Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στα 17 δισ. η ζημιά της πανδημίας στο 6μηνο

Πρώτος μήνας με θετικό πρόσημο για τις τράπεζες ο Ιούνιος αλλά πτώση 59% για τον κλαδικό δείκτη φέτος. Στο 30% οι απώλειες για τον ΓΔ. Ανευρη η σημερινή συνεδρίαση με τον ΓΔ να ανεβαίνει ελαφρά στις 638 μονάδες.

Χρηματιστήριο: Στα 17 δισ. η ζημιά της πανδημίας στο 6μηνο

Εναλλαγές προσήμων, έκδηλη επιφυλακτικότητα και τους εν δυνάμει πωλητές πιο κινητικούς προς το τέλος, χαρακτηρίζουν την τελευταία συνεδρίαση του χρηματιστηριακού εξαμήνου για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, που δείχνουν διάθεση αποστασιοποίησης από την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης που σημείωσε χθες η Wall Street.

Η τελευταία συνεχίζει να εκπλήσσει τους περισσότερους Αναλυτές, δείχνοντας παρατεταμένη ικανότητα – διάθεση να απομονώνει οποιαδήποτε αρνητική είδηση υγειονομικού και μακροοικονομικού χαρακτήρα, ενώ υπερτιμολογεί οποιαδήποτε ανακοίνωση επιτρέπει την επιστροφή της συγκρατημένης αισιοδοξίας, για τους ενεργούς traders.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ασφαλώς και η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του χρηματιστηριακού εξαμήνου δεν δικαίωσε όσους ευελπιστούσαν στην στοιχειώδη προσπάθεια, για τον παραδοσιακό “καλλωπισμό” των αποτιμήσεων, όμως αυτό που χτύπησε “red alert” στα χρηματιστηριακά γραφεία, ήταν η εμμονή του τζίρου στα ανεπίτρεπτα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών.

“Με τα τρέχοντα συναλλακτικά δεδομένα και με τις Καλοκαιρινές διακοπές να είναι μπροστά, για όσους τις αποτολμήσουν, ακόμα και η υπέρβαση των 680 – 700 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη, δείχνει εγχείρημα με ιδιαίτερα υψηλό βαθμό δυσκολίας”, τονίζουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, συνδυάζοντας και τα συνεχιζόμενα αρνητικά μηνύματα από τον Τουρισμό.

“Η Τουριστική Βιομηχανία της Ελλάδας αποτελεί περίπου το ένα πέμπτο της Οικονομίας της, την ώρα που ορισμένοι Οικονομολόγοι ανησυχούν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας, θα μπορούσε να εξαλείψει την πρόοδο που σημειώθηκε από την κρίση της Ευρωζώνης, πριν από μια δεκαετία”, αναφέρει το CNBC.

Τα πράγματα για το Χ.Α. είναι ακόμα χειρότερα, αν συνυπολογιστεί ότι ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 5,94% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, από ισόποσες “κόκκινες” συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 10,47%.

Εντυπωσιακά χειρότερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι θετικές ημερήσιες μεταβολές ήταν αποτέλεσμα ελάχιστων συναλλαγών και “ανοιχτών” εντολών, με τους αγοραστές να μην φαίνονται στο ταμπλώ ακόμα και στο ανώτατο όριο υποχώρησης, ή να είναι στημένοι σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο (!)

Σε αντίθεση με το Χ.Α., περισσότερο από αισθητή έγινε η επιστροφή των αγοραστών στην Αγορά ομολόγων, που είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντική, νέα, αποκλιμάκωση των αποδόσεων (στο 1,198% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Επιστρέφοντας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και όπως προαναφέρθηκε, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία του μήνα και του χρηματιστηριακού εξαμήνου.

Ο Ιούνιος διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο μηνών, με μηνιαίες απώλειες 2,10% για τον Γενικό Δείκτη.

Αντίθετα, ο μήνας που ολοκληρώθηκε, ήταν ο πρώτος, μέσα στο 2020, που έδωσε κέρδη στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών (+10,04%), ενώ σε μηνιαία βάση η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 30,3%, ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 58,87% και η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει μειωθεί κατά 17 δισ. ευρώ.

Μετοχή του χρηματιστηριακού εξαμήνου η Κρέκα, με απόδοση 244,83%.

Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αυτές άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να δίνει σχετικό προβάδισμα στους αγοραστές.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 354,26 (-0,42%) και 364,45 μονάδων (+2,44%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 364,3 (+2,40%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 364,11 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,35%.

Ο εν λόγω δείκτης έχει σαν πρώτο ζητούμενο την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 382 μονάδων, για να έχει ελπίδες κίνησης προς τις 404 και 426 μονάδες (κάπου εκεί δείχνει να ολοκληρώνεται και το πλέον αισιόδοξο σενάριο, με τα τρέχοντα δεδομένα). Απόλυτα σημαντική στήριξη στις 336 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “την επιτακτική ανάγκη να υιοθετηθούν κι άλλες συστημικές λύσεις, πλην του σχεδίου ‘Ηρακλής’, όπως η σύσταση μιας Εταιρείας asset management (σ.σ. bad bank) αλλά και η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού Νόμου (αναμένεται τον Ιούλιο), για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πόσω μάλλον των νέων που θα δημιουργηθούν ως συνέπεια της κρίσης, επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Έκθεση της Νομισματικής Πολιτικής”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της ιδίας, “τη δέσμευσή τους ότι η Τράπεζα θα στηρίξει χωρίς καμία αμφιβολία τις Επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη, εξέφρασαν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Κ. Μιχαηλίδης και Παύλος Μυλωνάς, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της γ.σ. των Μετόχων. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ αποκάλυψε ότι εξαιτίας της πανδημίας θα επαναπροσδιοριστεί το πλάνο με τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η υλοποίησή του θα καθυστερήσει ένα έτος, ενώ ανέφερε ότι η τιτλοποίηση των 6 δισ. ευρώ NPLs δρομολογείται, με στόχο να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Εκτίμησε ότι η κρίση θα επιφέρει μείωση του τζίρου των Επιχειρήσεων κατά 20% και η ανάγκη για κεφάλαια κίνησης θα φθάσει στα 10 δισ. ευρώ”.

Την εξουσιοδότηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας για λήψη απόφασης για Α.Μ.Κ. ή/και για έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων, ή/και για έκδοση ομολογιακών δανείων με κερδοφόρες ομολογίες, ή/και για έκδοση τίτλων κτήσης μετοχών ενέκρινε, μεταξύ άλλων, η γ.σ.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Jumbo (+1,07%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το ποσό €0,235 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,22325 ανά μετοχή).

Επίσης, οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (-4,52%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσης 2019, €0,38 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,361 ανά μετοχή).

Η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, με υστερήσαντες τίτλους τους Viohalco (-2,72%), Motor Oil (-2,38%), TITC (-0,56%), Fourli (-1,16%), ΕΥΔΑΠ (-4,52%), ΕΧΑΕ (-1,25%), ΟΠΑΠ (-0,88%), ενώ αμετάβλητες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι μετοχές των Ελ. Πετρελαίων και Σαράντη.

Σε εξέλιξη δείχνει να βρίσκεται η πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 2,47 ευρώ (κλείσιμο 23/6) για την μετοχή της Viohalco (-2,72% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Η επόμενη στήριξη στην ζώνη 2,26 (ημερήσιο “stop long”) – 2,21 ευρώ. Σήμερα η μετοχή κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Στις 23/6 (κλείσιμο 23,60 ευρώ) ξεκίνησε και το τελευταίο πλαγιοκαθοδικό κύμα για τον τίτλο της ΕΕΕ (+0,13%). Θεωρητικά πανίσχυρη η πρώτη στήριξη στα 20,40 ευρώ. Στα 23,64 ευρώ, το ημερήσιο “stop short”.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανεστάλη από σήμερα η διαπραγμάτευση των μετοχών της Δούρος, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 17 του Ν.3371/2005, καθώς, σε συνέχεια της από 29/6/2020 ανακοίνωσης της Εταιρείας, στην οποία αναφέρεται ότι δεν καθίσταται δυνατή η έγκαιρη δημοσιοποίηση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2019, δε διασφαλίζεται η προστασία του Επενδυτικού Κοινού και η ομαλή λειτουργία της Αγοράς των μετοχών της ανωτέρω Εταιρείας, έως ότου αυτή καταρτίσει και δημοσιοποιήσει τις ως άνω οικονομικές καταστάσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3556/2007.

