Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί κυριαρχούν οι γρήγορες κινήσεις στο χρηματιστήριο

Η χαμηλή αξία συναλλαγών και η απουσία «καταλύτη» διαμορφώνουν το σκηνικό στο οποίο κινούνται οι παίκτες. Η αποκοπή μερισμάτων και ο εγκλωβισμός του τραπεζικού κλάδου δημιουργούν πονοκεφάλους. Η εικόνα στο εξωτερικό.

Γιατί κυριαρχούν οι γρήγορες κινήσεις στο χρηματιστήριο

Αλλη μία εβδομάδα μεταβλητότητας αναμένεται για τις αγορές. Στο γνώριμο του δρομολόγιο, σταθερά στα
"αβαθή" το Χρηματιστήριο Αθηνών που βιώνει έναν κύκλο συσσώρευσης, διάρκειας σχεδόν δύο μηνών, με κύρια χαρακτηριστικά των ημερών την επιφυλακτικότητα της πλειονότητας των funds και τον χαμηλό τζίρο στον οποίο περιορίζονται traders και επενδυτές.

Αλλοθι για τον χαμηλό τζίρο της Παρασκευής η αργία στην Wall Street, παρ' όλα αυτά ο μέσος ημερήσιος όρος περιορίζεται σε λιγότερα των 50 εκατ. Ακριβής η παρατήρηση/υπενθύμιση επισκεπτών της στήλης, πως η ισχυρή ανοδική αντίδραση του 2019 έγινε επίσης με χαμηλούς τζίρους, ωστόσο δεν μπορεί να συγκριθούν προ και μετά την πανδημία/lockdown περίοδοι. Και μάλιστα με τις διεθνείς αγορές, τη Νέα Υόρκη σε volatility διαρκείας, με δείκτες όπως λ.χ ο VIX/CBOE μεταξύ 35-45 μονάδων για μακρύ διάστημα.

Στις 658,55 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με διόρθωση 0,52% την Παρασκευή αλλά συνολικά με συν 3,57% σε διάστημα εβδομάδος. Στις 1.595,31 ο FTSE25 με απώλειες 0,49% αλλά συν 4,01% στα ίδια διαστήματα. Και με τον Δείκτη Τραπεζών στις 376,51 μονάδες. Με μείον 1,38% την Παρασκευή αλλά συν 5,83% σε εβδομαδιαίο.

Από τα μειονεκτήματα της αγοράς η καταφανής υπερίσχυση των συναλλαγών trading έναντι των πιο επενδυτικών, κυρίως στον τραπεζικό, ένδειξη πως -ακόμη- οι μετοχές του κλάδου δεν προσελκύουν τόσο μεσομακροπρόθεσμα παρά βραχυπρόθεσμα κεφάλαια. Και με πολλούς διαχειριστές, θεσμικούς κ.λπ. να αρκούνται σε μία απόδοση λίγων μονάδων, αγοράζοντας και ρευστοποιώντας σε σύντομους χρονικούς κύκλους.

Το γεγονός, πως ο κλάδος δεν μπορεί να ξεφύγει από μία (συνολική) αποτίμηση των 4,5-5 δισ. παρά τις συνεχείς στηρίξεις της ΕΚΤ καταδεικνύει την σοβαρότητα του προβλήματος των NPLs, συνακόλουθα την επιφυλακτικότητα των επενδυτών.

Στα 0,4221 ευρώ η μετοχή της Eurobank, στα 1,3305 της Εθνικής, στα 0,685 της Alpha Bank και στα 1,545 της Πειραιώς.

Για profit taking έκανε λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος και πιθανότατα να είναι έτσι συνεκτιμώντας την διόρθωση της Lamda Development στα 6,08 (-2,56%) και τα μεσαία της ΚΕΚΡΟΨ στα 1,77 (-6,84%). Από μετοχές με υψηλή απόδοση, σε διάστημα εβδομάδος, οι traders πήραν τα κέρδη τους την Παρασκευή.
Ομως έτσι δυσχεραίνει η προσπάθεια των long για υπέρβαση των 690 συνέχιση προς τις 705-710 μονάδες.

Πρόβλημα παραμένει η απουσία καταλύτη, που θα μπορούσε να προσδώσει δυναμική στο χρηματιστήριο μας. Συνεπώς η τάση θα διαμορφωθεί, και πάλι, από το εξωτερικό.

Η περίοδος μερισμάτων συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα, αύριο Δευτέρα για τον ΟΛΘ (1,17 ευρώ/μετοχή) , τον ΟΤΕ (0,55) και ΕΥΑΘ (0,268) να ακολουθούν. Στα 12,50 η μετοχή του ΟΤΕ και όπως έδειξε το προηγούμενο διάστημα μετοχές που πιέστηκαν λόγω μερίσματος κάλυψαν την διόρθωση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Motor Oil (13,30 ευρώ), Jumbo (16,80), Mytilineos (7,70) είναι ενδεικτικές περιπτώσεις αυτής της διαδικασίας. Στα συν για τους long η απομάκρυνση των βασικών δεικτών από περιοχές στήριξης (εβδομαδιαίες) με ζητούμενη την υπέρβαση των 670 μονάδων. Για τους short επιδίωξη η πίεση/διόρθωση προς τις 630-625 μονάδες.

Εν μέρει η πορεία της αγοράς θα εξαρτηθεί από το αν ο S&P500 θα υπερβεί τις 2.230-2.250 μονάδες διαμορφώνοντας έναν νέο ανοδικό κύκλο. Θυμίζω, ο δείκτης στις 3.130 μονάδες, με τα πολύ καλύτερα των αναμενόμενων μεγέθη για την Αγορά Εργασίας των ΗΠΑ, τον Ιούνιο (nonfarm payrolls) να χαρακτηρίζουν την ανοδική επαναφορά του δείκτη, την προηγούμενη εβδομάδα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v