Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Χαλαρό» profit taking στο Χρηματιστήριο

Σε Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Lamda Development οι μεγαλύτερες πιέσεις από τους πωλητές. Νέα κάμψη των συναλλαγών που μετά… βίας ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ και είναι οι χαμηλότερες του τελευταίου διμήνου.

«Χαλαρό» profit taking στο Χρηματιστήριο

Δεν λένε να βρουν σταθερό βηματισμό οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς την μία μέρα ακολουθούν την ανοδική κίνηση της Wall Street και τα συνεχόμενα ρεκόρ του Nasdaq και την αμέσως επόμενη επιστρέφει ο προβληματισμός καθώς τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία από Ευρωζώνη, ΗΠΑ και Κίνα, διαδέχονται τα ρεκόρ από το μέτωπο της πανδημίας, σε όλο και περισσότερες Περιοχές του Πλανήτη.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 53069 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.

Από το παρατεταμένο volatility που χαρακτηρίζει τις Ευρωπαϊκές Αγορές, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει το, περιορισμένων δυνατοτήτων και τζίρου, Ελληνικό Χρηματιστήριο, αυξάνοντας τους προβληματισμούς των συγκρατημένα αισιόδοξων, που θεωρούσαν πιθανή την κίνηση του Γενικού Δείκτη προς την περιοχή των 680 – 700 μονάδων.

Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν το σημερινό γύρισμα της Εγχώριας Αγοράς, ήταν αποτέλεσμα κινήσεων κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, ή το Χ.Α. δεν έχει τα απαιτούμενα “καύσιμα” για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα.

Να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο ερχόταν από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει αθροιστικά κέρδη 4,11% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών κέρδη 7,31%.

Χωρίς εκπλήξεις και η σημερινή συναλλακτική δραστηριότητα, με τον τζίρο να παραμένει στα γνωστά χαμηλά επίπεδα (ο χαμηλότερος του τελευταίου διμήνου, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 11/5, 23 εκατ. ευρώ), έστω και αν σήμερα μπορεί να έχει σαν “άλλοθι” την αργία στην Wall Street (Ημέρα Ανεξαρτησίας).

Επιλεκτικές τοποθετήσεις στην Αγορά ομολόγων, είχαν σαν αποτέλεσμα την νέα συρρίκνωση των αποδόσεων (στο 1,15% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, μιας εβδομάδας που επανέφερε το θετικό πρόσημο στις εβδομαδιαίες αποδόσεις, με κέρδη 2,59% για τον Γενικό Δείκτη και κέρδη 3,95% για τον Τραπεζικό δείκτη.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 28,16% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 57,46%.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, με την τελική εικόνα να δίνει προβάδισμα στους εν δυνάμει πωλητές.

Η ίδια συμπεριφορά και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, που κινήθηκε μεταξύ 386,84 (+1,33%) και 374,10 μονάδων (-2,01%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 374,57 (-1,89%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 376,51 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,38%.

Για τον εν λόγω δείκτη παραμένει πρωταρχικό ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 382 – 404, προκειμένου να διεκδικήσει κίνηση προς τις 426 μονάδες. Όσο κωλυσιεργεί είναι εις βάρος του, καθώς στην πρώτη επιδείνωση του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος, ο Τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που θα υποστεί τους πρώτους “εισαγόμενους κραδασμούς”, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υπόλοιπη Αγορά.

Καμία σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση, όπου σημειώθηκε “γενική επιστράτευση”, η σημερινή τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου χρειάζεται μία δεύτερη ματιά, προκειμένου να βρεθούν οι μετοχές που ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με θετική μεταβολή, όσο και αν έδωσαν βοήθειες τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης και οι τελικές δημοπρασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, με θετικό πρόσημο διασώζονταν μόνο οι ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Motor Oil.