Από εκεί και πέρα, συνεχίζεται η κινητικότητα στην Epsilon Net (+4,72%, στις 2/7 η διαδικτυακή παρουσίαση της Εταιρείας, εν όψει μετάταξης στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.), επιμένει πλαγιοανοδικά η Intralot (+0,56%), επιστροφή αγοραστών σε Τεχν. Ολυμπιακή (+1,30%), ΕΚΤΕΡ (+2,07%), Ιντρακάτ (+1,75%) και MIG (+1,69%), όλο και χαμηλότερα η Mediterra (-3,96%), ενώ “δίπλωσαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις τα Πλ. Θράκης (+1,09%).

Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Entersoft (-2,34%), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Q&R (-3,76%), Ίλυδα (-1,69%) και Ελλάδος (-0,16%), πέντε οι πτωτικές για Autohellas (-2,78%), ενώ όγκος μήνα διακινήθηκε στην Δομική Κρήτης (+6,67%, ίσως και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η Εισηγμένη και αυτό θα φανεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις).

Για τον Γενικό Δείκτη, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 630 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 1524 μονάδες. Τα ημερήσια “stop short” στις 682 και 1650 μονάδες, αντίστοιχα.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Σήμερα, τελευταία ημέρα του 1ου εξαμήνου, λήγει η προθεσμία για την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για το 2019, με 60 περίπου Εταιρείες να αναμένεται να ‘συνωστιστούν’ στις σχετικές ανακοινώσεις. Την ίδια ώρα, δόθηκε μια τελευταία ευκαιρία στους Θεσμικούς Επενδυτές, να επιδιώξουν τον ‘καλλωπισμό’ επιλεγμένων αποτιμήσεων (window dressing), αποφεύγοντας μία 5η συνεχόμενη υποχώρηση, καθώς η έξαρση της πανδημίας λειτουργεί τοξικά στις Αγορές”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Εντός των εκτιμώμενων ορίων παραμένει ακόμα ο ΓΔΧΑ. Στο εξωτερικό, η συνολική εικόνα είναι σταθεροποιητική, με τους Επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής προς το παρόν. Σήμερα, ανακοινώθηκαν, μεταξύ άλλων, οι λιανικές πωλήσεις του μηνός Απριλίου στην Χώρα μας, προσφέροντας περαιτέρω δεδομένα για την οικονομική δραστηριότητα μιας δύσκολης περιόδου”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 620 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 654 (ΚΜΟ 20). Η Titan Global Finance Plc, εξέδωσε πρόταση εξαγοράς προς τους Κατόχους των εγγυημένων ομολογιών της με τοκομερίδιο 3,5%, με λήξη τον Ιούνιο του 2021, συνολικού ποσού έκδοσης €300 εκατ. και τρέχοντος υπολοίπου €287,8 εκατ. Η πρόταση εξαγοράς προβλέπει την καταβολή τοις μετρητοίς στους Κατόχους υφιστάμενων ομολογιών ποσού €1.016 ανά €1.000 ονομαστικής αξίας υφιστάμενων ομολογιών, πλέον δεδουλευμένων τόκων, μέχρι και την προηγούμενη της ημερομηνίας καταβολής, η οποία αναμένεται να είναι η, ή περί την 9η Ιουλίου 2020. Η εξαγορά τυχόν υφιστάμενων ομολογιών από τον Προσφέροντα εξαρτάται από την εκπλήρωση, ή παραίτηση από την επιτυχή έκδοση και προσφορά νέων ομολογιών, με στόχο ένα συνολικό ποσό κεφαλαίου της τάξης των €250 εκατ. και με λήξη σε επτά έτη. Οι νέες ομολογίες θα φέρουν την ανεπιφύλακτη και ανέκκλητη εγγύηση της Titan Cement International S.A.”, σημειώνει η Merit Sec.

“Μετά τη ‘νηοπομπή’ των τεσσάρων συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων στο Χ.Α. με τους πωλητές να κυριαρχούν, ήταν η σειρά των αγοραστών να αντεπιτεθούν την τελευταία ημέρα του 1ου εξαμήνου, σε μια απόπειρα ‘καλλωπισμού’ των αποτιμήσεων”, σύμφωνα με την άποψη του Δημήτρη Τζάνα.

Όμως, η έξαρση της πανδημίας με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται πάλι, επαναφέρει στο προσκήνιο σενάρια περιοριστικών μέτρων, αναστέλλει το βηματισμό επαναφοράς στην κανονικότητα για την Παγκόσμια Οικονομία και ασφαλώς διαταράσσει την επενδυτική ψυχολογία.

