Στο τέλος κέρδισε το θετικό πρόσημο το χρηματιστήριο

Σε μια συνεδρίαση με σημαντικές διακυμάνσεις αλλά περιορισμένο όγκο συναλλαγών οι τράπεζες καθόρισαν το πρόσημο. Ξεχώρισαν σε απόδοση οι μετοχές των Ελλάκτωρ, Aegean και Φουρλής. Με κέρδη ΔΕΗ και Coca Cola.

Στο τέλος κέρδισε το θετικό πρόσημο το χρηματιστήριο

Η Αμερικανική Χρηματιστηριακή Αγορά υπέστη χθες επιθετικό “ξεπούλημα”, εν μέσω φόβων για ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας, καθώς οι Πολιτείες που έχουν ξεκινήσει να άρουν τα lockdowns καταγράφουν ρεκόρ νέων κρουσμάτων.

Επίσης, οι Αγορές τιμολόγησαν με αρνητική διάθεση τις τελευταίες δηλώσεις – εκτιμήσεις των Τζερόμ Πάουελ και Κριστίν Λαγκάρντ για την πορεία της Οικονομίας σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα ο δείκτης φόβου “VIX” να σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη του 45%.

Να σημειωθεί ότι ο δείκτης Dow Jones Industrial Average σημείωσε χθες "βουτιά” 6,9%, καταγράφοντας τη χειρότερη ημερήσια πτώση του, μετά το “sell-off” που προκάλεσε ο κορωνοϊός τον Μάρτιο. Ο S&P 500 "έχασε” 5,89%, σημειώνοντας επίσης την χειρότερη επίδοση από τον Μάρτιο.

Η πτώση μεταφέρθηκε, σήμερα το πρωί, με σαφώς ηπιότερους ρυθμούς στις Ασιατικές Αγορές, ενώ οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές μπορεί να ξεκίνησαν με αρνητικές διαθέσεις, αλλά σχετικά γρήγορα επέστρεψαν σε θετικό βηματισμό, τον οποίο διατηρούν μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ενθαρρυνόμενες και από τις σημερινές διαθέσεις αντίδρασης του NYSE.

Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά τις συναλλαγές με πτωτικές διαθέσεις, για να ακολουθήσει αντίδραση που τον έφερε σε θετικό πρόσημο και λίγο πάνω από τις 650 μονάδες, νέα επιστροφή των πωλητών, που δεν είχε αποτέλεσμα την καταγραφή νεότερων χαμηλών και από εκεί και πέρα, συνεχείς εναλλαγές προσήμων, με το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, να “παίζεται” μέχρι τέλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα με τα πρόσημα του Δείκτη, η “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς, στο μεγαλύτερο κομμάτι της συενδρίασης ήταν καθαρά αρνητική, με τις πτωτικές μετοχές υπερδιπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που ανατράπηκε προς το τέλος, ενώ εκείνο που προβλημάτισε περισσότερο τους Παράγοντες της Αγοράς, ήταν η νεότερη υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 13 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 25/5, 48,94 εκατ.) και η απόλυτα “απονευρωμένη”, από πλευράς ενδιαφέροντος, εικόνα, σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Σύμφωνα με Εγχώριους Αναλυτές, “οι ενεργοί Επενδυτές φοβούνται δεύτερο κύμα της πανδημίας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την Εγχώρια Οικονομία, εντείνονται οι ανησυχίες για την αργή διοχέτευση Κρατικών κεφαλαίων στις Επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη ρευστότητας, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε και ο τίτλος του ΟΠΑΠ (-0,06%), καθώς η Διοίκηση στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη ανέφερε πως μετά το lockdown τα έσοδα υποχωρούν 20% - 22% και ανακάμπτουν σταδιακά, ενώ τα EBITDA στο δεύτερο τρίμηνο θα γυρίσουν θετικά αν και ήταν αρνητικά τον Απρίλιο”.

Από την άλλη, εγκρίθηκε από το Eurogroup η δόση των 748 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, με ζητούμενο τις μεταρρυθμίσεις, τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων, να υιοθετηθεί ο νέος πτωχευτικός κώδικας και να τελειώσει η προστασία α' κατοικίας τέλη Ιουλίου, με ότι μπορεί να συνεπάγεται το τελευταίο.

