Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σε κίνδυνο και οι 640 μονάδες

Βαθαίνουν οι απώλειες στην ελληνική αγορά, με τον τζίρο ωστόσο να παραμένει καθηλωμένος σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Πλήρης σχεδόν άπνοια στη μεσαία-μικρή κεφαλαιοποίηση. Μόνο η Lamda Development διασώζεται στον FTSE 25.

Χρηματιστήριο: Σε κίνδυνο και οι 640 μονάδες

Μπορεί να έχουν δώσει μία πρώτη αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά, όμως δεν δείχνουν διαθέσεις να αλλάξουν τον αρνητικό βηματισμό τους οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς στις κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών προστέθηκαν τα futures του NYSE, που δείχνουν αρνητικό ξεκίνημα στη Wall Street, αλλά και οι σημερινές εκτιμήσεις της Κομισιόν για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Πιο συγκεκριμένα, «η οικονομία της Ευρωζώνης θα καταγράψει βαθύτερη ύφεση φέτος και η ανάκαμψή της το 2021 θα είναι μικρότερη απ’ όσο αναμενόταν προηγουμένως», εκτιμά τώρα η Κομισιόν, με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα από την πανδημία της Covid-19.

Μετά τα παραπάνω δεδομένα, με αυξημένο ενδιαφέρον αναμένεται η Σύνοδος Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου 2020, όπου δεν διαφαίνεται να υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Καθαρά πτωτική η εν εξελίξει συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να έχουν κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ στα γνωστά επίπεδα απελπισίας παραμένει ο τζίρος. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει χαμηλό στις 643,49 μονάδες (-1,88%), ενώ ο τζίρος μόλις και μετά βίας προσεγγίζει τα 14 εκατ. ευρώ.

Η συναλλακτική εικόνα στο Χ.Α. θυμίζει Αύγουστο, ενώ ακόμα χειρότερες εντυπώσεις δημιουργεί η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, που αγγίζει το ένα προς τέσσερα, επιβεβαιώνοντας την απόλυτη έλλειψη ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Το -3,18% του τραπεζικού δείκτη δείχνει τον κλάδο που οδηγεί την πτωτική κίνηση, ενώ από τον μη τραπεζικό 25άρη, με θετικό πρόσημο διασώζεται μόνο ο τίτλος της Lamda Development (+0,83%).

Εν τω μεταξύ, λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και εν μέσω συνεδρίασης, το Χ.Α. αποφάσισε την άρση αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της Βιοτέρ, διότι ήρθησαν οι λόγοι για τους οποίους είχε ζητηθεί η αναστολή, δεδομένου ότι η εταιρεία προέβη, την 6/7/2020, σε επανακατάρτιση και επαναδημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2019, επί των οποίων ο νόμιμος ελεγκτής διατύπωσε σύμφωνη γνώμη, ουσιώδη αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας και έμφαση θέματος. Από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται, εκ νέου, στην κατηγορία Επιτήρησης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και για το υπόλοιπο των συναλλαγών, θα είναι ιδιαίτερα αρνητική ένδειξη το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 650 μονάδων, όπως και η τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v