Έτσι, η αποκλίνουσα συμπεριφορά ανάμεσα στην πορεία των δεικτών στις Διεθνείς Αγορές, σε συνέχεια των παρεμβατικών κινήσεων τόσο από τη νομισματική, όσο και από τη δημοσιονομική πολιτική και τις δυσοίωνες προβλέψεις για την Οικονομία, οδηγεί την Επενδυτική Κοινότητα στην εκτίμηση, ότι στην παρούσα φάση υφίσταται θέμα υπερτίμησης των επιδόσεων των δεικτών. Για μια ακόμη φορά, μετά το φοβερό Μάρτιο οπότε όλα τα Χρηματιστήρια είχαν βυθιστεί, η πανδημία επιδεικνύει τα τοξικά χαρακτηριστικά της στις Αγορές.

Από την άλλη πλευρά, η διατήρηση των χαμηλών αποδόσεων στα Ελληνικά ομόλογα, διαμορφώνει προϋποθέσεις αναζωογόνησης της Αγοράς των εταιρικών ομολόγων, καθώς μερικές από τις κορυφαίες Εταιρείες δρομολογούν εκδόσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν με επιτυχία.

Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ επιδιώκει να αντλήσει €500 εκατ. για να εκτελέσει το επενδυτικό της πρόγραμμα (Καστέλι, Ελληνικό, Κομοτηνή κοκ), η Lamda ζητεί €320 εκατ. για το έργο του Ελληνικού και η TITC θα εκδώσει ομολογιακό δάνειο €250 εκατ. για να αποπληρώσει το ακριβό ομολογιακό δάνειο που είχε συνάψει παλιότερα.

Οι εκδόσεις αυτές θα αποσπάσουν ρευστότητα από την Αγορά, που αφορά την άμεση επιλογή μετοχικών αξιών. Συνιστούν όμως “ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης” για τη φερεγγυότητα των Ελληνικών Επιχειρήσεων, σε σχέση με την εύρυθμη αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων, εξέλιξη που σε επόμενο χρόνο θα οδηγήσει και σε ανάληψη επενδυτικών κινδύνων, με νέες εισροές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο για μετοχικούς τίτλους.

Την ίδια ώρα, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών επιβεβαιώνει ότι, το ύψος των νέων δανειοδοτήσεων των Ελληνικών Τραπεζών θα φτάσει τα €17 δισ. για το 2020, διαμορφώνοντας “άλλα” δεδομένα στα μεγέθη του ισολογισμού τους, με την ολοκλήρωση του 2ου εξαμήνου του έτους.

Για την Ευρώπη, καταλυτικής σημασίας θα είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 17 - 18 Ιουλίου, με τους Ηγέτες να καλούνται να αποφασίσουν για το μέγεθος και τη διάρθρωση του Ταμείου Ανάκαμψης (Next Generation EU), το ύψος του οποίου έχει προσδιοριστεί στα €750 δισ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ελλάδα να διεκδικεί κονδύλια ύψους €33 δισ.

Επομένως, το σενάριο της αναμονής ενόψει των εξελίξεων αυτών είναι το πιθανότερο, σε σχέση με την κίνηση του ΓΔ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Επί του παρόντος, η συναλλακτική υποτονικότητα απέτρεψε την υπέρβαση των 680 μονάδων, με την καθοδική κίνηση να οδηγεί μέχρι τις 630 μονάδες και το Ελληνικό Χρηματιστήριο να μη συγχρονίζεται με την ανοδική κίνηση των Διεθνών Αγορών.

“Συσσώρευσης συνέχεια επομένως, μέχρις ότου κάποιος θετικός (ελπίζουμε) καταλύτης θα αναβαθμίσει τις συναλλαγές και θα οδηγήσει τον ΓΔ πάνω από τις 700 μονάδες”, αναφέρει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με θετικό βηματισμό οι δείκτες στην Wall Street.

Πλάγια κίνηση από το Ευρώ, ήπιες πιέσεις στο Πετρέλαιο.

Πέρασε στο Comex τα $1800 ο Χρυσός, ενώ στην Spot Αγορά δείχνει να αφήνει πίσω του τα $1780, αξιοσημείωτα κέρδη για το Ασήμι, πέριξ των $9150 κινείται το Bitcoin.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Κίνας για τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στις 50,9 μονάδες, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (NBS) της Χώρας. Αναλυτές σε έρευνα του πρακτορείου Reuters, εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 50,4 μονάδες.