Τελικά, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Viohalco (+0,82%), Motor Oil (+2,70%), Jumbo (+0,96%), Fourlis (+0,73%), ΔΕΗ (+0,27%), ΕΥΔΑΠ (+2,61%), ΕΧΑΕ (+2,01%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελ. Πετρελαίων, Τέρνας Ενεργειακή, ΟΛΠ και ΟΤΕ.

Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της Motor Oil (+2,70%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Υπενθυμίζεται ότι πριν τις τρεις ανοδικές, ο τίτλος είχε συμπληρώσει έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Στα 12,33 ευρώ η πρώτη στήριξη, στα 14,84 ευρώ το ημερήσιο “stop short”.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος της ΕΧΑΕ (+2,01%), που και αυτός συμπλήρωσε “τριολέ” ανοδικών συνεδριάσεων (είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις). Η πρώτη στήριξη στα 3,16 ευρώ, το ημερήσιο “stop short” στα 3,52 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών του δικαιώματος (ΠΑΣΑΛΔ) της Pasal, συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 7/7/2020.

Επίσης από σήμερα οι μετοχές των Πλ. Κρήτης (+2,47%), ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,3653562618 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,3470884487 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, παράταση έξι μηνών στην αποπληρωμή δανείων προς την Πειραιώς ανακοίνωσε η MIG (-1,26%) στις Χρηματιστηριακές Αρχές.

Στην ανακοίνωση αναφέρει, ότι η ημερομηνία αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων της Εταιρείας προς την Τράπεζα Πειραιώς, συνολικού ύψους 253,8 εκατ. ευρώ και η ημερομηνία λήξης των αντίστοιχων εκτοκιστικών περιόδων μετατέθηκαν από την 30/6/2020, για την 31/12/2020.

Επίσης η Αλουμύλ (+1,41%) ανακοίνωσε ότι το σύνολο των Πιστωτριών Τραπεζών έκανε αποδεκτό το αίτημα μετάθεσης της καταληκτικής ημερομηνίας της σύμβασης αναστολής (standstill agreement) έως την 12/9/2020, με αναδρομική ισχύ από 12/6/2020.

