Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οπισθοχωρεί κάτω από τις 650 μονάδες ο ΓΔ

Με περιορισμένες συναλλαγές, τραπεζικές μετοχές αλλά και δεικτοβαρή blue chips υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Απειλείται η κρίσιμη στήριξη των 650 μονάδων. Στο κόκκινο σχεδόν το σύνολο του FTSE 25.

Χρηματιστήριο: Οπισθοχωρεί κάτω από τις 650 μονάδες ο ΓΔ

Αρνητικά πρόσημα και αξιοσημείωτες απώλειες καταγράφουν οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς στις κινήσεις καταγραφής σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών προστίθεται η επιστροφή των ανησυχιών των ενεργών επενδυτών, περισσότερο για την πορεία της πανδημίας και τα νέα κρούσματα που εμφανίζουν σημαντική άνοδο σε όλο και περισσότερες περιοχές του πλανήτη και λιγότερο για τις εξελίξεις στο μέτωπο της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως αναφέρθηκε και στο προσυνεδριακό σχόλιο, «είναι περισσότερο από πασιφανές ότι το Χ.Α. συνεχίζει να ακολουθεί με εμφανέστατη δυσφορία τις ανοδικές αντιδράσεις των ευρωπαϊκών αγορών, όμως παραμένει ιδιαίτερα πρόθυμο για κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα, στην πρώτη επιδείνωση του διεθνούς κλίματος» και δυστυχώς τις εκτιμήσεις της στήλης έρχεται να επιβεβαιώσει η, μέχρι στιγμής, εικόνα στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Ασφαλώς και το -2,35% του δείκτη των τραπεζών δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τον κλάδο που ηγείται της υποχώρησης, όμως εξαιρετικά κακή είναι η εικόνα και στο ταμπλό του μη τραπεζικού 25άρη.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συναλλαγών, μόνο οι τίτλοι των Lamda Development (+0,13%) και Fοurlis (+0,13%), διασώζονται με οριακά θετική μεταβολή, ενώ από τους τίτλους που υποχωρούν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η μετοχή της Motor Oil (-2,98%).

Ο τζίρος πλησιάζει τα 5 εκατ., ενώ ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει, μέχρι στιγμής, χαμηλό στις 646,81 μονάδες (-1,37%).

Αν η ολοκλήρωση των συναλλαγών βρει τον Γενικό Δείκτη στα τρέχοντα επίπεδα, αυτό θα σημαίνει ότι έχει χαθεί η πρώτη στήριξη των 650 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και δεν αποκλείεται να μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στις 630 μονάδες.

Τίποτα το άξιο θετικής αναφοράς από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών φθάνει στο ένα προς τέσσερα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v