Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Παίζει για το πρόσημο ο Γενικός Δείκτης

Εχασε τα κέρδη ο Γενικός Δείκτης, όμως απέχει από τα υψηλά ημέρας. Καλύτερη σήμερα η εικόνα σε ό,τι αφορά τη συναλλακτική δραστηριότητα. Προβληματική παραμένει η κατάσταση σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: Παίζει για το πρόσημο ο Γενικός Δείκτης

Διατηρούν τον θετικό τους βηματισμό οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, όμως έχουν υποχωρήσει αισθητά από τα πρωινά υψηλά και στην κίνηση αυτή δείχνει να ακολουθεί και το Ελληνικό Χρηματιστήριο το οποίο έχασε το σύνολο των κερδών σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Οπως σημείωσε η στήλη το μεσημέρι, εχει μειωθεί αισθητά ο αρχικός «ενθουσιασμός» των buyers στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό. Μένει, λοιπόν, να φανεί αν οι αγοραστές «κρατάνε δυνάμεις για το φίνις» ή τα ανοδικά «καύσιμα» ήταν περιορισμένα και τελείωσαν πριν το μέσον της συνεδρίασης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 663,28 μονάδες (+0,72%), σαφώς χαμηλότερα από τα πρωινά υψηλά των 670,31 μονάδων (+1,79%) και στις 16:00 τις 658 μονάδες, ουσιαστικά αμετάβλητος, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 36,4 εκατ., από τα οποία το 0,3 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ομολογ.).

Επίσης, προβληματική παραμένει η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου οι πρωτοβουλίες των αγοραστών είναι ελάχιστες και οι περισσότεροι από τους, μέχρι στιγμής, θετικούς πρωταγωνιστές διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις με εντελώς υποτυπώδεις συναλλαγές.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αρνητική μεταβολή παραμένουν οι ΕΧΑΕ (-0,76%), ΟΛΠ (-0,58%), ΟΠΑΠ (-1,57%) και Fourlis (-2,29%), ενώ από τις μετοχές που κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+2,22%), Eurobank (+1,75%), Εθνική (+3,12%), Αεροπορία Αιγαίου (+1,60%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+2,01%), Ελλάκτωρα (+2,13%), Ελ. Πετρέλαια (+1,66%), Lamda Development (+1,64%), Jumbo (+1,67%) και Σαράντη (+2,41%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, οποιαδήποτε εξέλιξη εκτός από το κλείσιμο του ΓΔ κοντά στα υψηλά ημέρας θα είναι αποτυχία των αγοραστών και δικαίωση των πρωινών πωλητών, ιδιαίτερα αν διατηρηθεί το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v