Από εκεί και πέρα, πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τα Πλ. Θράκης (+0,84%), διατηρεί επαφή με τα ιστορικά υψηλά η Κρι Κρι (+0,34%), συνεχίζεται η αξιοπρόσεκτη συναλλακτική δραστηριότητα στην Προοδευτική (+4,58%), προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά για την Mediterra (+1,01%), ενώ ρεκόρ επταετίας σημείωσε η συναλλακτική δραστηριότητα στην Δομική Κρήτης (+15,65%), με τον αμέσως υψηλότερο όγκο να έχει σημειωθεί στις 11/7/2013 (267360 τεμ.).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Άβαξ (+2,45%), Λύκος (+2,43%), ΚΛΜ (+2,50%) και ΕΚΤΕΡ (+1,74%), εμφάνιση μικρού πωλητή στην Μοτοδυναμική (-0,62%), αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών στην Entersoft (-1,55%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον Κέκροπα (-6,84%), δύο οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Σπύρου (-4,29%) και Intralot (-1,52%), ενώ στην Performance Tecnologies (+2,16%) παρά τις τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, οι δείκτες παραμένουν ελκυστικοί και πολύ χαμηλότερα από τις υπόλοιπες Εταιρείες Πληροφορικής.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, ανοδική διαφυγή πάνω από τις 682 μονάδες, δίνει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ημερήσιο “stop short” με κλείσιμο υψηλότερα των 1650 μονάδων.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Παρά τη διατήρηση των συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα, η καθαρή υπεροπλία των αγοραστών οδήγησε, πρόσφατα, σε άνετη υπέρβαση των 650 μονάδων. Θα απαιτηθεί συνέχιση του θετικού momentum για να υπάρξει υπέρβαση και των άλλων ορίων, στην πορεία προς τις 700 μονάδες. Η σημερινή τελετή, σε σχέση με την έναρξη εργασιών στο Ελληνικό, δεν λειτούργησε σαν θετικός καταλύτης για τους δείκτες του Χ.Α.”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 653 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 670. Για την Jumbo, οι ενοποιημένες πωλήσεις σημείωσαν πτώση κατά 17% σε ετήσια βάση στο πρώτο εξάμηνο και διαμορφώθηκαν στα €278,8 εκατ. Η Διοίκηση ελπίζει για το καλύτερο, αλλά παράλληλα προετοιμάζεται και για δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Όποιο σενάριο και αν επικρατήσει, η Διοίκηση θα διατηρήσει τον σχεδιασμό της για την οικονομική χρήση Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2020 και το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί στους Μετόχους θα είναι ίσο με αυτό της δωδεκάμηνης χρήσης που έληξε την 30η Ιουνίου 2019, δηλαδή €0,47/ μετοχή. Η πρόσφατη έκτακτη γ.σ. ενέκρινε ήδη τη διανομή του 50% του ποσού αυτού, δηλαδή ποσό μικτό €0,235/μετοχή. Ολοκληρώθηκε η διάθεση εγγυημένων ομολογιών της TITC, συνολικής ονομαστικής αξίας ύψους €250 εκατ. λήξεως 2027, με ετήσιο επιτόκιο 2,75%, οι οποίες θα εκδοθούν από την TITAN GLOBAL FINANCE PLC, Θυγατρική της Titan Cement International. Το ύψος των εντολών που υποβλήθηκαν ήταν πάνω από δύο φορές η ονομαστική αξία της έκδοσης. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση των ομολογιών θα χρησιμοποιηθούν από τον Εκδότη για την εξαγορά πριν από τη λήξη τους του συνόλου, ή μέρους του τρέχοντος υπολοίπου των εγγυημένων ομολογιών του ύψους € 300 εκατομμυρίων, με ετήσιο επιτόκιο 3,5%, λήξεως τον Ιούνιο του 2021. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Prodea για το α’ τρίμηνο του 2020 ανήλθε σε €42,1 εκατ. (+27%) και τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων και αναπροσαρμογής αξίας των Ακινήτων (adjusted EBITDA) ανήλθαν σε €26,3 εκατ. (-5%). Τα κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητες (FFO) διαμορφώθηκαν σε €19,3 εκατ. (+8%). Η εσωτερική αξία (NAV) του Ομίλου την 31η Μαρτίου 2020 ανήλθε σε €1,4 δισ., ή €5,62/μετοχή, από €5,56/μετοχή την 31η Δεκεμβρίου 2019. Υπογραμμίζεται ότι ο Όμιλος απέκτησε τη συμμετοχή στην Aphrodite Hills στο τέλος του α’ τριμήνου 2019 και τη συμμετοχή στην The Cyprus Tourism and Development Company στο β’ τρίμηνο του 2019. Συνεπώς τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2020, δεν είναι συγκρίσιμα με αυτά της αντίστοιχης περιόδου 2019. Μη λαμβάνοντας υπόψιν την επίδραση των προαναφερθέντων θυγατρικών, το adjusted EBITDA για το α’ τρίμηνο του 2020 ανήλθε σε €27,9 εκατ. (+1,0%) και το FFO σε €20,5 εκατ. (+16%) αντίστοιχα”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Ο ΓΔΧΑ απομακρύνεται από κρίσιμα βραχυπρόθεσμα επίπεδα στήριξης. Σε αυτό βοήθησαν τα πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων μεγέθη για την Αγορά Εργασίας των ΗΠΑ τον μήνα Ιούνιο (Nonfarm payrolls) που έδωσαν ώθηση στους Ευρωπαϊκούς δείκτες. Ωστόσο, παραμένουμε ακόμα εντός του εκτιμώμενου εύρους διαπραγμάτευσης (625 - 670 μονάδες ΓΔΧΑ), το οποίο πιθανότατα να δοκιμαστεί από την επόμενη εβδομάδα. Κλειστή είναι σήμερα η Αγορά της Αμερικής”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Ο Δείκτης του Χρηματιστηρίου συνέχισε την παλινδρόμηση μεταξύ στηρίξεων και αντιστάσεων, αυτή τη φορά με ανοδικές τάσεις. Σε αυτό βοήθησε η κίνηση των Ανεπτυγμένων Ξένων Χρηματιστηρίων, τα οποία συνεχίζουν να κινούνται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους. Σημαντική ώθηση έδωσαν οι εξαγγελίες για δοκιμές φαρμάκων και εμβολίων, που αυξάνουν την αισιοδοξία ότι η κρίση θα αποτελεί σύντομα μια δυσάρεστη ανάμνηση”, εκτιμά ο Κώστας Φέγγος.