Παρόντες δήλωσαν οι αγοραστές στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα υποχώρηση των αποδόσεων (στο 1,268% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Από εκεί και πέρα η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων, με εβδομαδιαίες απώλειες 5,36% για τον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε απώλειες 7,8%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ υποχωρεί κατά 29,44% και ο ΔΤΡ κατά 60,08%.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, ένδειξη της υφιστάμενης νευρικότητας, με τελική επικράτηση των αγοραστών.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Alpha Bank (+1,82%) κινήθηκε μεταξύ 0,617 ευρώ (-1,69%) και 0,653 ευρώ (+4,05%), της Εθνικής (+1,78%) μεταξύ 1,208 (-2,19%) και 1,289 ευρώ (+4,37%), της Eurobank (+1,44%) μεταξύ 0,3833 (-1,62%) και 0,4078 ευρώ (+4,67%) και της Πειραιώς (+0,76%) μεταξύ 1,4 (-2,78%) και 1,479 ευρώ (+2,71%).

Γιο όσους επιμένουν στο Τραπεζικό trading και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, η πλησιέστερη αντίσταση είναι στα 0,70 ευρώ και η αμέσως επόμενη στα 0,7580 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 0,61 ευρώ, που επιβεβαιώθηκε σήμερα και η αμέσως επόμενη στα 0,55 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Για την ΕΤΕ, χρειάζεται αυξημένη προσοχή όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1,36 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” με κλείσιμο χαμηλότερα των 1,209 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, η πλησιέστερη αντίσταση στα 0,45 ευρώ και οι στηρίξεις στα 0,386 και 0,375 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Για την ΠΕΙΡ, θα είναι ανησυχητική ένδειξη το επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα της ζώνης 1,50 – 1,45. Στα 1,34 ευρώ, το ημερήσιο “stop long”.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 342,48 (-1,57%) και 361,62 μονάδων (+3,93%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 352,72 (+1,37%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 353,33 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,55%.

Για τον εν λόγω δείκτη, παραμένει η πρώτη αντίσταση στις 402 – 407 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στις 340 και 330 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “την ευχέρεια να προχωρήσει γρήγορα σε προσφορά ρυθμίσεων για ‘κόκκινα’, αλλά και ρυθμισμένα δάνεια, τα οποία κινδυνεύουν να καταστούν μη ενήμερα, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, απέκτησε η Εθνική Τράπεζα, μετά τις υψηλές πρόσθετες προβλέψεις που σχημάτισε στο α' τρίμηνο της φετινής χρήσης”.

Από την άλλη, έμμεσες απαντήσεις στα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών, που έκαναν λόγο για χορήγηση δανείου στην Bain Capital, προκειμένου να υπογραφεί σύμβαση αγοραπωλησίας για το χαρτοφυλάκιο “Icon”, έδωσαν Στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, διευκρινίζοντας ότι “στους όρους της συναλλαγής δεν περιλαμβάνεται δανεισμός του fund από την Εθνική Τράπεζα”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου η τελική εικόνα είναι σχετικά καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, με θετικό πρόσημο “επέπλευσαν” οι Αεροπορία Αιγαίου (+6,50%), ΔΕΗ (+2,13%), ΕΕΕ (+2%), Ελλάκτωρ (+7,35%), Jumbo (+2,67%), Fourlis (+3,38%), ΟΛΠ (+0,11%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Viohalco.

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε ανοδική αντίδραση ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (+6,50% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Τεχνικά, ο τίτλος έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” στα 4,68 ευρώ και ενδιάμεση αντίσταση στα 4,54. Τα 3,76 κοντινή στήριξη, με το 3,20 επίπεδο κύρια.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι μετοχές της Μύλοι Λούλη ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,07 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0665 ανά μετοχή) και οι μετοχές του Ιασώ χωρίς το μέρισμα ποσού €0,04006705 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,03806370 ανά μετοχή).

Επίσης από σήμερα, έπαυσε η διαπραγμάτευση των μετοχών των Εταιρειών Καράτζη, Νηρεύς και Σελόντα, κατόπιν αιτήματος των “ΑΝΤΚΑΡ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.” και “ANDROMEDA SEAFOOD SOCIEDAD LIMATADA” και απόφασης του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και ασφυκτικές πιέσεις στην MIG (-20,98%), εν μέσω φημών ότι το deal με την Ιρλανδική Comer δεν προχωρά, ενώ κάποιοι θυμήθηκαν τις παρατηρήσεις του Ορκωτού στον ισολογισμό.

Κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με δημοσιεύματα του Ηλεκτρονικού Τύπου, η MIG επανέλαβε ότι “δεν διαθέτει οποιαδήποτε ενημέρωση, ή πληροφορία σχετικά με ενδεχόμενη μεταβίβαση δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Εταιρεία, ή μετοχών της Εταιρείας από τη Δανείστρια και Μέτοχο ‘Τράπεζα Πειραιώς’ προς Τρίτους”.

Από την άλλη, η Ικτίνος (-0,46% και τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση), σχετικά με τα οικονομικά της αποτελέσματα για το έτος 2019, τα οποία δημοσιοποίησε, διευκρινίζει με ανακοίνωσή της προς το Χ.Α. τα εξής: “Οι υποχρεώσεις προς τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντικά Στελέχη αξίας 2,528 εκατ. ευρώ, που εμφανίζονται στις οικονομικές καταστάσεις της 31/12/2019, αφορούν μη ληφθέντα μερίσματα προηγουμένων χρήσεων των βασικών Μετόχων της Εταιρείας, μέρος του οποίου ακόμη δεν εισέπραξαν, αφού έχουν τη διακριτική ευχέρεια να το πράξουν όποτε αυτοί το επιθυμούν, δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στο μέλλον της Εταιρείας”.

Εν τω μεταξύ, εξώδικα από την Alpha Bank με τα οποία ενημερώθηκε ότι οφειλές συνολικού ύψους 186 εκατ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμες και άμεσα απαιτητές, έλαβε η ΑΕΓΕΚ (0%).

Από εκεί και πέρα, σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε η Entersoft (+2,94%), μικρή αύξηση των συναλλαγών στην Moda Bagno (+29,55%, που συνεχίζει τις ακραίες ημερήσιες μεταβολές), στις 1/6 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Mediterra (+3,33%), ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Ευρωσύμβουλοι (-9,09%).

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασαν οι Ναύπακτος (+8,40%), Ιντρακάτ (+3,62%), ΕΚΤΕΡ (+2,43%) και Κρι Κρι (+0,74%), επιστροφή αγοραστών σε Τρ. Αττικής (+3,69%), Σπύρου (+2,23%) και Intralot (+0,64%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Centric (+3,57%), ενώ ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον, στο τέλος της συνεδρίασης, επέστρεψε στην Προοδευτική (+20%).

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα δεδομένα.

Για τον Γενικό Δείκτη το ημερήσιο “stop short” ενεργοποιείται με κλείσιμο υψηλότερα των 689 μονάδων και για τον FTSE25 υψηλότερα των 1688 μονάδων.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η ανοδική κίνηση των Αγορών, υπό την επήρεια των ανακοινώσεων των πακέτων στήριξης και κυρίως των γενναιόδωρων προγραμμάτων αγορών τίτλων, από τις Κεντρικές Τράπεζες ολοκληρώθηκε σε αυτή την φάση. Τα δεδομένα ωστόσο των Οικονομιών, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη κυρίως, πιστοποιούν ότι το μέγεθος της φετινής ύφεσης θα είναι μεγάλο, με την ορατότητα για την Ελληνική Οικονομία να παραμένει χαμηλή. Σαν αποτέλεσμα, οι Επενδυτές ρευστοποιούν τίτλους για να καταγράψουν βραχυχρόνια κέρδη, με το ΓΔ να διασπά εύκολα το όριο των 652 μονάδων και να αναμετράται σύντομα με το όριο των 640 μονάδων”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η διάθεση για κατοχύρωση κερδών στο εξωτερικό αυξήθηκε σημαντικά μετά τις προβλέψεις της FED για ύφεση 6,5% και ανεργία στο 9,3% για το τρέχον έτος στις ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα ο S&P 500, χθες, κατέγραψε την μεγαλύτερη υποχώρηση εδώ και 3 μήνες, αλλά μετά από ένα ανοδικό ράλι της τάξεως του 45%. Αντίστοιχα, στο εσωτερικό, ο ΓΔΧΑ δοκιμάζει πλέον τις πρώτες κρίσιμες βραχυπρόθεσμες διαγραμματικές στηρίξεις στην περιοχή των 650 - 645 μονάδων. Περαιτέρω υποχώρηση δεν μπορεί να αποκλειστεί. Συνεχίζουμε να τηρούμε αμυντική στάση, αλλά εξετάζουμε αύξηση του ρίσκου στα μετοχικά χαρτοφυλάκια, στην περίπτωση μιας μεγαλύτερης του αναμενομένου διόρθωσης. Κρίσιμα τα επίπεδα της περιοχής των 600 - 580 μονάδων ΓΔ”, σημειώνει η Leon Depolas Sec..