Η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας, τον Μάιο, σημείωσε συρρίκνωση 8,4% σε σχέση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε το Ιαπωνικό Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Πρόκειται για πτώση μεγαλύτερη της πρόβλεψης για συρρίκνωση της τάξης του 5,6%, η οποία καταγραφόταν σε έρευνα του Reuters μεταξύ Αναλυτών.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία αυξήθηκε στο 2,9% το Μάιο, έναντι ποσοστού ανεργίας 2,6% που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο.

Κατά 2,2% υποχώρησε το ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το αποτέλεσμα ήταν χειρότερο από την προηγούμενη εκτίμηση, που είχε δημοσιευθεί τον Μάιο και έκανε λόγο για συρρίκνωση κατά 2%. H πτώση κατά 2% ήταν ήδη, η πιο μεγάλη τριμηνιαία συρρίκνωση από την οικονομική κρίση του 2008. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ κινήθηκε 1,7% καθοδικά, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Τον Ιούνιο του 2020, ο ετήσιος πληθωρισμός για την Ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,3%, καταγράφοντας άνοδο από το ετήσιο 0,1% του Μαΐου, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Εurostat.

Διστακτική ανάκαμψη κατέγραψε ο δείκτης Chicago PMI τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης που μετράει τη μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρύτερη Περιοχή του Σικάγο, αυξήθηκε στις 36,6 μονάδες τον Ιούνιο. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν ανάκαμψη του δείκτη στις 45 μονάδες.

“To πρώτο εξάμηνο του 2020 αναζήτησαν προστασία από τους Πιστωτές περισσότερες Εταιρείες Λιανικής και Ενέργειας στις ΗΠΑ, από οποιαδήποτε άλλη περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg που φτάνουν ως το 2003.

Υψηλότερα κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούνιο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών. Ο δείκτης που καταρτίζει το Conference Board ενισχύθηκε στις 98,1 μονάδες, από 85,9 τον Μάιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch, ανέμεναν μέτρηση στις 90,8 μονάδες. Η έρευνα του Conference Board πραγματοποιήθηκε με στοιχεία που συλλέχθηκαν ως τις 18 Ιουνίου, λίγο προτού Πολιτείες όπως το Τέξας και η Αριζόνα επιβάλλουν νέα περιοριστικά μέτρα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, κατά 545 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία τον Μάρτιο, καταγράφοντας αύξηση 11,45% σε ετήσια βάση (την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είχαν ανέλθει στα 489 εκατ. ευρώ).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 632,59 (-0,51%) και 641,99 μονάδων (+0,96%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 640,77 (+0,77%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 638,9 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,48%.

Ο ισχνός τζίρος στα 40 εκατ., από τα οποία τα 0,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ και ΜΥΤΙΛ και με το θετικό οι ΒΙΟ, ΕΥΔΑΠ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΔΕΗ, Lamda Development και ΟΠΑΠ και στο χαμηλό οι Viohalco, Motor Oil και ΕΧΑΕ.

Δεν προκαλεί ενθουσιασμό η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές, έναντι 38 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Με οριακές απώλειες, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του εξαμήνου στην Αγορά Παραγώγων, ενώ υποχώρησαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και μικρή αύξηση του όγκου σημειώθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.947 συμβόλαια).

Στα 4.790 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.683 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 813, 701 για τον Ιούλιο και 112 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.530) κινήθηκε μεταξύ 1.515 και 1.540 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.014), Alpha Bank (8.038), Πειραιώς (2.225), ΔΕΗ (715), Ελλάκτωρα (229), Εθνική (5.323), MIG (1.627), ΓΕΚ (177).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 47.769, MIG 40.296, Alpha Bank 82.230, Εθνική 22.773, ΔΕΗ 11.310.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                               Name of Issuer                   NSP              Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,60%

2020-05-21

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 48.854.393 τεμ., (από 48.854.393 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.828.287 τεμ. (20.828.287), ΔΕΗ 5.886.987 τεμ. (5.886.987), Eurobank 49.615.588 τεμ. (49.615.588), ΟΠΑΠ 1.319.393 τεμ. (1.319.393), Εθνική 9.807.674 (9.807.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v