Στην Ελλάδα είχαμε την επιτυχή κάλυψη του ομολόγου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, που αποδεικνύει ότι λεφτά υπάρχουν, όταν δίνεται προοπτική και καταβάλλεται προσπάθεια.

Άμεσα αναμένεται το νέο ομόλογο της ΛΑΜΔΑ που θα χρηματοδοτήσει το Ελληνικό, ενώ ολοκληρώθηκε η ομολογιακή έκδοση της TITC, για αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού. Οι εκδόσεις αυτές αποσπούν ρευστότητα από την Αγορά, αλλά και σηματοδοτούν την παραδοσιακή προτίμηση του Τραπεζοκεντρικού μας Συστήματος, στη χρηματοδότηση με δανεισμό.

Είδαμε “μπουλντόζες στο Ελληνικό” και πρόσθετα μέτρα στήριξης των Επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση. Τέλος άνοιξαν σχεδόν τα πάντα για λειτουργία, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα αυστηρά μέτρα.

Χρηματιστηριακά στην Ελλάδα, έχουμε πάλι μπροστά μας την ανυπέρβλητη αντίσταση της ζώνης των 680 με 690 μονάδων, ενώ το άνοιγμα των Αγορών Παγκοσμίως, θα προσδιορίσει την κίνηση που θα ακολουθήσουν τα Διεθνή Χρηματιστήρια.

Στις Ελληνικές Τράπεζες, η κατάσταση παραμένει αμφιλεγόμενη. Τα “κόκκινα” δάνεια αναμένεται να αυξηθούν και να οδηγηθούμε σε Α.Μ.Κ. Από την άλλη έχουμε την εμφανή αύξηση των νέων δανείων που δίνουν οι Τράπεζες λόγω χρηματοδότησης από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, αλλά και λόγω της αύξησης της διαθέσιμης ρευστότητας από την ποσοτική χαλάρωση, τα ομολογιακά που εξέδωσαν και την αύξηση των καταθέσεων.

Οι εκτιμήσεις είναι για περίπου 10 δισ. νέα δάνεια από την αρχή του έτους και αυτό αλλάζει δραστικά προς το καλύτερο τους αναμενόμενους ισολογισμούς των Τραπεζών.

“Η σταθεροποίηση αναμένεται να συνεχιστεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και αυτό δημιουργεί ένα ευρύ διάστημα διαπραγμάτευσης που προσφέρεται για trading, πάντα με τα απαραίτητα ‘stop loss’ και ‘take profit”, επισημαίνει ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

“Ανοδική η εβδομάδα που πέρασε, αλλά με μικρό όγκο συναλλαγών καθώς οι νέες εκδόσεις ομολόγων (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, TITC) αντλούν ρευστότητα από τους Επενδυτές. Η περίοδος μερισμάτων συνεχίζεται με τον ΟΛΘ (€1,17/μετοχή) να κόβει στις 06 Ιουλίου, τον OTE (€0,55/μετοχή) και την ΕΥΑΘ (€0,268/μετοχή) στις 09 Ιουλίου αντίστοιχα”, σημειώνει ο Πέτρος Τσούρτης. Εκτιμούμε ότι ο ΓΔ θα κινηθεί και την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τις Διεθνείς Αγορές, καθώς δεν υπάρχει εσωτερικός καταλύτης που θα μπορούσε να διαφοροποιήσει την πορεία του.

