Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζίρο και... καταλύτη ψάχνει το Χρηματιστήριο

Η επιφυλακτικότητα κυρίαρχο χαρακτηριστικό της εγχώριας αγοράς, που σήμερα πάντως ξεκίνησε ανοδικά. Θετική σήμερα η εικόνα στις ασιατικές αγορές, με την Ευρώπη να παίρνει τη σκυτάλη, παρά τις ανησυχίες για την οικονομία.

Τζίρο και... καταλύτη ψάχνει το Χρηματιστήριο

Με θετικά πρόσημα, πλην Αυστραλίας, και αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται οι μεγαλύτερες ασιατικές αγορές, ενώ θετικές διαθέσεις δείχνουν και τα futures των κύριων ευρωπαϊκών αγορών. Μάλιστα, τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια διεκδικούν υψηλά τετραμήνου, καθώς οι ενεργοί traders συνεχίζουν να ποντάρουν στα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης, παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη.

Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 140.000 νέα κρούσματα σημειώθηκαν στις ΗΠΑ τα τελευταία τρία 24ωρα και μέχρι το βράδυ της Κυριακής. Η Ινδία κατέγραψε τη μεγαλύτερή της ημερήσια αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού, με πάνω από 22.000 νέα περιστατικά, ενώ ο κυβερνήτης του Τόκιο κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν στην πόλη.

«Τα σύνορα ανάμεσα στις δύο πολυπληθέστερες πολιτείες της Αυστραλίας, τη Βικτόρια και τη Νέα Νότια Ουαλία, θα κλείσουν από το μεσημέρι της Τρίτης επ’ αόριστον», ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Βικτόριας, ο Ντάνιελ Άντριους, εν μέσω του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορωνοϊού στην πολιτεία του. «Πρόκειται για την πρώτη φορά εδώ και 100 χρόνια, που θα κλείσουν τα σύνορα μεταξύ των δύο πολιτειών», όπως μετέδωσε το Reuters.

Από την άλλη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέγραψε ημερήσια αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων της επιδημίας του κορονωϊού κατά 212.326. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις προήλθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και την Ινδία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει «διαφορά απόψεων» μεταξύ των χρηματιστηριακών αγορών, των προβλέψεων των διεθνών επενδυτικών οίκων, που συστήνουν σαφώς μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα, και τον φορέων της πραγματικής οικονομίας.

Έτσι, «περίπου το ένα πέμπτο των γερμανικών ςταιρειών (21%) πιστεύουν πως η επιβίωσή τους απειλείται από την κρίση του κορωνοϊού», σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο Ifo.

Ανοδικά κινήθηκαν οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Μάιο. Τα συμβόλαια για τα “made in Germany” προϊόντα ενισχύθηκαν κατά 10,4% σε σύγκριση με τον Απρίλιο, έναντι προσδοκίας για άνοδο 15,0%.

Εν τω μεταξύ, αναθεώρησε χαμηλότερα τις εκτιμήσεις της για την αμερικανική οικονομία και το τρέχον τρίμηνο η Goldman Sachs. Οι οικονομολόγοι της GS δήλωσαν ότι αναμένουν τώρα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 25% το τρίτο τρίμηνο, από 33% που εκτιμούσαν προηγουμένως. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ύφεση 4,6% φέτος, χειρότερη από το 4,2% που αναμενόταν προηγουμένως. Ωστόσο, ανέφεραν ότι αναμένουν ανάπτυξη 5,8% την επόμενη χρονιά.

Ερχόμενοι στα καθ' ημάς και ξεκινώντας από το υγειονομικό μέτωπο, με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, αποφασίστηκε η αναστολή, από σήμερα 6/7/2020, ώρα 06:00 και μέχρι τις 15/7, της πρόσβασης υπηκόων της Σερβίας στην Ελλάδα, από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φίλιππου Πανταζή, «ένα χρόνο ζωής κλείνει αύριο Τρίτη η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν τον απολογισμό των πεπραγμένων, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα τους επόμενους στόχους. Τα πρώτα γενέθλια της κυβέρνησης εορτάζονται εν μέσω των φημών για πρόωρες κάλπες, που διαψεύδονται εμφατικά από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και των σεναρίων για τον επικείμενο ανασχηματισμό, ο οποίος ουσιαστικά έχει επιβεβαιωθεί και προαναγγελθεί».

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από τα κυριότερα προβλήματα του Χ.Α. είναι η απουσία εγχώριου καταλύτη, που θα μπορούσε να προσδώσει δυναμική, με αποτέλεσμα να διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα η εξάρτηση της τάσης από τις ευρωπαϊκές αγορές, η εικόνα «κόπωσης» που βγάζουν οι περισσότεροι δεικτοβαρείς τίτλοι και η εμμονή της συναλλακτικής δραστηριότητας σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, εικόνα που έχει κοντύνει πολύ τον πήχη των προσδοκιών και έχει θέσει εν αμφιβόλω ακόμα και την πιθανολογούμενη ανοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 682-688 μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 41.350.798 νέες μετοχές της Trastor, που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 150.520.505.

Από σήμερα, οι μετοχές του ΟΛΘ θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €1,17 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €1,1115 ανά μετοχή).

Επίσης, σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι 500.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης €1.000,00, που προέκυψαν από την έκδοση Κοινού Εταιρικού Ομολόγου, διάρκειας 7 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του εκδότη, με ημερομηνία έκδοσης 3/7/2020, σταθερού επιτοκίου 2,75% ετησίως.

Τέλος, σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 41.215 νέα μερίδια του Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου ALPHA ETF FTSE Athex Large Cap Μετοχικός Διαπραγματεύσιμος ΟΣΕΚΑ της Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ., που προέκυψαν από την πρόσφατη επιστροφή κεφαλαίου με επανεπένδυση σε νέα μερίδια του Δ.Α.Κ. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μεριδίων του εν λόγω Δ.Α.Κ. στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 853.597 μερίδια.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v