Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Οριακά υψηλότερα κινείται ο Γενικός Δείκτης, σε μια προσπάθεια ανάκτησης εδάφους. Παραμένουν υποτονικές οι συναλλαγές, δυσκολεύοντας τους επενδυτές. Ποιες μετοχές βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο.

Προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Με αρνητικά πρόσημα αλλά απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, μέχρι στιγμής, καθώς τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού σε διάφορα μέρη του πλανήτη συνεχίζουν να προκαλούν αμφιβολίες για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα πλαίσιο αντίστοιχο με το αμερικανικό πρόγραμμα TARP (Troubled Asset Relief Programme), το οποίο υιοθετήθηκε στην κρίση του 2008, ώστε να βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την πανδημία της Covid-19», δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κάρλος Κόστα.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., σε μία συνεδρίαση που ξεκίνησε χωρίς νεύρο, οι ενεργοί traders, από τη μία, παρακολουθούν τις πτωτικές διαθέσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και από την άλλη, προσπαθούν να αποφύγουν την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ο τζίρος στα γνωστά χαμηλά επίπεδα (με 3,3 εκατ. συμπληρώθηκε το πρώτο ημίωρο και με 6,6 εκατ. η πρώτη ώρα συναλλαγών, από τα οποία το 0,6 εκατ. αφορά προσυμφωνημένη συναλλαγή στον ΟΤΕ), ενώ απόλυτα επιλεκτικές δείχνουν οι κινήσεις των αγοραστών, στο ταμπλό του FTSE25.

Με τις δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές να μη δείχνουν διαθέσεις ανοδικής υπέρβασης, το βάρος διατήρησης του θετικού προσήμου για τον Γενικό Δείκτη έχει πέσει στα μη τραπεζικά blue chips, με τον τίτλο της ΕΕΕ (+2,36%) να παίρνει τις περισσότερες πρωτοβουλίες, συνεπικουρούμενος από ΟΛΠ (+1,42%, αλλά με ελάχιστες συναλλαγές) και Lamda Development (+2,35%).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που υποχωρούν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, μόνο ο τίτλος της Viohalco (-1,69%) και του Ελλάκτωρα (-1,32%) καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν τη μία ποσοστιαία μονάδα. 

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης δεν αποκλείεται να «παιχτεί» μέχρι τέλους, πάντα σε συνάρτηση και με το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Τίποτα το άξιο αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πλην του γεγονότος ότι στη Newsphone (+2,13%) βγήκαν εντολές αγοράς υψηλότερα του 0,47 ευρώ (τιμή δημόσιας πρότασης).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v