“Αυτή τη βδομάδα, είδαμε το Χρηματιστήριο να υποχωρεί απότομα και να προσπαθεί να επιβεβαιώσει κάποιες στηρίξεις”, αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Οι διακυμάνσεις είναι πολύ έντονες και λόγω της ρηχότητας της Ελληνικής Αγοράς πολύ γρήγορα οδηγούμαστε στα επίπεδα που η τεχνική ανάλυση προσδιορίζει σαν στηρίξεις, ή σαν αντιστάσεις όταν το Χρηματιστήριο είναι ανοδικό.

Την επόμενη βδομάδα θα αποδειχθεί αν η απότομη πτώση είναι μια συνηθισμένη διόρθωση, ή επαναφορά στη κακοδαιμονία της εποχής του κορωνοϊού.

Πολλές μετοχές, λόγω της ανόδου του περασμένου διαστήματος έχουν γυρίσει μακροπρόθεσμα ανοδικά, από τεχνική άποψη, οπότε υπάρχει μια θετική πλευρά. Πολλά φυσικά θα εξαρτηθούν από την πορεία των Διεθνών Αγορών.

Τα Ξένα Χρηματιστήρια, τελευταία είχαν ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης και πλησίαζαν τα ιστορικά υψηλά τους. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο στο αντίποδα, ανέκτησε μόνο το μισό της πτώσης και φυσικά κινείται ακόμα κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

Η πτώση στα Αμερικανικά Χρηματιστήρια δεν είχε να κάνει τόσο με την Οικονομία, όσο με τους φόβους για νέα εξάπλωση του κορωνοϊού και τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις.

Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Ανακοινώνονται για πρώτη φορά, εξαιρετικά γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όμως αυτό βρίσκει προσχώματα σε κάποιες Χώρες που αποτελούν τον Γερμανόστροφο Πυρήνα της Ευρώπης. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αμφισβητείται από πολλούς, ο τρόπος που θα εφαρμοστούν.

Φυσικά οι ανησυχίες για το άνοιγμα των Αγορών και τη νέα εξάπλωση του ιού επίσης ισχύουν. Μόνο μια θεραπεία, ή εμβόλιο, θα μπορέσει να δώσει ώθηση για σοβαρή αποκατάσταση της κατάστασης.

Προς τα κάτω στήριξη υπάρχει στις 636 μονάδες και μετά δυνατή στήριξη στις 612 μονάδες. Όσο κρατάμε πάνω από τις 600 μονάδες τα πράγματα παραμένουν θετικά. Αντίσταση έχει διαμορφωθεί πάλι στην περιοχή των 650 με 655 μονάδων (αν και δοκιμάστηκε την Παρασκευή) και οι 686 μονάδες έχουν ενισχυθεί σαν αντίσταση.

“Βασικό ζητούμενο είναι να μην τρωθεί περαιτέρω η αξιοπιστία της Αγοράς, ώστε να μπορέσουμε να διευρύνουμε τον αριθμό των Επενδυτών που εμπιστεύονται την Ελλάδα”, σημειώνει ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

“Πτωτική η εβδομάδα που πέρασε, αφού μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, οι Επενδυτές προτίμησαν να αποκομίσουν κέρδη, καθώς η σχέση ρίσκου/απόδοσης δεν είναι ελκυστική σε αυτά τα επίπεδα”, επισημαίνει ο Πέτρος Τσούρτης.

Σε γενικές γραμμές, εκτιμούμε ότι η αυξημένη μεταβλητότητα θα συνεχιστεί έως τα μέσα Νοεμβρίου, αφού τότε θα έχουμε ορατότητα τόσο για την πορεία της πανδημίας τον Χειμώνα, όσο και για το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών στις 04/11.