Η εβδομάδα που πέρασε είχε σαν κύριο χαρακτηριστικό, για την Χρηματιστηριακή Αγορά της Αμερικής, την άνοδο η οποία όμως μοιράστηκε στις περισσότερες μετοχές του δείκτη S&P 500, χωρίς να υπάρξει κλάδος η συγκεκριμένη μετοχή που να ξεχωρίσει ουσιαστικά.

Τα νέα από το θέμα της πανδημίας ήταν αρνητικά, παρόλα αυτά η Αγορά έδειξε ότι δεν τα ενστερνίζεται και κινήθηκε με γνώμονα την παροχή ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες.

“Για την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε η Αγορά να προσπαθήσει να διατηρήσει τα επίπεδά της και ανάλογα με τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, ο δείκτης SPX να προσπαθήσει να υπερβεί τα επίπεδα του 2230 - 2250. Κύριο ρόλο αναμένουμε να παίξει ο κλάδος των Τραπεζών, ο οποίος υποαποδίδει τον τελευταίο μήνα, σε σχέση με το Δείκτη SPX”, σημειώνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Merit Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Αρνητικές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αργία στο NYSE.

Οριακά κέρδη για το Ευρώ, πιέσεις στο Πετρέλαιο.

Πλάγια κίνηση για τον Χρυσό, προσπαθεί για ψηλότερα το Ασήμι, λίγο πάνω από τα $9000 διαπραγματεύεται το Bitcoin.

Επεκτάθηκε ο τομέας Υπηρεσιών της Κίνας τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Caixin/Markit, ο δείκτης PMI του τομέα Υπηρεσιών αυξήθηκε στις 58,4 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2010, από 55 μονάδες τον Μάιο.

Περιορίστηκε η πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, σύμφωνα με την έρευνα της Ιδιωτικής Εταιρείας IHS Markit. Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ), ανέκαμψε στις 48,5 μονάδες τον Ιούνιο, από 31,9 τον Μάιο. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από την προκαταρκτική ανάγνωση των 47,5 μονάδων.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 9 Οκτωβρίου 2020.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 664,43 (+0,37%) και 655,94 μονάδων (-0,92%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 658,08 (-0,59%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 658,55 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,52%.

Ο τζίρος καταβαραθρώθηκε στα 30,2 εκατ., από τα οποία τα 4,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΛΑΜΔΑ, ΕΤΕ), ενώ ΛΑΜΔΑ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και ΜΟΗ και με το θετικό οι ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ και ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΥΔΑΠ και στο χαμηλό η TITC.

Απόλυτα ισοβαρής η τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές, έναντι 51 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Με συνεδρίαση ήπιας υποχώρησης, ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σημαντική μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.435 συμβόλαια).

Στα 4.989 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.864 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 719, 665 για τον Ιούλιο και 54 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.589,75) κινήθηκε μεταξύ 1.584 και 1.606 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.500 Alpha Bank, 11.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.475), Alpha Bank (8.268), Πειραιώς (1.942), ΔΕΗ (452), Ελλάκτωρα (358), Εθνική (4.104), MIG (499), ΓΕΚ (226), ΑΔΜΗΕ (105), Lamda Development (314), Μυτιληναίος (141), ΟΤΕ (121).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 46.231, MIG 40.007, Alpha Bank 77.737, Εθνική 25.536, ΔΕΗ 10.386, Πειραιώς 12.671.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                            Name of Issuer                NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,60%

2020-05-21

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.959.723 τεμ., (από 48.854.393 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.651.769 τεμ. (20.809.027), ΔΕΗ 5.848.256 τεμ. (5.848.256), Eurobank 49.692.200 τεμ. (49.692.200), ΟΠΑΠ 1.319.393 τεμ. (1.319.393), Εθνική 9.807.674 (9.807.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v