Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα βήματα των ξένων αγορών το Χρηματιστήριο

Με βελτιωμένο όγκο συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί να ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές αγορές, αν και η αρχική «φόρα» ανακόπηκε. Ταυτόχρονα κίνηση για τραπεζικές μετοχές και blue chips. Ποια ξεχωρίζουν σε απόδοση.

Στα βήματα των ξένων αγορών το Χρηματιστήριο

Ανοδικά ξεκίνησαν τη νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, ακολουθώντας τον θετικό βηματισμό και τα αξιοσημείωτα κέρδη της Ασίας και με τους Ξένους Διαχειριστές να επισημαίνουν ότι οι ενεργοί Επενδυτές επικεντρώνονται στην προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας και στην όποια πρόοδο, στο μέτωπο κατά του κορωνοϊού.

Με τους κύριους διεθνείς δείκτες να καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων, επόμενο ήταν και το Ελληνικό Χρηματιστήριο να ξεκινήσει τη νέα εβδομάδα με θετικό βηματισμό, όμως ο τζίρος είναι ασυνήθιστα υψηλός για τα δεδομένα της εποχής, αλλά και γι' αυτά που μας είχε συνηθίσει το Χ.Α. εδώ και πολλές συνεδριάσεις και αυτό θα απαιτήσει αυξημένη προσοχή για τη συνέχεια.

Αν η λήξη των συναλλαγών βρει τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. κοντά στα υψηλά ημέρας, θα είναι μία θετική ένδειξη για τη συνέχεια, καθώς η ανοδική κίνηση θα έχει συνοδευτεί από σχετική αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Σε αντίθετη περίπτωση, απλά κάποια χαρτοφυλάκια θα έχουν εκμεταλλευτεί το ανοδικό ξεκίνημα και θα έχουν προχωρήσει σε μειώσεις θέσεων.

Να σημειωθεί ότι το πρώτο ημίωρο των συναλλαγών συμπληρώθηκε με τζίρο 5,8 εκατ. και η πρώτη ώρα με τζίρο 8,4 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου κυριαρχεί το «πράσινο» χρώμα, με τα πλέον αξιόλογα κέρδη κινούνται Alpha Bank (+2,63%), Eurobank (+2,42%), Εθνική (+3,72%), Πειραιώς (+2,23%) και Ελλάκτωρ (+2,59%), ενώ στην προσπάθεια ανοδικής κίνησης δεν δείχνουν να συμμετέχουν, μέχρι στιγμής, οι ΟΠΑΠ (-0,56%), ΟΤΕ (-0,24%), Τέρνα Ενεργειακή (-0,30%, ΕΧΑΕ (-0,15%) και Fourlis (-0,97%).

Ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει, μέχρι τώρα, υψηλό στις 670,31 μονάδες (+1,79%), ενώ η συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών τον βρήκε στις 664,60 μονάδες, με κέρδη 0,92%.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης παραμένει ζητούμενο η κίνηση με τα ίδια, αν όχι καλύτερα συναλλακτικά δεδομένα, αλλά και η σχετική αύξηση της κινητικότητας σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v