Τα αποτελέσματα Α’ τριμήνου που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα ήταν αδύναμα, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων όπως ο ΟΤΕ και η Σαράντης. Η ίδια εικόνα περιμένουμε να συνεχιστεί και στο β’ τρίμηνο του έτους, ενώ εκτιμούμε, εκτός απροόπτου, ότι η Οικονομία και η κερδοφορία των Εταιρειών θα επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα το 2021. Παραμένουμε θετικοί για Εταιρείες που έχουν αμυντικό επιχειρηματικό μοντέλο, παράγουν ελεύθερες ταμειακές ροές, έχουν χαμηλό δανεισμό και προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

Η πορεία του ΓΔ την επόμενη εβδομάδα θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία του S&P 500, αλλά και από τις αλλαγές στην συμμετοχή των μετοχών στον δείκτη FTSE Large Cap (μέγιστη 10%) και την λήξη των Παραγώγων της σειράς Ιουνίου.

Η Αμερικανική Αγορά την εβδομάδα που μας πέρασε ξεκίνησε θετικά, όμως αντέστρεψε την ανοδική της πορεία μετά την ανακοίνωση του Προέδρου της Fed Jerome Powel, για μακρά περίοδο ανάκαμψης της Αμερικανικής Οικονομίας με επιτόκια κοντά στο μηδέν και του Υπ. Οικονομικών την Πέμπτη ότι πιθανή έξαρση του Covid-19 δεν θα οδηγούσε σε δεύτερο Lockdown, λόγω του ότι η Οικονομία δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει. Αποτέλεσμα το δύο αυτών ανακοινώσεων ήταν η διόρθωση του δείκτη S&P500 στα επίπεδα των 3000 μονάδων.

“Για την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε κάποια αντίδραση και προσπάθεια ξανά για διάσπαση των 3200 μονάδων. Η στήριξη παραμένει στις 2920 μονάδες, επίπεδο το οποίο εάν διασπάσει η Αγορά, η διόρθωση θα επιταχυνθεί με επόμενο πολύ ισχυρό σημείο στήριξης τις 2720 μονάδες”, εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Merit Sec.

“Τα συσσωρευμένα κέρδη των τριών συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων, έβαλαν στον πειρασμό όσους τόλμησαν στα χαμηλά να τοποθετηθούν να κατοχυρώσουν κέρδη και να αυξήσουν την ρευστότητά τους, αυξάνοντας την μεταβλητότητα της Αγοράς”, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Με τα νούμερα της πανδημίας να βρίσκονται Παγκοσμίως σε υψηλό επίπεδο, οι Επενδυτές θεώρησαν ότι η διαδρομή έως τα ιστορικά υψηλά των βασικών δεικτών των ΗΠΑ ήταν πρώιμη και υπεραισιόδοξη, για το βαθμό της πληροφόρησης που ήταν διαθέσιμος.

Αναμενόμενα, το βάθος των ημερήσιων διακυμάνσεων ήταν έντονο και η “προσγείωση στην πραγματικότητα” έγινε με εμφατικό τρόπο, αφυπνίζοντας χαρτοφυλάκια και “βεβαιότητες”.

Ως είθισται, οι Εγχώριες Τράπεζες δέχθηκαν το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων, καθώς μέρος των πρόσφατων συναλλαγών τους πραγματοποιήθηκε με ευκαιριακά κεφάλαια υψηλής συχνότητας.

Η πηγή της φημολογίας που αύξησε το βαθμό της μεταβλητότητας ήταν το θέμα της έγκρισης εξουσιοδότησης του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στην επόμενη τακτική γ.σ. στο τέλος Ιουνίου, καθώς και η παρελκόμενη φημολογία για νέο γύρο συγκεντρώσεων στον Τραπεζικό κλάδο.

Όλα αυτά θα είχαν νόημα, αν δεν υπήρχε σαφής οδηγία (19/3) από τις Εποπτικές Αρχές που εξαιρεί την υποχρέωση των Τραπεζών να προβούν σε εταιρικές πράξεις απομείωσης των υφιστάμενων Μετόχων, ή Ομολογιούχων, εφόσον τα κεφάλαια, ή η ρευστότητά τους μειωθεί, λόγω της πανδημικής κρίσης.

