Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργό το θετικό σενάριο στο Χρηματιστήριο

Ισχυρά κέρδη στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Συνηγορεί υπέρ των long το θετικό κλίμα στις αγορές, προβληματίζει ο τζίρος. Η ανοδική κίνηση στα blue chips και τα επίπεδα που πρέπει να «πιάσουν» οι τράπεζες. Πού επικεντρώνεται το stock picking.

Ενεργό το θετικό σενάριο στο Χρηματιστήριο

Επιμένει ανοδικά η Wall Street, ήπιες μεταβολές στις ασιατικές αγορές αλλά επιφυλακτικότητα στις ευρωπαϊκές.

Με «νεοϋρκέζικο αέρα» ανοδικά ξεκίνησαν, πριν λίγο, τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX από 0,71% υψηλότερα και από τις 12.335 μονάδες.

Με θετικό πρόσημο χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, στην πρώτη συνεδρίαση μίας δύσκολης εβδομάδας, καθώς στην Ευρώπη κυριαρχεί η διστακτικότητα λόγω της αναζωπύρωσης των εστιών κορωνοϊού.

Στα καθ' ημάς, χαμηλού κόστους η συνεδρίαση, με τον τζίρο στο σχεδόν ήμισυ του μέσου όρου των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων, παράμετρος που συνεκτιμάται ήδη από traders και επενδυτές.

Στις 670,36 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.622,33 ο FTSE25 και στις 389,27 ο Δείκτης Τραπεζών.
Από τον ΔΤΡ κρατάμε την καταγραφή χαμηλού στις 383,10, το «κλείσιμο» στις 389,27 και το τοπικό υψηλό στις 393,57 μονάδες, περιοχή-σημείο αναφοράς που θα πρέπει να διασπασθεί ανοδικά, εάν θέλουν οι long να δουν να επιβεβαιώνεται το βασικό σενάριό τους. Αυτό που δείχνει για τον ΓΔ προς τις 705-710 μονάδες, με τον ΔΤΡ υψηλότερα των 420 μονάδων.

Δύσκολο; Θα δείξει, καθώς είναι εμφανείς οι αντίρροπες δυνάμεις, πωλητών vs αγοραστών, με τους δεύτερους να διατηρούν το πλεονέκτημα σε διαστήματα εβδομάδος, μηνός και 3μήνου. Μένει η αφορμή που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει χαρτοφυλάκια και ρευστότητα ικανή να οδηγήσει σε ανοδική λύση έναν σχηματισμό συσσώρευσης, που -πλέον- συμπληρώνει δύο και μήνες.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, ενδεχομένως αφορμή για ενδυνάμωση της τάσης οι αλλαγές σε βαρύτητα-σύνθεση των βασικών δεικτών, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη από νωρίς να μας αναλύει τα νέα «μέτρα και σταθμά», τα δεδομένα από τους νέους δείκτες στο Χρηματιστήριο.

Συνεδρίαση stock picking η χθεσινή, με Motor Oil, OTE αλλά και ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Fourlis να ξεχωρίζουν θετικά, ενισχύοντας την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως μέρος του ενδιαφέροντος και της ρευστότητας θα επικεντρώνονται με βάση τα επιμέρους των εισηγμένων. Από τις γενικές συνελεύσεις και τις όποιες αποφάσεις, την αποκοπή δικαιώματος σε μέρισμα, σε επιχειρηματικές ενέργειες κ.λπ., θεωρώντας ως ενδεικτική (και) την έγκριση της έκδοσης του νέου εταιρικού, ύψους έως 500 εκατ., από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Κίνηση που, όπως αναφέρω στον Εκηβόλο, έχει και σημειολογική σημασία.

Με αγοραστές επίσης σε Mytilineos, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Aegean στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση υπάρχουν δυνάμεις να συνδράμουν στο ανοδικό σενάριο. Με την προϋπόθεση να επιβεβαιωθεί το momentum για τον τραπεζικό κλάδο και να βοηθήσει λίγο το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές.

Συνεκτιμώντας την εικόνα δύο δεικτών: του GREK/ETF ανοδικά (2,98%) στα 20,59$ και του 10ετούς χαμηλότερα (2,38%) στο 1,274%.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v