda Development, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Aegean, MIG, ένδειξη πως ανεβαίνει ο ρυθμός και σε συγκεκριμένες μετοχές της μεσαίας κατηγορίας. Οπου, δηλαδή, συντρέχουν λόγοι. Είτε καλά οικονομικά αποτελέσματα (ΚΡΙ-ΚΡΙ) είτε επιχειρηματικές εξελίξεις (MIG, IntraKat κ.ά.).

Με αυτές τις προϋποθέσεις θα διεξαχθεί η σημερινή συνεδρίαση, συνεκτιμώντας μία διαφορά της αγοράς μας σε σχέση με τις διεθνείς, την αργία (για το ΧΑ) τη Δευτέρα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v