Επίσης, η σημαντική επιτυχία της νέας έκδοσης της Ελληνικής 10ετιας με χαμηλό επιτόκιο, χάθηκε στην… μετάφραση, καθώς εκτός από το χαμηλό κουπόνι της έκδοσης, δευτερογενώς καταγράφηκαν γρήγορες και αξιόλογες υπεραξίες, επιβεβαιώνοντας το ισχυρό αρχικό ενδιαφέρον.

Οι τρεις συστημικές Ελληνικές Τράπεζες (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ) βγαίνουν ιδιαίτερα ωφελημένες από αυτή την εξέλιξη, καθώς εκτός από την ανατιμητική εικόνα που παρουσιάζει το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων τους, εξασφαλίζουν χρηματοδότηση από την ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κάθε άλλο παρά συντηρητικά διόρθωσε, αφού προσπάθησε την περιοχή των 690 μονάδων. Το εν λόγω επίπεδο αποδείχθηκε πολύ σκληρό για να πέσει με την πρώτη προσπάθεια και ενδεχομένως να απαιτηθεί εκ νέου συγκέντρωση δυνάμεων, πριν από οποιαδήποτε νέα προσέγγιση του Γενικού Δείκτη, προς την ζώνη του καθοδικού “κενού” της 9ης Μαρτίου.

Η αποστολή των αγοραστών έχει δυσκολέψει, αφού στην πρόσφατη υποχώρηση (11/6) δημιουργήθηκε νέο καθοδικό “χάσμα” (662 – 655) το οποίο προηγείται σαν αντίσταση.

Από την άλλη πλευρά οι 630 μονάδες είναι το νέο σημείο αναφοράς της τάσης, η οποία είναι μεσοπρόθεσμα ανοδική, έχει όμως μικρά περιθώρια ανοχής, πριν ενεργοποιήσει σήμα πώλησης.

Συμπερασματικά, λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας στο εξωτερικό, θα αναμέναμε υψηλό βαθμό συσχέτισης και αντανάκλαση των τάσεων και στην Εγχώρια Αγορά.

Αν θα έπρεπε να επιλέξουμε “στρατόπεδο” η υποχώρηση 10% από τα πρόσφατα υψηλά είναι ικανή να ενεργοποιήσει κάποια αντανακλαστικά ανόδου, ωστόσο η πρώτη απόπειρα που έγινε την Παρασκευή είχε σχετική χαμηλή συναλλακτική δράση.

Με ένα διαφορετικό roadshow συνεχίζεται η ερχόμενη εβδομάδα, καθώς στις 16 και 17 Ιουνίου θα διεξαχθεί, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, το ετήσιο Συνέδριο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, για Επενδυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Κατά την διάρκεια της εβδομάδας θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις μέγιστης στάθμισης για τον δείκτη FTSE25, με “κούρεμα” της στάθμισης σε Coca Cola και ΟΤΕ, προκειμένου να πέσουν στο 10% της βαρύτητας του δείκτη.

“Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων και μετοχών για τον μήνα Ιούνιο, ενώ την ίδια ημέρα θα διαγραφούν από την σύνθεση του FTSE4Good οι μετοχές των Ελληνικά Χρηματιστήρια, Ελλάκτωρ, Fourlis και Cenergy”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα στους πωλητές, δίνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Υποχωρεί, πλην Λονδίνου, η Ευρώπη, σημαντικά χαμηλότερα από τα αρχικά υψηλά, έχει υποχωρήσει η Wall Street.

Ελεγχόμενες απώλειες για το Ευρώ, προς χαμηλότερα επίπεδα το Πετρέλαιο.

Μικρά κέρδη για τον Χρυσό, ελεγχόμενες απώλειες για το Ασήμι, πάνω από τα $9400 το Bitcoin.

Ιστορική βουτιά έκανε το Βρετανικό ΑΕΠ τον Απρίλιο, κατά 20,4%, σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 18,4% που ανέμεναν οι Αναλυτές.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 17,1% στην Ευρωζώνη και 17,3% στην ΕΕ τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2020. Ήταν οι πιο μεγάλες μηνιαίες απώλειες, από την έναρξη της καταγραφής αρχείων.

