Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Προσδοκίες και ανησυχίες για το 2ο εξάμηνο

Η κάλυψη μέρους των συντριπτικών απωλειών των προηγούμενων μηνών, πρώτος στόχος για την εγχώρια αγορά. Πονοκέφαλος η μείωση των συναλλαγών. Οι μετοχές που καταγράφουν κινητικότητα. Ανοδικό το ξεκίνημα.

Χρηματιστήριο: Προσδοκίες και ανησυχίες για το 2ο εξάμηνο

Με προσδοκίες αλλά και ανησυχίες ξεκινά το δεύτερο εξάμηνο (και) για τις αγορές. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών με ανάμεικτα συναισθήματα και προφανή επιδίωξη των long να ανακτήσουν μέρος από τα 17 δισ. που «εξαερώθηκαν» στο πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του Θανάση Σταυρόπουλου.

Στις 638,90 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.542,12 ο FTSE25 και στις 364,11 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών. Από τα κύρια χαρακτηριστικά των τελευταίων ημερών, η θεαματική μείωση συναλλαγών και τζίρου, με (κυρίως) τους traders να υποχρεώνονται να στραφούν και πάλι προς επιμέρους επιλεκτικές κινήσεις.

Με γνώμονα και τις εξελίξεις στο επιχειρηματικό πεδίο, δευτερευόντως τα αποτελέσματα χρήσεως 2019, με την αγορά να αποκτά χθες πλήρη εικόνα για το τι έγινε κατά την περυσινή χρήση. Είναι βέβαια και αρκετοί οι εισηγμένοι -κυρίως ισχυροί όμιλοι με άτεγκτη πολιτική σε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης και ενημέρωσης των επενδυτών-, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να ακτινογραφεί τα αποτελέσματα 2019 για 143 μη τραπεζικές εισηγμένες. Χρήσιμα, όπως πάντα, τα συγκεντρωτικά του Στέφανου αποτελούν οδηγό για την επενδυτική κοινότητα.

Με προσδοκίες, όπως σημειώναμε, το ξεκίνημα του εξαμήνου, με τις αγορές στην Ασία να ευνοούνται από τα στοιχεία για τη μεταποίηση της κινεζικής οικονομίας. Ισχυρή και η χθεσινοβραδινή επαναφορά στη Wall Street, παρότι επιμένουν τα αρνητικά νέα από το «μέτωπο» του κορωνοϊού. Πάνω από 1.000 νεκροί σε ένα 24ωρο, για πρώτη φορά μετά τις 10 Ιουνίου, όμως πάνω κατά 1,54% ο S&P500 ξανά στην περιοχή των 3.100 μονάδων.

Στα καθ' ημάς, με προσδοκίες το ξεκίνημα, καθώς ανοίγει (σχεδόν) πλήρως η τουριστική αγορά, με τις αεροπορικές πτήσεις να επανέρχονται (σχεδόν) στην πλειονότητά τους και τη χώρα να αγωνιά για την έκβαση της «μάχης» που έχει μπροστά της. Είθε να έχει θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία, την οικονομία.

Σήμερα Τετάρτη είναι η τελευταία ημέρα εγγραφών για τη συμμετοχή στη διαδικασία έκδοσης του εταιρικού ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η αποκοπή μερίσματος (υπόλοιπο 0,62) για τη μετοχή της Jumbo και -προσοχή- αύριο Πέμπτη ανάλογη για την Coca Cola/hbc. Με βαρύτητα στάθμισης σχεδόν 20% οι δύο μετοχές, θα χρειασθεί η προσοχή από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων -κυρίως αυτών- παικτών. Ενδιαφέρον και για το αν εισηγμένες/μετοχές που προηγήθηκαν, όπως λ.χ. Motor Oil, Mytilineos θα ανακτήσουν ή απωλέσουν μέρος του χαμένου εδάφους.

Στο επίκεντρο trading κινήσεων, σταθερά ο τραπεζικός κλάδος, με την Πειραιώς να έχει χθες την ισχυρότερη ανοδική διόρθωση. Με 4,70% στο 1,57 ευρώ. Επίσης σήμερα η έκδοση εντόκου 6μηνης διάρκειας, με τον ΟΔΔΗΧ να χαμηλώνει στο 1 (από το 1,6 δισ.) το ύψος της, σχεδιάζοντας να αυξήσει στο 1 δισ. (από τα 600 εκατ.) τις επόμενες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v