“Η Βρετανία δεν θα παρατείνει τη μεταβατική περίοδο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πέραν της προθεσμίας στα τέλη του έτους”, δήλωσε ο Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ, προσθέτοντας ότι “αυτή η στιγμή έχει τώρα παρέλθει”.

Οι τιμές των εισαγόμενων Αγαθών και Υπηρεσιών στις ΗΠΑ κατέγραψαν ανάκαμψη τον Μάιο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν 1% τον περασμένο μήνα. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν άνοδο στις τιμές εισαγωγών τον Μάιο κατά 0,6%.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ ανέκαμψε τον Ιούνιο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν αυξήθηκε στις 78,9 μονάδες, από 72,3 τον Μάριο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο του δείκτη στις 75 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Eurobank, σε “B-“ από “CCC +”, προχώρησε η Fitch, μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης ύψους 7,5 δισ. ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικά μειωμένο δείκτη NPEs/δάνεια έναντι του Εγχώριου Ανταγωνισμού. Ωστόσο ο Οίκος θέτει αρνητικό outlook καθώς, όπως εξηγεί, αυτό αντανακλά τους κινδύνους από τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπλοκές που προκαλεί η πανδημία.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “τις ευκαιρίες που γεννά η κρίση, με αιχμή την κινητοποίηση κεφαλαίων σε κλάδους της Οικονομίας με υψηλές προοπτικές όπως Ενέργεια, Τρόφιμα, Νέες Τεχνολογίες κ.ά., την αισιοδοξία τους ότι δεν θα υπάρξει νέα γενιά ‘κόκκινων’ δανείων, αντίστοιχου μεγέθους αυτής που δημιούργησε η δεκαετής οικονομική κρίση, αλλά και τις αλλαγές που φέρνει στο μοντέλο λειτουργίας Τραπεζών και Επιχειρήσεων η ψηφιακή προσαρμογή, ανέφεραν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Τραπεζών Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική) και Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), μιλώντας σε εκδήλωση στο φόρουμ των Δελφών. Εφικτό θεωρούν, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις τους, οι τέσσερις CEOs των Τραπεζών, τον στόχο χρηματοδότησης της Οικονομίας (Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών) κατά το 2020, με φρέσκια ρευστότητα 10 - 15 δισ. ευρώ”.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 638,02 (-1,07%) και 651,73 μονάδων (+1,06%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 645,22 (+0,05%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 646,8 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,29%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 58,7 εκατ., από τα οποία τα 0,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΤΤ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΑΡΑΙΓ και με το θετικό οι ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Σαράντης και στο υψηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και Fourlis.

Σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 52 ανοδικές μετοχές, έναντι 44 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Με συνεδρίαση αντίδρασης, ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές στο συμβόλαιο του δείκτη και να παρουσιάζουν μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (73.690 συμβόλαια).

Στα 3.426 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.686 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.759, 1.637 για τον Ιούνιο και 122 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.561) κινήθηκε μεταξύ 1.540 και 1.575 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.000 Μυτιληναίος, 5.000 ΕΧΑΕ, 9.000 ΟΤΕ, 27.564 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.202), Alpha Bank (25.667), Πειραιώς (3.605), ΔΕΗ (1.751), Ελλάκτωρα (1.058), Εθνική (10.260), TITC (538), Μυτιληναίο (542), MIG (14.799), ΕΧΑΕ (244), ΟΠΑΠ (138), ΟΤΕ (472), ΑΔΜΗΕ (547), Jumbo (161), ΓΕΚ (151), Ελ. Πετρέλαια (102), Τέρνα Ενεργειακή (1.446), Cenergy (149), Viohalco (131), Lamda Development (306), Ιντρακόμ (228).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 56.911, MIG 44.993, Alpha Bank 68.451, Εθνική 21.437.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                  Name of Issuer                NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,77%

2020-05-14

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,70%

 

2020-05-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,60%

2020-05-21

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 57.008.765 τεμ., (από 57.008.765 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.013.573 τεμ. (20.013.573), ΔΕΗ 5.908.685 τεμ. (5.908.685), Eurobank 55.096.615 τεμ. (64.400.218), ΟΠΑΠ 1.282.394 τεμ. (1.282.394), Εθνική 9.847.674 (9.847.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v